Angela Merkel

Va decide „Noviciok” soarta „Nord Stream 2”?

148
(reînnoit 13:58 05.09.2020)
Germania minte în mod evident în cazul lui Navalnîi. De ce totuși această operațiune a fost executată atât de stângace și ce se ascunde în spatele acestei istorii.

Berlinul a reușit, în cele din urmă, să surprindă Rusia și nu doar pe ea.

Declarația Guvernului Germaniei, potrivit căreia laboratorul armatei (bundeswehr), care a efectuat studii toxicologice ale probelor prelevate de la Aleksei Navalnîi, la solicitarea clinicii “Charite”, ar fi descoperit urme ale utilizării “unei substanțe din grupul Noviciok”, a provocat reacții entuziaste.

Alexei Navalnîi
© Sputnik / Михаил Воскресенский

E pentru prima data în istoria contemporană când o mare putere nici nu se complică prea mult într-o operațiune de acoperire a unei minciuni.

În ultimele câteva decenii, politica mondială a făcut praf reprezentările idealiste potrivit cărora o minciună directă este o dovadă de prost gust pentru statele care sunt în stare să recurgă la viclenie, să se eschiveze, să utilizeze niște construcții retorice întortocheate, pentru a evita situații în care ar minți pe față. Dimpotrivă, nu ezită deloc s-o facă, atunci când le este convenabil și necesar.

Cel puțin în trecut regulile jocului stipulau că minciuna trebuie să fie cât de cât convingătoare – dacă nu pentru specialiști, cel puțin pentru opinia publică.

Din aceste considerente a devenit emblematică povestea cu eprubeta lui Colin Powell: secretarul de stat al SUA declarase că Saddam Husein dispune de fabrici “pe roți și pe șine de tren, care produc arme biologice”, iar pentru a-și proba afirmațiile, a fluturat o eprubetă cu un praf alb și lumea l-a crezut pe cuvânt.

Otrăvirea celor doi Skripal a reușit să devină un show impresionant pentru orice observator dintr-o parte. În timp ce specialiștii indicau incoerențe și contradicții în versiunile expuse de britanici, masele largi urmăreau criminaliștii în scafandri, cartiere izolate, case demolate și oameni ajunși pe patul de spital. Imaginile unui atac chimic în centrul Europei păreau destul de convingătoare pentru oamenii care au văzut zeci de filme americane despre catastrofe de proporții.

Acum pe scenă a apărut Germania, lansând o versiune a otrăvirii lui Navalnîi, în care chiar și omul cel mai naiv și credul, fără niciun fel de cunoștințe elementare de chimie și criminologie, ar exclama cu tărie: “Nu vă cred!”.

Nici nu mai știi ce ne-ar surprinde mai mult în legenda propusă de nemți: faptul că substanța toxică militară superletală eșuează de fiecare dată în tentativele de a lichida persoanele indezirabile pentru autoritățile rusești, însă este utilizată în continuare, sau faptul că Noviciok, din cauza căruia exista riscul demolării unei jumătăți din Salisbury, a fost utilizat împotriva lui Navalnîi în avion – fără a afecta alți pasageri, medici și alte persoane care au contactat cu el. Sau faptul că Rusia a permis transportarea bloggerului la tratamente peste hotare – probabil, pentru a-și garanta un nou scandal internațional, atunci când substanța toxică va fi detectată.

Nici experții nu au luat apă în gură. Aceștia spun direct că tablou clinic al otrăvirii arată altfel, “grupul Noviciok” nu există, iar Berlinul se eschivează cu încăpățânare de la orice cooperare și de la oferirea oricăror informații care ar permite verificarea validității declarațiilor făcute.

Germania a enunțat o minciună evidentă, fără a depune vreun efort de-ai oferi cel puțin o aparență a unei plauzibilități.

Aici se naște o întrebare: de ce au procedat anume așa? Puteau s-o facă mai elegant.

Răspunsul simplu se află la suprafață: vin noi sancțiuni.

Rusia s-a obișnuit deja cu acuzații de comitere a unor crime grave de dragul adoptării unor măsuri restrictive. S-a obișnuit cu faptul că aceste măsuri poartă, în cea mai mare parte, un caracter “decorativ”.

