Ion Chicu

Așa chiar n-a mai făcut-o nimeni: Ce declară premierul Chicu despre suveranitatea țării

1287
(reînnoit 10:02 23.06.2020)
Prim-ministrul Ion Chicu a făcut ceea ce n-a mai făcut niciun alt premier al Republicii Moldova sau un alt demnitar de stat de la noi.

Întrebat de în cadrul unui interviu realizat recent în Studioul Sputnik Moldova, ce crede el despre evoluția Republicii Moldova de după proclamarea suveranității, premierul Chicu a dat un răspuns care pe mulți ar putea să-i șocheze, dar care constituie totuși un adevăr, chiar dacă unii se feresc să-l recunoască.

Pentru că astăzi se împlinesc exact 30 de ani din momentul în care a fost proclamată suveranitatea Republicii Moldova, vom reproduce mai jos declarația făcută de premierul Chicu.

El a punctat două chestiuni. Mai întâi, el a spus că moldovenii și-au recăpătat statul lor independent.

"Principala realizare este că moldovenii și-au recăpătat statul lor independent, recunoscut, inclusiv pe plan internațional. Aceasta este principala realizare", a declarat premierul în studioul Sputnik Moldova.

Ca mai apoi să constate ceea ce este o evidență: tot mai mulți dintre conaționalii că noștri își pierd încrederea în acest stat: "Dar cea mai mare problemă este că tot mai mulți dintre noi pierdem treptat încrederea între noi, în capacitatea noastră de a ne autoguverna și, undeva, încrederea în statul nostru".

Chicu susține că politicienii au erodat încrederea oamenilor în statul Republica Moldova

Și, spune premierul, de această stare de fapt se face vinovată clasa politică.

"Pe de o parte, avem statul nostru recunoscut. Pe de altă parte, parcă ne îndoim: trebuie, nu trebuie. Aici este problema principală. Și vina cea mai are, 100 de procente, nu este a cetățenilor, ci a forțelor politice care s-au tot perindat, care au încercat diferite procedee să se mențină la putere pentru că, în linii mari, politicienii au un obiectiv, care este firesc, să fii la putere, dar trebuie să faci ceva pentru țară, să contribui la realizarea intereselor țării", a spus premierul.

"Noi suntem printre puține popoare din lume care au statul lor, doar vreo 200 de popoare au statul lor. Sunt mii de popoare care nu au statul propriu. Iată că noi, așa cum suntem, câți am mai rămas, 3,5 milioane de oameni, și ar fi un mare păcat să continuăm să-l distrugem, cum facem în ultimii 30 de ani. De aceea noi trebuie să ne mândrim cu statul nostru, dar și să contribuim la dezvoltarea lui", a punctat.

Ion Chicu: Suntem niște paraziți

Premierul pune degetul pe rană și afirmă un adevăra care este evident pentru toți, dar pe care mulți preferă să-l ocolească: acum cetățenii moldoveni își asigură confortul din contul bunăstării create de generațiile precedente și din contul generațiilor viitoare (contractând credite pentru consum), dar ei înșiși nu sunt producători de bunăstare.    

"Am mai spus: noi, generațiile care trăim în acești ultimii 15-20 de ani, suntem paraziți. Noi beneficiem de ceea ce au creat părinții noștri, generațiile precedente, până în anul 1990, noi ne folosim de școli, spitale, drumuri, toată infrastructura care a fost creată, și în toată perioada, în loc să mai construim ceva pentru copiii noștri, noi ce facem? – noi angajăm credite și le lăsăm să le plătească copii noștri. Suntem generații de paraziți care în perioada respectivă am consumat ceea ce au făcut alții pentru noi și mai mult consumăm ceea ce trebuie să lăsăm noi pentru alții", a punctat premierul.

Astăzi premierul a emis un mesaj cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la proclamarea suveranității în care, chiar dacă s-a exprimat nițel mai diplomatic, a reiterat, de fapt, declarația făcută în studioul Sputnik Moldova. Iată câteva citate.

