Complexul de deminare URAN-6

Rusia înregistrează progrese în producția de roboți pentru armată

88
(reînnoit 14:45 28.07.2020)
Ministerul Apărării al Federației Ruse efectuează teste și trec în dotare sisteme robotizate concepute pentru funcționarea în diverse medii de luptă - sub apă, sub pământ, în aer și spațiu. Observatorul militar Alexander Hrolenko a încercat să explice ce se întâmplă.

În mod tradițional, manevrele pe terenurile de antrenament din Rusia iau turații maxime în perioada exercițiilor pe timp de vară. De asemenea, lunile iunie și iulie sunt interesante și printr-un salt tehnologic, este vorba de introducerea noilor sisteme de arme robotizate în dotarea armatei.

Pe fundalul exercițiului forțelor navale ale NATO ”Sea Breez”e, care s-au desfășurat în Marea Neagră în perioada 20-26 iulie, au avut loc testări ale roboților experimentali ruși subacvatici și a echipamentelor sonare pentru sistemul militar de monitorizare subacvatică.

Ultimele sisteme robotice au demonstrat capacitatea de a apăra cu succes obiective militare și economice importante împotriva unor potențiale amenințări venite din mare.

Pe 21 iulie, Ministerul rus al Apărării a luat decizia de a dota Armata cu roboți de deminare Uran-6. Complexul multifuncțional de deminare robotizată este conceput pentru realizarea pasajelor în câmpurile minate și pentru deminarea zonelor mari. Complexul a fost testat anterior în Siria. După testarea din Siria, Uran-6 a fost modernizat ținându-se cont de experiența de luptă.

Tankul T-14 pe platforma grea cu șenile Armata a fost testat la începutul lunii iulie în regimul fără pilot, ceea ce este posibil datorită arhitecturii digitale deschise.

Pe 29 iunie, trupele districtului militar central au organizat exerciții militare pe poligonul din Cebarkul, folosind cel mai nou robot de luptă „Marker”, care a ajutat la soluționarea cu succes a sarcinilor. Complexul se poziționează ca un constructor pentru crearea de modele de război în viitor și va deveni baza integrării roboților de la sol, a aeronavelor fără pilot și a forțelor speciale. Specialiștii Ministerului Apărării din Federația Rusă intenționează să antreneze robotul în efectuarea operațiunilor de luptă într-un mod autonom - la o distanță de sute și mii de kilometri de operatorul-comandant. În calitate de încărcătură utilă, „Marker” este capabilă să poarte diverse combinații de arme de calibru mic, lansatoare de grenade, casete pentru lansarea aparatelor de zbor fără pilot și alte muniții. Dezvoltarea și testarea platformei robotizate ”Marker” va fi finalizată în 2021.

Să aruncăm o privire mai atentă asupra unora dintre cele mai noi sisteme robotice ale Ministerului Apărării din Rusia.

Sea Breeze ca țintă

Specialiștii militari ruși au testat în Marea Neagră o varietate de sisteme robotizate concepute pentru a detecta țintele inamice. În același timp, Ministerul Apărării al Federației Ruse a vorbit în detaliu despre esența experimentului militar-tehnic din partea de nord-vest a Mării Negre, unde s-au desfășurat exercițiile forțelor navale ale NATO ”Sea Breeze 2020”. Aparatele subacvatice autonome rusești fără pilot (producția concernului NPO Aurora) detectează și recunosc obiecte mari și sisteme robotice de dimensiuni mici ale potențialului inamic. Unul dintre vehicule a folosit un sonar cu scanare laterală și un sonar cu mai multe fascicule, celălalt a inspectat țintele detectate. Se știe că complexele rusești pot transmite din „punctul de întâlnire” caracteristicile și coordonatele țintei, fotografii și videoclipuri.

