Rachetă balistică Iskander - M

Arma rusească: De ce „Iskander” va fi setat asupra țintelor maritime

159
(reînnoit 14:26 29.07.2020)
Prin acoperirea frontierelor sale terestre și maritime cu sisteme de rachete ”Iskander-M”, Rusia își consolidează securitatea națională și internațională, scrie observatorul militar Alexandr Hrolenko.

Strategia este una logică: cu cât mai multe sisteme vor fi și va fi mai mare probabilitatea unor pierderi pentru potențialul agresor, cu atât va fi mai sigură pacea în Europa și Asia.

Potrivit unei surse a ziarului ”Izvestia” din cadrul Ministerul rus al Apărării, sistemele de rachete operaționale-tactice ”Iskander-M” vor fi folosite pentru a lovi navele de desant și amfibii inamice. Brigăzile de rachetă ale Forțelor Terestre au început să exploreze tactica de luptă navală, complexul este pregătit din punct de vedere tehnologic pentru a respinge debarcarea inamicului. Sistemul "Iskander-M" are caracteristici excelente în ceea ce privește gama și precizia distrugerii țintei, nu există analogi în lume.

Trageri pe mare ale ”Iskander-M” au avut loc pe 20 iulie, în timpul verificării inopinate a unei formațiuni de rachete din cadrul districtului militar sud al Forțelor Armate ale Federației Ruse. Sistemul a distrus convențional acumularea de tehnică militară în momentul descărcării de pe navele de debarcare și a împiedicat ocuparea coastei Mării Negre de către forța de desant „inamică”.

Fiind integrat în sistemul automatizat de comandă și control, Iskander-M, în apărarea litoralului, este capabil să primească indicații despre ținte în timp real de la aviație, flotă, formațiunile de spionaj și drone și să lovească ținte aflate în mișcare pe mare (ținând cont de corecția pentru cursul și viteza navelor inamice).

Rachetele ”Iskander-M” sunt de neînvins pentru sistemele de apărare anti-rachetă existente și de perspectivă, sunt capabile să parcurgă peste 500 de km în 4 minute, în timp ce focoasele 9M728 sau R-500 deviază de la țintă cu nu mai mult de 1 metru. Îmbinate cu sistemele de rachete de coastă ”Bal” și ”Bastion” (cu o raza de acțiune de 260 km și respectiv 350 de km), puternicul ”Iskander” este capabil să consolideze apărarea eșalonată și să transforme frontierele maritime ruse cu adevărat în unele de necucerit.

Anterior, Ministerul rus al Apărării a anunțat despre reînarmarea tuturor celor zece brigăzi de rachete cu sisteme de tip ”Iskander-M” și formarea a încă trei brigăzi. Industria rusă de apărare produce anual două seturi de brigadă. În același timp, ”iskandarii” sunt modernizați pentru a îmbunătăți eficacitatea lor de luptă.

Lansări asupra navelor

Navele de război, aviația navală și forțele de coastă ale flotelor din Marea Baltică, de Nord, Pacific, Marea Neagră și Flotila Caspică sunt în mod tradițional responsabile de apărarea liniei de coastă rusești. În acest caz, un rol important îl joacă și sistemele de rachete anti-nave mobile ”Bal” și ”Bastion”.

Cu timpul, formațiunile de luptă de pe țărm „devin tot mai dense”. Așadar, Flota Baltică în 2019 a primit propriul regiment de tancuri - cu orientare anti-desant, iar Flota Mării Negre este consolidată de al treilea regiment aerian - din Crimeea. Implicarea extraordinară a brigăzilor de rachete (Forțele Terestre) dotate cu sisteme ”Iskander-M” în apărarea litoralului face posibilă setarea rapidă a potențialului de atac al armelor de precizie ale Rusiei în ”teatrele” maritime.

Potrivit dezvoltatorului, setul complet al brigăzii de rachete rusești este format din 51 de vehicule, inclusiv 12 lansatoare, 12 încărcătoare de transport, 11 de comandă și 14 vehicule de sprijin. Adică, în timp de două minute, brigada este capabilă să lovească 24 de rachete (înainte de reîncărcare). O salva a unei brigăzi consolidate - 32 de rachete.

Cu cât mai multe ținte pe mare vor fi distruse de Iskander, cu atât mai puțini militarii ruși vor trebui să lupte pe țărm. Bătaia de cap nu este zădarnică, deoarece tactica ofensivă modernă a potențialului inamic implică diverse variante de desant maritim (în Marea Baltică au loc multe astfel de exerciții desfășurate de NATO). Este exersat desantul pe țărmul neechipat și debarcarea marină peste linia orizontului de pe nave amfibie - pe bărci și elicoptere de mare viteză, având sprijinul navelor de escortă de atac și a aviației. O lovitură puternică a sistemului ”Iskander„ la o distanță de până la 500 de kilometri poate deturna o astfel de operațiune a inamicului chiar din startul acesteia. În plus, sistemele ”Iskander-M” pot susține la fel de eficient acțiunile marinei ruse.