Cu toate acestea, probabil, actuala poveste va deveni o excepție, pentru că Germania dispune de o pedeapsă cu adevărat dureroasă pentru Rusia – blocarea proiectului „Nord Stream – 2”. Acest subiect a fost evocat imediat de unii politicieni americani și germani, după ce a devenit cunoscută “diagnoza” lui Navalnîi.

Mai mult decât atât, ceea ce se întâmplă ne-ar sugera că Statele Unite au reușit să-și atingă scopul și au forțat autoritățile germane să renunțe la construcția gazoductului. Anume din acest motiv operațiunea “Noviciok - 2” este executată într-o manieră atât de stângace, pentru ca tuturor să le fie clar că problema nu constă în otrăvirea bloggerului rus, ci în victoria geopolitică a Washingtonului.

Doar că Berlinul afirmă în continuare că separă cazul lui Navalnîi și construcția „Nord Stream – 2”. Astăzi o astfel de poziție a fost susținută de premierul Bavariei, președintele Conferinței de Securitate de la Munchen.

Reiese că rezultatul fantastic, anunțat de chimiștii bundeswehrului, reflectă nu atât deciziile asupra viitorului Nord Stream -2, cât lupta continuă în interiorul elitei germane – între cea orientată național și partea ei proamericană. Apropo, militarii germani, legați foarte strâns de SUA prin structurile NATO, aparțin, mai curând, celei de-a doua tabere.

Reducerea la absurd a ultimelor evenimente avantajează forțele care se pronunță în favoarea suveranității Germaniei și a dreptului ei de a-și determina soarta, fără niciun fel de indicații de peste ocean. Dacă nu sunt în stare să opună ceva oponenților lor interni, atunci ar fi logic să preiei inițiativa, pentru a duce procesul la un rezultat dorit.

În ce măsură vor reuși – vom vedea în viitorul cel mai apropiat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

148
Tagurile:
Nord Stream-2", soartă, noviciok
Tematic
Lavrov a numit nelegitime sancțiunile SUA împotriva Nord Stream 2
Maas a expus poziția Germaniei în privința Nord Stream - 2
Se va reuși finalizarea ʺNord Stream – 2ʺ

îngropi miliarde de euro: Se va reuși finalizarea ʺNord Stream până în octombrie?

76
(reînnoit 20:11 13.05.2021)
Pasiunile din jurul ʺNord Stream – 2ʺ nu se potolesc. Departamentul de Stat continuă să amenințe Europa cu sancțiuni.

CHIȘINĂU, 13 mai – Sputnik, Irina Badmaeva. Deși Lumea Veche este conștientă de necesitatea combustibilului albastru rusesc, viitoarele alegeri din Germania pot afecta semnificativ perspectivele proiectului. Acest lucru înseamnă că trebuie să se grăbească cu finalizarea lucrărilor. Când va fi tăiată panglica roșie – a aflat Sputnik.

Termen până la alegerile pentru Bundestag

Conducta de gaz va fi finalizată până la 26 septembrie, a declarat ambasadorul Rusiei în Germania, Serghei Neceaev. "Dacă vremea va fi bună, ne vom mișca mai repede", a adăugat el. Au rămas de așezat o sută de kilometri de țevi.

După alegeri, verzii pot ocupa poziții puternice în Bundestag, iar ei, să spunem așa, nu susțin acest proiect. Așadar, pe 3 mai, organizația neguvernamentală germană de protecție a mediului (NABU) a depus o cerere la Curtea Administrativă din Hamburg. Ecologiștii consideră că ʺNord Stream – 2ʺ va dăuna Mării Baltice.

În plus, în curând, Angela Merkel, care este loială gazoductului rusesc, va părăsi postul de cancelar. Nu este încă clar cine va veni la putere. Dar sunt mulți bani în joc.

"Acum, întrebarea este dacă vrem să îngropăm zece miliarde de euro la fundul mării. Europa trebuie să decidă", subliniază Serghei Neceaev.

În UE, opiniile sunt de mult timp împărțite. Conducta de gaz trece prin apele teritoriale ale Germaniei, Finlandei, Suediei și Danemarcei. Primele trei țări au aprobat destul de rapid construcția. S-a opus doar Copenhaga, dar, în cele din urmă, a căzut de acord și ea. În schimb, Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia, România, Croația sunt categoric împotrivă. Ca să nu mai vorbim de Ucraina. Nimeni nu vrea să-și piardă statutul de țară de tranzit.