Tancul Armata
© Sputnik / Владимир Астапкович

Potrivit comandantului flotei a 6-a a Forțelor Maritime americane Gene Black, exercițiile au inclus antrenamente antiaeriene și de apărare antisubmarin, operațiuni de interdicție (reținerea sau distrugerea forțelor inamice în drumul către zona de luptă). Datorită acestui scenariu, unitățile de luptă NATO din apele neutre din apropierea Crimeii au prezentat timp de câteva zile un „câmp țintă” excelent pentru sistemele robotizate ale Marinei Ruse.

Doi specialiști sunt în stare să lanseze aparate compacte de pe un mal neechipat, care sunt practic imposibil de detectat cu ajutorul mijloacelor potențialului inamic.

Principala platformă experimentală a Flotei Mării Negre, începând cu 2017, este vasul robotizat „Victor Cerokov”.

Cred că s-a acumulat o anumită experiență de luptă și un potențial semnificativ de interacțiune a sistemelor robotizate submarine rusești cu sisteme de recunoaștere și de atacuri de suprafață, aeriene și de coastă. Aceste informații fac posibilă reevaluarea gradului de protecție a obiectelor strategice ale Federației Ruse în regiune.

"Uran-6" în dotarea armatei

Potrivit Ministerului rus al Apărării, în 2020, peste 20 de complexe robotizate multifuncționale de deminare „Uran-6” se vor afla în dotarea anumitor regimente și brigăzi de ingineri-geniști. Pe 10 iulie, regimentul de geniști al celei de-a 20-a armate din districtul militar de Vest a primit primul lot de ultimă tehnologie. În plus, a fost organizată instruirea pentru operatorii unui complex robotic multifuncțional la poligonul Centrului Internațional de Acțiune Mină al Forțelor Armate ale Federației Ruse din Regiunea Moscova.

Complexul ”Uran-6” în regimul telecomandă (la o distanță de până la un kilometru față de operator), cu un grad suficient de fiabilitate, asigură o deminare continuă a terenului, face treceri prin câmpurile antipersonal. Adică, este posibilă excluderea participării directe a personalului militar într-o zonă cu risc sporit pentru viață și extinde semnificativ capacitățile unităților de inginerie.

În funcție de sarcinile puse, unul dintre mai multele tipuri de traule este instalat pe mașină. Robotul-genist de luptă are o masă de aproximativ 6 tone și este furnizat cu o platformă pentru transport (KamAZ cu un sistem „multi-lift” și o platformă pentru schimbarea traulelor). „Uran-6” este capabil să coboare de pe platformă sau să se ridice înapoi în 3-4 minute.

”Uran-6” a fost testat în condiții de luptă în timpul deminării orașelor siriene Palmyra, Aleppo și Deir ez-Zor și după aceea a fost înzestrat cu noi funcții. În viitor, acțiunile geniștilor nu se vor limita la curățarea câmpurilor minate, terenului, construcția podurilor și fortificațiilor. Datorită complexelor robotizate, regimentele de ingineri vor putea participa la asalturi asupra obiectelor fortificate pentru a efectua minare ascunsă.

Fiecare armată, combinată sau de tancuri, dispune de un regiment de ingineri-geniști, iar în cartierul militar există o brigadă de inginerie. Conform informațiilor apărute în mass-media, acolo sunt deja create companii și batalioanele de geniști-de atac, „Uran” să-i ajute.

"Marker" din viitor

Platforma Marker, creată pentru Ministerul rus al Apărării, este, fără îndoială, cel mai interesant proiect în domeniul roboticii de luptă. În viitor, inteligența artificială a „Markerului” îi va permite să ia în mod independent decizii, adică să calculeze ruta, timpul luptelor, consumul de muniție și alți parametri pentru îndeplinirea anumitor sarcini în mod autonom, ca parte a unui grup de vehicule, într-o subunitate (cu oameni). Mai mult, autonomia implică o distanță de la centrul de comandă de sute și mii de kilometri, prezența armelor de mare precizie și funcția de identificare precisă a țintei.