Nu este deloc o coincidență faptul că prezența complexelor ”Iskander-M” în cadrul exercițiilor irită întotdeauna comandamentul NATO, pentru că nu au ce să-i opună. Și aici, iată, o nouă surpriză pe mare pentru Alianță. Complexele și rachetele Iskander modernizate, cu o rază de acțiune mai mare de distrugere a țintelor (promite Rostec), vor reduce semnificativ activitatea provocatoare a forțelor maritime NATO și vor consolida securitatea internațională în perimetrul frontierelor rusești. Este important să subliniem aici: Rusia nu amenință pe nimeni, răspunde doar asimetric la ostilitatea Occidentului, reacționează în mod adecvat la potențialul tot mai mare de atac al blocului militar occidental în regiunea Mării Baltice și a Mării Negre. Dacă Alianța încetează să desfășoare în mod clar poziții de apărare anti-rachetă și noi baze militare în apropierea granițelor rusești, ”iskanderele” își vor demonstra capacitățile unice exclusiv pe poligoanele din cadrul exercițiilor militare.

Cvasi-balistică irezistibilă

Sistemul de rachete ”Iskander-M” este proiectat pentru nimicirea cu mare precizie a țintelor de dimensiuni mici și a țintelor de platformă (cu mai multe tipuri de focoase, inclusiv focoase termonucleare) la o distanță de până la 500 de kilometri. Pentru direcționare este utilizat un sistem de navigație inerțial și un semnal de la sateliții GLONASS. În faza finală, este activat un cap optic inteligent de direcționare, care oferă o precizie de câțiva metri. Rachetele pot fi redirecționate în timpul zborului, permițându-le să atace ținte aflate în mișcare, inclusiv nave ale forțelor maritime inamice.

Complexul dispune de două tipuri de rachete: aerobalistică 9M723 - zboară pe traiectorii cvasi-balistice la altitudini de până la 50 de km, de croazieră 9M728 sau R-500 - se îndreaptă spre țintă la altitudini mici. Rachetele de înaltă precizie ale ”Iskander” au o suprafață reflectorizantă mică, traiectorii de zbor complexe (sunt conduse de cârme dinamice pe gaz și aerodinamice) și nu pot fi detectate de niciun sistem de apărare anti-aeriană existent. După lansare și în apropiere de țintă, rachetele manevrează energic cu o supraîncărcare de la 20 la 30g. Masa de lansare a rachetei este de 3,8 tone, lungimea este de 7,2 metri, viteza este de peste 2 km pe secundă, intervalul dintre lansări este de un minut.

Principalele ținte „pe țărm” sunt sistemele de rachete și sisteme cu reacție cu lansare multiplă aflate pe poziții, aeronavele de luptă pe aerodromuri, posturile de comandă inamice și centrele de comunicare, inclusiv cele protejate.

Răspuns în forță pentru NATO: Rusia a finalizat înarmarea cu rachetele „Iskander-M”
© Video: Ministerul apărării al Rusiei / RIA Novosti / Sputnik
Sistemul „Iskander-M” depășește cei mai buni omologi străini (Lance, ATACMS, Pluton) în privința preciziei, eficiența în pregătirea rachetelor pentru lansare și alte caracteristici. Principalele avantaje ale complexului sunt mobilitatea strategică, capacitatea de a efectua deghizat sarcini de luptă și de a lansa atacuri de rachete, calcule automatizate și introducerea unei misiuni de zbor, o mare probabilitate de a finaliza o misiune de luptă în condiții de incendiu și contramăsuri electronice. Permiteți-mi să vă reamintesc că ”Iskanderii” rusești au fost testați cu succes în condiții de luptă pe teritoriul Republicii Arabe Siriene. Pentru comparație, Statele Unite au abandonat propriul omolog al ”Iskander”, deoarece compania Raytheon nu a putut să dezvolte un nou Sistem de înaltă tehnologie pentru Pentagon.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

159
Tagurile:
arma ruseasca, Iskander-m
Tematic
Rachetele americane în Europa, un semn nefast pentru Republica Moldova și România
Pentagonul militarizează România – implicații periculoase
Заброшенные здания Кишинева

Atunci când părinții pleacă peste hotare, iar copiii mor în locuri părăsite

111
(reînnoit 16:40 18.06.2021)
Ce se întâmplă cu țara în care un copil inconștient și cu traumatisme grave a stat în ploaie aproape 24 de ore lângă o clădire abandonată.

