Fregata ”Amiral Kasatonov”

Caracteristicile fregatelor rusești din cadrul proiectului 22350

95
(reînnoit 12:22 17.06.2020)
Mai rămân câteva zile până când drapelul Sfântului Andrei va fi arborat, scrie observatorul militar, Alexandr Hrolenko după care - pe puternica și frumoasa navă o așteaptă zeci de ani de slujbă intensă.

În Rusia renaște construcția de nave. Lucru la care contribuie și activizarea blocului NATO. Pentru a proteja interesele țării, în Oceanul Planetar se construiesc nave purtătoare de rachete pentru zona maritimă îndepărtată ale proiectului 22350, care sunt destinate rezolvării unei game largi de sarcini și efectuării operațiunilor de luptă fără o limită a intervalului de croazieră.

Prima fregată de serie, ”Amiralul Flotei Kasatonov”, din cadrul proiectului 22350, a încheiat cu succes testele în cadrul Flotelor de Nord și Baltice și va intra în dotarea Marinei Ruse la începutul lunii iulie 2020. Apariția unei serii de nave purtătoare de rachete invizibile ale acestui proiect înseamnă un salt calitativ în capacitățile flotei.

Fregata este dotată cu șaisprezece rachete de croazieră ”Onyx” sau ”Kalibr-NK” capabile ”să-și facă lucrul” cu succes la fel de bine asupra navelor inamice cât și în zona de coastă. La bord se află și sistemul de rachete antiaeriene ”Redut”, montura de artilerie A-192 de 130 mm, sistemul de atac anti-submarin ”Paket-NK” și elicopterul anti-submarin Ka-27. Corpul a fost creat fiind folosită tehnologia de reducere a vizibilității și va fi dificil pentru un potențial inamic să detecteze o navă folosind un radar.

Fregata Amiralul Kasatonov
© Sputnik / Владимир Гальперин

Puternica și moderna fregată pentru zona maritimă îndepărtată ”Amiralul Kasatonov” este concepută pentru căutarea și distrugerea navelor de suprafață și a submarinelor, pentru apărarea antiaeriană, apărarea împotriva rachetelor și apărarea antisubmarină a navelor, acțiuni comune cu forțe de asalt amfibie, pentru protejarea navelor civile și a instalațiilor de producție. Deplasamentul navei este de 5 mii de tone, lungimea –135 de metri, lățimea - 16 metri. Centrala principală cu o capacitate de 65 de mii de CP oferă o viteză de până la 30 de noduri. Interval de croazieră - 4500 de mile, autonomie - 30 de zile, echipaj - 170 de persoane.

Nava amiral Fregata a proiectului ”Amiralul Flotei Uniunii Sovietice Gorșkov” a devenit parte a celei de-a 43-a diviziuni de rachete ale navelor Flotei de Nord în 2018 și a reușit să-și dovedească valoarea în călătoriile pe ocean. Aceasta a mers în jurul lumii (26 februarie - 19 august 2019) pe un traseu de 35 de mii de mile marine, inclusiv prin canalele Suez și Panama.

Lansarea a încă două fregate din cadrul proiectului 22350 este așteptată pe șantierul naval ”Severnaia Verf” la sfârșitul lunii iunie.

Este în construcție o a doua fregată de serie ”Amiralul Golovko” (lansat pe apă în mai). Proiectul continuă cu navele ”Amiralul Flotei Uniunii Sovietice Isakov”, ”Amiralul Amelko” și ”Amiralul Ciceagov”.

Armament unic

În timpul testelor de stat, toate caracteristicile de proiectare ale ”Amiralului Kasatonov” au fost verificate: funcționarea mecanismelor navelor, a radarului și a sistemelor de război electronice, a întregului complex de arme aeriene, a echipamentelor de apărare antinucleare, precum și a lanțurilor tehnologice și a algoritmilor de interacțiune cu submarinele și aeronavele. Într-una dintre etape, pe 3 iunie, cea mai recentă fregată a fost atacată de o torpilă de antrenament, iar echipajul amiralului Kasatonov a folosit cu succes anti-torpila ”Paket-NK”.

