Mortier autopropulsat 2S4 Tiulpan.

Arma rusească: „Laleaua” termonucleară - cel mai puternic mortier din lume

221
(reînnoit 18:00 23.07.2020)
Artileria joacă încă un rol esențial în luptele moderne, iar modernizarea tehnologică au făcut posibilă creșterea eficacității utilizării în luptă a celui mai puternic mortier rusesc din lume, scrie observatorul militar Alexandr Hrolenko.

În timpul unei verificări inopinat privind pregătirea de luptă a trupelor ruse, artileriștii din districtul militar de sud au distrus un potențial inamic pe poligonul Tarskoe din Osetia de Nord din mortiere de mare putere, țintele fiind desemnate de aeronave fără pilot.

Mortiere autopropulsate de 240 mm „Tulpan” (din rusă Lalea - n.red) reprezintă arme care se află la joncțiunea dintre cele convenționale și nucleare, cunoscute artileriștilor din întreaga lume, așa cum alpiniștii cunosc despre Muntele Everest, adică nu au analogi.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, artileriștii din cadrul celei de-a 58-a armate combinate în timpul exercițiilor în munții din creasta caucaziană, în data de 21 iulie au distrus poziții și arsenale subterane ale unui potențial inamic cu ajutorul mortierelor autopropulsate de mare putere de 240 mm „Tiulpan”.

Această armă înfricoșătoare nu este folosită prea des în cadrul manevrelor, dar eficacitatea utilizării în luptă nu lasă nicio șansă pentru un potențial inamic, fie în cheile înguste de munte, nici în buncărurile de beton subterane. Cu toate acestea, exercițiile desfășurate de trupele ruse nu au fost adresate niciunei țări anume.

După modernizare, ”Lalelele” s-au ales cu mijloace moderne de comandă și control, permițând pistolului autopropulsat să funcționeze într-un singur sistem automatizat de control și de recunoaștere a perimetrului de foc al eșalonului tactic al Forțelor Terestre. Mortierul modernizat a devenit o armă lunetistă cu rază lungă, capabilă să lovească chiar și cele mai protejate ținte. Arsenalul ”Lalelelor” conține mine termonucleare convenționale cu o capacitate de două kilotone și alte mine, puterea distructivă depinzând nu numai de calibrul de 240 mm. Precizia înaltă a utilizării este asigurată de reglajele în timp real ale focului - de la sateliți, drone, avioane de avertizare timpurie și grupuri de recunoaștere și sabotaj din spatele liniilor inamice. Sistemele moderne de ghidare și control al focului permit luarea în considerare atât a caracteristicilor balistice ale muniției, cât și a condițiilor meteorologice de tragere.

"Mortierul Țar" al secolului XXI

Singurul mortier de 240 mm „Tiulpan” este conceput pentru a distruge fortificațiile, clădirile fortificate, acumulările de forțe umane inamice, arme și echipamente militare pe o distanță de la 9,6 km până la 19,7 km. A fost primit în dotarea armatei acum mai bine de 40 de ani, iar până în ziua de azi rămâne campion la calibru și o serie de alte caracteristici. Arma este capabilă să distrugă ținte pe care alte tipuri de artilerie (mai puțin puternice) nu le pot nimici. Mina mortierului, în cădere liberă, străbate o structură din beton armat de 12 metri. Această capodoperă a gândirii de proiectare poate fi apreciată doar în acțiune. Atunci când o mină obișnuită de 240 mm lasă un crater în pământ cu un diametru de 10 metri și o adâncime mai mare de 5 metri, involuntar ne imaginăm care sunt consecințele folosirii unei muniții speciale.

Mortierul autopropulsat are o gamă largă de mine cu reacție de mare putere, cu muniție ajustabilă „Smelciak” cu indicarea  țintelor din exterior (probabilitatea de a ținti un cerc cu un diametru de 2 metri este de 80-90%). O mină cu reacție activă (228 kg) 3F2 cu un motor de rachetă (cu o rază de acțiune de până la 20 km) și, pe baza acesteia, a fost dezvoltată o mină termonucleară 3B4 (o distanță de 18 kilometri), special pentru ”Tiulpan”. În plus, sunt interesante munițiile de neutroni ”Smola” și „Fata”, muniția „Sayda” (care are o capacitate de ardere a unei o suprafețe de 7850 de metri pătrați) și „Nerpa” (o mină de cluster cu elemente de fragmentare cu o mare capacitate explozivă).

Mortierul "Tiulpan" a fost testat pe câmpul de luptă. În Afganistan, din 1985, arma a fost folosită cu succes în Valea Charikar și în strâmtoarea Panjshir - nu a fost nevoie de mai mult de două focuri pentru a distruge ținta.

