Rachetele americane ”Patriot”, imagine de arhivă

Un nou eșec al sistemului american de apărare antiaerian ”Patriot”

243
(reînnoit 14:48 30.06.2020)
Sistemele de apărare antiaeriene ”Patriot”, realizate în SUA, nu au fost în stare să protejeze capitala Arabiei Saudite, Riyadh, de atacul aerian al rebelilor șiiți huthi din Yemen, astfel reafirmându-uși încă odată reputația de „armă învechită”.

Rebelii yemeniți din mișcarea Ansar Allah (Ajutorii lui Allah, houthis) au atacat pe 23 iunie mai multe obiecte de pe teritoriul Arabiei Saudite, au declarat în mod deschis despre acest lucru și au demonstrat superioritatea armelor lor față de sistemele de apărare antiaeriană americane ”Patriot”.

Recep Tayyip Erdogan
© Sputnik / Сергей Гунеев

Mai multe aeronave fără pilot (UAV) și rachete au fost lansate de pe teritoriul controlat de houthis, au parcurs peste 700 de kilometri, trei zone de poziționare ale sistemului de apărare antiaeriană și au lovit mai multe ținte în Riyadh. Potrivit Reuters, rachetele și dronele houthis au fost lansate asupra cartierului militar al armatei, spre Ministerul Apărării și la o bază aeriană.

Ministerul saudit al Apărării a anunțat despre nimicirea unor ținte aeriene și, totuși, presupunem că unele aeronavele fără pilot (sau rachete) și-au îndeplinit misiunea în Riyadh. Martorii oculari au vorbit despre două explozii puternice și de nori de fum dens în capitala Saudită (atacul de anul trecut al houthis-ilor la rafinăriile Abkayk și Khur a fost mult mai spectaculoase și cu consecințe mult mai grave).

Potrivit unei versiuni, sistemul ”Patriot” a identificat UAV-urile de atac ca pe unele proprii și le-a ratat. Poate că sistemul de identificare a rachetelor aeriene Patriot a fost piratat sau suprimat de războiul electronic. În cel mai rău caz, „patrioții” imperfecți din punct de vedere tehnologic ar putea să nu observe pur și simplu ținte aeriene cu contrast scăzut. Oricum ar fi, conflictul dintre Arabia Saudită și rebelii houthis din Yemen devine din ce în ce mai periculos pentru întreaga regiune și cu folosirea înaltelor tehnologii. În același timp, creșterea cantitativă a armamentului american (inclusiv baterii suplimentare de apărare antiaeriană ”Patriot” și zone noi de poziționare) nu mai influențează cu nimic.

Patriot-ul nu mai este cel de cândva

Rebelii Houthis pretind că au atacat Ministerul Apărării și Baza Forțelor Aeriene King Salman din Arabia Saudită.

Potrivit datelor coaliției, forțele de apărare antiaeriană ale Regatului au interceptat patru rachete balistice și mai multe drone kamikaze lansate de rebelii yemeniți asupra Riyadh-ului și asupra orașelor Najran și Jizan în dimineața zilei de 23 iunie. Nu se cunoaște numărul total de arme de atac; rebelii Houthis au revendicat „operațiunea de amploare” care nu a fost încă finalizată.

Pentru comparație, în toamna anului trecut, rebelii au folosit 18 drone și șapte rachete de croazieră. Un reprezentant al Houthis-ilor a remarcat capacitatea noilor drone Kasef și Sammad-3 de a parcurge o distanță de 1700 km. Este important să înțelegem aici: cu un astfel de interval de zbor, o dronă yemenită kamikaze poate ataca o țintă în Arabia Saudită din orice direcție (de exemplu, ajunge la Riyadh din direcția Qatarului), iar sistemele ”Patriot” vor fi inutile, deoarece controlează spațiul într-un sector limitat (90 grade) și numărul acestor sisteme nu influențează calitatea apărării antiaeriene. Sistemul ”Patriot” este proiectat pentru a distruge aeronavele, țintele balistice și rachetele de rază medie. Însă dronele de atac și rachete de croazieră relativ mici nu reprezintă ținte specifice pentru acest sistem.

Secretarul de stat al SUA Mike Pompeo a remarcat anterior: ”Chiar și unele dintre cele mai bune sisteme din lume nu doboară țintele de fiecare dată".