  • Ajunși la 30 de ani de suveranitate, avem un Produs Intern Brut mai mic decât cel al RSS Moldova.
  • Am pierdut mult în industria alimentară și în sectorul zootehnic, am pierdut uzine producătoare de mașini și calculatoare.
  • Sistemul de sănătate și cel de educație trăiesc pe infrastructura construită până în anul 1990.
  • Părinții și bunicii noștri au știut să construiască fabrici și uzine, școli și universități, grădinițe și spitale, căi ferate și drumuri.
  • Părinții și bunicii noștri au știut să fie uniți și să muncească cot la cot pentru binele lor și al societății.

Ca mai jos să facă paralela cu actuala generație.

"E timpul să recunoaștem că nu am știut să fim atât de buni și uniți precum părinții și bunicii. Suntem dezbinați și ne macină conflictele interne. E timpul să înțelegem că suntem Un Popor și avem O Țară – Republica Moldova. Sunt mult mai multe lucruri care ne unesc decât cele care ne dezbină. Ne unesc drumurile nereparate și școlile vechi. Ne unesc spitalele îmbătrânite. Ne unește tristețea plecării copiilor care nu au încredere că Moldova poate fi la fel de dezvoltată ca alte țări. E timpul să lăsăm la o parte tot ce ne dezbină și, cot la cot, să reconstruim Moldova", a punctat premierul.

Și pentru că un om de stat este obligat să-și încheie mesajul pe o notă optimistă, așa procedează și premierul.

"Lucrând împreună vom construi zi de zi Suveranitatea Republicii Moldova. Vom demonstra dreptul nostru de a dispune liber de soarta noastră și vom convinge partenerii că pot avea încredere în responsabilitatea și înțelepciunea noastră. Vom crește nivelul de viață în toate localitățile Moldovei. Vom deveni mai uniți și mai prietenoși, și vom convinge copiii noștri să aleagă Moldova.

Cred că unitatea națională este ingredientul principal al Suveranității autentice. Cred în noi și în înțelepciunea noastră moștenită de la părinți și bunici. Cred în viitorul nostru și al Republicii Moldova. La mulți ani, Moldova!", a scris ]n mesajul său premierul Ion Chicu.

În loc de concluzii

Acum este mult prea devreme să dăm o apreciere mandatului de prim-ministru al lui Ion Chicu, mai ales că lui i-a revenit dificila misiune să administreze țara într-o perioadă extrem de dificilă: pe epidemie cu Coronavirus. Pentru că nu mai există o majoritate parlamentară care să-i asigure sprijinul, s-ar putea ca curând acest Guvern să pice.

I se vor aduce mult critici și, evident, unele vor fi întemeiate, cum ar fi, de exemplu, că măsurile restrictive impuse economiei au fost mult prea exagerate, fapt care mai că a dus la moartea acesteia. Așa este, doar că trebuie să se țină cont de faptul că aceste măsuri s-au luat într-o situație nu ordinară, ci extraordinară, când perspectiva de a avea spitalele pline cu bolnavi de COVID-19 părea iminentă.

Dar, atunci când acestui guvern și premierului i se vor trece în revistă și păcatele, și virtuțile, în cea de-a doua categorie trebuie să se spună că Ion Chicu a avut curajul să spună unele adevăruri, să spună unor lucruri pe nume. Aici se încadrează că declarația că actuala generație a moldovenilor apți de muncă este doar consumatoare de bunăstare, nu și creatoare de bunăstare. Și dacă e așa, cine poate să ne spună ce se va întâmpla peste un deceniu, două, cum vom marca atunci aniversarea suveranității și dacă vom mai avea ce marca.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1287
Tagurile:
moldova, paraziți, Suveranitate, Ion Chicu
Тема:
Moldova - 30 de ani de suveranitate (12)
Генерал морской пехоты Фрэнк Маккензи, верховный командующий США на Ближнем Востоке (слева), прибывает в Эр-Рияд, Саудовская Аравия

Nu doar rușii vin. Americanii, strâmtorați de un nou jucător puternic

138
În ce măsură Rusia și China pot ocupa pozițiile SUA în Orientul Mijlociu, așa cum avertizează militarii americani.

MOSCOVA, 15 iun – Sputnik, Sofia Melniciuk. “China a pus ochiul pe Orientul Mijlociu”, “Contractul de 400 de miliarde de dolari îi sporește influența”, “Rușii și chinezii vor pune mâna pe prânzul nostru” – astfel de titluri apar în ziarele americane. Militarii sunt îngrijorați că Beijingul și Moscova le vor ocupa locul în regiune, în cazul în care își vor relaxa pozițiile De altfel, există motive de îngrijorare: China este principalul cumpărător al petrolului din Orientul Mijlociu și cel mai mare partener economic al multor țări, iar fără Rusia este imposibilă soluționarea problemelor politice. Cine cu adevărat este capabil să elimine SUA din regiune, aflați într-o analiză RIA Novosti.