În prezent, forțele terestre rusești au în dotare 40 de mortiere "2 Tiulpan" 2S4, iar aproximativ 390 sunt depozitate, ceea ce reprezintă o rezervă decentă în cazul unui conflict militar de amplaore.

Ca parte a comenzii de stat din domeniul Apărării, întreprinderea ”Uraltransmaș” (structura NPK Uralvagonzavod) a finalizat în 2019 modernizarea tuturor mortierelor ”Tiulpan” de 240 mm. Artileria continuă să joace un rol vital în luptele moderne, iar reînnoirea tehnologică a făcut posibilă creșterea eficacității utilizării în luptă a celui mai puternic mortier din lume.

Caracteristici de proiectare

Potrivit Ministerului rus al Apărării, șasiul de bază al mortierului 2S4 „Tiulpan” este sistemul modernizat de rachete de apărare „Krug” cu o capacitate a motorului de 520 de CP. Viteza maximă pe autostradă este de 62 km/h. Capacitatea de deplasare este de 500 de kilometri. Muniție - 40 de împușcături, echipaj - 5 persoane.

Corpul mașinii este sudat, protejează împotriva gloanțelor care străpung armurile de calibrul 7,62 mm și schișe. În față este instalat un cuțit pentru buldozer pentru facilitarea poziționării. Compartimentul de control este amplasat în carcasa din partea stângă-față, compartimentul motorului este în dreapta. Părțile mijlocii și pupa sunt ocupate de compartimentul de luptă, aici sunt munițiile într-un stivuit mecanizat tip tambur pentru un timp de 20 de minute și mecanismul de alimentare. În partea de jos, este fixat butoiul unui mortierului cu o structură rigidă (fără dispozitive de recul). Vehiculul are o mitralieră PKT de 7,62 mm la bord.

Țeava de cinci metri, sub forma unui tub cu pereți netezi, este fixat în trunioane, datorită căruia „se leagănă” pentru a-l aduce în poziția de încărcare, iar aceasta este o proprietate foarte importantă pentru încărcarea minelor cu o greutate de 130 kg.

Simplitatea designului exterior ascunde o cale semnificativă de proiectare, testare și dezvoltare a tehnologiei.

Biroul special de proiectare a artileriei cu țavă lis din Kolomenskoe a început să activeze la mortierul de 240 mm încă în 1944. Ulterior, s-au făcut noi arme la Uzina de Inginerie pentru Transport din Ural și la Biroul Special de Proiectare a Uzinei de Inginerie din Perm. Primele exemplare au fost testate în teren în 1971, iar la scur timp, sistemul de artilerie 2S4 "Tiulipan" a fost primit în dotarea armatei.

În total, au reușit să producă mai mult de 580 de mortiere; în 1988, producția a fost oprită. Dar cred că a fost în zadar. Acest mortier arată destul de modern chiar și în secolul XXI și rămâne indispensabil pe câmpul de luptă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

221
Tagurile:
arma ruseasca, mortier
Tematic
Exercițiul NATO Sea Breeze-2020 din Marea Neagră - Jocuri cu butoiul de pulbere
Rusia își construiește o nouă flotă: pe 16 iulie va începe construcția a 6 nave
Aleksei Navalnîi. Arhivă

Germania vrea să-i închidă gura lui Navalnîi

276
(reînnoit 08:30 17.09.2020)
Bloggerul rus Aleksei Navalnîi ar fi declarat că vrea să revină în Rusia după ce se va însănătoși. Ce consecințe ar putea avea această decizie pentru Germania?

MOSCOVA, 16 sep – Sputnik. Aleksei Navalnîi a publicat pe rețele de socializare prima sa imagine după internare, notând că mai are anumite probleme de sănătate, chiar dacă înregistrează o dinamică pozitivă.

Între timp, la conferința de presă de luni, ministrul Afacerilor Externe al Germaniei, Heiko Maas, a cerut să se înceteze orice critici față de concluziile legate de otrăvirea bloggerului rus cu Noviciok, din momentul în care anumite laboratoare din Franța și Suedia au confirmat rezultatele specialiștilor armatei germane. Nu e clar despre ce laboratoare este vorba pentru că toată informația despre ele a fost secretizată.

E puțin probabil ca doleanțele șefului diplomației germane să se împlinească. Însă sunt posibile niște efecte inverse, din momentul în care chiar Aleksei Navalnîi le-a dat o țeapă autorităților germane.

Publicația New York Times, cu referință la un înalt demnitar din structurile de informații ale Germaniei, a anunțat că bloggerul rus intenționează să revină în Rusia după vindecare, “pentru a-și continua activitatea”.

