Testarea rachetei hipersonice „Zircon”

„Zirconul” rusesc a privat SUA de conceptul unei lovituri globale

370
Rusia înaintează mult în tehnologia hipersonică, finalizând cu succes testările unei arme eficiente și de înaltă precizie, care nu au analogi în nicio țară din lume. O nouă rachetă Zircon a fost lansată cu succes în Arctica.

Racheta hipersonică Zircon, lansată de pe fregata ”Amiralul flotei Uniunii Sovietice Gorșkov” în Marea Albă, a lovit o țintă în Marea Barenț, la o distanță de 450 km, în patru minute și jumătate și a demonstrat cât de bine sunt protejate frontierele arctice ale Federației Ruse și calea maritimă de Nord.

Viteza a depășit 8 Mach-uri, altitudinea maximă de zbor a ajuns la 28 de kilometri. Proiectul prevede o viteză a rachetelor de până la 9 Mach-uri (peste 10.789 km/h) și o autonomie de zbor de peste 1.000 de kilometri.

Când este atinsă viteza mai mare de 8 Mach-uri, rachetele nu mai pot fi detectate de sistemele de apărare antiaeriană existente și viitoare - apărarea antirachetă a unui potențial inamic. Proprietățile de luptă ale Zirconului o fac demnă de a concura cu armele nucleare. O lovitură a unei rachete hipersonice cu un focos convențional este suficientă pentru a distruge un portavion sau un obiectiv terestru mare (există și focoase nucleare).

Una dintre cele mai noi nave de război rusești, fregata ”Amiralului Gorșkov”, a lansat pentru prima dată o rachetă hipersonică asupra unei ținte maritime. Anterior, lansările de testare au confirmat caracteristicile tactice și tehnice unice ale rachetei hipersonice ”Zircon” în ceea ce privește raza de acțiune și precizia.

După finalizarea întregului ciclu de teste de stat (aproximativ 10 lansări de la bordul „Amiralului Gorșkov” și al submarinului nuclear „Severodvinsk”), este planificată dotarea navelor de suprafață și a submarinelor cu rachete „Zircon”, în 2020-2021. Dotarea cu rachete hipersonice nu se va limita doar la Forțele Navale. Anterior, Vladimir Putin a vorbit despre dezvoltarea unor astfel de rachete și cu bazare terestră.

Superioritate în luptă

Potrivit Ministerului rus al Apărării, rachetele ”Zircon” vor ajunge pe crucișătorul ”Amiral Nahimov”, fregate de tipul ”Amiral Gorșkov”, corvete ale proiectului 20 385 („Gremiașcii”), nave de suprafață ale proiectelor 22 350, 23 560 și submarine nucleare ale proiectelor 885, 885M, 949AM. Introducerea rachetelor ”Zircon” nu necesită modificarea lansatoarelor, unificate pentru rachetele ”Kalibr” și ”Onix”. Pe parcursul modernizării, rachetele hipersonice ar putea ajunge și pe alte nave de război.

Într-o situație de luptă, grupul de atac (KUG) al Marinei ruse, echipat cu rachete hipersonice cu o rază de acțiune mai mare de 1.000 de kilometri, este capabil să fie primul care detectează și distruge un grup de atac al portavionului (AUG) inamicului cu o lansare de salvă de 10-15 rachete ”Zirkon”. Într-un astfel de duel, rachetele anti-navă ale SUA și NATO pierd în mod evident, având o autonomie de până la 500 de kilometri (chiar și fără a ține cont de viteză).

Fregata ”Amiral Kasatonov”
© Sputnik / Александр Гальперин

Raza de acțiune a aeronavelor de punte a unui potențial inamic nu depășește 800 de kilometri, adică este foarte problematic pentru un AUG să realizeze un atac masiv preventiv asupra navelor rusești. Și chiar acțiunile avioanelor de punte inamice, în pereche sau în unități, la o distanță de până la 2.000 de kilometri (cu realimentare în aer) vor fi la fel de ineficiente - sistemul de apărare anti-aeriană al KUG-ului rusesc este impenetrabil.