Un vid al ajutoarelor

Șefului comandamentului central, generalul Frank Mckenzie, în timpul unui turneu recent prin Orientul Mijlociu prognoza: “Vidul format după plecarea noastră va fi umplut de ruși și chinezi”.

Washingtonul vrea să-și redirecționeze atenția spre Asia de Est. Acest lucru contravine intereselor saudiților, care mizează pe Washington în lupta cu insurgenții husiți, menționase Mckenzie.

Beijingul, în opinia generalului, are niște obiective pe termen lung de extindere a forței economice și de creare a unui baze militare în regiune. Rusia, la rândul ei, este dispusă să vândă mijloace de apărare antiaeriană și alte arme.

“Sunt deplin de acord că China reprezintă o amenințare, pe care ar trebui să ne concentrăm”, a menționat Mckenzie. “În același timp, noi suntem o putere globală și trebuie să gândim global”. Generalul a recunoscut că în timpul deplasării a fost întrebat frecvent din partea localnicilor: rămân Statele Unite angajate în parteneriat și pe ce ajutoare pot miza.

Parteneriat suspect

Probabil, militarii sunt îngrijorați de recentul turneu al ministrului chinez de Externe în Orientul Mijlociu, Wang Yi. În aprilie acesta a vizitat Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Oman, Bahrain, Iran și Turcia. A discutat acolo despre conflictul palestino-israelian, despre Siria, Libia, Yemen, despre divergențele dintre statele din Golful Persic.

Ministrul a înaintate inclusiv niște propuneri concrete – ceea ce nu a existat în trecut. Spre exemplu, China este dispusă să devină o platformă pentru un dialog multilateral cu privire la mecanismele de asigurare a securității obiectelor petroliere și a căilor maritime. În afară de aceasta, Wang Yi a mulțumit statelor arabe pentru neimplicarea în problemele interne ale Chinei și pentru susținerea “măsurilor antiteroriste” în regiunea autonomă Uygur din Xinjiang (operațiune considerată de Casa Albă un genocide al populației musulmane).

Cu Teheran a fost semnat un acord de livrare a petrolului pentru o perioadă de 25 de ani. Detaliile nu au fost făcute publice, însă intenția Chinei de a investi în infrastructura energetică și de transport în Iran, în valoare de 400 de miliarde de dolari, a devenit cunoscută acum un an, datorită unei scurgeri a drafturilor documentului.

Министр иностранных дел Китая Ван И и министр иностранных дел Ирана Мохаммад Джавад Зариф во время подписания соглашения о всеобъемлющем стратегическом партнерстве в Тегеране
© AP Photo / Ebrahim Noroozi
Министр иностранных дел Китая Ван И и министр иностранных дел Ирана Мохаммад Джавад Зариф во время подписания соглашения о "всеобъемлющем стратегическом партнерстве" в Тегеране

Observatorii menționează că Beijingul încearcă să fie “discret” atunci când e vorba de proiectele din Orientul Mijlociu. Contractele în cadrul inițiativei “Noul Drum al Mătăsii” sunt prezentate adesea în alte regiuni cu mare fast. Cu toate acestea, majoritatea documentelor cu privire la cooperarea cu țările din Orientul Mijlociu nu sunt publicate nici în limba chineză, nici în engleză, nici în cea locală.

Foarte puține detalii sunt cunoscute despre investițiile fondului bunăstării naționale Abu Dabi în compania chineză care studiază inteligența artificială, SenseTime, care dezvoltă inclusiv sistemul de identificare facială. Cooperarea cu China în astfel de domenii îi îngrijorează pe americani, care au temeri că în acest fel Beijingul plantează “elemente de autoritarism”.

Totuși, Iranul nu este nici pe departe cel mai important partener al Chinei în regiune. Arabia Saudită și Irakul întrec Teheranul în livrarea petrolului, volumul schimburilor comerciale, investiții directe și achiziții de arme. Vânzările de arme chinezești în Orientul Mijlociu, chiar dacă nu ajung la nivelul celor americane, au crescut puternic în ultimii ani.