Poliția încă determină data exactă în care a avut loc tragedia. Dar fata de 13 ani a fost găsită abia pe 15 iunie, cu traumatisme grave și inconștientă, în mijlocul ruinelor Centrului de Tineret ʺIuri Gagarinʺ, construit în 1970. Poliția nu exclude faptul că ea se putea afla sub influența drogurilor- ʺsăruri de baieʺ, populare în rândul tinerilor datorită prețului redus.

Fata a zăcut în clădirea abandonată aproximativ 24 de ore, unde, pe perete, este încă prezent vechiul mozaic sovietic "Cuceritorilor spațiului cosmic". În ploaie, în lenjerie intimă, cu traumatism vertebro-medular. Nu se știe ce s-a mai întâmplat cu sărmanul copil printre ruinele de beton, care sunt favorizate de narcomani și de oamenii fără locuință.

Dacă respectăm cronologia, atunci ar fi mai corect să spunem că au găsit-o pe terenul clubului de noapte părăsit Mals. Acesta a fost deschis în clădirea fostului centru ʺGagarinʺ, când și-au șters de pe picioare cenușa trecutului sovietic blestemat, care a interferat atât de mult cu renașterea națională.

Cu toate acestea, în timpul procesul de renaștere, așa și nu au mai construit un alt centru de tineret, pe parcursul tuturor celor 30 de ani de independență. Au devenit inutile centrele de tineret și Gagarin. În schimb, au devenit necesare cluburile de noapte cu dansuri bețive, cu ʺdroguriʺ la prețuri accesibile și cu fete îmbrăcate indecent.

De asemenea, au avut nevoie urgent de noi monumente, care sunt atât de convenabile pentru a blestema era sovietică. Aceea, în cadrul căreia, pe teritoriul întregii țări, s-au construit centre de tineret, precum și școli și spitale, fabrici și ferme, sisteme de irigații și drumuri. Există chiar și un "monument al ocupației sovietice" (în limbajul comun – "piatra lui Ghimpu"), care se află lângă clădirea guvernului, legat cu grijă cu panglici tricolore.

La unul dintre aceste monumente, cu o zi înainte de tragedie, președintele Maia Sandu, însoțită de prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi a depus flori la monumentul în memoria victimelor deportărilor regimului comunist (așa se numește). La acela care a fost ridicat în scuarul gării feroviare atunci când Dorin Chirtoacă era primarul capitalei. De fapt, în Moldova, "Ziua Comemorării Victimelor Deportărilor Staliniste" este marcată pe 6 iulie, începând cu anul 2016. Dar trebuie să înțelegem că 6 iulie este exact înainte de alegeri, când campania preelectorală va fi foarte tensionată și vor exista multe alte pretexte. Iar aici o dată atât de convenabilă, începutul primului val de deportări.

Fata nu își va recăpăta niciodată cunoștința, nu va ieși din comă. Și va muri în spital, fără să fi ajuns în mica sa viață nici până la 14 ani. Dar viața va continua. Și campania electorală va continua, iar deputații vor continua să țină discursuri incendiare din tribune, fluturând steaguri și cerând deschiderea mai multor secții de votare în străinătate. De parcă totul este bine în țară, toată lumea este fericită, iar singura problemă este numărul de secții pentru cei care au reușit să scape de o asemenea fericire.

Și tatăl fetei decedate a plecat la timpul său la muncă în Italia. Familia ei a repetat soarta multor familii din Moldova, ruinate și distruse din cauza fenomenului ʺgastarbeiterilorʺ (la noi asta se numește ʺemigrare în scop de muncăʺ, ca și cum fuga noastră de sărăcie ar fi aceeași cu mutarea unui lucrător dintr-o țară UE în alta, mai prosperă).

Există multe astfel de destine în Moldova, prea multe. Statistica oficială, care ia în considerare mii de copii nesupravegheați, vagabonzi și social vulnerabili, reprezintă doar vârful aisbergului. Câți copii au rămas sub tutela unui singur părinte prin satele Moldovei? Și acest lucru este în cel mai bun caz, deoarece adesea atât mama, cât și tatăl pleacă la muncă, lăsându-și copiii cu bunicile în vârstă sau pur și simplu cu frații și surorile mai mari. Câți copii au rămas fără o copilărie normală? Calculați câți gastarbeiteri au părăsit Moldova și veți obține o cifră aproximativă.

