Lingouri bancare din aur

Miliardarii din SUA schimbă în grabă dolarii în aur

516
(reînnoit 21:58 25.05.2020)
Miliardarii americani schimbă în mare grabă dolarii în aur, chiar dacă analiștii spun că dolarul va avea de suferit în ultimul rând de pe urma crizei economice globale. Editorialistul Ivan Danilov explică ce se întâmplă de fapt.

Unii dintre titanii de pe Wall Street, marii investitori miliardari care au făcut avere pe piețele financiare din America, sunt profund îngrijorați de cât de mult a suferit economia SUA din cauza coronavirusului. Miliardarii americani se disting de obicei prin patriotism și un nivel ridicat de optimism, deoarece acesta este un fel de angajament față de poziția lor socială, dar, așa cum am scris deja, acum se află într-o stare destul de deprimantă și se îndoiesc puternic de viitorul economic luminos al țării lor, cel puțin de viitorul apropiat.

Acum însă și bancherii s-au alăturat corului miliardarilor întristați și, pe alocuri, chiar panicații. Aceștia îi sfătuiesc cu seriozitate pe clienții lor să analizeze mai atent riscurile și nu atât cele economice, cât cele monetare. Din anumite motive, în pofida luptei, aparent cu succes, împotriva crizei economice din partea Rezervei Federale și a mașinii de tipărit dolari, băncile americane de renume precum JPMorgan și Goldman Sachs ar dori să le recomande clienților săi să investească în aur, nu în dolari.

Iar ideea nu este că ”metalul galben” ar fi devenit brusc foarte atractiv (caracteristicile sale fizice și valoarea recunoscută universal ca „monedă stabilă” sunt o constantă atemporală), ci pe fundalul unor măsuri fără precedent pentru stimularea economiei globale în contextul epidemie de coronavirus, precum și în condițiile unei turbulențe geopolitice severe, în care întreaga lume urmează să trăiască în anii următori, bancherilor americani consideră aurul mai puțin vulnerabil decât ”bancnotele verzi” cu portretele președinților americani.

Cel mai recent exemplu al unei astfel de atitudini față de toate monedele lumii o găsim într-un studiu realizat de banca JPMorgan Bank, raportat de Bloomberg Business Information Agency: ”Potrivit JPMorgan Chase & Co., măsurile monetare și fiscale fără precedent luate în întreaga lume ar putea duce la o creștere mai slabă pe termen lung și la deprecierea monedei, susținând prețurile aurului".

Analiștii băncii consideră că, în cazul unei devalorizări masive a monedelor mondiale, dolarul va fi ultimul care va avea de suferit și acest lucru este logic, dar totuși le recomandă clienților aurul și nu dolarul drept principal atu, a cărui valoare în acest scenariu neplăcut va fi menținută la un nivel ridicat. Iar măsurile fiscale și de creditare fără precedent despre care vorbește banca sunt tocmai acele eforturi de a salva economiile care se materializează în deficiențele bugetare record ale țărilor occidentale și majorarea galopantă a datoriei guvernamentale. Într-un mod uimitor, economiștii occidentali de top se arată convinși că aceste măsuri nu vor avea consecințe negative grave. Cu toate acestea, bancherii se pare că demonstrează un dezacord clar cu acest mod de a vedea lucrurile.

De altfel, o altă bancă americană influentă s-a trezit și ea cu o dorință bruscă de a investi în metalul galben - la sfârșitul lunii martie, când aurul era cu aproximativ zece la sută mai ieftin decât acum. Financial Times a scris cu text deschis: ”Goldman Sachs le spune clienților că este timpul să cumpere aur”.

Este de remarcat faptul că bancherii văd atât riscuri inflaționiste, cât și riscuri geopolitice legate de dolar și vulnerabilitatea sistemului financiar american. Același JPMorgan indică asupra faptului că acum concurenții și adversarii Statelor Unite pe arena internațională au oportunități tehnologice care amenință hegemonia americană în sectorul financiar.