Responsabili pentru securitate

Chinezii au reușit să pătrundă și pe piețele tradițional americane, remarcă într-o discuția cu RIA Novosti șeful sectorului Centrului de studii europene și internaționale complexe, Vasili Kașin.

“Arabia Saudită a devenit un cumpărător major al armelor chineze, mai întâi de toate, ale dronelor militare, au lansat chiar și un proiect al unei uzine de asamblare. Au existat niște livrări limitate ale rachetelor balistice. Le vând artilerie și tehnică blindată”.

Și chiar dacă Beijing este principalul partener economic al multor state din regiune și dispune de o bază în Djibouti, China nu joacă deocamdată un rol militar atât de puternic precum SUA și Rusia.

Dar și cooperarea chinezilor cu Orientul Apropiat este mai dificilă decât cu Africa, menționează interlocutorul agenției. “Aici știu cum să-și apere dur pozițiile. Chiar și Iran, care se află într-o izolare, a întrerupt niște acorduri când Beijingul nu și-a respectat angajamentele”, specifică expertul.

Рабочий проверяет робота, предназначенного для экспорта на Ближний Восток, на фабрике в Чжанъе
© AFP 2021 / STR
Рабочий проверяет робота, предназначенного для экспорта на Ближний Восток, на фабрике в Чжанъе

Expansiunea economică a Chinei îi irită pe americani, însă ei nu sunt în stare să schimbe mersul lucrurilor, menționează managerul proiectelor pentru Orientul Mijlociu al Consiliului Rusesc pentru Afaceri Internaționale, Ruslan Mamedov. “În realitatea creată, toți sunt nevoiți să accepte compromisuri într-o ordine regională și mondială în transformare”, a declarat acesta într-un interviu oferit RIA Novosti.

“Modul în care este percepută China în statele din Orientul Mijlociu este mai curând pozitivă. Cei de acolo înțeleg că în decursul deceniilor hegemonul erau Statele Unite, fapt care îi lega pe mulți de mâini: actorul extern își promova politica, iar cei de la nivel regional erau nevoiți să se supună”, reflectă Mamedov. “Tentativele de a opune orice rezistență erau sortite eșecului. Un exemplu în acest sens sunt Irakul, care dispunea de una din cele mai puternice armate din regiune, însă SUA au băgat această țară în haos”, mai adaugă el.

Pe de altă parte, declarațiile reprezentanților Pentagonului nu pot fi tratate ca un îndemn la acțiuni serioase, cu atât mai mult că americanii cooperează deocamdată cu Rusia în oriental Mijlociu, adaugă expertul.

Mckenzie nu a spus nimic nou, consideră Maxim Sucikov, directorul Centrului de Studii Americane de Perspectivă. “Prezența în Orientul Mijlociu în proporțiile precum cele din trecut devenise o povară pentru Washington, însă tentativele lui Barack Obama și Donald Trump de a o optimiza au întâmpinat o rezistență din partea militarilor, amintește el. Aici e și o chestie profesională și personală: comandamentul central s-a aflat de obicei în epicentrul celor mai mari operațiuni militare ale SUA și șefii lui nu-și doreau să cedeze întâietatea internă comandamentului din Pacific, dictată de logica descurajării Chinei. De aici vin tentativele de a arăta conducerii importanța Orientului Mijlociu prin prisma problemei de o importanță strategică a confruntării cu China și Rusia”.

În realitate, nici Beijingul, nici Moscova nu au ambiții, nici resurse pentru a domina “în stil american”, consideră interlocutorul. “În lumea actuală nici nu e nevoie de acest lucru: experiența americană, propriu-zisă, arată că o prezență militară de proporții nu se convertește automat într-un succes politic extern”, explică Sucikov.

În același timp, nu putem susține teza slăbirii toate a influenței americane în regiune, specific el. SUA dispun în continuare de suficiente resurse. Iată de ce militarii americani nu sunt sinceri atunci când încearcă să convingă propriul public din Washington că Rusia și China “le fură prânzul”.

138
Tagurile:
China, Rusia, SUA


Загрузка...

Rezultatul se știe din timp. Ce nu se va întâmpla după summitul de la Geneva