Боевой экспериментальный робот Маркер.
© Sputnik / Иван Сураев
Robotul experimental de luptă ”Marker”

Platforma robotică „Marker” a primit echipamente pentru fotografiere de mare precizie, anterior robotul de luptă a participat la exercițiile din cadrul districtului militar central, dar totuși proiectul este departe de a fi finalizat. Creatorii - Fondul de cercetare avansată și ONG-ul Android Technics - încă nu intenționează să testeze vehiculul în luptă reală. Pe o platformă unificată, în trei etape, sunt testate principalele tehnologii ale unei linii întregi de robotică cu bazare la sol (viziune tehnică, comunicații, navigație, mișcare și aplicație autonomă, control vocal). Seria planificată de cinci mașini (cu două roți și trei cu șenile) ar trebui să înglobeze până în iunie 2021 toate cele mai bune cunoștințe și competențe. Platforma este proiectată în mod modular și va permite schimbarea rapidă (suplimentarea) a încărcăturii utile și modernizarea sistemelor.

Ca sarcină utilă, mai multe sisteme de arme pot fi instalate simultan, fiind capabile să acționeze independent una de cealaltă. În același timp, modulul UAV va oferi o lansare autonomă a unui întreg grup de drone, fiecare dintre acestea rezolvând probleme ca parte a unui grup sau individual.

Poate că în curând robotul rusesc va învăța să execute comenzi cu ajutorul vocii, ca un soldat viu, un astfel de obiectiv a fost stabilit în timpul testelor. Occidentul este deja îngrijorat de succesele Rusiei - revista americană Forbes a publicat un articol „Nu vă panicați, dar Rusia învață tancurile robotizate pentru a înțelege vorbirea umană”.

Robotii Ministerului rus al Apărării explorează cu succes spațiul aerian și și spațiul și totuși „Marker”-ul terestru cu potențialul său actual va ajunge în dotarea armatei doar pentru testare și experimente, este un „oaspete din viitor” care promite sisteme de arme și tactici de „luptă cu mai multe domenii” fundamental noi. Acest robot este avangarda armatei viitorului, dar astăzi nu există analogi în lume. Încercarea Pentagonului de a crea o platformă de luptă autonomă pentru unitățile de infanterie (BigDog de la Boston Dynamics) s-a dovedit a fi un insucces. Robotul american nu a ”învățat” să ia în mod independent cele mai simple decizii sau să înțeleagă cel puțin comenzile vocale, iar controlul constant al unei persoane prin telecomandă în formațiuni și condiții de luptă este absolut inadecvat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

88
Tagurile:
armată, robotica, Rusia
Tematic
Dezvăluiri despre super-arma rusească Avangard: Niciun sistem de apărare n-o poate detecta
Arma rusească: Aeromobilul blindat Strela dezvoltă o viteză de 155km/oră
Nav[ de transportare a GNL

Anul 2020: Uraganele și bandele determină prețul global la gaze

57
(reînnoit 16:53 21.09.2020)
Piața gazelor își revine treptat: prețurile de piață din Europa și regiunea Asia-Pacific (pentru piața GNL) sunt de 130 de dolari și respectiv 150 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Există motive pentru creșterea prețurilor atât din partea cererii, cât și din partea ofertei. Pe parcursul a opt luni ale acestui an, importurile sumare de GNL s-au dovedit a fi, chiar dacă cu 1,3 la sută, dar totuși mai mari decât în ​​aceeași perioadă a anului precedent. India și China arată o creștere accentuată a importurilor de GNL în iulie și august, scrie Alexandr Sobko pentru RIA Novosti.

Adică, dacă facem o simplă evaluare, cererea globală de GNL este acum la nivelul anului trecut, în ciuda faptului că cererea de gaz din conducte este mai mică (acest lucru se poate observa și din exporturile rusești către Europa, iar China reduce importurile de gaze din Asia Centrală). Dar piața GNL are de asemenea un exces de capacitate, deoarece au fost finalizate și au fost lansate în contextul actual uzinele din valul anterior de investiții (în principal SUA).

