Arma rusească: Aeromobilul blindat Strela dezvoltă o viteză de 155km/oră

243
(reînnoit 19:10 17.07.2020)
Gama unică a celor mai noi vehicule blindate ale Armatei Ruse a fost completat de “Strela”, capabilă să dezvolte o viteză de neconceput pentru mașinile blindate – până la 155 kilometri pe oră.

Mobilitatea este cea mai vizibilă, însă nu singura calitate care va permite consolidarea capacității de apărare a Rusiei și aliaților ei, a supremației armelor rusești în conflictele militare contemporane.

Directorul general al întreprinderii “Voenno-promîșlenaia compania” (VPK), Alexandr Krasovițki, a relatat agenției RIA Novosti că noul vehicul ușor blindat “Strela” nu are analogii în lume. Tehnica dispune de o protecție balistică, capabilă să reziste focurilor din pistoalele automat AK-74, AKM și pușca cu lunetă Dragunov. Protecția anti-mină garantează supraviețuirea echipajului în urma detonării sub roți a unei mine sau a unui dispozitiv explozibil cu o putere de până la două kilograme de trotil.

MIG-31 dotat cu rachetă Kinjal
© Sputnik / Илья Питалев

Masa mașinei de 4,7 tone permite transportarea ei cu elicoptrul Mi-8 (Mi-17) a desantului aerian tactic. Spre exemplu, vehiculul blindat “Tigr” are o greutate de două ori mai mare și rezistă doar la o explozie de până la 600 de grame de trotil.

În partea exterioară “Strela” este protejată de un blindaj modern și de geometria corpului de dispozitive explozibile puternice, în interior sunt instalate scaunele care amortizează lovitura undei exploziei. Utilizarea noilor mașini blindate rusești în Siria a arătat siguranța acestui tip de construcție, detonarea cărora nu a provocat victime.

Vehiculul blindat „Strela” este destinat asigurării activității operative a unităților speciale, transportării oamenilor și a încărcăturilor cu un nivel înalt al protecției balistice.

În salon sunt până la opt locuri (cu șofer). Este prevăzută instalarea unui modul al sistemelor de arme și a echipamentului special. Mașina de luptă este confecționată exclusiv din materiale și componente rusești. Autoritatea companiei dezvoltătoare în lumea producției de tehnică militară garantează o calitate înaltă a celei mai rapide blindate din lume și un potențial de export semnificativ pe piața internațională.

„Strela” va fi pe placul militarilor pentru că mobilitatea înaltă reprezintă una din bazele rezistenței unităților. Dacă pe șosea mașina atinge o viteză de până la 155 de kilometri pe oră, atunci pe un teren accidentat 80 kilometri pe oră nu reprezintă o limită.

Componentele și agregatele din construcția mașinii vor permite în viitor utilizarea acestora în industria auto civilă. În acest caz în Rusia ar putea apărea cea mai puternică mașină de teren, un vis al geologilor, turiștilor și pescarilor.

Bolizi cu destinație specială

Importanța unei game largi a vehiculelor blindate pe câmpul de luptă este una evidentă. Mașinile de clase și capacități diferite permit trupelor să rezolve diferențiat sarcinile propuse, să controleze dibace situația, să lovească inamicului prin forța focului și manevre. Nu în zadar piața internațională de arme este plină de vehicule blindate Stryker (SUA), LAV (Canada), (Elveția), VBCI (Franța), Boxer (Germania – Olanda), Pandur (Austria), Pars (Turcia), în acest sector cifra de afaceri constituie militare de dolari și industria de apărare rusească își menține aici o poziție de lider de câteva decenii. Doar în perioada 2010-2017 au fost vândute 1206 de mașini rusești în valoare de 1,48 de miliarde de dolari. Cele mai noi vehicule blindate vor consolida și mai mult pozițiile industriei militare rusești.

Lista celor mai apropiați concureți ai „Strela” nu este atât de mare. În acest sens am putea face o comparație cu câteva cele mai rapide blindate ușoare cu o protecție asemănătoare.

Automobilul tactic Renault Sherpa II este destinat pentru misiuni pe terenuri accidentate. Are diverse versiuni de asamblare, dispune de module de luptă de clase diferite (mitraliere și aruncătoare de grenade). Blindata Sherpa II este dotată cu un motor turbodiesel de 4,7 litri și 215 cai putere, atingând o viteză de până la 120 kilometri pe oră.