Dacă această informație pe sursă corespunde realității, atunci ne putem bucura pentru Navalnîi, pentru că o astfel de decizie vorbește despre păstrarea unor funcții cognitive, fapt care, potrivit comentariilor medicilor, nu era una garantată, luând în considerație starea gravă în care se afla.

În ultimele câteva decenii mai multe persoane, foste figuri publice și politice, au părăsit Rusia, trântind ușa. Rezultatele au fost mereu aceleași: își pierdeau din autoritate, se integrau în masa comună a emigranților de care nu-i pasă nimănui. Odată cu renunțarea la poziția de luptători cu Kremlinul, aceștia pierdeau și resursele financiare, oferite de acest statut. Oameni cu adevărat bogați, de genul lui Hodorkovski, sunt foarte puțini printre opozanții ruși.

În cele din urmă, singurul lucru care le mai rămane este să-și reverse furia pe rețelele de socializare din mici apartamente din Praga, Riga sau Londra. Alții ar risca chiar să ajungă pe mâna “organelor represive” și “psihiatriei punitive” în noua țară gazdă, așa cum s-a întâmplat în cazul lui Piotr Pavlenski.

Și-au însușit această lecție. În fiecare an, mesajul “plec pentru totdeauna din Rusia, să piară fără mine” se aude tot mai rar.

Pentru Navalnîi un astfel de scenariu ar fi unul cu totul jignitor. Nu e suficient că a devenit cel mai cunoscut opozant din Rusia, dar a reușit să-și construiască un sistem eficient de atragere a resurselor financiare din partea susținătorilor lui. Toate acestea îi asigură în ultimii ani mai multe beneficii și un nivel înalt al bunăstării – de la vacanțe scumpe peste hotare, până la studiile fiicei la Universitatea din Stanford.

Nu e surprinzător faptul că bloggerul nu are nicio dorință să-și lase tot ce a construit în sudoarea frunții, pentru a se transforma într-un nou Skripal, trimis de serviciile britanice într-un loc uitat de lume, în loc să-și trăiască viața în Salisbury – totul de dragul menținerii legendei unei salvări miraculoase de asasinii din GRU.

Anume aici apar contradicțiile principiale între interesele personale ale lui Aleksei Navalnîi și imaginea suferinței lui, prezentate de Occident. Diagnoza anunțata de nemți ar trebui să însemne inadmisibilitatea revenirii lui acasă din considerente de securitate. Însă, faptul că bloggerul vrea să revină cu orice preț, presupune că acest nu crede în otrăvirea cu Noviciok și nici în existența unui pericol pentru viața lui din partea autorităților ruse.

Mai grav: Navalnîi va reveni în țara lui cu epicriza de externare, iar partea germană, din câte se cunoaște, refuză să ofere Moscovei orice informație care i-ar confirma diagnoza. Procuratura generală a Rusiei a expediat o nouă solicitare colegilor săi germani, pentru a studia tot cazul bloggerului rus, însă Berlinul refuză orice cooperare. În schimb, foaia de externare din clinica Charite, cu care va veni Navalnîi acasă, va putea oferi o sumedenie de informații utile organelor competente din Rusia.

Cu alte cuvinte, dorința lui Aleksei Navalnîi de a se întoarce neapărat în Rusia va pune nemții într-o situație foarte neplăcută și dificilă, pentru că riscă să spulbere toate aberațiile pe care le-au organizat în ultimele săptămâni.

Apropo, britanicii au ticluit scenariul mult mai bine. Nu doar spectacolul legat de otrăvirea celor doi Skripal a avut niște proporții impresionante, cu multe detalieri, inclusiv demolarea clădirilor, dar și “victima” a fost aleasă ca la carte: un spion inutil și lipsit de orice valoare, care va executa orice îi vor dicta protectorii. E elocvent faptul că Londra nu a oferit lui Skripal o minimă libertate în acțiuni, nici măcar o comunicare cu jurnaliștii sau diplomații.

A convinge pe Aleksei Navalnîi să se lepede de bună voie, împreună cu familia lui, de toată viața dulce în calitatea lui de principal opozant rus va fi o misiune destul de complicată pentru nemți.