Prin urmare, și eșecurile din partea ofertei au contribuit la stabilizarea prețurilor: uzina plutitoare Prelude din Australia încă nu funcționează (există probleme tehnice acolo), în aceeași țară una dintre liniile de Gorgon LNG a fost oprită. Despre SUA s-a discutat mult.

Din cauza recentelor prețuri extrem de mici, care nu acopereau nici măcar costurile de exploatare, transporturile de GNL în vară au fost reduse la jumătate sau sub capacitatea planificată a centralelor, acum exporturile își revin treptat odată cu creșterea prețurilor globale, dar sezonul uraganelor împiedică o revenire rapidă la normal. Creșterea exporturilor din SUA va exercita din nou presiuni asupra prețurilor în următoarele luni.

Adică, recuperarea cotațiilor încă nu pare a fi sustenabilă (să adăugăm la aceasta și depozitele pline) deși, potrivit unor prognoze, prețurile spot din Asia pot chiar să depășească 200 USD la mia de metri cubi în timpul sezonului de încălzire. Aceste cifre corespund deja unui preț acceptabil pe termen lung pentru toți producătorii. Însă există o reținere: un astfel de nivel al prețului ar trebui să fie mediu anual și nu numai ”pe timp de iarnă”.

Dar anul este dificil, atipic, nu se pot trage concluzii pe termen lung. Toată lumea este interesată de perspective. Și iată cel mai interesant lucru: anul acesta, pentru prima dată în douăzeci de ani, nu a fost luată nicio decizie nouă de investiție privind construcția de noi instalații de lichefiere.

Previziunile pentru rezultatul acestui an sunt de la zero la una sau două decizii. Reamintim că un număr record de decizii de investiții au fost luate anul trecut, iar acest lucru s-a întâmplat, la rândul său, după o pauză lungă de trei ani (2016-2018, un număr mic de decizii) din cauza reinvestirii în ciclul anterior (2011-2015).

De ce se întâmplă asta? Răspunsul este unul simplu: toate companiile petroliere și de gaze și-au pierdut o mare parte din venituri și, prin urmare, își reduc programele de investiții. Dar, după cum știți, investițiile au scăzut doar cu o treime, așa că s-ar părea că ceva ar trebui să revină și pentru GNL.

O parte din răspuns este că, în ultimii ani, piața GNL s-a dezvoltat în mod paradoxal. Pe de o parte, vedem surplusul actual de gaze, precum și concurența intensă în viitor (Qatar, SUA, Rusia, Africa de Est), toate acestea nu contribuie la prețuri ridicate și nici nu trimit suficiente semnale de piață pentru investiții în proiecte noi.

În același timp, piața este considerată una promițătoare (cererea de gaze va crește indiferent de scenariile posibile, chiar și în cele mai ecologice). Unul dintre factorii determinanți ai dezvoltării pieței a fost participarea CTN-urilor de petrol și gaze, care treptat au început să treacă de la petrolul „care bate în retragere” la promițătorul GNL.

Acum, odată cu scăderea prețului petrolului, companiilor transnaționale petroliere nu le arde de asta. În plus, unii dintre petrolieri sunt nervoși și anunță o „ecologizare” bruscă a planurilor lor de investiții. La rândul lor, giganții petrolieri care doresc să rămână dedicați combustibililor fosili se află de asemenea în situații dificile. Acest lucru poate fi văzut în exemplul ExxonMobil, a cărui poziție financiară se află acum într-o situație dificilă.