O situație mai simplă, din punct de vedere tactic, a unei confruntări ipotetice între KUG-ul rus cu rachetele ”Zircon” și grupul de atac naval al Marinei SUA, format de exemplu din două crucișătoare din clasa Ticonderoga sau distrugătoare de rachete ghidate (URO) din clasa Arleigh Burke, cu o mare probabilitate va duce la distrugerea a cel puțin uneia dintre nave... O salvă din patru rachete hipersonice este suficientă pentru a le distruge pe ambele.

Distanța probabilă de detectare a rachetei „Zircon” de către radarul de supraveghere a spațiului aerian Arleigh Burke EM nu depășește 120 de kilometri, adică, din momentul în care apare o rachetă hipersonică pe radar (dacă o vede) până când lovește linia de plutire vor trece aproximativ 90 de secunde. Acest timp nu este suficient nici măcar pentru a deschide instalațiile ”Kingstone”.

Aproape invizibilă într-un nor de plasmă, racheta "Zircon" este capabil să depășească zona de apărare aeriană a inamicului în câteva secunde. În mod obiectiv, KUG-ul a două crucișătoare sau distrugătoare URO nu are nicio șansă de a respinge lovitura unei singure rachete hipersonice, iar sistemele de război electronic la bord lasă prea puține speranțe de a devia ”Zircon” de la țintă. Energia cinetică enormă a rachetei hipersonice face posibilă ruperea în două a unui distrugător de clasă Arleigh Burke.

Pe fregatele rusești și navele de rachete mici există 16 și, respectiv, 8 celule pentru lansarea rachetelor de tip „Kalibr”, „Onix” și, în viitor, „Zircon”. Acest lucru face ca navele relativ mici să fie adversari serioși ai grupurilor de atac ale portavioanelor. De exemplu, sistemele moderne de apărare aeriană ale Marinei Regale a Marii Britanii sunt capabile să doboare ținte aeriene care zboară la viteze nu mai mari de 3.700 km/h, iar Zirconul rusesc este pur și simplu „de neoprit” pentru ele(unstoppable).

Cele mai noi rachete hipersonice rusești vor completa capacitățile croazierelor de mare precizie „Kalibr”, bazate pe mare, care sunt proiectate să nimicească ținte maritime și terestre (posturi de comandă, arsenale, aerodromuri și construcții portuare).

„Zircon” dă tonalitatea de schimbare fundamentală a tacticilor și tehnologiilor forțelor navale ale statelor neprietenoase Federației Ruse. Sub supravegherea rachetelor hipersonice rusești, grupurile de atac ale portavioanelor și formațiunile unui potențial inamic, chiar și în timp de pace, sunt sortite doar să imite eficacitatea în ocean. Pe viitor, după 2025, capacitatea înaltă de camuflare al submarinelor rusești dotate cu „Zircon” la bord vor face ca potențialul inamic AUG să fie vulnerabil oriunde în Oceanul Mondial.

Perfecțiune tehnologică

Un aparat hipersonic nu poate fi propulsat de un motor cu reacție tradițională. Motorul rachetei ”Zircon” ramjet funcționează cu un combustibil Decilin-MT fundamental nou, cu o capacitate energetică sporită cu 20%. Pentru arderea supersonică, oxigenul atmosferic este utilizat ca oxidant. Noua armă a impus necesitatea de a depăși o gamă întreagă de probleme științifice și tehnice.

O rachetă hipersonică zboară într-un nor de plasmă la temperaturi ridicate (peste + 1500 ° C), când aluminiul și magneziul încep să se topească, oțelul termorezistent își pierde proprietățile. În aceste condiții, sistemul de autoghidare și alte echipamente electronice trebuie să funcționeze stabil.

Aliaje de beriliu, materiale noi de ablație, compozite pe bază de bor și fibre de carbon, pulverizarea cu plasmă a suprafețelor refractare și alte tehnologii spațiale sunt utilizate pentru a face structura „viabilă”, pentru a menține controlabilitatea pe o traiectorie complexă și manevrabilitatea unei rachete convenționale de croazieră.