Bloomberg citează o analiză a riscurilor dolarului și sancțiunilor: „Potrivit JPMorgan Chase & Co., pe măsură ce ideea monedelor digitale ale băncii centrale începe să câștige teren, Statele Unite ar trebui să acorde atenție și acestei situații - sau riscă să piardă aspectul principal al puterii lor geopolitice. „Nicio țară nu ar putea pierde mai mult din cauza potențialului distructiv al monedei digitale decât Statele Unite”, a menționat în analiza sa Josh Younger, șeful departamentului strategic pentru instrumentele derivate pe rata dobânzii, și Michael Feroli, specialist în bănci în economia americană. Totul se învârte în primul rând în jurul hegemoniei dolarului american. Emiterea unei monede de rezervă globale și a unui mediu de schimb utilizat în comerțul și serviciile internaționale oferă beneficii extraordinare".

Analiștii bancari reamintesc că dacă China și Uniunea Europeană pot reuși să creeze tehnologiile „yuan digital” și „euro digital” (adică echivalente cu monedele existente, dar care lucrează aproape în afara sistemului bancar tradițional - bazat pe portofolii electronice disponibile în baza de date specifică a băncii centrale sau structurilor sale autorizate), există un risc uriaș ca atât Uniunea Europeană, cât și China să depună eforturi serioase pentru a elimina dolarul din comerțul internațional. După cum subliniază pe bună dreptate analiștii JPMorgan, chiar și faptul că astfel de monede digitale nu au nevoie de sistemul SWIFT (deconectarea de la care este folosită de SUA ca sancțiune împotriva adversarilor geopolitici) este deja o mare problemă pentru dominanța financiară americană pe glob. Rețineți că în acest scenariu nu numai că diplomația de la Washington va avea de suferit, ci și cererea pentru dolar. Deși economia SUA (la paritatea puterii de cumpărare, datele Statista pentru anul 2019) reprezintă doar 15% din economia mondială, iar dolarul este utilizat în mai mult de jumătate din comerțul internațional, cererea pentru moneda americană are unde să scadă încă mult timp - până la atingerea unui nivel „justificat”. Aceasta nu înseamnă că problema se va materializa mâine, dar dacă amenințarea monedei „digitale” și a yuan-ului a atras atenția unei mari bănci americane, se pare că există cu siguranță o problemă și ea este mai mult decât gravă.

Ironia sorții: cei care ar putea suferi cel mai mult din cauza șocului inflaționist mondial în viitor (adică americanii obișnuiți și amatorii de economii în dolari din alte țări) vor afla despre aceste riscuri în ultimul rând. Revista Forbes a aflat că Goldman Sachs organizează convorbiri speciale cu clienții bogați, cu tema declarată „inflație, aur și bitcoin”, dar accesul apelurilor este închis pentru muritorii de rând.

Cu toate acestea, oponenților geopolitici ai SUA nu au nevoie să țină cont de ceea ce spun bancherii americani - ei înșiși au calculat toate riscurile din timp. Iată de ce, cu mult înainte de punerea în funcțiune la turații maxime a mașinii americane de tipărit bani și a primelor experimente chineze cu „yuanul digital”, băncile centrale, inclusiv chiar unele băncile centrale ale unor aliați americani, au început să cumpere aur sau să repatrieze lingourile depozitate în străinătate. Este dificil de prezis când și în ce formă va avea loc reconfigurarea sistemului financiar mondial, dar nu mai poate fi pus la îndoială faptul că marii actori geopolitici se pregătesc deja activ pentru o astfel de reconfigurare și de riscurile legate de acest lucru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

516
Tagurile:
miliardari, SUA, dolari, aur
Tematic
Șocant: Țări care renunță la dolarul american în favoarea monedelor naționale
Se va reuși finalizarea ʺNord Stream – 2ʺ

îngropi miliarde de euro: Se va reuși finalizarea ʺNord Stream până în octombrie?

80
(reînnoit 20:11 13.05.2021)
Pasiunile din jurul ʺNord Stream – 2ʺ nu se potolesc. Departamentul de Stat continuă să amenințe Europa cu sancțiuni.

CHIȘINĂU, 13 mai – Sputnik, Irina Badmaeva. Deși Lumea Veche este conștientă de necesitatea combustibilului albastru rusesc, viitoarele alegeri din Germania pot afecta semnificativ perspectivele proiectului. Acest lucru înseamnă că trebuie să se grăbească cu finalizarea lucrărilor. Când va fi tăiată panglica roșie – a aflat Sputnik.

Termen până la alegerile pentru Bundestag

Conducta de gaz va fi finalizată până la 26 septembrie, a declarat ambasadorul Rusiei în Germania, Serghei Neceaev. "Dacă vremea va fi bună, ne vom mișca mai repede", a adăugat el. Au rămas de așezat o sută de kilometri de țevi.