Această companie avea planuri (și, așa cum era de așteptat încă anul trecut, cu decizii ”rapide” de investiții), două proiecte majore și mari de GNL: Golden Pass LNG în SUA (împreună cu Qatar Petroleum) și Rovuma LNG în Mozambic. Ambele au fost lăsate pentru vremuri mai bune, luarea deciziilor privind uzina americană se va reține cu cel puțin un an, în Mozambic - până în 2023. Planurile de extindere a fabricii de GNL existente în Papua Noua Guinee sunt de asemenea respinse, pentru vremuri mai bune.

Bineînțeles că și restul fabricilor americane nu se grăbesc să ia noi decizii, deoarece acum este dificil să garantezi construcției contracte pe termen lung pentru vânzarea de GNL. Situația din Africa de Est în ansamblu stagnează. Reamintim că defileul acestei regiuni (Mozambic, Tanzania) a fost considerat unul dintre noile centre de producție promițătoare. Despre amânările proiectului Exxon a fost deja amintit.

Dar iată uzina de GNL, asupra căreia s-a luat deja decizia anul trecut, GNL Mozambic (controlată de Total), este împiedicată cu regularitate de grupurile extremiste care operează în regiune, ceea ce pune sub semnul întrebării finalizarea acesteia în termen. Iar despre planurile privind uzinele din Tanzania aproape că nu-și mai amintește nimeni în ultima vreme.

Din toate acestea s-ar putea concluziona că, pe termen mediu, vom vedea un deficit de aprovizionare. Ar fi fost așa dacă nu ar fi fost planurile Qatarului de creare a mai multe fabrici noi. Încă nu există o decizie oficială de investiții, dar sunt în curs lucrări preliminare. Iar prețul de cost redus al GNL va permite Qatarului să construiască fără ca să țină cont prea mult de costuri.

În cele din urmă, un alt factor care creează incertitudini: mecanismele de stabilire a prețurilor. În ciuda dezvoltării pieței spot, până de curând, prețul la petrol a permis producătorilor de GNL să garanteze rambursarea. În același timp, pe fondul petrolului scump și al concurenței în creștere a GNL, coeficientul acestei legături în contractele noi a scăzut continuu în ultimii ani.

Acum petrolul este mai mic, dar este puțin probabil ca cumpărătorii să dorească să revină la coeficienții vechi și înalți. Iar la un preț al petrolului de 45 de dolari și un factor de referință recent de 0,11, GNL va costa doar aproximativ 5 dolari pentru un milion de BTU, sau aproximativ 180 de dolari pentru o mie de metri cubi. Și cumpărătorii sunt din ce în ce mai interesați de gaz la prețuri spot, mai ales că odată cu încheierea treptată a contractelor pe termen lung pentru Qatar, tot mai mult GNL din această țară va intra pe piața de schimb.

Să reamintim, de asemenea, că țările în curs de dezvoltare din regiunea Asia-Pacific sunt capabile să „digere” volume mari de gaze (care este motivul prognozelor unei dublări a pieței GNL în 15 ani), dar numai la prețuri mici, maxim 200 de dolari pentru o mie de metri cubi, sau mai bine mai puțin.

Toți acești factori duc la incertitudini și la un anumit paradox al dezvoltării pieței. Gazul natural în general și GNL în special rămâne un combustibil foarte promițător, dar pe o piață extrem de competitivă, cererea pentru care, la rândul său, va crește constant doar la prețuri suficient de mici.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

57
Tagurile:
gaze, uragan, 2020
Tematic
Bloomberg: o mare putere petrolieră rămâne cu visteria goală
Rusia nu are cu ce să-i ajute Germaniei


Загрузка...
Vaccinul rusesc împotriva COVID-19

Distrugerea vaccinului rusesc: Un mic gheșeft al marii politici

286
(reînnoit 16:27 18.09.2020)
Occidentul a folosit scrisoarea deschisă a lui Bucci pentru a aplica o lovitură elaborărilor rusești în speranța că vor submina sau diminua calitatea lor de lider. Iar profesorul însuși s-a ales cu un PR de asemenea nivel la care nici nu putea să viseze.