Iar dacă acestea, evident, nu sunt cele mai bune, atunci atacurile Houthis-ilor yemeniți asupra obiectelor din Arabia Saudită nu pot fi respinse. Armele anti-rachetă și UAV-urile de atac se dezvoltă rapid în toate țările lumii, iar modernizarea sistemului de apărare antiaeriană american Patriot se pare că, de ani buni, bate pasul pe loc. În versiunile modernizate PAC-2 și PAC-3 nu s-a observat vreo descoperire tehnologică.

Proiectul PAC-3 s-a ales cel puțin cu un radar „accelerat” și o nouă rachetă, în timp ce alte modernizări au oferit doar înlocuirea componentelor și module aparte. Pentagonul intenționează să exploateze complexul ”Patriot” până la începutul anilor 2030 și, probabil, aceasta este o perspectivă prea optimistă asupra viitorului.

Conform caracteristicilor tactice și tehnice, ”Patriot” este capabil să distrugă ținte aeriene care zboară cu o viteză de până la 2500 de kilometri pe oră, la distanțe de până la 100 de kilometri (cele balistice - până la 25 de kilometri) și la o altitudine de până la 25 de kilometri (balistice - până la 11 kilometri). Sistemul de apărare antiaeriană poate trage asupra la 8 ținte simultan.

Timpul de reacție al sistemului este de 15 secunde (foarte lent - în acest timp ținta poate parcurge 10 kilometri), inclusiv lansarea unei rachete atunci când ținta se apropie de limita desemnată. Radarul de apărare aerian ”Patriot” are un unghi de vizualizare de 90 de grade și este instalat în direcția apariției probabile a țintelor aeriene (fără o vizibilitate integrală). Caracteristicile modeste sunt completate de experiența de luptă nu tocmai de succes. Așadar, din cele 91 de rachete Skad R-17 lansate de Irak la începutul anului 1991 (antichități), americanii au reușit să doboare doar 45, folosind 158 de rachete antiaeriene. Un dezavantaj semnificativ al complexului american a fost raza scurtă și înălțimea interceptării țintei - la mai puțin de 20 și 7 kilometri de obiectul apărat. Orice comparație cu omologii rusești moderni de tip Vitiaz S-350 este incorectă, în domeniul tehnologiei, decalajul este fantastic (conform vizibilității radarului, vitezei de răspuns, numărul de ținte atacate, intervalul de înălțimi și raza de distrugere).

În același timp, un sistem de apărare antiaeriană ”Patriot” costă aproximativ 1 miliard de dolari pe piața internațională. Doar în 2017, Statele Unite au vândut Arabiei Saudite arme în valoare de 110 miliarde de dolari, cea mai mare tranzacție de arme din istorie. Probabil o parte semnificativă din acești bani irosiți - „reclamele” industriei americane de apărare din sistemul de apărare antiaeriană nu au nicio continuare. Nu este o coincidență faptul că Japonia a refuzat să achiziționeze și să desfășoare pe teritoriul său sistemul american de apărare antiaeriană Aegis Ashore.

Producția locală?

Dacă am sublinia odată în plus caracterul pro-iranian al mișcării rebele din Yemen sau furnizarea către aceștia a armelor iraniene ar înseamnă să simplificăm realitatea. Tehnologic vorbind, Houthis-ii sunt destul de independenți, cu încredere poartă lupte pe mare și au prezentat anterior o întreagă expoziție de noi drone și rachete de producție locală, destinate războiului cu Arabia Saudită și cu coaliția arabă. Rețineți că aceste instrumente de atac aerian pot zbura multe sute de kilometri și pot lovi exact ținta (o anumită clădire sau o fabrică).

Conflictul armat din Yemen este țesut din contradicțiile interconfesionale, politice și regionale din nordul și sudul țării și nu are o cale militară de reglementare.

Confruntările dintre suniți (salafiști) și șiiti (Houthis) au rădăcinile înfipte adânc în trecut. Mecanica acțiunilor de război este simplă: pe de o parte, șiiții sunt susținuți de Iran, iar pe de altă parte, suniții, care sunt susținuți de Arabia Saudită. Există câmpuri petroliere în nordul Yemenului, iar portul Aden, important pentru tranzitul hidrocarburilor, este situat în sud, iar dorința Riyadh-ului de a controla „fluxurile” pare logică.