Mașina blindată SandCat al companiei israeliene Plasan este un automobil ușor de patrulare, rezistent la mine, are scaune de amortizare, care asigură o protecție similară de detonarea minelor sub mașină. Șase porturi în corp care permit desantului să tragă din armele personale. SandCat are un motor de 6,7 litri cu opt cilindri, cu 330 de cai putere. Viteza maximă a mașinii blindate este de 120 kilometri pe oră. În spațiul CSI astfel de blindate există Azerbadjan, Kazahstan și Turkmenistan.

Automobilul blindat al armatei australiene Hawkei are un nivel înalt al protecției de amenințări balistice, o caroserie în formă de V și un sistem de absorbție a exploziei asigură o protecție de mine. Pe blindată este instalată o stație de arme teleghidată (mitraliere de 5,56 milimetri, 7,62 milimetri și 12,7 milimetri, aruncătoare de grende de 40 milimetri și rachete anti-tanc). Hawkei este are un motor diesel cu șase cilindri și dezvoltă o viteză de până la 130 kilometri pe oră.

Vehiculul blindat Flyer al companiei General Dynamic este dezvoltată în baza unul elemente împrumutate de la HWMVV pentru comandamentul operațiunilor special ale armatei SUA. Poate fi utiliza pentru misiunile de recunoaștere, de incursiuni sau evacuare. Flyer este dotat cu un sistem de arme care acționează la 360 de grade. Pe turela mașinei este instalată o mitralieră de 12,7 milimetri. Blindata are un motor de 1,9 litri și 150 cai putere, care îi permite să dezvolte o viteză de până la 135 de kilometric pe oră. Presupun că o astfel de viteză poate fi atinsă de Flyer doar într-o versiune mai ușoară (fără blindaj).

Mașina blindată ușoară Mbombe-4 a grupului sud-african Paramount Group este cel mai proaspăt model, prezentat în premieră la expoziția IDEX-2019 din Emiratele Arabe Unite. Are 10 locuri și o formulă a roților 4x4.

Face față misiunilor de patrulare și operațiuni militare.

Vehiculul cu un rulment sudat complet asigură automobilului o protecție balistică de gloanețel de calibru mare 14,5 milimetri, precum și de o explozie laterală. Blindata are un motor cu șase cilindri de 457 cai putere și dezvoltă o viteză de până la 140 de kilometric pe oră. Acesta este cel mai rapid concurrent al rusescului “Strela”, a cărui viteză maximă este de 155 de kilometri pe oră, reușind să devanseze pe toți în competiția noastră virtuală. Nu e deloc întâmplător.

VPK este cel mai mare dezvoltător și producător de tehnică blindată cu roți. Acesta asigură cu vehicule blindate forțele terestre rusești și armatele din peste 40 de țări ale lumii. Printre cele mai cunoscute proiecte ale companiei este familia mașinilor blindate “Tigr” și platforma a viitorului “Bumerang”. Toată producția este testată în condiții de luptă severe (inclusiv în Siria) și oferă garanții pe o perioadă convenită.

Industria militară rusească, de regulă, dicta moda în domeniul blindatelor pe șenile, însă o perioadă îndelungată s-a specializat exclusiv pe producția celor pe roți. Într-o astfel de “familie” serioasă și de succes nu se nasc perdanți, iată de ce vehiculul blindat „Strela” are un viitor promițător în cadrul armatei, pe câmpul de luptă și pe piața internațională de arme.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

243
Tagurile:
blindată, rus, arma
Aleksei Navalnîi. Arhivă

Germania vrea să-i închidă gura lui Navalnîi

276
(reînnoit 08:30 17.09.2020)
Bloggerul rus Aleksei Navalnîi ar fi declarat că vrea să revină în Rusia după ce se va însănătoși. Ce consecințe ar putea avea această decizie pentru Germania?

MOSCOVA, 16 sep – Sputnik. Aleksei Navalnîi a publicat pe rețele de socializare prima sa imagine după internare, notând că mai are anumite probleme de sănătate, chiar dacă înregistrează o dinamică pozitivă.

Între timp, la conferința de presă de luni, ministrul Afacerilor Externe al Germaniei, Heiko Maas, a cerut să se înceteze orice critici față de concluziile legate de otrăvirea bloggerului rus cu Noviciok, din momentul în care anumite laboratoare din Franța și Suedia au confirmat rezultatele specialiștilor armatei germane. Nu e clar despre ce laboratoare este vorba pentru că toată informația despre ele a fost secretizată.

E puțin probabil ca doleanțele șefului diplomației germane să se împlinească. Însă sunt posibile niște efecte inverse, din momentul în care chiar Aleksei Navalnîi le-a dat o țeapă autorităților germane.

Publicația New York Times, cu referință la un înalt demnitar din structurile de informații ale Germaniei, a anunțat că bloggerul rus intenționează să revină în Rusia după vindecare, “pentru a-și continua activitatea”.