Sistemul de protecție subacvatică a navelor, asemănător unui sistem de apărare antiaeriană, nu are analog în lume. Anti-torpila din complexul ”Paket-NK” se deplasează sub apă cu o viteză de aproximativ 50 km pe oră. Precizia lovirii țintei este asigurată de sistemul inerțial și de sistemul acustic activ-pasiv anti-torpilă cu autoghidare. Focosul de impact cu o capacitate de 80 de kilograme în echivalent trotil este dotat cu o siguranță fără contact și este capabil să distrugă eficient torpilele unui potențial inamic la toate adâncimile de lucru.

Complexul anti-submarin „Paket-NK” este proiectat pentru a distruge submarinele și torpilele aflate în apropierea unei nave (sau submarine), este format dintr-un sistem de control, o stație de monitorizare hidroacustică, lansatoare și torpile de dimensiuni mici în versiuni anti-submarine și anti-torpile. „Paket-ul” este capabil să asigure, independent sau ca parte a circuitului de apărare anti-submarină și anti-torpilă a navei, dezvoltarea desemnării țintei în funcție de sistemele și stațiile hidroacustice ale navei. Detectarea, clasificarea și determinarea autonomă a parametrilor mișcării navei torpilelor atacante asigură o dublă rezistență de apărare. Lansatorul de tip modular permite utilizarea torpilelor termice de dimensiuni mici și anti-torpilelor în diferite combinații, în funcție de sarcinile care trebuie rezolvate. La proiectarea complexului ”Paket-NK” s-a ținut cont de caracteristicile funcționării pe termen lung a armelor într-un mediu agresiv și utilizarea acestora în condiții hidrologice imprevizibile.

Consolidând apărarea anti-submarin, acest sistem unic crește semnificativ stabilitatea de luptă a navei. Iar acest sistem nou de arme fundamental este doar ”un puzzle al portretului” fregatei ”Amiral Kasatonov” din cadrul proiectului 22350.

La începutul faptelor glorioase

Câteva zile rămân până la arborarea drapelului Sfântului Andrei și apoi zeci de ani de slujbă intensă sunt destinate puternicei și frumoasei nave. Soarta „Amiralului Kasatonov” este una promițătoare. Fregata a fost construită destul de rapid, cu „inimă” rusească, unitatea cu turbină de gaze-diesel M-55P este fabricată de Saturn Rîbinsk NPO (ceea ce este foarte important după ruperea relațiilor dintre industria rusă de apărare și producătorii ucraineni).

Ceremonia de lansare a avut loc pe 12 decembrie 2014 - în prezența fiului lui Vladimir Afanasievici Kasatonov și el fiind amiral, Igor Kasatonov, de un astfel de noroc nu are parte chiar orice navă.

Pentru comparație, construcția fregatei amiral pentru zona maritimă îndepărtată din cadrul proiectului 22350 s-a complicat după o „pauză tehnologică” după prăbușirea URSS. Lansat pe apă în 2010, ”Amiralul Flotei Uniunii Sovietice Gorșkov” a devenit prima navă mare de luptă de suprafață (practic de rangul I), pusă la șantierele navale rusești în secolul XXI. Inițial, Ministerul Apărării al Rusiei a planificat construirea a 20 de astfel de nave (câte cinci pentru fiecare flotă). Potrivit experților, fregata proiectului 22350 costă aproximativ 400 de milioane de dolari. Ținând cont de cele mai recente arme aflate în proces de dezvoltate, prețul ar putea crește la 500 de milioane de dolari. Este scump, dar acesta este prețul securității și suveranității.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

95
Tagurile:
Amiral Kasatonov, fregată
Tematic
Sevmaș gata să scoată "Borei-А" și "Iaseni-М": Cât de mult se va schimba flota rusă
Cum au reacționat sistemele Bastion, Iskander și Flota Baltică la exercițiile BALTOPS-2020
Ștefan cel Mare și Sfânt

Soarta ciudată și istoria monumentelor din Chișinău

32
(reînnoit 17:31 09.08.2020)
De-a lungul secolului XX, monumentele din centrul capitalei Moldovei s-au schimbat și au dispărut în funcție de preferințele autorităților.

