Mașina teleghidată de deminare Listva

Tehnologii de ultimă generație: Mașini teleghidate pentru minare și deminare - detalii

205
(reînnoit 14:31 23.06.2020)
Analistul militar Alexandr Hrolenko consideră că progresul tehnologic impune schimbarea de tactici în timpul operațiunilor militare. Datorită noilor tehnologii, Rusia are capacitatea de a opri înaintarea forțelor terestre ale inamicului fără lupte directe între trupe.

Conflictele militare sunt, mai întâi de toate, lupta tehnologiilor. În cadrul Forțele Armate ale Federației Ruse, se produc schimbări dinamice în toate domeniile de luptă. Rusia demonstrează superioritatea tehnologică a armelor într-o gamă largă de domenii, inclusiv integrarea sistemelor orbitale cu mașini de minare și de deminare teleghidate.

La antrenamentele pentru parada militară dedicate celei de-a 75-a aniversări a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei din 1941-1945, printre cele mai recente 24 de tipuri de arme și echipamente, pentru prima dată au fost observate  sistemele de minare și de deminare teleghidate - „Zemledelie” și „Listva”.

Prima este capabilă să „instaleze cu precizie minele” prin satelit, la o distanță de până la 15 kilometri de punctul lansare, cea de-a doua este capabilă să distrugă sau să neutralizeze dispozitivele explozive inamice cu radiații cu microunde la o distanță de până la 100 de metri în sectorul mișcării vehiculului. Sisteme de ultimă generație sunt produse în serie și sunt în dotarea trupelor ruse.

Progresul tehnologic impune schimbarea tacticii de război, care devine tot mai eficientă și „fără contact”. Invențiile de ultimă oră din sectorul industriei de apărare a Rusiei face posibilă oprirea înaintării forțelor terestre ale inamicului la frontierele îndepărtate - fără un contact direct de lupte al trupelor și, de asemenea, distrugerea la distanță a minelor controlate prin unde radio.

Lovitura precisă a ”Zemledelie”

Barierele explozive cu mină (MVZ) sunt utilizate în operațiuni defensive și ofensive pentru a reține manevrele forțelor terestre, pentru a reține grupuri de atac extrem de mobile sau pentru a instala forțe câmpurile de aterizare a desantului (sau pentru a bloca aterizarea), pentru a perturba comunicațiile, a dezorganiza operațiunile din spatele inamicului și, de asemenea, de a asigura flancurile și alte puncte vulnerabile. Un rol important îl joacă viteza și acuratețea minării terenului.

Minarea terenului la distanță printr-un sistem de inginerie poate fi finalizată doar în 10 minute după ce comandantul ia o decizie. Acest lucru vă va permite să „deconectați” zone întregi (și poziții inamice) din spațiul operațional și operațiuni de luptă. Această metodă de instalare a barierelor explozive cu mine este considerată cea mai sigură și mai manevrabilă, are un grad ridicat de automatizare și autonomie.

Creat pe baza vehiculului KamAZ (8x8), Sistemul rusesc de minare (ISDM) „Zemledelie” dispune de un lansator de mine cu lansare multiplă care trage cu rachete de 122 mm special dezvoltate echipate cu diverse tipuri de mine (antiinfanterie și antitanc). Muniția de nouă generație îndeplinește pe deplin cerințele acordurilor internaționale privind autodistrugerea. Este posibil să instalați bariere „de serviciu” care, la un moment dat, se autodistrug (sau trec în regim sigur).

”Sistemul cu reacție ISDM „Zemledelie” „seamănă” muniție pe o distanță de 5 la 15 kilometri de zona de poziție. Datorită navigației prin satelit și controlului automat, minele cad exact la locul stabilit.

Sistemul autonom al stației meteo operează modificări în funcție de direcția vântului. Mai mult, pregătirea datelor pentru tragere, o salvă în punctele calculate și chemarea vehiculelor pentru reîncărcare se efectuează în mod automat. Sistemul este mobil, are o capacitate înaltă de trecere și este capabil să acționeze „în izolare” mult timp. Muniția necesară (rachete în containerele de lansare a transportului) este adusă de un vehicul pe aceeași platformă.

Tehnologia de utilizare în lupte prevede asigurarea depărtării de la marginea din față și, totuși, cabinele sunt protejate cu blindaj.