Voi aminti aici că, în 2015, rebelii Houthis au preluat puterea și capitala Sana'a după fuga președintelui în exercițiu. Arabia Saudită, cu aprobarea SUA și fără autorizația ONU, a demarat o operațiune militară împotriva „juntei” yemenite, cu sprijin armat din Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Kuwait, Qatar, Iordania, Egipt, Pakistan, Maroc și Sudan. Coaliția este de partea guvernului fugit. ONU nu joacă un rol constructiv, ci invită ocazional părțile la pace. Statele Unite solicită rolul de dispecer regional. Războiul civil din Yemen durează șase ani, iar intervenția coaliției arabe a dus doar la o escaladare a ostilităților.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

243
Tagurile:
eșec, american, Patriot
Tematic
Un nou lot cu S-400 va pleca în Turcia, ”Patriot” și ”Eurosam” - sub semnul întrebării
Ștefan cel Mare și Sfânt

Soarta ciudată și istoria monumentelor din Chișinău

31
(reînnoit 17:31 09.08.2020)
De-a lungul secolului XX, monumentele din centrul capitalei Moldovei s-au schimbat și au dispărut în funcție de preferințele autorităților.

Probabil că toată lumea a citit minunatul basm pentru copii „Minunata Călătorie a lui Nils cu gâștele sălbatice” - aceasta rămâne în memorie nu numai prin aventurile magice ale protagonistului, ci și de momentul înfricoșător - atunci când monumentele se plimbă pe timp de noapte. Ceva similar s-a întâmplat la Chișinău în ultimii 100 de ani. Într-adevăr, motivele schimbării locului au fost oarecum diferite. Dar să le luăm pe rând.

Primul mare monument inaugurat la Chișinău a fost monumentul lui Alexandru al II-lea, s-a întâmplat în primăvara anului 1886. Prilejul a fost unul trist - a cincea aniversare a asasinatului (după a șaptea tentativă de asasinat) a monarhului. Țarul, care i-a eliberat pe țărani de sclavia iobagilor, și-a încheiat viața tragic, dar a fost iubit de oameni, de aceea, monumentul a fost ridicat cu banii strânși de locuitorii Chișinăului. Celebrul sculptor este Alexandr Opekușin, același care un pic mai devreme a sculptat monumentul de la Chișinău și Moscova a lui Pușkin, care stau până astăzi în picioare.

Dar monumentul lui Alexandru al II-lea a fost instalat acolo unde astăzi stă compoziția de flori sub forma drapelului Uniunii Europene - aproape de începutul Aleii Clasicilor. Monumentul arăta foarte bine.

Памятник Александру Второму в Кишиневе. Начало ХХ века.
Monumentul lui Alexandru al II-lea din Chișinău. Începutul secolului XX.

 

Cel de-al doilea țar rus, care se înălța în centrul orașului, a fost Alexandru I - inaugurarea monumentului în 1914 a devenit un adevărat eveniment pentru întregul Imperiu rus - Nikolai al II-lea a ajuns la Chișinău împreună cu familia sa. S-a păstrat chiar și imagini video de la inaugurarea monumentului.

Apropo, sculptorul a fost Ettore Ximenez, un italian ale cărui opere încă împodobesc New York-ul, Buenos Aires-ul și Milano.

Monumentul lui Alexandru I a fost amplasat vizavi de Arcul de Triumf, în fața actualei Case a Guvernului. Atunci nu era o piață, întregul perimetru era ocupat de complexul mitropolitan. În fotografia de mai jos, Nicolae II stă alături de monument.

 

Памятник Александру Первому в Кишиневе, рядом с ним Николай Второй.
Monumentul lui Alexandru I din Chișinău, Lângă acesta stă Nicolae al II-lea.

 

Aceste monumente a existat o perioadă scurtă de timp - după 1917, în întreg teritoriul fostului imperiu au fost nimicite toate elementele trecutului colonial, iar Basarabia, în 1918 a devenit parte a României. Soarta monumentelor nu este cunoscută - fie au fost aruncați de pe piedestalele lor de către „masele revoluționare”, fie de noile autorități. În orice caz, datele arhivistice despre soarta lor după 1918 nu au fost încă descoperite.