Apropo, Varșovia și-a exprimat disponibilitatea de a se descurca fără combustibilul rus din 2022, când expiră contractul cu ʺGazpromʺ. Polonezii mizează pe conducta de gaz Baltic Pipe, care se construiește spre platforma continentală norvegiană în Marea Nordului. Restul – gaz natural lichefiat de peste ocean (GNL), cu care americanii sunt pregătiți să inunde europenii.

În ciuda sancțiunilor

Capacitatea totală a celor două linii ale ʺNord Stream – 2ʺ este de 55 de miliarde de metri cubi pe an. Lungimea este de 1234 kilometri.

Construcția a fost suspendată în decembrie 2019 când compania Allseas s-a retras din proiect din cauza sancțiunilor americane. Un an mai târziu, lucrările au fost reluate. Dar Washingtonul continuă să pună bețe în roate.

Bugetul pentru apărare al SUA pentru anul 2021 a extins din nou restricțiile. Departamentul de Stat intimidează companiile europene. Până în luna februarie a acestui an, 18 participanți din UE au părăsit proiectul ʺNord Stream – 2ʺ.

Cu toate acestea, Europa este conștientă de importanța proiectului pentru securitatea energetică. Iar Kremlinul subliniază faptul că partenerii sunt consecvenți în intenția lor de a finaliza ʺNord Stream – 2ʺ.

Autoritățile germane au confirmat în repetate rânduri acest lucru – în special, pe 4 mai, ministrul de Externe al Republicii Federale Germania (RFG), Heiko Maas, a reconfirmat acest lucru în cadrul reuniunii miniștrilor de Externe ai țărilor G7 de la Londra. Adevărul este că RFG refuză cărbunele și energia nucleară. Pentru a trece fără probleme pe surse regenerabile, țara are nevoie de mai mult gaz.

Câteva zile mai târziu, pe 11 mai, copreședintele partidului ʺAlternativă pentru Germaniaʺ, Tino Chrupalla, a amintit: ʺCa stat suveran, trebuie să menținem relații de afaceri cu multe țăriʺ. Și a menționat că finalizarea construcției conductei de gaz este benefică atât pentru Germania, cât și pentru Rusia.

"Este imposibil să strice cooperarea economică eficientă pe termen lung cu revendicări politice de moment, așa cum ar dori SUA. Nimic personal, doar business", a declarat Maxim Cerneaev, profesor asociat la facultatea de economie a universității RUDN.

Dar există motive serioase de îndoială cu privire la faptul că panglica roșie va fi tăiată deja la sfârșitul lunii septembrie.

"Obstacolele nu sunt doar de natură juridică și politică – ritmul de lucru nu este mare. În perioada 19 aprilie – 10 mai, au fost așezați 3,1 kilometri. De la 1 aprilie până la 19 aprilie – 8,6 kilometri. Rezultă că în 40 de zile –11,7 kilometri sau o medie de 0,3 pe zi. Dacă continuăm așa, va fi nevoie de aproximativ 11 luni", consideră Mark Goihman, economist-șef la Centrul de informații și analiză TeleTrade.

Cu toate acestea, faptul că proiectul nu poate fi oprit se pare că a fost conștientizat chiar și de oponenții săi înfocați (deși nu s-au resemnat cu acest lucru). În ultimă instanță, pentru a evita noile sancțiuni, se poate de acționat prin firme subsidiare. Desigur, va dura mai mult timp, dar, după cum se spune, cu cât mergi mai încet, cu atât mai departe vei ajunge.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

76
Tagurile:
Germania, proiect, Nord Stream-2"
Tematic
"Nord Stream -2" ar putea fi interzis - cum vor răspunde Rusia și Germania


Загрузка...
Exerciții militare NATO în România

Noi manevre NATO în România împotriva cui?

94
(reînnoit 14:00 13.05.2021)
Pentagonul și NATO, pe zeci de poligoane terestre și maritime din Europa, ʺrespingʺ amenințările militare inexistente. Manevrele agresive din România și Bulgaria destabilizează în mod obiectiv situația din regiunea Mării Negre și reduc nivelul de securitate în Moldova.