Ministerul rus al Apărării primește în dotare ISDM începând cu anul 2020. Numărul exact de vehicule achiziționate, precum și ritmul de aprovizionare și valoarea contractului, Tehmaș nu la dezvăluit. În general, tehnica dezvoltată de NPO „Splav” din Tula poartă un caracter destul de secretizat. Materiale informaționale despre „Zemledelie” au fost prezentate pentru prima dată la Forumul Tehnic Militar Internațional ”Armia-2016”, dar imaginea sistemului a fost publicată pentru prima dată în iunie.

Principalele armate ale NATO (SUA, Germania, Marea Britanie, Italia) au, de asemenea, sisteme de aviație, rachetă, artilerie și inginerie pentru minare la distanță, care permit crearea câmpurilor minate într-un timp scurt și pe arii mari. Îmbunătățirea și lupta tehnologiilor explozive continuă neîncetat.

Multe realizări rusești ”pe câmpul minat” nu au analogi în lume.

Arma cu microunde "Listva"

În Rusia, armele electronice bazate pe noi principii fizice sunt utilizate cu succes atât în ​​timpul paradelor, cât și pe câmpul de luptă. Mașina de deminare teleghidată (МДР) este capabilă să detecteze și să detoneze minele la o distanță de până la 100 de metri și ajută la evitarea surprizelor inamicului. A fost testat în cadrul Forțelor de Rachete Strategice.

„Listva” a apărut în dotarea Forțelor de rachete strategice în 2017, dar va participa pentru prima dată la parada Victoriei. Unul dintre cele mai secrete complexe din Rusia este proiectat pentru neutralizarea dispozitivelor explozive de-a lungul traseului lansatoarelor mobile de rachete balistice intercontinentale.

”O mașină blindată cu o unitate cu microunde (UHF) se deplasează de-a lungul unui rute de patrulă de luptă în fața sistemului de rachete de sol și, simulând semnale celulare, subminează minele radio controlate (minele de teren) de pe marginea drumului și la o distanță considerabilă de drum”.

Vehicolul de deminare la distanță este capabil să detecteze dispozitive explozive de mină cu elemente metalice, să distrugă muniții inginerești și dispozitive explozive improvizate, care includ componente electronice. Anterior, această tehnologie nu a fost utilizată, iar astăzi, unitățile de inginerie ale trupelor Forțelor de Rachete Strategice au la dispoziție aproximativ 150 de MDR ”Listva”.

Pe acoperișul mașinii blindate se află o antenă parabolică, care neutralizează mina găsită prin superiradiere. Un impuls direcțional cu microunde este capabil să dezactiveze siguranțele și sistemele de comunicații cu muniție. Unghiul antenei cu microunde este de 90 de grade. Lățimea bandei de deminare este de 50 de metri. Pentru echipaj, au fost elaborate costume speciale cu fire de metal încorporate pentru a proteja armata de radiațiile electronice. Caracteristicile exacte ale „Listva” sunt clasificate, însă, conform datelor din surse deschise, este capabil să detecteze minele la o distanță de până la 100 de metri, deplasându-se cu o viteză de 15 kilometri pe oră. Dezvoltatorul este Biroul de construcții din Riazan ”Globus”, producătorul este uzina de utilaje din Krasnodar ”Cascade”.

Dacă să privim mai larg, armele electronice pot detona la distanță un proiectil într-o turelă a tancului sau să scoată din funcțiune sistemul automatizat de reîncărcare precum și să distrugă forța vitală a inamicului aflată în interiorul unui adăpost sau subteran la o adâncime de până la 100 de metri.

Lansarea rachetei Sarmat
© Photo : Министерство обороны РФ
O astfel de armă poate neutraliza echipamentele inamicului fără utilizarea de arme tradiționale. Generatoarele mobile de radiații electromagnetice (EMP) pot deteriora electronica inamicului la o distanță de zeci de kilometri (în aer, pe mare și pe uscat). Un fascicul direcționat de unde de o anumită frecvență acționează asupra aparatelor electrice ca o lovitură de ciocan. Calculatoarele îngheață, sistemele de ghidare (navigare) pierd funcționalitatea. Un impuls este capabil să distrugă fizic microcircuite, adică arde.