După alegeri, verzii pot ocupa poziții puternice în Bundestag, iar ei, să spunem așa, nu susțin acest proiect. Așadar, pe 3 mai, organizația neguvernamentală germană de protecție a mediului (NABU) a depus o cerere la Curtea Administrativă din Hamburg. Ecologiștii consideră că ʺNord Stream – 2ʺ va dăuna Mării Baltice.

În plus, în curând, Angela Merkel, care este loială gazoductului rusesc, va părăsi postul de cancelar. Nu este încă clar cine va veni la putere. Dar sunt mulți bani în joc.

"Acum, întrebarea este dacă vrem să îngropăm zece miliarde de euro la fundul mării. Europa trebuie să decidă", subliniază Serghei Neceaev.

În UE, opiniile sunt de mult timp împărțite. Conducta de gaz trece prin apele teritoriale ale Germaniei, Finlandei, Suediei și Danemarcei. Primele trei țări au aprobat destul de rapid construcția. S-a opus doar Copenhaga, dar, în cele din urmă, a căzut de acord și ea. În schimb, Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia, România, Croația sunt categoric împotrivă. Ca să nu mai vorbim de Ucraina. Nimeni nu vrea să-și piardă statutul de țară de tranzit.

Apropo, Varșovia și-a exprimat disponibilitatea de a se descurca fără combustibilul rus din 2022, când expiră contractul cu ʺGazpromʺ. Polonezii mizează pe conducta de gaz Baltic Pipe, care se construiește spre platforma continentală norvegiană în Marea Nordului. Restul – gaz natural lichefiat de peste ocean (GNL), cu care americanii sunt pregătiți să inunde europenii.

În ciuda sancțiunilor

Capacitatea totală a celor două linii ale ʺNord Stream – 2ʺ este de 55 de miliarde de metri cubi pe an. Lungimea este de 1234 kilometri.

Construcția a fost suspendată în decembrie 2019 când compania Allseas s-a retras din proiect din cauza sancțiunilor americane. Un an mai târziu, lucrările au fost reluate. Dar Washingtonul continuă să pună bețe în roate.

Bugetul pentru apărare al SUA pentru anul 2021 a extins din nou restricțiile. Departamentul de Stat intimidează companiile europene. Până în luna februarie a acestui an, 18 participanți din UE au părăsit proiectul ʺNord Stream – 2ʺ.

Cu toate acestea, Europa este conștientă de importanța proiectului pentru securitatea energetică. Iar Kremlinul subliniază faptul că partenerii sunt consecvenți în intenția lor de a finaliza ʺNord Stream – 2ʺ.

Autoritățile germane au confirmat în repetate rânduri acest lucru – în special, pe 4 mai, ministrul de Externe al Republicii Federale Germania (RFG), Heiko Maas, a reconfirmat acest lucru în cadrul reuniunii miniștrilor de Externe ai țărilor G7 de la Londra. Adevărul este că RFG refuză cărbunele și energia nucleară. Pentru a trece fără probleme pe surse regenerabile, țara are nevoie de mai mult gaz.

Câteva zile mai târziu, pe 11 mai, copreședintele partidului ʺAlternativă pentru Germaniaʺ, Tino Chrupalla, a amintit: ʺCa stat suveran, trebuie să menținem relații de afaceri cu multe țăriʺ. Și a menționat că finalizarea construcției conductei de gaz este benefică atât pentru Germania, cât și pentru Rusia.

"Este imposibil să strice cooperarea economică eficientă pe termen lung cu revendicări politice de moment, așa cum ar dori SUA. Nimic personal, doar business", a declarat Maxim Cerneaev, profesor asociat la facultatea de economie a universității RUDN.

Dar există motive serioase de îndoială cu privire la faptul că panglica roșie va fi tăiată deja la sfârșitul lunii septembrie.

"Obstacolele nu sunt doar de natură juridică și politică – ritmul de lucru nu este mare. În perioada 19 aprilie – 10 mai, au fost așezați 3,1 kilometri. De la 1 aprilie până la 19 aprilie – 8,6 kilometri. Rezultă că în 40 de zile –11,7 kilometri sau o medie de 0,3 pe zi. Dacă continuăm așa, va fi nevoie de aproximativ 11 luni", consideră Mark Goihman, economist-șef la Centrul de informații și analiză TeleTrade.