Liderismul rusesc în domeniul dezvoltării unui vaccin împotriva coronavirusului a devenit pentru Occident nu doar o surpriză neplăcută, ci o provocare revoltătoare - atât din motive politice, cât și financiare, scrie Irina Alksnis în articolul său pentru RIA Novosti.

Pe de o parte, Rusia înapoiată și profund nedemocratică pur și simplu nu are dreptul să facă astfel de descoperiri în domenii științifice complexe și tehnologic avansate.

Pe de altă parte, este în joc un jackpot de asemenea proporții astronomice, încât simplul gând că ar putea trece pe lângă concernele farmaceutice occidentale le provoace arsuri la stomac. De exemplu, doar știrea despre acordul privind furnizarea a o sută de milioane de doze în India cât face.

Nu este surprinzător faptul că Rusia s-a confruntat cu numeroase tentative de discreditare a rezultatelor muncii oamenilor de știință ruși: politică mare, bani mari.

Cu toate acestea, pe lângă rechini, există întotdeauna loc și pentru peștii-ferestrău, care obțin în mod constant ceva de la masa stăpânului.

Anume o astfel de istorie s-a desfășurat în jurul publicării rezultatelor testărilor ”Sputnik-V” într-una dintre cele mai vechi și mai influente reviste medicale din lume, The Lancet.

Articolul a fost criticat fulgerător. Vestea cea mare, răspândită de mass-media globală, a fost o scrisoare deschisă în care profesorul de biologie de la Universitatea American Temple Enrico Bucci și-a exprimat temerile cu privire la „posibilele greșeli comise de cercetătorii ruși”. Acesta a fost susținut de alți câțiva zeci de savanți occidentali.

The Lancet a propus ca dezvoltatorii ruși să răspundă la întrebările puse, ceea ce a și fost făcut. Centrul Gamalei i-a prezentat publicației un protocol clinic complet pentru studiul vaccinului ”Sputnik-V”. Șeful Fondului rus de investiții directe, Kirill Dmitriev, a publicat un editorial în care a comentat în detaliu principalele afirmații ale criticilor, în același timp sfătuindu-i pe aceștia să caute bârna din în ochiul lor și să risipească deja  îndoielile rusești în privința studiilor lor aflate în derulare.

Între timp, problema în acest caz nu este doar o chestiune pur științifică, asupra cărora s-au concentrat cercetătorii ruși.

Vladimir Putin
© Sputnik / Алексей Дружинин

Vorb e că însuși autorul scrisorii scandaloase este o personalitate remarcabilă. În materialul BBC, Enrico M. Bucci este numit „un luptător celebru împotriva pseudoștiinței”. Totuși, ar fi mai corect să folosim caracteristica „om de afaceri din domeniul științei”.

În 2016, Bucci a fondat ”Resis Srl”, o companie specializată în verificarea, validarea și validarea lucrărilor științifice.

Acesta este un subiect la modă în știința modernă. În ultimii ani, cercetătorii au fost prinși prea des cu erori, inclusiv dintre cele grave, apărute în articolele publicate. Nu vorbim neapărat despre abuzuri sau fraude, adesea există erori oneste, care, atunci când sunt anunțate, afectează totuși reputația oamenilor de știință și chiar a unor întregi instituții științifice.

Tocmai pentru a evita astfel de probleme, autorii și structurile de cercetare apelează adesea la firme specializate în astfel de lucrări pentru un audit independent al propriilor texte - înainte de publicare. În special, compania lui Bucci a fost angajată pentru această activitate de către Institutul german Fritz Lipmann, în jurul căruia a izbucnit un scandal puternic în urmă cu ceva timp doar din cauza unor erori inadmisibile în lucrările publicate. Această poveste a fost descrisă în detaliu în urmă cu un an de revista Nature.