Într-un cuvânt, pe 24 iunie va avea loc o paradă tehnologică a Victoriei asupra unui potențial adversar. Vom sublinia că această etapă a fost trecută cu succes, iar între timp în Rusia este testată o mașină mult mai puternică de deminare la distanță ”Gvidon”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

205
Tagurile:
mine, tactica
Tematic
Rusia și-a testat cea mai modernă rachetă balistică intercontinentală - Video
Sistemele de rachetă S-500 vor intra în dotarea armatei ruse în 2020
Raza de distrugere a tunurilor electromagnetice ruseşti a ajuns la 10 kilometri

Rusia a creat “asasinul perfect” al sistemelor de luptă pe o rază de 10 km

169
(reînnoit 12:54 07.07.2020)
Rusia testează cu succes drone de asalt şi tehnica blindată, dotate cu inteligenţă artificială, precum şi mijloace cu o rază lungă de acţiune de neutralizare a sistemelor de luptă şi a roboţilor potenţialului inamic.

Surse din cadrul industriei de apărare ruseşti informează: raza garantată de distrugere a ţintelor de către modelele experimentale ale tunurilor electromagnetice ruseşti a ajuns la 10 kilometri. Acest lucru presupune că în zona directă de observare toate armele de o tehnologie înaltă, aeriene şi terestre, pot fi transformate într-o clipă într-un morman de fier uzat, din contul arderii prin impulsurile electromagnetice a dispozitivelor de control şi orientare.

Împuşcătura  silențioasă durează câteva milisecunde, fără foc, fum sau un recul. Detectarea zonei de poziţionare a tunului electromagnetic prin mijloace standard de radiolocaţie sau de recunoaştere prin satelit este imposibilă.

Anterior, raza de acţiune ale tunului electromagnetic atingea trei kilometri. Testele de poligon al noii arme se desfăşoară începând cu 2015, tunul „arde” cu succes dronele din aer şi diverse dispozitive terestre. Pe de altă parte, este prevăzută şi o protecţie a sistemelor electronice ruseşti de o eventuală acţiune a tunului electromagnetic al inamicului. Astfel, specialiştii holdingului “Roselectronika” au creat o fibră de ferită, capabilă să protejeze dispozitivele electronice ale tehnicii blindate, sistemele antiaeriene şi avioanele de orice acţiune a mijloacelor de luptă radioelectronică ale inamicului.

Deocamdată nu au fost stabilite termenele în care nou armă va intra în dotarea forţelor armate, însă Rusia este foarte aproape de aceasta, succesul este evident. Astăzi modelele experimentale au capacitatea de a distruge de la o distanţă mare dronele, elicopterele şi rachetele de croazieră ale inamicului. Anume în calitate de mijloc de apărare antiaeriană noul tun a stabilit un record – „a ars” o ţintă aeriană, aflată la o distanţă de 10 kilometri. În cazul în care se va reuşi extinderea razei până la 20 kilometri, atunci în lista potenţialelor ţinte vor ajunge şi avioanele moderne de luptă (după altitudinea de zbor). Presupun că noile realizări ale industriei de apărare în acest domeniu nu se vor lăsa aşteptate. Arma radioelectronică, elaborată pe noi principii fizice, deja se află în exploatarea armatei ruse, iar Sputnik a scris recent despre maşina de dezamorsare la distanţă “Listva”.

Tunurile electromagnetice, în prima linie

Arma are la bază tehnologia radiaţiei electromagnetice, potrivit principiului de acțiune fiind apropiată de sistemele de luptă radioelectronică. În locul prafului de puşcă şi metalului, tunul electromagnetic utilizează energia radiaţiei cu o frecvenţă înaltă. Radiaţia electromagnetică distructivă se extinde cu viteza luminii. Deocamdată, o problemă rămâne consumul înalt de resurse energetice pentru fiecare tragere, însă tehnologiile se dezvoltă. În perspectivă, tunurile electromagnetice vor putea fi amplasate pe avioanele de vânătoare fără pilot de generaţia a şasea, pe tehnica trupelor terestre şi navele Flotei Ruse. Dacă într-o bună zi avioanele şi elicopterele, dronele, rachete de croazieră, tancurile şi tehnica blindată a inamicului vor devenit brusc nefuncţionale, înseamnă că au intrat în vizorul noilor tehnologii de purtare a războiului.