Probabil că toată lumea a citit minunatul basm pentru copii „Minunata Călătorie a lui Nils cu gâștele sălbatice” - aceasta rămâne în memorie nu numai prin aventurile magice ale protagonistului, ci și de momentul înfricoșător - atunci când monumentele se plimbă pe timp de noapte. Ceva similar s-a întâmplat la Chișinău în ultimii 100 de ani. Într-adevăr, motivele schimbării locului au fost oarecum diferite. Dar să le luăm pe rând.

Primul mare monument inaugurat la Chișinău a fost monumentul lui Alexandru al II-lea, s-a întâmplat în primăvara anului 1886. Prilejul a fost unul trist - a cincea aniversare a asasinatului (după a șaptea tentativă de asasinat) a monarhului. Țarul, care i-a eliberat pe țărani de sclavia iobagilor, și-a încheiat viața tragic, dar a fost iubit de oameni, de aceea, monumentul a fost ridicat cu banii strânși de locuitorii Chișinăului. Celebrul sculptor este Alexandr Opekușin, același care un pic mai devreme a sculptat monumentul de la Chișinău și Moscova a lui Pușkin, care stau până astăzi în picioare.

Dar monumentul lui Alexandru al II-lea a fost instalat acolo unde astăzi stă compoziția de flori sub forma drapelului Uniunii Europene - aproape de începutul Aleii Clasicilor. Monumentul arăta foarte bine.

Памятник Александру Второму в Кишиневе. Начало ХХ века.
Monumentul lui Alexandru al II-lea din Chișinău. Începutul secolului XX.

 

Cel de-al doilea țar rus, care se înălța în centrul orașului, a fost Alexandru I - inaugurarea monumentului în 1914 a devenit un adevărat eveniment pentru întregul Imperiu rus - Nikolai al II-lea a ajuns la Chișinău împreună cu familia sa. S-a păstrat chiar și imagini video de la inaugurarea monumentului.

Apropo, sculptorul a fost Ettore Ximenez, un italian ale cărui opere încă împodobesc New York-ul, Buenos Aires-ul și Milano.

Monumentul lui Alexandru I a fost amplasat vizavi de Arcul de Triumf, în fața actualei Case a Guvernului. Atunci nu era o piață, întregul perimetru era ocupat de complexul mitropolitan. În fotografia de mai jos, Nicolae II stă alături de monument.

 

Памятник Александру Первому в Кишиневе, рядом с ним Николай Второй.
Monumentul lui Alexandru I din Chișinău, Lângă acesta stă Nicolae al II-lea.

 

Aceste monumente a existat o perioadă scurtă de timp - după 1917, în întreg teritoriul fostului imperiu au fost nimicite toate elementele trecutului colonial, iar Basarabia, în 1918 a devenit parte a României. Soarta monumentelor nu este cunoscută - fie au fost aruncați de pe piedestalele lor de către „masele revoluționare”, fie de noile autorități. În orice caz, datele arhivistice despre soarta lor după 1918 nu au fost încă descoperite.

La vremuri noi cu noi conducători, apar noi eroi și noi monumente. În ordine cronologică, următorul monument al Chișinăului a fost celebrul domnitor Ștefan cel Mare, simbolul capitalei Moldovei. Istoria creării acestuia merită un studiu separat și nu vom stărui asupra acestui aspect acum. Un monument longeviv și un adevărat monument-călător. A fost inaugurat pe 28 aprilie 1928 unde se află în prezent.

Монтаж памятника Штефану чел Маре в Кишиневе, межвоенный период.
Instalarea monumentului Ștefan cel Mare la Chișinău, în perioada interbelică.