Subtilitatea constă în faptul că o astfel de afacere impune anumite restricții etice pe care, apropo, profesorul Bucci le cunoaște foarte bine. În aceeași Nature, în decembrie 2019, a fost publicat un material despre puritatea și conștiinciozitatea muncii științifice, la vare a fost co-autor. Și acolo a fost indicat sincer că Enrico N. Bucci a avut un conflict de interese.

Sau mai simplu fiind spus, atunci când proprietarul unei companii comerciale vorbește public despre activitatea în care este specializat, devine în esență o reclamă pentru compania sa.

Rusia a devenit prima țară care a înregistrat un vaccin împotriva COVID-19
© Ruptly / РФПИ / WHO / Дмитрий Куракин/Пресс-служба Минздрава России

Dar, evident, atunci când vine vorba de „demascarea” vaccinului rusesc astfel de fleacuri nu mai sunt importante.

Occidentul a folosit scrisoarea deschisă (și, prin definiție este o auto-promovare) a lui Bucci pentru a aplica o nouă lovitură elaborărilor rusești în speranța că vor submina sau diminua calitatea lor de lider Ei bine, profesorul însuși s-a ales cu un PR de un asemenea nivel la care pur și simplu nici nu putea visa în nicio altă situație. Aceasta, de fapt, se numește „să prinzi valul”, de acest principiu se ghidează sute și mii de personalități media.

Fără îndoială, acest lucru i se va întoarce sub forma unor noi contracte comerciale foarte atractive. Să prinzi valul în apele tulburi ale politicii mari poate fi o chestiune extrem de profitabilă.

Dar acest lucru nu are nimic de-a face cu știința în general, cu medicina în special și cu salvarea a sute de mii de vieți în întreaga lume.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

286
Tagurile:
Rusia, COVID-19, vaccin
Tematic
După vaccinul „Sputnik V”, Rusia anunță încă o veste mare
Vaccinul rusesc împotriva COVID-19 este testat și în Belarus


Загрузка...
Soare deasupra orașului

Câte zile mai trebuie așteptăm până vor veni ploile

0
(reînnoit 20:36 22.09.2020)
Ne așteptăm ca vremea să se răcească, dar meteorologii anunță totuși temperaturi în creștere. În același timp, spre sfârșitul săptămânii vor cădea ploi.

CHIȘINĂU, 23 sept - Sputnik. Potrivit meteorologilor, astăzi, aerul se va încălzi până +23..+26 de grade Celsius în nord, +24..+27 de grade în centru și +25..+28 de grade în sud. Presiunea atmosferică va fi ridicată. Vântul va sufla din sud-est, cu o viteză de 2-7 metri pe secundă.

Prognoza meteo pentru 23-29 septembrie
Prognoza meteo pentru 23-29 septembrie

Vreme secetoasă și maxime de până la 30 de grade Celsius vom avea și în următoarele zile. Totuși, începând cu 26 septembrie sunt anunțate ploi în regiunile de nord și centru ale țării. În urma precipitațiilor, termometrele vor indica între 23..26 de grade Celsius în nord, 24..27 de grade în centru și 25..28 de grade în sud, potrivit celei mai recente prognoze meteo.

Codul Portocaliu și Codul Galben de secetă hidrologică au fost prelungite până pe 28 septembrie. Codul Portocaliu de secetă hidrologică a fost instituit de Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) pentru râurile mici din bazinul inferior al râului Răut și bazinele râurilor Botna, Cogâlnic, Ialpug și Cahul.

Codul Galben de secetă hidrologică a fost anunțat pentru râul Prut, pe sectorul Criva – Costești și pentru râurile mici și bazinele acvatice din țară. Până pe 25 septembrie este în vigoare și Codul Galben de pericol excepțional de izbucnire a incendiilor din cauze naturale, ca efect al secetei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
temperaturi, Prognoze, meteo
Tematic
Echinocțiul de toamnă: Ce se întâmplă astăzi cu ziua-lumină
Echinocțiul de toamnă – începutul toamnei astronomice: Obiceiuri, tradiții, superstiții


Загрузка...