Tunul electromagnetic este considerat o armă neletală care distruge tehnica electronică, însă cruţă oamenii. O radiaţie electromagnetică puternică este periculoasă pentru sănătatea oamenilor, poate afecta sistemul nervos, imunitar etc. Totuşi, dacă impulsul tunului electromagnetic va „arde” microcipurile şi va stopa motoul aparatului de zbor, pilotul este condamnat – catapultarea nu va funcţiona.

Arma electromagnetică reprezintă o gamă largă de instrumente destinate unei activităţi în nişte sectoare concrete. Câmpul magnetic poate fi utilizat pentru a oferi o viteză iniţială proiectilului, ca o alternativă la praful de puşcă al armelor clasice. În Rusia a devenit prioritară dezvoltarea sistemelor de luptă radioelectronică, bombelor electromagnetice, capabile să scoată din uz toate dispozitivele radio şi electronice ale inamicului, aflate într-o rază de patru kilometri, adică să lipsească trupele de comunicare şi control, să transforme unităţile de luptă în nişte cete dezorganizate.

Este interesant că ideea tunului electromagnetic s-a născut în acelaşi timp în Rusia şi Franţa, în perioada primului război mondial.

La baza ei s-au aflat lucrările cercetătorului german Carl Friedrich Gauss, autorul teoriei electromagnetismului. Idea s-a dovedit prea avansată pentru acele timpuri şi nu a fost aplicată în tehnica militară: modelul francez a accelerat un proiectil de 50 de grame până la o viteză de 200 metri pe secundă şi ceda în faţa artileriei obişnuite. Renaşterea ideii armei electromagnetice a avut loc la începutul secolului XXI.

Tunul electromagnetic railgun a lui Lev Arțimovici a fost testat cu succes în 2011, în laboratorul filialei din Shatursk a Institutului Unificat al temperaturilor înalte din cadrul Academiei de Ştiinţe a Rusiei.

Tunul electromagnetic trăgea cu muniţii foarte mici, însă aceste “boabe” cu accelerare electromagnetică transformau în plasmă plăcile de oţel aflate în calea lor. Peste cinci ani, specialiştii ruşi au reuşit să accelereze materia până la prima viteză cosmică şi în prezent au înregistrat succese enorme.

Partenerii rămân în urmă

De proiectele tunurilor electromagnetice se ocupă SUA, Israelul, Turcia, Franţa, China. Totuşi, nici una din aceste ţări nu a reuşit să atingă o rază de 10 kilometri.

Avioane de luptă americane F-35A
© AP Photo / Senior Airman Colby L. Hardin/U.S. Air Force

Spre exemplu, Forţele Navale ale SUA au testat vara trecută un tun electromagnetic railgun cu o viteză de lansare a proiectilului de peste 2041 de metri pe secundă, fără a reuşi să depăşească viteza artileriei moderne de 2500 metri pe secundă.Este o viteză insuficientă pentru războaiele viitorului.

Railgun este o varietate a tunului electromagnetic, elementele fundamentale ale căruia sunt sursele de alimentare, echipamentele de comutare şi două şine electroconductoare de la 1-5 metri.

Tragerea are loc în momentul aplicării unei tensiuni înalte din contul interacţiunii energiei plasmei (arderea unui insert special) şi a câmpului electromagnetic. Americanii efectuează experimente de laborator cu un EM Railgun de 475 milimetri (dezvoltată de companiile General Atomics şi BAE Systems) la începutul anilor 2000, însă fără prea mari succese.

Proiectilul de 23 de kilograme este lansat din tun cu o viteză de 2200 de metri pe secundă şi poate provoca mari distrugeri. Nu se cunoaşte unde şi cât de departe zboară.

Un eşec a fost şi tunul Railgun al Forţelor Navale ale SUA. Din cauza perioada limitată de exploatare (de câteva zeci de trageri) şi a consumul enorm de energie, s-a renunţat la amplasarea lui pe distrugătorul american Zumwalt. Nava nu-şi poate permite să devină victima propriei arme, iar utilizarea tunului electromagnetic presupunea deconectarea unei bune părţi a sistemului electronic a distrugătorului, inclusive sistemele de apărare antiaeriană şi antirachetă.