Acum se scriu tot felul de lucruri despre fata decedată. Se scrie că a consumat droguri (ca mulți dintre copiii de vârsta ei). Că a fugit de acasă, că a trăit cu bărbați adulți la vârsta de 13 ani. Ca de obicei, pe rețelele de socializare se ceartă cu privire la cine este vinovat și cum ar trebui educați copiii.

Aș vrea să înțeleg cum cei care se ceartă au de gând să-și crească copii într-o țară în care trăiau aproape patru milioane de oameni în urmă cu treizeci de ani – iar acum au rămas 2,6 milioane? Într-o țară, din care oamenii pleacă unde văd cu ochii, doar că să găsească o altă viață, normală și prosperă.

Fotografiile de la scena tragediei – vechiul mozaic "Cuceritorilor spațiului cosmic", care s-a schimbat la culoare datorită timpului, iar alături – panoul ruginit "clubul de noapte Mals" – ilustrează perfect ceea ce se întâmplă în Moldova. Aceasta este esența timpului nostru, a tuturor schimbărilor pe care clasa politică a țării a reușit să le facă și a tuturor "reformelor" pe care le-a întreprins. Ei au avut la dispoziție trei decenii pentru asta și ce timp suplimentar mai vor? Ajunge să vorbiți inteligent despre integrarea europeană, gândiți-vă la ceva astfel încât copiii să nu moară în noroi, inconștienți, în cel mai întunecat moment al vieții lor scurte și nefericite.

Probabil că a venit timpul să vorbim nu despre educație, ci despre supraviețuirea copiilor într-un stat în care, în locul centrelor de tineret, se deschid doar cluburi de noapte.

Puteți spune orice doriți, să alegeți orice cuvinte doriți, dar în "blestematul trecut sovietic" copiii nu mureau, incapabili să facă față problemelor "adulte", cu care se confruntau prea devreme. Iar trupurile lor nu zăceau în ploaie zile întregi, în clădiri abandonate. Pentru că în acel îndepărtat 1970, când la Chișinău a fost construit Centrul de tineret ʺIuri Gagarinʺ, autoritățile dintr-o țară imensă nu puneau întrebări – cât costă construcția unei vieți sigure, calme și corecte pentru copii. Câți bani vor fi necesari, atâta și va costa, și gata. Și punct, aceasta era abordarea.

Au existat întotdeauna copii problematici. Nu a existat un sistem disfuncțional în care copiii sunt acum obligați să lupte pentru supraviețuire. Fata nefericită decedată nu ar fi putut să alunece în prăpastie în acel îndepărtat 1970. Undeva, dar ar fi prins-o, nu acasă, atunci la școală, nu la școală, atunci în camera copiilor a poliției. Și s-ar fi apucat de ea mașina gigantică a tutelei, care nu îi lasă pe copii fără supraveghere nicio secundă. Și dacă s-ar fi întâmplat ceva – capetele ar fi zburat cu o forță cumplită, de-a lungul întregii verticale, de la Chișinău până la Moscova.

"Droguri la școală", "vânzare de copii", "exploatare sexuală a minorilor"? În același 1970, ar fi sunat ca o fantasmagorie sălbatică, ca un produs al unei minți bolnave și pervertite. Viața era aranjată divers și chiar pentru crearea unei situații în care copiii puteau fi amenințați, făptașii erau pedepsiți imediat, în același moment, rapid și eficient.

Spun că trecutul nu poate fi întors. Nici nu trebuie, domnilor politicieni. Dar au promis că vor face mai bine decât a fost – de dragul acestui lucru, pentru toți cei treizeci de ani, continuă o luptă neîncetată, altruistă. Pentru aceasta, au început reformele și integrarea europeană, s-au stropit cu apă din carafe în parlament și au mers pe tractoare în jurul Chișinăului.

Cum, au reușit?

Încă câteva cuvinte despre monumente. Aș dori să văd – și nu numai la gara feroviară, ci și la aeroport și la fiecare punct de control vamal de la frontiera Moldovei – monumente pentru cele un milion și jumătate de victime ale "emigrării în scop de muncă". O serie nesfârșită de oameni care au fost de fapt expulzați din Moldova în anii de independență.

Construiți monumente familiilor distruse și speranțelor distruse, viitorului spulberat și dorului de patrie. Monumente copiilor morți, ale căror vieți mici au fost mototolite, distruse și aruncate în pustiu, sub ploaie, într-o grămadă murdară de gunoi – sub un panou ruginit "Club de noapte" și un mozaic estompat "Cuceritorilor spațiului cosmic".

Construiți astfel de monumente. Ar fi corect.

Opinia autorului poate să nu coincidă cu poziția redacției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

111
Tagurile:
independent, Moldova


Загрузка...
Vladimir Putin și Joe Biden

Summitul speranțelor americane înșelate