 

În 1940, Basarabia a intrat în componența URSS, iar Ștefan cel Mare a fost evacuat în orașul românsc Vaslui. În mai puțin de un an, totul s-a schimbat din nou - iar monumentul a fost readus la Chișinău, totuși, l-au așezat acolo unde stătea Alexandru I - vizavi de Arcul de Triumf. În vara anului 1944, când soarta Germaniei și a aliaților săi a devenit evidentă, Ștefan cel Mare a emigrat din nou, de această dată în orașul românesc Craiova. Dar asta nu este totul - în 1945, monumentul a fost readus în capitala Moldovei și ridicat în locul său inițial. Atunci acesta a rămas fără postamentul original, sabie și crucea.

Conform unor zvonuri, se spune că după război, în timpul lui Hrușciov, au vrut să lichideze monumentul - unii lideri de partid nu le-a plăcut imensul rege medieval, cu o cruce în țara socialismului victorios. Și încă a călătorit de mai multe ori peste hotare. Cu toate acestea, au fost persoane care i-au luat apărarea. Dar aventurile lui Stefan nu s-au terminat nici atunci. În 1972, a început o restaurare de amploare a monumentului, acesta a fost readus practic la aspectul inițial, dar „pentru orice eventualitate” a fost împins în adâncurile parcului cu aproape 20 de metri, probabil, astfel încât să nu fie prea vizibil ca reprezentant al „Evului Mediu întunecat” și al unui produs românesc. În data de 31 august 1990, Ștefan cel Mare a fost din nou scos în față din parc până la locul unde stătea în 1928. De atunci, nu a mai fost mișcat.

Dar a mai existat și un alt rege, un alt monument despre care nu toată lumea cunoaște. La 5 februarie 1939, într-un loc popular - unde anterior se afla Alexandru I, și după aceea nu va sta mult Ștefan cel Mare, cu multă pompă, în prezența oficialităților române, a fost dezvăluit monumentul lui Ferdinand I, regele român, care a murit în 1927. Era sobru și impunător - dar, desigur, nu în aceeași măsură ca faimosul voievod moldovean.

 

Памятник Фердинанду Первому в центре Кишинева, межвоенный период.
Monumentul lui Ferdinand I din centrul Chișinăului, în perioada interbelică.

Regele român nu a vegheat mult timp în centrul Chișinăului - în 1940, ca și Ștefan, a fost dus peste Prut, dar nu s-a mai întors niciodată. Conform zvonurilor, acesta a fost deteriorat în timpul transportului, iar soarta monumentului nu se cunoaște.

Următorii, care, conform cronologiei și logicii istorice, s-au aflat în centrul Chișinăului, au fost „conducătorii roșii”. Monumentul lui Lenin de pe piața centrală a stat mult timp - din 1949 până în 1991. Imagini de la inaugurarea acestuia s-au păstrat în arhive.

Lenin a fost realizat din granit roșu și a fost creat de sculptorul Serghei Merkulov. Ilici din Chișinău, apropo, nu era unic - la Kiev și, poate, nu numai acolo, se afla gemenul său. Lângă acesta erau acceptați în rândul pionerilor și chiar au organizat ședințe foto de nuntă, iar de la tribuna de sub el conducătorii de partid își țineau discursuri și admirau masele la parade și manifestații.

 

© Sputnik / Яков Берлинер
RSS Moldovenească. Monumentul lui V.I. Lenin pe Piața Centrală a Chișinăului
Acum Lenin poate fi văzut pe teritoriul centrului expozițional. Odată, când a fost sărbătorită Ziua Vinului, l-au legat dintr-un motiv oarecare - poate ca să nu participe la o petrecere și să nu se ocupe cu ceea c i-a plăcut?

 

 

памятник Ленину на территории Молдэкспо.
© Sputnik / Сергей Цуркану
Monumentul lui Lenin pe teritoriul Moldexpo.

 

Dar la Chișinău au existat multe monumente - desigur, într-o anumită perioadă. Dar ne interesează centrul - marele Stalin alb stătea în locul lui Alexandru al II-lea - în fața intrării în Parcul Central, unde începe Aleea clasicilor. Acesta a fost instalat după război.