La vremuri noi cu noi conducători, apar noi eroi și noi monumente. În ordine cronologică, următorul monument al Chișinăului a fost celebrul domnitor Ștefan cel Mare, simbolul capitalei Moldovei. Istoria creării acestuia merită un studiu separat și nu vom stărui asupra acestui aspect acum. Un monument longeviv și un adevărat monument-călător. A fost inaugurat pe 28 aprilie 1928 unde se află în prezent.

Монтаж памятника Штефану чел Маре в Кишиневе, межвоенный период.
Instalarea monumentului Ștefan cel Mare la Chișinău, în perioada interbelică.

 

În 1940, Basarabia a intrat în componența URSS, iar Ștefan cel Mare a fost evacuat în orașul românsc Vaslui. În mai puțin de un an, totul s-a schimbat din nou - iar monumentul a fost readus la Chișinău, totuși, l-au așezat acolo unde stătea Alexandru I - vizavi de Arcul de Triumf. În vara anului 1944, când soarta Germaniei și a aliaților săi a devenit evidentă, Ștefan cel Mare a emigrat din nou, de această dată în orașul românesc Craiova. Dar asta nu este totul - în 1945, monumentul a fost readus în capitala Moldovei și ridicat în locul său inițial. Atunci acesta a rămas fără postamentul original, sabie și crucea.

Conform unor zvonuri, se spune că după război, în timpul lui Hrușciov, au vrut să lichideze monumentul - unii lideri de partid nu le-a plăcut imensul rege medieval, cu o cruce în țara socialismului victorios. Și încă a călătorit de mai multe ori peste hotare. Cu toate acestea, au fost persoane care i-au luat apărarea. Dar aventurile lui Stefan nu s-au terminat nici atunci. În 1972, a început o restaurare de amploare a monumentului, acesta a fost readus practic la aspectul inițial, dar „pentru orice eventualitate” a fost împins în adâncurile parcului cu aproape 20 de metri, probabil, astfel încât să nu fie prea vizibil ca reprezentant al „Evului Mediu întunecat” și al unui produs românesc. În data de 31 august 1990, Ștefan cel Mare a fost din nou scos în față din parc până la locul unde stătea în 1928. De atunci, nu a mai fost mișcat.

Dar a mai existat și un alt rege, un alt monument despre care nu toată lumea cunoaște. La 5 februarie 1939, într-un loc popular - unde anterior se afla Alexandru I, și după aceea nu va sta mult Ștefan cel Mare, cu multă pompă, în prezența oficialităților române, a fost dezvăluit monumentul lui Ferdinand I, regele român, care a murit în 1927. Era sobru și impunător - dar, desigur, nu în aceeași măsură ca faimosul voievod moldovean.

 

Памятник Фердинанду Первому в центре Кишинева, межвоенный период.
Monumentul lui Ferdinand I din centrul Chișinăului, în perioada interbelică.

Regele român nu a vegheat mult timp în centrul Chișinăului - în 1940, ca și Ștefan, a fost dus peste Prut, dar nu s-a mai întors niciodată. Conform zvonurilor, acesta a fost deteriorat în timpul transportului, iar soarta monumentului nu se cunoaște.

Următorii, care, conform cronologiei și logicii istorice, s-au aflat în centrul Chișinăului, au fost „conducătorii roșii”. Monumentul lui Lenin de pe piața centrală a stat mult timp - din 1949 până în 1991. Imagini de la inaugurarea acestuia s-au păstrat în arhive.

Lenin a fost realizat din granit roșu și a fost creat de sculptorul Serghei Merkulov. Ilici din Chișinău, apropo, nu era unic - la Kiev și, poate, nu numai acolo, se afla gemenul său. Lângă acesta erau acceptați în rândul pionerilor și chiar au organizat ședințe foto de nuntă, iar de la tribuna de sub el conducătorii de partid își țineau discursuri și admirau masele la parade și manifestații.

 

© Sputnik / Яков Берлинер
RSS Moldovenească. Monumentul lui V.I. Lenin pe Piața Centrală a Chișinăului
Acum Lenin poate fi văzut pe teritoriul centrului expozițional. Odată, când a fost sărbătorită Ziua Vinului, l-au legat dintr-un motiv oarecare - poate ca să nu participe la o petrecere și să nu se ocupe cu ceea c i-a plăcut?