Mai mult, toate acestea sunt strâns ambalate într-un volum relativ mic. Din surse deschise se știe că lungimea rachetei Zircon (3K-22) este de aproximativ 6 metri, greutatea focosului este de 300 de kilograme.

Americanii dezvoltă la fel de intens (și relativ ineficient) arme strategice de atac aerian hipersonic. Statele Unite nu au rachete hipersonice anti-navale asemănătoare cu ”Zircon”. Potrivit experților, superioritatea Federației Ruse în acest domeniu va dura cel puțin 10 ani.

Armele hipersonice rusești nu au concurenți în lume, lucru recunoscut chiar și de Centrul occidental de cercetare Rand. Și totuși, „Zircon” este doar un răspuns al Federației Ruse la amenințările militare externe, o tehnologie pentru păstrarea păcii.

În prezent, vectorul anti-rusesc rămâne o prioritate a Alianței Nord-Atlantice, dar realismul unui „Atac global rapid” împotriva Federației Ruse trezește semne de întrebare în rândul specialiștilor Pentagonului. Distanța tehnologică vizibilă dintre Statele Unite și Rusia în domeniul armamentului pune bețe în roate la realizarea strategiei militare a Washingtonului și Bruxellesului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

370
Tagurile:
Rusia, SUA, Racheta Zircon
Tematic
Racheta Zircon din Rusia va fi invizibilă pentru radar - va uimi inamicul
De temut: Racheta hipersonică rusească de croazieră „Zircon”, montată pe noua corvetă

"Să-i lovim pe ruși într-un loc vulnerabil": Ce s-a gândit facă NATO

689
(reînnoit 14:01 22.01.2021)
Creșterea contingentului militar, construirea infrastructurii militare și consolidarea ulterioară internațională – în 2021, NATO va crește presiunea asupra frontierelor vestice ale Rusiei.

CHIȘINĂU, 22 ian – Sputnik. În mai-iunie, Alianța va organiza cele mai ample manevre de după Războiul Rece – Defender Europe 2021. Răspunsul la acestea vor fi nu mai puțin amplele exerciții comune ale Rusiei și Belarusului "Zapad – 2021", programate pentru septembrie. Despre cum s-ar putea încheia toate acestea – în materialul Sputnik.

Câmpul de luptă – Europa

În timpul manevrelor Defender Europe 2021, ca și până acum, se vor practica acțiuni defensive și ofensive în Europa de Est și în țările baltice. Conform legendei exercițiilor, forțele NATO vor trebui să asalteze regiunea Kaliningrad, să blocheze regiunile vestice ale Rusiei și, de asemenea, să reflecte "ofensiva masivă rusă". Spre deosebire de anii precedenți, în 2021 o atenție specială va fi acordată nu Europei de Est, ci de Sud. Manevrele sunt planificate în Muntenegru, Kosovo și Albania. În Bulgaria și România vor avea loc exerciții de apărare antiaeriană și de lansare de rachete din clasa "sol – sol". Iar Ungaria va oferi mijlooace și forțe pentru desfășurarea "războiului".

Americanii vor transfera forțe semnificative în Europa, inclusiv unități din Divizia 1 Cavalerie și Divizia 82 Airbone. Sute de unități de echipament militar în diverse scopuri vor fi transportate peste Atlantic. De asemenea, din statul Florida va fi adusă Brigada 53 Infanterie. Este posibil ca, după exerciții, americanii să "uite" din nou o parte din armamente în Europa, așa cum sa întâmplat de mai multe ori. Potrivit experților, în acest fel, Pentagonul, din an în an, își consolidează capacitățile ofensive în regiune.