 

памятник Сталину в центре Кишинева, 50-е годы ХХ века.
Monumentul lui Stalin din centrul Chișinăului, anii 50 ai secolului XX.

 

După condamnarea cultului lui Stalin, monumentele au dispărut rapid - peste noapte. Unde a dispărut monumentul nu se cunoaște. Poate că a fost distrus, sau poate - îngropat, astfel se întâmpla uneori cu simbolurile deja inutile ale epocii.

Ei bine, acestea sunt toate cele mai „importante” monumente ale Chișinăului, care s-au înălțat pe parcursul ultimului secol și jumătate. Mai mult, pe un petic mic de pământ. Istoria furtunoasă a transformat soarta monumentelor - până acum doar Ștefan cel Mare a supraviețuit. Chișinăul duce o mare lipsă de monumente diverse și vechi. Acest lucru se simte. Desigur, cred că monumentele aduse personalităților odioase nu-și au loc în oraș. Monumentele nu trebuie să împartă și să înmulțească ura. Dar oare ar fi arătat rău Parcul Central, dacă acum s-ar afla acum și Alexandru I, Alexandru al II-lea și Ferdinand ar sta acolo, ca simboluri ale diferitelor epoci? Ei ar fi stat în picioare, s-ar fi uitat în ochii altora și, este posibil, și-ar fi făcut prieteni, ca în același basm suedez.

La scrierea articolului au fost parțial utilizate informațiile și fotografiile site-ului oldchisinau.com.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

32
Tagurile:
soarta, chișinău, monumente, Istoria
Тема:
Viața în Chișinău
Tematic
26 de monumente istorice riscă să fie demolate în Capitală
Ion Ștefăniță: Câte monumente ale lui Ștefan cel Mare sunt sub ocrotirea statului


Загрузка...
Steagul SUA

Cum SUA au descoperit secretele „ecosistemului de propagandă și dezinformare” al Rusiei

104
Americanii au dat în vileag tactica rusească privind derularea unei campanii globale de dezinformare.

Ce-i drept, această dare în vileag este, de fapt, doar o încercare a Departamentului de Stat de a dezinforma populația americană și, în același timp, de a scoate mai mulți bani de la Guvern.

Surprize peste surprize

Recent, Centrul pentru Angajare Globală din cadrul Departamentului de Stat al SUA a publicat raportul „Bazele ecosistemului rusesc de propagandă și dezinformare”. Autorii acestei lucrări au avut ca obiectiv „să dezvăluie tactici rusești, astfel încât partenerii noștri, guvernele aliate, organizațiile societății civile, mediul academic, presa și publicul din întreaga lume să poată realiza analize suplimentare și să formuleze un răspuns colectiv la dezinformare și propagandă”.

La prima vedere, totul pare solid - 75 de pagini de text, 313 link-uri, grafică și tabele. Sincer, chiar mi-a luat timp să citesc acest studiu.

Și este cu adevărat unul de succes. De exemplu, în el găsim că autoritățile ruse încearcă să utilizeze mass-media pentru a-și promova punctul de vedere (!) - desigur, aceasta este o invenție genială a Kremlinului, alte țări trebuie să învețe să facă acest lucru.

O altă „descoperire” este aceea că informațiile publicate de presa rusească de stat (precum „Zvezda”) sunt preluate de o serie de alte publicații și distribuite în continuare pe Internet. Se pare că autorii abia acum au început să descopere particularitățile internetului și mediul actual de transmitere a informațiilor (în cadrul căruia nu este necesar să reflecte și să verifice veridicitatea acestora, ci să retransmită rapid noutățile și să obțină accesări).

Descrierile principalelor mass-media din Rusia și ale proprietarilor acestora, prezentate în raport, sunt de asemenea o valoare colosală pentru orice analist, deoarece, dintr-un anumit motiv, se dovedește că posturile de stat, publicațiile și site-urile de internet sunt conduse de persoane care împărtășesc o ideologie pro-guvernamentală. Ca să vezi!