 

 

памятник Ленину на территории Молдэкспо.
© Sputnik / Сергей Цуркану
Monumentul lui Lenin pe teritoriul Moldexpo.

 

Dar la Chișinău au existat multe monumente - desigur, într-o anumită perioadă. Dar ne interesează centrul - marele Stalin alb stătea în locul lui Alexandru al II-lea - în fața intrării în Parcul Central, unde începe Aleea clasicilor. Acesta a fost instalat după război.

 

памятник Сталину в центре Кишинева, 50-е годы ХХ века.
Monumentul lui Stalin din centrul Chișinăului, anii 50 ai secolului XX.

 

După condamnarea cultului lui Stalin, monumentele au dispărut rapid - peste noapte. Unde a dispărut monumentul nu se cunoaște. Poate că a fost distrus, sau poate - îngropat, astfel se întâmpla uneori cu simbolurile deja inutile ale epocii.

Ei bine, acestea sunt toate cele mai „importante” monumente ale Chișinăului, care s-au înălțat pe parcursul ultimului secol și jumătate. Mai mult, pe un petic mic de pământ. Istoria furtunoasă a transformat soarta monumentelor - până acum doar Ștefan cel Mare a supraviețuit. Chișinăul duce o mare lipsă de monumente diverse și vechi. Acest lucru se simte. Desigur, cred că monumentele aduse personalităților odioase nu-și au loc în oraș. Monumentele nu trebuie să împartă și să înmulțească ura. Dar oare ar fi arătat rău Parcul Central, dacă acum s-ar afla acum și Alexandru I, Alexandru al II-lea și Ferdinand ar sta acolo, ca simboluri ale diferitelor epoci? Ei ar fi stat în picioare, s-ar fi uitat în ochii altora și, este posibil, și-ar fi făcut prieteni, ca în același basm suedez.

La scrierea articolului au fost parțial utilizate informațiile și fotografiile site-ului oldchisinau.com.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

31
Tagurile:
soarta, chișinău, monumente, Istoria
Тема:
Viața în Chișinău
Tematic
26 de monumente istorice riscă să fie demolate în Capitală
Ion Ștefăniță: Câte monumente ale lui Ștefan cel Mare sunt sub ocrotirea statului


Загрузка...
Steagul SUA

Cum SUA au descoperit secretele „ecosistemului de propagandă și dezinformare” al Rusiei

104
Americanii au dat în vileag tactica rusească privind derularea unei campanii globale de dezinformare.

Ce-i drept, această dare în vileag este, de fapt, doar o încercare a Departamentului de Stat de a dezinforma populația americană și, în același timp, de a scoate mai mulți bani de la Guvern.

Surprize peste surprize

Recent, Centrul pentru Angajare Globală din cadrul Departamentului de Stat al SUA a publicat raportul „Bazele ecosistemului rusesc de propagandă și dezinformare”. Autorii acestei lucrări au avut ca obiectiv „să dezvăluie tactici rusești, astfel încât partenerii noștri, guvernele aliate, organizațiile societății civile, mediul academic, presa și publicul din întreaga lume să poată realiza analize suplimentare și să formuleze un răspuns colectiv la dezinformare și propagandă”.

La prima vedere, totul pare solid - 75 de pagini de text, 313 link-uri, grafică și tabele. Sincer, chiar mi-a luat timp să citesc acest studiu.

Și este cu adevărat unul de succes. De exemplu, în el găsim că autoritățile ruse încearcă să utilizeze mass-media pentru a-și promova punctul de vedere (!) - desigur, aceasta este o invenție genială a Kremlinului, alte țări trebuie să învețe să facă acest lucru.

O altă „descoperire” este aceea că informațiile publicate de presa rusească de stat (precum „Zvezda”) sunt preluate de o serie de alte publicații și distribuite în continuare pe Internet. Se pare că autorii abia acum au început să descopere particularitățile internetului și mediul actual de transmitere a informațiilor (în cadrul căruia nu este necesar să reflecte și să verifice veridicitatea acestora, ci să retransmită rapid noutățile și să obțină accesări).