Pentru bloggerul rus știrea proastă constă în faptul că revenirea lui în Rusia va avea niște consecințe foarte neplăcute pentru cineva care a participat la tot acest scandal al Berlinului, încât acolo, pentru a rezolva această problemă, ar putea apela la metode fără a utiliza noțiuni precum “convingere” și “voluntar”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

276
Tagurile:
Germania, Aleksei Navalnîi
Tematic
Peskov a răspuns la apelurile ca Rusia să investigheze cazul Navalnîi


Загрузка...
Soldații americani lângă tancuri M1 Abrams, la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu

Ce pun la cale americanii la frontierile Belarusului

203
(reînnoit 20:16 15.09.2020)
SUA își consolidează tot mai mult prezența la frontierele vestice ale Belarusului și ale Statului Unional.

MOSCOVA, 15 sep – Sputnik, Nikolai Protopopov. Trupe terestre, bombardiere, avioane de luptă și grupurile navale de asalt – Pentagonul și NATO s-au activizat din nou la frontierele Statului Unional.

Recent, în Lituania a aterizat batalionul de tancuri al SUA, care va participa la exercițiile militare „Atlantic Resolve”. Forțele Aerospațiale fixează tot mai des zborurile aviației strategice ale navelor aeriene de recunoaștere. Cu ce este legat acest fapt, aflați în materialul RIA Novosti.

“Amicii” baltici

Câteva zeci de tancuri Abrams, mașinile militare ale infanteriei Bradley, automobile blindate de teren – pe poligonul din Pabrade a fost desfășurată o adevărată mini-armată, iar mai devreme americanii au redislocat în Lituania și aviația – elicopterele Apache și Black Hawk.

Potrivit datelor Ministerului Apărării al Belarusului, pe poligonul lituanian, la o distanță de 15 kilometri de frontierele Statului Unional, au fost aduși peste 500 de militari, 29 de tancuri și 43 de blindate.

Autoritățile republicii baltice au explicat că americanii, împreună cu militarii lituanieni, exersează împreună niște sarcini de antrenament. Manevrele sunt efectuate conform unui grafic și nu sunt îndreptate împotriva altor state. Totuși, autoritățile de la Vilnius solicită americanilor să desfășoare cât mai des exerciții militare pe poligoanele lituaniene, iar asigurarea unei aflări confortabile aliaților lor de peste ocean a devenit una dintre sarcinile prioritare ale guvernului. “Programul de rotație a trupelor americane „Atlantic Resolve” a demarat în perioada „stăpânului” precedent de la Casa Albă”, a menționat  într-o discuție cu RIA Novosti expertul militar al clubului analitic Valdai, Artiom Kureev. “Acestea nu au o legătură directă cu evenimentele din Belarus. Însă, în pofida pandemiei de coronavirus, militarii americani urmează cu strictețe graficul de rotație și nu își anulează manevrele planificate”.

Reamintim că operațiunea „Atlantic Resolve” a fost demarată de SUA imediat după reunificarea Crimeii cu Rusia în anul 2014. Sub pretextul unei „agresiuni rusești”, americanii își desfășoară trupele în diverse state ale Europei, majorând treptat prezența numerică a acestora.

Activitatea nesănătoasă

Potrivit aprecierilor experților, din 2014 NATO și-a dublat nivelul de activitate la frontierele rusești. Ministrul Apărării al Rusiei, Serghei Șoigu, a declarat că Alianța Atlanticului de Nord încearcă să revină la confruntările din perioada Războiului Rece: NATO își dezvoltă infrastructura militară și continuă să-și desfășoare sistemul de apărare antirachetă în Europa de Est.

“Grupările NATO în regiunea Baltică nu se vor reduce numeric”, consideră Kureev. “Elitele acestor state au nevoie de o cooperare cu SUA pentru a demonstra propriului electorat că asigura o protecție de „amenințarea rusească”, pe seama căreia pot fi puse eșecurile în sfera economică, slaba activitate a porturilor și nemulțumirile minorității rusofone”.

Mai mult decât atât, spre deosebire de Germania, Letonia, Estonia și Lituania sunt dispuse să hrănească o armată străină, să-și asume niște cheltuieli semnificative pentru infrastructură și găzduirea trupelor americane.

Mișcările regulare ale trupelor SUA prin Europa au devenit deja o rutină. Cel mai important cap de pod al Pentagonului din Europa de Est se află în Polonia. Acum aici se află 4,5 mii de militari. În curând aici vor fi aduși încă o mie.

Washingtonul și Varșovia au semnat un acord de extindere a cooperării militare. Conform documentului, în Polonia va fi îmbunătățită structura de comandă a Forțelor Armate ale SUA, se vor forma centre de pregătire militară, vor fi create condiții benefice pentru desfășurarea unităților aviației de luptă și transport, precum și forțe ale operațiunilor speciale.

Totodată, SUA ocolesc cu abilitate prevederile Actului Fondator al Rusia – NATO 1997, conform căruia se obliga să nu desfășoare trupe permanente semnificative la frontierele de est.