Specialiştii institutului militar naval al SUA au propus în cele din urmă utilizarea unor “super-distrugători” de tip Zumwalt doar în calitate de nave de comandă. Cercetările continuă. În domeniul armelor de tehnologie înaltă, statele occidentale rămân în urma Rusiei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

169
Tagurile:
tunuri, drone, arme, Rusia
Tematic
Mașinile de Luptă pentru Infanterie T-15 "Armata", cele mai bune din lume
Tancul rusesc “Armata” a fost testat în regim fără pilot


Загрузка...
Piața centrală

Mentalitatea care ne face captivi în propria țară: De ce avem încă o rată înaltă de COVID

627
(reînnoit 13:53 07.07.2020)
Moldova se numără printre fruntași în topul țărilor cu rate înalte de infectare cu COVID-19. În clasamentul mondial se vede clar cât de gravă este situația la noi.

Moldova se poziționează pe locul 58 din 215 în clasamentul mondial privind evoluția COVID-19, având înregistrate de la declanșarea pandemiei până în prezent aproximativ 18 mii de cazuri de coronavirus. La prima vedere, nimic ieșit din comun - nu este o poziție care să ne facă să ne simțim fruntași într-un top ce nu ne face cinste, dar trebuie înțeles clar un lucru: dimensiunea unui stat ca Moldova trebuie raportată la cea a țărilor care realmente dețin întâietatea în clasament. 

Avem o țară mică, cu o populație la fel de mică, însă numărul cazurilor de infectare cu COVID-19 este aproape egal cu cel din Austria - țară cu o populație de patru ori mai mare decât cea a Moldovei. Tocmai din acest motiv un indicator care pare să reflecte obiectiv realitatea este numărul cazurilor de contaminare la un milion de locuitori. Anume la acest capitol țara noastră se numără printre primele. Avem în acest sens 4416 cazuri de COVID-19. Prin comparație, în România sunt 1518 cazuri la un milion de locuitori, iar în Ucraina, tot țară vecină, sunt 1122 de cazuri la un milion populație. Chiar și în Marea Britanie - una dintre cele mai afectate de pandemie țări, situația este mai bună decât în Moldova - sunt 4204 cazuri la un milion de locuitori. Iar în Italia, unde au murit din cauza coronavirusului aproape 35 de mii de oameni, sunt 3996 de cazuri la un milion populație. 

Și mai gravă este situația, dacă ne uităm la numărul cazurilor grave și critice de coronavirus. În țara noastră sunt în prezent 438 de pacienți în astfel de stări - un indicator care ne face să ne alarmăm, dacă analizăm situația în alte țări. În România, care are o populație de opt ori mai mare decât Moldova, sunt în prezent 227 de cazuri grave și critice, iar în Ucraina, cu o populație de 16 ori mai mare decât a noastră - sunt doar 103 pacienți în stare gravă și critică.

Lucrurile s-au aplanat de-a binelea în țările din Europa cele mai afectate de pandemie. În Marea Britanie sunt în prezent 231 de cazuri grave și critice, iar în Italia - doar 74.

Cifrele care trădează realitatea dură

Toate aceste cifre scot la iveală un tablou sinistru - Moldova este încă în plină epidemie, vara și temperaturile caniculare nu au dus la diminuarea cazurilor de infectare, în pofida tezelor înaintate de mulți virusologi.

După câteva săptămâni de izolare, autoritățile începuseră să vorbească despre al doilea val al pandemiei în toamna acestui an, iar aceste discuții ne făceau atunci să ne gândim că urmează o perioadă de relaxare în care vom uita de frica de contaminare și vom reveni la modul obișnuit de viață. Speranțele s-au ruinat însă lovindu-se de realitatea dură. Avem în fiecare săptămână cifre care ne înspăimântă pe unii și îi face tot mai indiferenți pe alții. Și se pare că nici nu vom simți trecerea la cel de-al doilea val. 

Este lesne de sesizat această tendință în societate - foarte mulți oameni s-au calmat, deși pericolul nu a trecut încă. Ba mai mult, a devenit poate și mai mare. Îngrijorător este faptul că mulți au încetat să mai respecte restricțiile anti-COVID.