În plus, am fost surprins să aflu că în elementele de limba engleză ale „ecosistemului propagandei rusești” apar autori străini care împărtășesc opiniile Rusiei cu privire la defectele strategiei de politică externă occidentală. Este pur și simplu uimitor!

Și, în sfârșit, principala valoare pentru cercetători este dată de ideea centrală a întregului raport: orice viziune a Moscovei privind problemele lumii, orice publicare a acestui punct de vedere nu este o manifestare a libertății de exprimare, ci un exemplu răuvoitor de propagandă rusă și minciuni care încețoșează mințile occidentalilor evlavioși.

Desigur, se poate spune că acest gând devalorizează numai valoarea științifică a raportului - cu toate acestea, raportul pur și simplu nu are vreo valoare.

De fapt, aceste 75 de pagini reprezintă un flux de conștiință și o listă de platitudini, al căror scop nu este să dea totul în vileag, ci să sprijine material cererea secretarului de stat, Mike Pompeo, de a dubla finanțarea Centrului pentru implicare globală. Chiar pentru lupta împotriva dezinformării din partea Rusiei și a altor țări.

Fericirea e în bani

Nu este deloc surprinzător că reacția politicienilor și experților ruși la acest raport ar putea fi catalogată ca ceva de mijloc între luare în derâdere și dispreț. Argumentele prezentate în el nu au fost luate în serios, au fost numite o altă „aberație rusofobă”. Însă, în același timp, au recunoscut că autorii raportului aveau motive destul de rezonabile pentru publicarea acestuia.

”O nouă doză de delir anti-rusesc, sub forma unui raport al rusofobilor de la Departamentul de Stat, demonstrează în mod clar frica panicardă a politicienilor americani față de un punct de vedere alternativ asupra a ceea ce se întâmplă în țară și în lume”, consideră deputatul rus Serghei Jelezniak. RT și Sputnik au mai puțini bani decât cele mai mari mijloace de comunicare occidentale - însă acestea au un punct de vedere de alternativă.

Unii ar putea crede că în Occident există libertate de exprimare, dar nu este așa. În privința unui șir întreg de aspecte (în special de natură ideologică), mass-media americană seamănă cu ziarele sovietice - acestea difuzează un punct de vedere unic, politic corect.

Iar acest punct de vedere - despre pogromurile organizate de protestatarii de culoare și de stângiști în SUA, despre corectitudinea distrugerii moștenirii istorice americane, despre disprețul prezumției de nevinovăție (amintiți-vă despre persecuția unui număr însemnat de oameni celebri din cauza acuzațiilor de hărțuire), precum și despre demonizarea Rusiei - începe să-i obosească pe cititorii occidentali. Ei caută un punct de vedere alternativ - și îl găsesc în mass-media rusească de limba engleză.

Și aceasta este deja o problemă serioasă pentru SUA, deoarece controlul asupra sferei informaționale mondiale stă la baza dominanței americane. De aceea, după cum menționează Ministerul rus de Externe, „Washingtonul critică orice surse de informații care difuzează puncte de vedere alternative, încearcă să înăbușe orice voce care contravine abordărilor și atitudinilor americane”. Iar când critica nu ajută, introduce sancțiuni și (ca în cazul TikTok-ului chinez) încearcă să le intercepteze prin intermediul tehnologiilor raider.

Astfel de persecuții slăbesc de fapt potențialul geopolitic al Statelor Unite. De exemplu, în ceea ce privește folosirea Rusiei în politica de îngrădire a Chinei, precum și în rezolvarea altor probleme globale. Tot mai mulți experți americani cer Washington-ului să adopte o abordare mai pragmatică a dialogului său cu Moscova. Un exemplu în acest sens este scrisoarea deschisă a 103 experți americani proeminenți, inclusiv foști diplomați și politicieni, publicată în Politiko.

”Cu toate acestea, astfel de documente ale opozanților de peste ocean, precum raportul Centrului de Dezvoltare Globală, pot atinge doar un singur obiectiv - să deterioreze definitiv dialogul ruso-american în privința problemelor de ordin global și să excludă posibilitatea de a depăși în următorii ani criza de neîncredere între țările noastre”, spune Jelezniak.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției.