Drept răspuns la Defender Europe 2021, Rusia și Belarus vor organiza manevrele "Zapad – 2021" în septembrie. După cum a declarat luni ministrul apărării al Republicii Belarus, Viktor Hrenin, "exercițiile comune vor permite testarea unor noi metode de acțiune comună a unităților de asalt combinate într-o zonă extrem de urbanizată", precum și "evaluarea eficacității armelor și echipamentelor noi și modernizate". Minskul a subliniat că manevrele strategice reflectă "relațiile puternice de alianță și unitatea punctelor de vedere ale instituțiilor de apărare din Belarus și Rusia privind asigurarea securității militare a ambelor țări".

Arătarea puterii

Ambele părți nu au folosit limbajul diplomatic obișnuit în legătură cu manevrele împotriva vreunui stat sau bloc militar. Practicarea asaltului asupra Kaliningradului de către forțele NATO și pregătirea militarilor ruși pentru bătăliile urbane indică clar cine va lupta cu cine. Desigur, probabilitatea unui conflict armat la scară largă este mică, dar foarte reală.

Potrivit experților, schimbarea puterii în Statele Unite va afecta direct acțiunile NATO în 2021. În cei patru ani de președinție a lui Donald Trump, unitatea blocului Atlanticului de Nord a slăbit semnificativ. Proprietarul Casei Albe nu a ascuns că urmărește, în primul rând, interesele americane și nu a exclus posibilitatea de a părăsi Alianța. O astfel de retorică a provocat o mare îngrijorare în Europa, reapărând problema armatei UE. Noul președinte va încerca evident să remedieze totul.

"Relațiile dintre Rusia și NATO se vor deteriora în acest an", a spus Konstantin Sivkov, prim-vicepreședinte al Academiei pentru Probleme Geopolitice. "Biden vrea să restabilească și să mobilizeze Alianța. Și pentru a face acest lucru are nevoie de un inamic extern. Rusia este cea mai potrivită pentru acest rol, întrucât China este prea departe. Washingtonul are nevoie de imaginea unui dușman extern și pentru a consolida societatea americană".

Câștigarea banilor

Cu toate acestea, experții consideră că, în realitate, NATO nu are planuri agresive evidente împotriva Rusiei. Iar extinderea ulterioară a Alianței pentru americani este o modalitate de a face bani și de a lega Europa de sine și mai mult. Washingtonul se va întoarce la era pre-Trump și își va crește interferența în treburile Lumii Vechi.

Joe Biden
© REUTERS / JONATHAN ERNST

"Cred că în 2021 NATO va demonstra cum se transformă dintr-o organizație militară într-un fel de corporație globală", explică politologul-americanist Serghei Sudakov. "Problema cheie a Alianței rămâne a fi finanțarea. Se știe că cel care plătește, acela și comandă muzica. Două treimi din buget sunt asigurate de către Statele Unite, acest lucru nefiind pentru nimeni un secret. Știm foarte bine că costurile au depășit deja un trilion de dolari. În special, datorită Washingtonului. Statele europene se bazează pe aprovizionarea din Statele Unite – până la rațiile uscate. Acest lucru susține bugetul colosal al SUA pentru apărare – corporațiile, care acționează în interesele NATO, câștigă sume uriașe de bani".

Expertul a menționat că deja astăzi activitatea Alianței Atlanticului de Nord arată ca un transfer de bani dintr-un buzunar în altul. Washingtonul alocă fonduri NATO, aliații le folosesc pentru a cumpăra echipamente și arme americane și cercul se închide.

Europa pentru Statele Unite sub Biden va rămâne una dintre principalele piețe pentru produsele militare. Acest lucru înseamnă că ar trebui să ne așteptăm la o creștere a retoricii antirusești de peste ocean. Dar majoritatea experților sunt siguri: Washingtonul și Bruxelles-ul nu vor îndrăzni să testeze cu adevărat puterea celei de-a doua celei mai puternice armate din lume.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

689
Tagurile:
Rusia, NATO
Tematic
Lavrov condamnă decizia SUA de includere a Cubei în lista sponsorilor terorismului


Загрузка...
Joe Biden

Biden transmite un mesaj crucial Rusiei

2620
(reînnoit 10:06 22.01.2021)
Un mesaj care anunță o decizie crucială pentru următorii ani – și care ridică multe întrebări în privința intențiilor lui Joe Biden nu numai față de Rusia, ci și în legătură cu China.