Despre noi, poporul mioritic, vorbește Facebook-ul și Instagramul. Am văzut bine cum aceste rețele de socializare s-au colorat în violet imediat ce a înflorit levănțica. O mare de oameni a luat cu asalt aceste lanuri ca să facă poze în împrejurări pitorești. Nu ar fi nimic grav, dacă ar fi respectat distanța socială, dar am văzut bine ce s-a întâmplat în realitate... 

Nu a mai contat faptul că mii de oameni au poze similare, nu a mai contat senzația de deja vu. S-a creat impresia că ești un retrograd dacă nu ai o fotografie pe fundalul florilor violet. Vădit furios, premierul Ion Chicu i-a numit „mioritici” pe cei care s-au înghesuit pe lanurile de levănțică în goana nebună după poze „în vogă”. 

„Când unii din voi veți fi internați în stare gravă la spital - arătați medicului pozele cu levănțică. Medicii de care noi, mioriticii, ne batem joc, vor aprecia „frumosul” din noi. Sunt sigur, că majoritatea pasionaților chiar în lanul de levănțică se plâng că ”UE-ul ne-a inchis granițele”. Dar de ce ar trebui altfel să se comporte lumea civilizată cu noi, mioriticii?”, a întrebat retoric oficialul.

Nu sunt avocatul premierului și nici nu fac parte din staff-ul lui, dar am fost atunci de acord cu el. Or, nu poate lupta o mână de medici cu dușmanul nr.1 al anului 2020 - COVID-19 - fără empatia și implicarea tuturor oamenilor. 

Ce avem de pierdut din cauza ratei înalte de contaminare

Se pare că răspunsurile la această întrebare sunt evidente. Mai întâi de toate, pentru Moldova rămân închise frontierele UE și ale multor țări. Blocul comunitar a întocmit o listă de state pentru care au fost anulate restricțiile de călătorie - nu este însă și cazul nostru.

COVID-19 ne-a dat toate planurile peste cap și ne-a făcut să ne simțim captivi în propria țară. Virusul ne-a schimbat, de altfel, și cultura consumului - mai degrabă forțat decât de bună voie. Nu putem pleca departe în vacanță, nu putem organiza petreceri, decât în grupuri mici, și nu putem, în unele cazuri, fi alături de oamenii dragi, care se află peste mări și țări. Suntem izolați de restul lumii și asta ne face să ne simțim neputincioși. Dar ce trebuie înțeles este că de noi, de fiecare, depinde cât de mult va dura acest sentiment de neputință...

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției Sputnik Moldova

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

627
Tagurile:
captivitate, mentalitate, COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Burse suplimentare pentru rezidenții și studenții care combat COVID-19
Patru persoane au murit într-o singură zi din cauza COVID-19, inclusiv un medic de familie


Загрузка...
Birou

Avertismentul unui medic: Iată cum ne putem infecta cu noul coronavirus

0
(reînnoit 21:18 07.07.2020)
Medicul român Virgil Musta de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara a prezentat un nou scenariu în legătură cu transmiterea noului coronavirus.

BUCUREȘTI, 7 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Specialiștii atrag atenția că noul coronavirus se transmite acolo unde ne așteptăm mai puțin.

Mai exact, aceștia spun că există riscul de contaminare de la aerul condiționat, în special în încăperile în care sunt multe persoane.

Este vorba despre un studiu realizat de peste 200 de cercetători, transmis Organizației Mondiale a Sănătății.

Virgil Musta, medic la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, a explicat că particulele mici stau în aer mai mult timp față de cele mari, acestea coborând la sol și contaminând suprafețele.

”Există riscul să ne contaminăm pentru că, deși nu suntem în contact direct cu o persoană contaminată, în aer există riscul să fie aceste particule cu viruși”, a declarat Musta.

Medicul a precizat că la spitalul Victor Babeș din Timișoara a crescut numărul persoanelor infectate. Situația s-a schimbat în urmă cu cinci zile pentru că, în ultima lună, au avut doar un pacient pe zi nou infectat și un număr de 5-10 pacienți internați pe secție.

La ora actuală, în schimb, a crescut numărul de adresări la spital cu pacienți infectați.

Acum sunt 22 de pacienți internați și unul la terapie intensivă.

”Doi au decedat în cursul zilei de ieri. Nu avem asimptomatici”, a adăugat medicul.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
medic, coronavirus, infectare
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Două scenarii anunțate de ONU pentru lume de după pandemia coronavirusului - detalii


Загрузка...