Dacă această informație pe sursă corespunde realității, atunci ne putem bucura pentru Navalnîi, pentru că o astfel de decizie vorbește despre păstrarea unor funcții cognitive, fapt care, potrivit comentariilor medicilor, nu era una garantată, luând în considerație starea gravă în care se afla.

În ultimele câteva decenii mai multe persoane, foste figuri publice și politice, au părăsit Rusia, trântind ușa. Rezultatele au fost mereu aceleași: își pierdeau din autoritate, se integrau în masa comună a emigranților de care nu-i pasă nimănui. Odată cu renunțarea la poziția de luptători cu Kremlinul, aceștia pierdeau și resursele financiare, oferite de acest statut. Oameni cu adevărat bogați, de genul lui Hodorkovski, sunt foarte puțini printre opozanții ruși.

În cele din urmă, singurul lucru care le mai rămane este să-și reverse furia pe rețelele de socializare din mici apartamente din Praga, Riga sau Londra. Alții ar risca chiar să ajungă pe mâna “organelor represive” și “psihiatriei punitive” în noua țară gazdă, așa cum s-a întâmplat în cazul lui Piotr Pavlenski.

Și-au însușit această lecție. În fiecare an, mesajul “plec pentru totdeauna din Rusia, să piară fără mine” se aude tot mai rar.

Pentru Navalnîi un astfel de scenariu ar fi unul cu totul jignitor. Nu e suficient că a devenit cel mai cunoscut opozant din Rusia, dar a reușit să-și construiască un sistem eficient de atragere a resurselor financiare din partea susținătorilor lui. Toate acestea îi asigură în ultimii ani mai multe beneficii și un nivel înalt al bunăstării – de la vacanțe scumpe peste hotare, până la studiile fiicei la Universitatea din Stanford.

Nu e surprinzător faptul că bloggerul nu are nicio dorință să-și lase tot ce a construit în sudoarea frunții, pentru a se transforma într-un nou Skripal, trimis de serviciile britanice într-un loc uitat de lume, în loc să-și trăiască viața în Salisbury – totul de dragul menținerii legendei unei salvări miraculoase de asasinii din GRU.

Anume aici apar contradicțiile principiale între interesele personale ale lui Aleksei Navalnîi și imaginea suferinței lui, prezentate de Occident. Diagnoza anunțata de nemți ar trebui să însemne inadmisibilitatea revenirii lui acasă din considerente de securitate. Însă, faptul că bloggerul vrea să revină cu orice preț, presupune că acest nu crede în otrăvirea cu Noviciok și nici în existența unui pericol pentru viața lui din partea autorităților ruse.

Mai grav: Navalnîi va reveni în țara lui cu epicriza de externare, iar partea germană, din câte se cunoaște, refuză să ofere Moscovei orice informație care i-ar confirma diagnoza. Procuratura generală a Rusiei a expediat o nouă solicitare colegilor săi germani, pentru a studia tot cazul bloggerului rus, însă Berlinul refuză orice cooperare. În schimb, foaia de externare din clinica Charite, cu care va veni Navalnîi acasă, va putea oferi o sumedenie de informații utile organelor competente din Rusia.

Cu alte cuvinte, dorința lui Aleksei Navalnîi de a se întoarce neapărat în Rusia va pune nemții într-o situație foarte neplăcută și dificilă, pentru că riscă să spulbere toate aberațiile pe care le-au organizat în ultimele săptămâni.

Apropo, britanicii au ticluit scenariul mult mai bine. Nu doar spectacolul legat de otrăvirea celor doi Skripal a avut niște proporții impresionante, cu multe detalieri, inclusiv demolarea clădirilor, dar și “victima” a fost aleasă ca la carte: un spion inutil și lipsit de orice valoare, care va executa orice îi vor dicta protectorii. E elocvent faptul că Londra nu a oferit lui Skripal o minimă libertate în acțiuni, nici măcar o comunicare cu jurnaliștii sau diplomații.

A convinge pe Aleksei Navalnîi să se lepede de bună voie, împreună cu familia lui, de toată viața dulce în calitatea lui de principal opozant rus va fi o misiune destul de complicată pentru nemți.