BUCUREȘTI, 22 ian – Sputnik. O veste extrem de importantă a fost transmisă de la Washington – preşedintele Joe Biden doreşte prelungirea cu cinci ani a tratatului de limitare a armelor nucleare strategice – ”New START” - încheiat între SUA şi Rusia.

Tratatul, în forma actuală, urmează să expire la începutul lui februarie, transmite Russia Today.

Anunțul a fost făcut de secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, care a spus că Biden va căuta să negocieze o prelungire a acordului înainte ca acesta să înceteze în 5 februarie.

”Președintele spus clar de mult timp că tratatul ”New START” este în interesul securității naționale a Statelor Unite și această prelungire are și mai mult sens atunci când relația cu Rusia este contradictorie, așa cum este și în acest moment”, a declarat Psaki, numind acordul ”o ancoră a stabilității strategice” între cele două țări.

Dar, Casa Albă mai transmite un semnal, în același timp: Biden va urmări și o evaluare a informațiilor despre ceea ce Psaki a numit „acțiuni nesăbuite și contradictorii” ale Moscovei.

„Chiar dacă lucrăm cu Rusia pentru a promova interesele SUA, tot așa lucrăm pentru a cere Rusiei să dea socoteală pentru acțiunile sale nesăbuite și contradictorii”, a spus Psaki.

Topol
© Sputnik / Александр Кряжев
De asemenea, Biden va cere comunității de informații pentru evaluarea completă a cazul penetrării cibernetice de la ”SolarWinds” dar și a interferenței rusești în alegerile din 2020, a utilizării armelor chimice împotriva liderului opoziției Alexey Navalny și a pretinselor recompense asupra soldaților americani în Afganistan.

Deci, o întreagă listă de alegații și acuzații care au fost deja dovedite ca false – dar și un aspect contradictoriu: nimic despre introducerea Chinei în acest tratat, cu toate că superputerea de la Răsărit dorea acest lucru.

Cum poate fi interpretată această ”omisiune”? Ca o intenție specială față de China a noii administrații democrat-globaliste?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

2620
Tagurile:
Rusia, China, Joe Biden, SUA


Загрузка...
Avion

Important pentru moldovenii din Israel: Toate zborurile-interzise

0
(reînnoit 21:09 24.01.2021)
Israelul a decis să impună noi reguli în contextul legat de infecția COVID-19, în special de noua tulpină.

CHIȘINĂU, 24 ian - Sputnik. Toate zborurile de pasageri din și spre Israel vor fi anulate începând de marți, 26 ianuarie. O decizie în acest sens a fost luată astăzi de Cabinetul israelian pentru a preveni răspândirea noii tulpini a coronavirusului.

Un avion pe pista de decolare a unui aeroport, imagine de arhivă
© Sputnik / Максим Богодвид

Presa din Israel scrie că începând de marți de la miezul nopții, toate companiile interne și externe vor opri zborurile pentru o perioadă de 14 zile. Companiilor străine li se va interzice să aterizeze în Israel, cu excepția avioanelor de marfă, avioanelor pentru stingerea incendiilor și a zborurilor de urgență medicală. în cazul companiilor interne, zboruri vor avea loc doar în situații excepționale.

Această regulă este și pentru companiile aeriene private. Astfel, avioanele vor putea părăsi țara doar în scopuri de tratament medical în străinătate, pentru proceduri legale, înmormântări familiale sau pentru relocare.

Această decizie vine după ce de săptămâna trecută toate persoanele sosite pe aeroportul internațional Ben-Gurion sunt obligate să prezinte un test de coronavirus negativ efectuat cu mai puțin de 72 de ore înainte de aterizare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
anulare zboruri, Zboruri avia, zborurir noi, Israel


Загрузка...