Descrierile principalelor mass-media din Rusia și ale proprietarilor acestora, prezentate în raport, sunt de asemenea o valoare colosală pentru orice analist, deoarece, dintr-un anumit motiv, se dovedește că posturile de stat, publicațiile și site-urile de internet sunt conduse de persoane care împărtășesc o ideologie pro-guvernamentală. Ca să vezi!

În plus, am fost surprins să aflu că în elementele de limba engleză ale „ecosistemului propagandei rusești” apar autori străini care împărtășesc opiniile Rusiei cu privire la defectele strategiei de politică externă occidentală. Este pur și simplu uimitor!

Și, în sfârșit, principala valoare pentru cercetători este dată de ideea centrală a întregului raport: orice viziune a Moscovei privind problemele lumii, orice publicare a acestui punct de vedere nu este o manifestare a libertății de exprimare, ci un exemplu răuvoitor de propagandă rusă și minciuni care încețoșează mințile occidentalilor evlavioși.

Desigur, se poate spune că acest gând devalorizează numai valoarea științifică a raportului - cu toate acestea, raportul pur și simplu nu are vreo valoare.

De fapt, aceste 75 de pagini reprezintă un flux de conștiință și o listă de platitudini, al căror scop nu este să dea totul în vileag, ci să sprijine material cererea secretarului de stat, Mike Pompeo, de a dubla finanțarea Centrului pentru implicare globală. Chiar pentru lupta împotriva dezinformării din partea Rusiei și a altor țări.

Fericirea e în bani

Nu este deloc surprinzător că reacția politicienilor și experților ruși la acest raport ar putea fi catalogată ca ceva de mijloc între luare în derâdere și dispreț. Argumentele prezentate în el nu au fost luate în serios, au fost numite o altă „aberație rusofobă”. Însă, în același timp, au recunoscut că autorii raportului aveau motive destul de rezonabile pentru publicarea acestuia.

”O nouă doză de delir anti-rusesc, sub forma unui raport al rusofobilor de la Departamentul de Stat, demonstrează în mod clar frica panicardă a politicienilor americani față de un punct de vedere alternativ asupra a ceea ce se întâmplă în țară și în lume”, consideră deputatul rus Serghei Jelezniak. RT și Sputnik au mai puțini bani decât cele mai mari mijloace de comunicare occidentale - însă acestea au un punct de vedere de alternativă.

Unii ar putea crede că în Occident există libertate de exprimare, dar nu este așa. În privința unui șir întreg de aspecte (în special de natură ideologică), mass-media americană seamănă cu ziarele sovietice - acestea difuzează un punct de vedere unic, politic corect.

Iar acest punct de vedere - despre pogromurile organizate de protestatarii de culoare și de stângiști în SUA, despre corectitudinea distrugerii moștenirii istorice americane, despre disprețul prezumției de nevinovăție (amintiți-vă despre persecuția unui număr însemnat de oameni celebri din cauza acuzațiilor de hărțuire), precum și despre demonizarea Rusiei - începe să-i obosească pe cititorii occidentali. Ei caută un punct de vedere alternativ - și îl găsesc în mass-media rusească de limba engleză.

Și aceasta este deja o problemă serioasă pentru SUA, deoarece controlul asupra sferei informaționale mondiale stă la baza dominanței americane. De aceea, după cum menționează Ministerul rus de Externe, „Washingtonul critică orice surse de informații care difuzează puncte de vedere alternative, încearcă să înăbușe orice voce care contravine abordărilor și atitudinilor americane”. Iar când critica nu ajută, introduce sancțiuni și (ca în cazul TikTok-ului chinez) încearcă să le intercepteze prin intermediul tehnologiilor raider.

Astfel de persecuții slăbesc de fapt potențialul geopolitic al Statelor Unite. De exemplu, în ceea ce privește folosirea Rusiei în politica de îngrădire a Chinei, precum și în rezolvarea altor probleme globale. Tot mai mulți experți americani cer Washington-ului să adopte o abordare mai pragmatică a dialogului său cu Moscova. Un exemplu în acest sens este scrisoarea deschisă a 103 experți americani proeminenți, inclusiv foști diplomați și politicieni, publicată în Politiko.