Fii la curent cu toateștiriledin Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru dinTelegram >>>
PriveșteVideoși ascultăRadioSputnik Moldova

104
Tagurile:
Rusia, dezinformare, propagandă, SUA
Tematic
Washingtonul nu poate prezenta nicio dovadă despre presupusele ştiri false ale Rusiei
Zaharova: Declarațiile privind implicarea Rusiei în protestele din SUA, o manipulare
Propagandă împotriva știrilor: De ce mass-media occidentală pierde teren


Загрузка...
Spital

Avertisment OMS: Tinerii se pot îmbolnăvi de forme grave ale infecției COVID–19

0
(reînnoit 17:31 09.08.2020)
Organizația Mondială a Sănătății vine cu un îndemn reiterat față de tineră să respecte strict măsurile de protecție împotriva noului coronavirus.

CHIȘINĂU, 9 aug – Sputnik. Chiar dacă cele mai vulnerabile persoane la noul tip de coronavirus sunt vârstnicii, nici tinerii nu sunt scutiți de diferite forme clinice ale infecției. Precizarea a fost făcută recent de directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a îndemnat tinerii să întreprindă măsuri de precauție, precum igiena mâinilor, distanțarea fizică, purtarea măștii, autoizolarea în caz de boală, evitarea locurile aglomerate și adunările în masă pentru a reduce răspândirea infecției COVID – 19.

Potrivit acestuia și tinerii pot suporta forme severe de boală. Mai mult, aceștia sunt o sursă de transmitere a infecției pentru un număr mare de oameni, agravând astfel situația epidemiologică.

În Republica Moldova, conform datelor statistice, cumulativ până la 31 iulie, au fost diagnosticați cu COVID – 19 7616 de persoane tinere, ceea ce constituie aproape o treime din toate cazurile înregistrate.

Astfel, 876 cazuri au fost înregistrate printre adolescenții de 10 – 19 de ani, iar alte 2 627 – printre tineri de  20 – 29 de ani. Printre cei de 30-39 de ani 4 113 persoane au fost confirmate pozitiv la COVID-19. Autoritățile de la Chișinău informează că în rândul tinerilor au fost înregistrate și decese. Patru persoane din grupul de vârstă 20 – 29 ani și 13 persoane au decedat la vârsta de 30 – 39 de ani.

Specialișii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică reitearează îndemnul către cetățenii de toate vârstele să întreprindă măsurile de prevenire necesare pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus;

  • evitați locurile aglomerate și evenimentele cu un număr mare de persoane
  • respectați distanța socială de minim 1 metru față de cei din jur
  • respectați igiena mâinilor și eticheta tusei sau a strănutului
  • spălați-vă frecvent pe mâini cu apă și săpun, sau dezinfectați-le cu soluție pe bază de alcool
  • tușiți și strănutați într-un șervețel de unică folosință sau în cotul îndoit. Șervețelul trebuie aruncat imediat, nu depozitat. La final, nu uitați să vă igienizați mâinile
  • purtați mască în spațiile închise și în transportul public. Nu uitați că aceasta trebuie schimbată în mod regulat sau spălată zilnic (în cazul măștilor din bumbac) și trebuie să acopere atât nasul, cât și gura. Nu atingeți masca, ochii, nasul sau gura cu mâinile neigienizate
  • ajutați persoanele în etate să facă cumpărături și implicați-vă în activitățile de voluntariat. Totodată, nu le vizitați, stați acasă și apelați la serviciul 112 dacă vă simțiți rău și aveți simptomele noului coronavirus;
  • respectați autoizolarea la domiciliu în cazul testului COVID-19 pozitiv și urmați toate indicațiile medicului;

Autoritățile îndeamnă cetățenii să raporteze cazurile de nerespectare a normelor antiepidemiologice, astfel vor putea contribui la stoparea răspândirii COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Spital, coronavirus, COVID-19
Tematic
Mesaj important, corect al OMS – prezentat într-o formă controversată


Загрузка...