Pentru bloggerul rus știrea proastă constă în faptul că revenirea lui în Rusia va avea niște consecințe foarte neplăcute pentru cineva care a participat la tot acest scandal al Berlinului, încât acolo, pentru a rezolva această problemă, ar putea apela la metode fără a utiliza noțiuni precum “convingere” și “voluntar”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

276
Tagurile:
Germania, Aleksei Navalnîi
Tematic
Peskov a răspuns la apelurile ca Rusia să investigheze cazul Navalnîi


Загрузка...
Soldații americani lângă tancuri M1 Abrams, la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu

Ce pun la cale americanii la frontierile Belarusului

203
(reînnoit 20:16 15.09.2020)
SUA își consolidează tot mai mult prezența la frontierele vestice ale Belarusului și ale Statului Unional.

MOSCOVA, 15 sep – Sputnik, Nikolai Protopopov. Trupe terestre, bombardiere, avioane de luptă și grupurile navale de asalt – Pentagonul și NATO s-au activizat din nou la frontierele Statului Unional.

Recent, în Lituania a aterizat batalionul de tancuri al SUA, care va participa la exercițiile militare „Atlantic Resolve”. Forțele Aerospațiale fixează tot mai des zborurile aviației strategice ale navelor aeriene de recunoaștere. Cu ce este legat acest fapt, aflați în materialul RIA Novosti.

“Amicii” baltici

Câteva zeci de tancuri Abrams, mașinile militare ale infanteriei Bradley, automobile blindate de teren – pe poligonul din Pabrade a fost desfășurată o adevărată mini-armată, iar mai devreme americanii au redislocat în Lituania și aviația – elicopterele Apache și Black Hawk.

Potrivit datelor Ministerului Apărării al Belarusului, pe poligonul lituanian, la o distanță de 15 kilometri de frontierele Statului Unional, au fost aduși peste 500 de militari, 29 de tancuri și 43 de blindate.

Autoritățile republicii baltice au explicat că americanii, împreună cu militarii lituanieni, exersează împreună niște sarcini de antrenament. Manevrele sunt efectuate conform unui grafic și nu sunt îndreptate împotriva altor state. Totuși, autoritățile de la Vilnius solicită americanilor să desfășoare cât mai des exerciții militare pe poligoanele lituaniene, iar asigurarea unei aflări confortabile aliaților lor de peste ocean a devenit una dintre sarcinile prioritare ale guvernului. “Programul de rotație a trupelor americane „Atlantic Resolve” a demarat în perioada „stăpânului” precedent de la Casa Albă”, a menționat  într-o discuție cu RIA Novosti expertul militar al clubului analitic Valdai, Artiom Kureev. “Acestea nu au o legătură directă cu evenimentele din Belarus. Însă, în pofida pandemiei de coronavirus, militarii americani urmează cu strictețe graficul de rotație și nu își anulează manevrele planificate”.

Reamintim că operațiunea „Atlantic Resolve” a fost demarată de SUA imediat după reunificarea Crimeii cu Rusia în anul 2014. Sub pretextul unei „agresiuni rusești”, americanii își desfășoară trupele în diverse state ale Europei, majorând treptat prezența numerică a acestora.

Activitatea nesănătoasă

Potrivit aprecierilor experților, din 2014 NATO și-a dublat nivelul de activitate la frontierele rusești. Ministrul Apărării al Rusiei, Serghei Șoigu, a declarat că Alianța Atlanticului de Nord încearcă să revină la confruntările din perioada Războiului Rece: NATO își dezvoltă infrastructura militară și continuă să-și desfășoare sistemul de apărare antirachetă în Europa de Est.

“Grupările NATO în regiunea Baltică nu se vor reduce numeric”, consideră Kureev. “Elitele acestor state au nevoie de o cooperare cu SUA pentru a demonstra propriului electorat că asigura o protecție de „amenințarea rusească”, pe seama căreia pot fi puse eșecurile în sfera economică, slaba activitate a porturilor și nemulțumirile minorității rusofone”.

Mai mult decât atât, spre deosebire de Germania, Letonia, Estonia și Lituania sunt dispuse să hrănească o armată străină, să-și asume niște cheltuieli semnificative pentru infrastructură și găzduirea trupelor americane.

Mișcările regulare ale trupelor SUA prin Europa au devenit deja o rutină. Cel mai important cap de pod al Pentagonului din Europa de Est se află în Polonia. Acum aici se află 4,5 mii de militari. În curând aici vor fi aduși încă o mie.

Washingtonul și Varșovia au semnat un acord de extindere a cooperării militare. Conform documentului, în Polonia va fi îmbunătățită structura de comandă a Forțelor Armate ale SUA, se vor forma centre de pregătire militară, vor fi create condiții benefice pentru desfășurarea unităților aviației de luptă și transport, precum și forțe ale operațiunilor speciale.

Totodată, SUA ocolesc cu abilitate prevederile Actului Fondator al Rusia – NATO 1997, conform căruia se obliga să nu desfășoare trupe permanente semnificative la frontierele de est.