”Cu toate acestea, astfel de documente ale opozanților de peste ocean, precum raportul Centrului de Dezvoltare Globală, pot atinge doar un singur obiectiv - să deterioreze definitiv dialogul ruso-american în privința problemelor de ordin global și să excludă posibilitatea de a depăși în următorii ani criza de neîncredere între țările noastre”, spune Jelezniak.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției.

Fii la curent cu toateștiriledin Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru dinTelegram >>>
PriveșteVideoși ascultăRadioSputnik Moldova

104
Tagurile:
Rusia, dezinformare, propagandă, SUA
Tematic
Washingtonul nu poate prezenta nicio dovadă despre presupusele ştiri false ale Rusiei
Zaharova: Declarațiile privind implicarea Rusiei în protestele din SUA, o manipulare
Propagandă împotriva știrilor: De ce mass-media occidentală pierde teren


Загрузка...
Spital

Avertisment OMS: Tinerii se pot îmbolnăvi de forme grave ale infecției COVID–19

0
(reînnoit 17:31 09.08.2020)
Organizația Mondială a Sănătății vine cu un îndemn reiterat față de tineră să respecte strict măsurile de protecție împotriva noului coronavirus.

CHIȘINĂU, 9 aug – Sputnik. Chiar dacă cele mai vulnerabile persoane la noul tip de coronavirus sunt vârstnicii, nici tinerii nu sunt scutiți de diferite forme clinice ale infecției. Precizarea a fost făcută recent de directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a îndemnat tinerii să întreprindă măsuri de precauție, precum igiena mâinilor, distanțarea fizică, purtarea măștii, autoizolarea în caz de boală, evitarea locurile aglomerate și adunările în masă pentru a reduce răspândirea infecției COVID – 19.

Potrivit acestuia și tinerii pot suporta forme severe de boală. Mai mult, aceștia sunt o sursă de transmitere a infecției pentru un număr mare de oameni, agravând astfel situația epidemiologică.

În Republica Moldova, conform datelor statistice, cumulativ până la 31 iulie, au fost diagnosticați cu COVID – 19 7616 de persoane tinere, ceea ce constituie aproape o treime din toate cazurile înregistrate.

Astfel, 876 cazuri au fost înregistrate printre adolescenții de 10 – 19 de ani, iar alte 2 627 – printre tineri de  20 – 29 de ani. Printre cei de 30-39 de ani 4 113 persoane au fost confirmate pozitiv la COVID-19. Autoritățile de la Chișinău informează că în rândul tinerilor au fost înregistrate și decese. Patru persoane din grupul de vârstă 20 – 29 ani și 13 persoane au decedat la vârsta de 30 – 39 de ani.

Specialișii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică reitearează îndemnul către cetățenii de toate vârstele să întreprindă măsurile de prevenire necesare pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus;

  • evitați locurile aglomerate și evenimentele cu un număr mare de persoane
  • respectați distanța socială de minim 1 metru față de cei din jur
  • respectați igiena mâinilor și eticheta tusei sau a strănutului
  • spălați-vă frecvent pe mâini cu apă și săpun, sau dezinfectați-le cu soluție pe bază de alcool
  • tușiți și strănutați într-un șervețel de unică folosință sau în cotul îndoit. Șervețelul trebuie aruncat imediat, nu depozitat. La final, nu uitați să vă igienizați mâinile
  • purtați mască în spațiile închise și în transportul public. Nu uitați că aceasta trebuie schimbată în mod regulat sau spălată zilnic (în cazul măștilor din bumbac) și trebuie să acopere atât nasul, cât și gura. Nu atingeți masca, ochii, nasul sau gura cu mâinile neigienizate
  • ajutați persoanele în etate să facă cumpărături și implicați-vă în activitățile de voluntariat. Totodată, nu le vizitați, stați acasă și apelați la serviciul 112 dacă vă simțiți rău și aveți simptomele noului coronavirus;
  • respectați autoizolarea la domiciliu în cazul testului COVID-19 pozitiv și urmați toate indicațiile medicului;

Autoritățile îndeamnă cetățenii să raporteze cazurile de nerespectare a normelor antiepidemiologice, astfel vor putea contribui la stoparea răspândirii COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Spital, coronavirus, COVID-19
Tematic
Mesaj important, corect al OMS – prezentat într-o formă controversată


Загрузка...