În paralel cu exercițiile americane Defender Europe 21, ca parte a manevrelor ʺseparateʺ NATO Steadfast Defender 21 din Turcia și Albania, în România, la 11 mai, au fost redislocați (prin Bulgaria) mai mult de 400 de militari de înaltă pregătire ai Forțelor comune ale Alianței împreună cu tehnică militară.

Manevrele Steadfast Defender 21 vor avea loc în perioada 20 mai – 22 iunie, cu participarea a până la 9 mii de militari (inclusiv trupe transferate din Statele Unite), pe flancul sudic al Alianței. În România și Bulgaria va avea loc etapa finală a Steadfast Defender 21, cu participarea a 4 mii de militari și a 6 mii de unități de tehnică – acestea sunt subunități ale Grupului operativ comun de reacție foarte rapidă (Very High Readiness Joint Task Force), de care Turcia este responsabilă în 2021 în cadrul NATO.

Începând cu 4 mai, pe șaisprezece poligoane militare din România se desfășoară exercițiile la scară largă Dacia 21 Livex cu participarea a 15 mii de militari din 18 țări membre și partenere NATO, inclusiv Republica Moldova. Aceste manevre fac parte din scenariul mai larg (antirusesc) al manevrelor Defender Europe 21.

Activitățile ʺdefensiveʺ într-o regiune pașnică par excesive. Mai ales pe fondul declarației recente a ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu, despre transformarea Mării Negre într-un ʺlac NATOʺ. În plus, Aurescu a recunoscut magistrala feroviară Gdańsk – Constanța și autostrada care va lega Lituania, Polonia, Ungaria, Slovacia, România, Bulgaria și Grecia drept proiecte militare. Nu este nevoie să vă explic încă o dată cu cine intenționează să lupte țările mai sus menționate. Principalul adversar militar al NATO, până în 2030 cel puțin, este Rusia.

Vecini neliniștiți

O parte a exercițiilor Dacia 21 Livex au loc în imediata vecinătate a Republicii Moldova. Anterior, Ministerul rom\n al Apărării a declarat că manevrele ʺprevăd condiții de luptă de intensitate sporităʺ, cu împușcături de luptă, aruncare de bombe avia, desanturi parașutate și depășire a obstacolelor de apă. Intriga este că în spatele celor mai apropiate râuri mari (a Dunării și a Prutului) se află Bulgaria și Republica Moldova. Niciun inamic din aceste țări nu amenință România, respectiv manevrele Dacia 21 Livex arată ca o pregătire deschisă pentru agresiunea SUA și NATO în regiunea Mării Negre. Astfel de concepții și desanturi (ofensive a priori) amenință securitatea Republicii Moldova și a altor țări din regiunea Mării Negre într-o măsură mult mai mare decât ʺagresiunea ruseascăʺ virtuală. Atragem atenția la faptul că în Constituția Republicii Moldova este consacrat statutul neutru al Republicii, iar participarea militarilor moldoveni la exercițiile Armatei SUA și NATO pare ambiguă din punct de vedere politic, fiind provocatoare și mioapă.

Comandamentul Armatei SUA în Europa și Africa a anunțat anterior despre desfășurarea unor exerciții la scară largă DEFENDER Europe 21 cu participarea a până la 30 de mii de militari din 26 de țări. Manevrele se desfășoară pe 30 de poligoane din 12 țări europene. Obiectivele declarate – creșterea disponibilității strategice și operative, dezvoltarea interacțiunii între Statele Unite, aliații și partenerii NATO. S-ar părea niște jocuri de război transparente, nimic mai mult. Cu toate acestea, există și acte ratate.

La 11 mai, președintele polonez Andrzej Duda a declarat la București: ʺÎn caz de necesitate, atât Polonia, cât și România trebuie să fie pregătite să apere independența Belarusuluiʺ. De parcă cineva i-ar fi invitat să intervină militar împotriva statului din Uniunea Statală Rusia – Belarus.

Conceptul ʺlaculuiʺ

ʺPovestea de groazăʺ preferată a Washingtonului și a Bruxelles-ului –transformarea Mării Negre într-un ʺlac rusescʺ – servește doar ca acoperire a propriului proiect – ʺlacul NATOʺ. Mai mult, în componența Alianței intră doar trei din cele șapte țări din regiunea Mării Negre. Federația Rusă este preocupată exclusiv de stabilitatea regională și de securitatea frontierelor sale sudice.