Pentru “descurajarea” Rusiei în Europa au fost redislocate zeci de avioane și elicoptere. Așa, în Polonia au fost amplasate avioanele de vânătoare f-16 și avioanele de transport C-17 Hercules. În Lituania sunt trimise periodic avioanele de luptă pentru patrularea spațiilor aeriene ale țărilor baltice și bazinului Mării Baltice. Pentru o demonstrație de forță, pe aerodromurile aliaților din NATO, Pentagonul periodic își aduce și “avioanele invizibile” de generația a cincea F-35 Lightning și F-22 Raptor. De asemenea, în Polonia a fost formată o escadrilă a dronelor de recunoaștere și asalt MQ-9 Reaper.

Demonstrarea mușchilor

În Europa este destul de activă și aviația strategică a SUA. La sfârșitul lunii august, trei bombardiere B-52H au exersat atacuri cu rachetele de croazieră asuprea regiunii Kaliningrad. Avioanele strategice au decolat de pe baza aeriană britanică Fairford, au trecut de Olanda, Germania și Polonia spre regiunea poligonului estonian Tapa și au simulat atacuri cu rachete asupra unor obiective de pe teritoriul Rusiei.

La începutul lunii septembrie, “cetățile zburătoare” au survolat Ucraina. B-52 au pătruns pentru prima data în spațiul aerian ucrainean – trei avioane, însoțite de navele aeriene militare ale Ucrainei, au zburat de la frontiera de Vest până la Marea Azov și înapoi.

Potrivit comandantului Forțelor Aerospațiale ale Rusiei, Serghei Surovikin, în decursul unei săptămâni, între 28 august și 4 septembrie, bombardierele aviației SUA au efectuat zece zboruri singulare și în grup în spațiul aerian al Europei de Vest și Est. Totodată, zeci de “spioni” patrulează săptămânal în apropierea frontierelor rusești, avioanele de luptă rusești fiind nevoite să se ridice de câteva ori pe zi pentru misiuni de interceptare.

Însă, menționează Kureev, spre deosebire de China, Rusia tratează cu mai mult calm diverse “exersări ale atacurilor asupra teritoriului”, reacționând la acestea cu exerciții militare. “Beijingul, spre exemplu, reacționează la astfel de gesturi destul de nervos, încercând să-și demonstreze propria forță militară”, menționează expertul.

Statele Unite nu uită nici de spațiul acvatic. Navele lor au devenit niște oaspeți frecvenți nu doar în Marea Neagră. La sfârșitul verii, în Norvegia a fost transferat submarinul USS Seawolf, iar mai devreme navele NATO au exersat acțiuni antibărci în Atlanticul de Nord, în apropierea țărmurilor Islandei.

În mai, flota americană, pentru prima data în ultimii 30 de ani, a pătruns în Marea Barents. Echipajele crucișătorului cu rachete Porter, Donald Cook și Franklin Roosevelt, precum și fregata britanică Kent au învățat să acționeze în condiții climaterice dificile.

Toate aceste acțiuni arată nu doar tentativele alianței de a-și consolida potențialul militar în Nord, dar și sporirea forței Marinei Militare a Rusiei și a Flotei de Nord în special. După încheierea războiului rece și destrămarea URSS, SUA nici nu trata flota rusă ca pe un inamic serios. Acum sunt nevoite să țină cont de ea.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

203
Tagurile:
Belarus, frontiere, americani
Tematic
Moscova critică politica UE față de Belarus
Situația din Belarus va fi discutată informal la ONU


Загрузка...
Donald Trump la tribuna Asambleei Generale a ONU, imagine de arhivă

Trump uimește din nou: Surpriză la Adunarea Generală a ONU

0
(reînnoit 11:43 18.09.2020)
Donald Trump nu va participa la Adunarea Generală a ONU, acest lucru a fost anunțat șeful de cabinet al Casei Albe, Mark Meadows.

CHIȘINĂU, 18 sep - Sputnik. Liderul american Donald Trump nu va participa personal la Adunarea Generală a ONU. Despre acest lucru informează RIA Novosti cu referire la șeful de cabinet de la Casa Albă, Mark Meadows.

Meadows a menționat că Donald Trump se va adresa Adunării Generale a ONU de la distanță... de la Casa Albă.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a declarat în cadrul unui briefing că președintele rus Vladimir Putin intenționează să transmită un mesaj video la Adunarea Generală a ONU din 22 septembrie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
ONU, Donald Trump
Tematic
Trump a spus că la cuvântul „Rusia” deconectează televizorul


Загрузка...