Cu toate acestea, faptul că proiectul nu poate fi oprit se pare că a fost conștientizat chiar și de oponenții săi înfocați (deși nu s-au resemnat cu acest lucru). În ultimă instanță, pentru a evita noile sancțiuni, se poate de acționat prin firme subsidiare. Desigur, va dura mai mult timp, dar, după cum se spune, cu cât mergi mai încet, cu atât mai departe vei ajunge.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

80
Tagurile:
Germania, proiect, Nord Stream-2"
Tematic
"Nord Stream -2" ar putea fi interzis - cum vor răspunde Rusia și Germania


Загрузка...
Exerciții militare NATO în România

Noi manevre NATO în România împotriva cui?

101
(reînnoit 14:00 13.05.2021)
Pentagonul și NATO, pe zeci de poligoane terestre și maritime din Europa, ʺrespingʺ amenințările militare inexistente. Manevrele agresive din România și Bulgaria destabilizează în mod obiectiv situația din regiunea Mării Negre și reduc nivelul de securitate în Moldova.

În paralel cu exercițiile americane Defender Europe 21, ca parte a manevrelor ʺseparateʺ NATO Steadfast Defender 21 din Turcia și Albania, în România, la 11 mai, au fost redislocați (prin Bulgaria) mai mult de 400 de militari de înaltă pregătire ai Forțelor comune ale Alianței împreună cu tehnică militară.

Manevrele Steadfast Defender 21 vor avea loc în perioada 20 mai – 22 iunie, cu participarea a până la 9 mii de militari (inclusiv trupe transferate din Statele Unite), pe flancul sudic al Alianței. În România și Bulgaria va avea loc etapa finală a Steadfast Defender 21, cu participarea a 4 mii de militari și a 6 mii de unități de tehnică – acestea sunt subunități ale Grupului operativ comun de reacție foarte rapidă (Very High Readiness Joint Task Force), de care Turcia este responsabilă în 2021 în cadrul NATO.

Începând cu 4 mai, pe șaisprezece poligoane militare din România se desfășoară exercițiile la scară largă Dacia 21 Livex cu participarea a 15 mii de militari din 18 țări membre și partenere NATO, inclusiv Republica Moldova. Aceste manevre fac parte din scenariul mai larg (antirusesc) al manevrelor Defender Europe 21.

Activitățile ʺdefensiveʺ într-o regiune pașnică par excesive. Mai ales pe fondul declarației recente a ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu, despre transformarea Mării Negre într-un ʺlac NATOʺ. În plus, Aurescu a recunoscut magistrala feroviară Gdańsk – Constanța și autostrada care va lega Lituania, Polonia, Ungaria, Slovacia, România, Bulgaria și Grecia drept proiecte militare. Nu este nevoie să vă explic încă o dată cu cine intenționează să lupte țările mai sus menționate. Principalul adversar militar al NATO, până în 2030 cel puțin, este Rusia.

Vecini neliniștiți

O parte a exercițiilor Dacia 21 Livex au loc în imediata vecinătate a Republicii Moldova. Anterior, Ministerul rom\n al Apărării a declarat că manevrele ʺprevăd condiții de luptă de intensitate sporităʺ, cu împușcături de luptă, aruncare de bombe avia, desanturi parașutate și depășire a obstacolelor de apă. Intriga este că în spatele celor mai apropiate râuri mari (a Dunării și a Prutului) se află Bulgaria și Republica Moldova. Niciun inamic din aceste țări nu amenință România, respectiv manevrele Dacia 21 Livex arată ca o pregătire deschisă pentru agresiunea SUA și NATO în regiunea Mării Negre. Astfel de concepții și desanturi (ofensive a priori) amenință securitatea Republicii Moldova și a altor țări din regiunea Mării Negre într-o măsură mult mai mare decât ʺagresiunea ruseascăʺ virtuală. Atragem atenția la faptul că în Constituția Republicii Moldova este consacrat statutul neutru al Republicii, iar participarea militarilor moldoveni la exercițiile Armatei SUA și NATO pare ambiguă din punct de vedere politic, fiind provocatoare și mioapă.