Maia Sandu la APCE
© Photo : Aparatul Președintelui Republicii Moldova
În regiunea Mării Negre, Statele Unite și NATO încearcă să înconjoare Rusia cu bazele lor militare pe teritoriul adiacent al țărilor aliate sau partenere – pentru a reduce timpul de zbor în cazul unui atac preventiv de rachete asupra obiectivelor militare strategice ale Federației Ruse. Din anumite motive, Pentagonul nu este foarte interesat de Turcia, care este relativ independentă. Acolo nu se construiește nici o singură bază militară americană nouă. În schimb, sunt extrem de atractive pentru ʺdezvoltareʺ Republica Moldova, Ucraina, Georgia, care nici măcar nu fac parte din NATO (și nu vor face). Desigur, într-o situație de criză extremă, ʺprincipalul agresorʺ va fi pedepsit garantat de Rusia, dar nici ʺasistenții voluntariʺ nu vor scăpa basma curată.

Alexandr Hrolenko este expert militar internațional, căpitan de rangul I în rezervă, veteran de război.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

94
Tagurile:
exerciții, manevre, Moldova, NATO


Загрузка...
Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu chairs the weekly cabinet meeting at the Prime Minister's office in Jerusalem, Sunday, April 15, 2018

Anunțul care a supărat RĂU Israelul și care ar fi motivele

0
(reînnoit 19:50 13.05.2021)
O situație cel puțin ciudată: un înalt oficial ONU a transmis un mesaj care a deranjat guvernul israelian, care a răspuns imediat dur.

BUCUREȘTI, 13 mai – Sputnik. Un incident mai puțin obișnuit a avut loc după anunțul unui oficial ONU - un mesaj care a provocat o reacție foarte dură a Ministerului Afacerilor Externe al Israelului.

Tor Wennesland, coordonatorul special al Naţiunilor Unite pentru Procesul de Pace în Orientul Mijlociu a transmis marți seara mesajul următor:

”Liderii tuturor părţilor trebuie să îşi asume responsabilitatea dezescaladării. Costul războiului în Gaza este devastator şi este plătit de oamenii obişnuiţi. ONU lucrează cu toate părţile pentru a restabili calmul. Opriţi violenţa acum”, a transmis Tor Wennesland.

Deci, un mesaj echidistant, cel puțin aparent. Ei bine, reacția Ministerului de Externe israelian a venit în câteva ore – o replică dură pentru oficialul ONU:

”Vorbiți despre „costul războiului în Gaza” în timp ce ignorați 1.000 de rachete lansate de grupările teroriste Hamas și Jihadul Islamic asupra orașelor israeliene în ultimele 36 de ore”, scrie MAE israelian.

​Sincer, este greu de înțeles supărarea Israelului – dar e interesant de văzut un mesaj anterior al oficialului ONU.

Cu o zi înainte, pe 10 mai, Wennesland a retransmis mesajul secretarului general ONU Antonio Guterres care ”își exprimă profunda îngrijorare cu privire la violența continuă în Ierusalimul de Est ocupat”.

”El îndeamnă Israelul să înceteze demolările și evacuările, în conformitate cu obligațiile care îi revin în temeiul dreptului internațional umanitar și al drepturilor omului”, a transmis Guterres.

De asemenea, norvegianul a transmis și Declarația comună a trimișilor în Cvartetului pentru Orientul Mijlociu despre situația din estul Ierusalimului, în care se manifestă ”profunda îngrijorare față de ciocnirile și violențele zilnice” și opoziția față de acțiunile unilaterale.

De asemenea, în Declarație comună se face o referire clară: ””Solicitați tuturor părților să susțină și să respecte statu quo-ul locurilor sfinte”. Tot în Declarația celor 4 (ONU, SUA, Rusia și UE) se solicită autorităților israeliene să ”evite măsurile care să escaladeze situația în timpul sărbătorilor musulmane”.

Norvegianul Tor Wennesland (69 de ani) este un diplomat experimentat în problemele din zona nord africană, fiind reprezentant al Norvegiei pe lângă Autoritatea Palestiniană (2007 – 2011) și ambasador în Egipt și Libia din 2012 până în 2015.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
ONU, gaza, Tel Aviv, Israel


Загрузка...