Pentru “descurajarea” Rusiei în Europa au fost redislocate zeci de avioane și elicoptere. Așa, în Polonia au fost amplasate avioanele de vânătoare f-16 și avioanele de transport C-17 Hercules. În Lituania sunt trimise periodic avioanele de luptă pentru patrularea spațiilor aeriene ale țărilor baltice și bazinului Mării Baltice. Pentru o demonstrație de forță, pe aerodromurile aliaților din NATO, Pentagonul periodic își aduce și “avioanele invizibile” de generația a cincea F-35 Lightning și F-22 Raptor. De asemenea, în Polonia a fost formată o escadrilă a dronelor de recunoaștere și asalt MQ-9 Reaper.

Demonstrarea mușchilor

În Europa este destul de activă și aviația strategică a SUA. La sfârșitul lunii august, trei bombardiere B-52H au exersat atacuri cu rachetele de croazieră asuprea regiunii Kaliningrad. Avioanele strategice au decolat de pe baza aeriană britanică Fairford, au trecut de Olanda, Germania și Polonia spre regiunea poligonului estonian Tapa și au simulat atacuri cu rachete asupra unor obiective de pe teritoriul Rusiei.

La începutul lunii septembrie, “cetățile zburătoare” au survolat Ucraina. B-52 au pătruns pentru prima data în spațiul aerian ucrainean – trei avioane, însoțite de navele aeriene militare ale Ucrainei, au zburat de la frontiera de Vest până la Marea Azov și înapoi.

Potrivit comandantului Forțelor Aerospațiale ale Rusiei, Serghei Surovikin, în decursul unei săptămâni, între 28 august și 4 septembrie, bombardierele aviației SUA au efectuat zece zboruri singulare și în grup în spațiul aerian al Europei de Vest și Est. Totodată, zeci de “spioni” patrulează săptămânal în apropierea frontierelor rusești, avioanele de luptă rusești fiind nevoite să se ridice de câteva ori pe zi pentru misiuni de interceptare.

Însă, menționează Kureev, spre deosebire de China, Rusia tratează cu mai mult calm diverse “exersări ale atacurilor asupra teritoriului”, reacționând la acestea cu exerciții militare. “Beijingul, spre exemplu, reacționează la astfel de gesturi destul de nervos, încercând să-și demonstreze propria forță militară”, menționează expertul.

Statele Unite nu uită nici de spațiul acvatic. Navele lor au devenit niște oaspeți frecvenți nu doar în Marea Neagră. La sfârșitul verii, în Norvegia a fost transferat submarinul USS Seawolf, iar mai devreme navele NATO au exersat acțiuni antibărci în Atlanticul de Nord, în apropierea țărmurilor Islandei.

În mai, flota americană, pentru prima data în ultimii 30 de ani, a pătruns în Marea Barents. Echipajele crucișătorului cu rachete Porter, Donald Cook și Franklin Roosevelt, precum și fregata britanică Kent au învățat să acționeze în condiții climaterice dificile.

Toate aceste acțiuni arată nu doar tentativele alianței de a-și consolida potențialul militar în Nord, dar și sporirea forței Marinei Militare a Rusiei și a Flotei de Nord în special. După încheierea războiului rece și destrămarea URSS, SUA nici nu trata flota rusă ca pe un inamic serios. Acum sunt nevoite să țină cont de ea.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

203
Tagurile:
Belarus, frontiere, americani
Tematic
Moscova critică politica UE față de Belarus
Situația din Belarus va fi discutată informal la ONU


Загрузка...
Donald Trump la tribuna Asambleei Generale a ONU, imagine de arhivă

Trump uimește din nou: Surpriză la Adunarea Generală a ONU

0
(reînnoit 11:43 18.09.2020)
Donald Trump nu va participa la Adunarea Generală a ONU, acest lucru a fost anunțat șeful de cabinet al Casei Albe, Mark Meadows.

CHIȘINĂU, 18 sep - Sputnik. Liderul american Donald Trump nu va participa personal la Adunarea Generală a ONU. Despre acest lucru informează RIA Novosti cu referire la șeful de cabinet de la Casa Albă, Mark Meadows.

Meadows a menționat că Donald Trump se va adresa Adunării Generale a ONU de la distanță... de la Casa Albă.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a declarat în cadrul unui briefing că președintele rus Vladimir Putin intenționează să transmită un mesaj video la Adunarea Generală a ONU din 22 septembrie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
ONU, Donald Trump
Tematic
Trump a spus că la cuvântul „Rusia” deconectează televizorul


Загрузка...