Comandamentul Armatei SUA în Europa și Africa a anunțat anterior despre desfășurarea unor exerciții la scară largă DEFENDER Europe 21 cu participarea a până la 30 de mii de militari din 26 de țări. Manevrele se desfășoară pe 30 de poligoane din 12 țări europene. Obiectivele declarate – creșterea disponibilității strategice și operative, dezvoltarea interacțiunii între Statele Unite, aliații și partenerii NATO. S-ar părea niște jocuri de război transparente, nimic mai mult. Cu toate acestea, există și acte ratate.

La 11 mai, președintele polonez Andrzej Duda a declarat la București: ʺÎn caz de necesitate, atât Polonia, cât și România trebuie să fie pregătite să apere independența Belarusuluiʺ. De parcă cineva i-ar fi invitat să intervină militar împotriva statului din Uniunea Statală Rusia – Belarus.

Conceptul ʺlaculuiʺ

ʺPovestea de groazăʺ preferată a Washingtonului și a Bruxelles-ului –transformarea Mării Negre într-un ʺlac rusescʺ – servește doar ca acoperire a propriului proiect – ʺlacul NATOʺ. Mai mult, în componența Alianței intră doar trei din cele șapte țări din regiunea Mării Negre. Federația Rusă este preocupată exclusiv de stabilitatea regională și de securitatea frontierelor sale sudice.

Maia Sandu la APCE
© Photo : Aparatul Președintelui Republicii Moldova
În regiunea Mării Negre, Statele Unite și NATO încearcă să înconjoare Rusia cu bazele lor militare pe teritoriul adiacent al țărilor aliate sau partenere – pentru a reduce timpul de zbor în cazul unui atac preventiv de rachete asupra obiectivelor militare strategice ale Federației Ruse. Din anumite motive, Pentagonul nu este foarte interesat de Turcia, care este relativ independentă. Acolo nu se construiește nici o singură bază militară americană nouă. În schimb, sunt extrem de atractive pentru ʺdezvoltareʺ Republica Moldova, Ucraina, Georgia, care nici măcar nu fac parte din NATO (și nu vor face). Desigur, într-o situație de criză extremă, ʺprincipalul agresorʺ va fi pedepsit garantat de Rusia, dar nici ʺasistenții voluntariʺ nu vor scăpa basma curată.

Alexandr Hrolenko este expert militar internațional, căpitan de rangul I în rezervă, veteran de război.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

101
Tagurile:
exerciții, manevre, Moldova, NATO


Загрузка...
Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu chairs the weekly cabinet meeting at the Prime Minister's office in Jerusalem, Sunday, April 15, 2018

Anunțul care a supărat RĂU Israelul și care ar fi motivele

0
(reînnoit 19:50 13.05.2021)
O situație cel puțin ciudată: un înalt oficial ONU a transmis un mesaj care a deranjat guvernul israelian, care a răspuns imediat dur.

BUCUREȘTI, 13 mai – Sputnik. Un incident mai puțin obișnuit a avut loc după anunțul unui oficial ONU - un mesaj care a provocat o reacție foarte dură a Ministerului Afacerilor Externe al Israelului.

Tor Wennesland, coordonatorul special al Naţiunilor Unite pentru Procesul de Pace în Orientul Mijlociu a transmis marți seara mesajul următor:

”Liderii tuturor părţilor trebuie să îşi asume responsabilitatea dezescaladării. Costul războiului în Gaza este devastator şi este plătit de oamenii obişnuiţi. ONU lucrează cu toate părţile pentru a restabili calmul. Opriţi violenţa acum”, a transmis Tor Wennesland.

Deci, un mesaj echidistant, cel puțin aparent. Ei bine, reacția Ministerului de Externe israelian a venit în câteva ore – o replică dură pentru oficialul ONU:

”Vorbiți despre „costul războiului în Gaza” în timp ce ignorați 1.000 de rachete lansate de grupările teroriste Hamas și Jihadul Islamic asupra orașelor israeliene în ultimele 36 de ore”, scrie MAE israelian.

​Sincer, este greu de înțeles supărarea Israelului – dar e interesant de văzut un mesaj anterior al oficialului ONU.

Cu o zi înainte, pe 10 mai, Wennesland a retransmis mesajul secretarului general ONU Antonio Guterres care ”își exprimă profunda îngrijorare cu privire la violența continuă în Ierusalimul de Est ocupat”.

”El îndeamnă Israelul să înceteze demolările și evacuările, în conformitate cu obligațiile care îi revin în temeiul dreptului internațional umanitar și al drepturilor omului”, a transmis Guterres.

De asemenea, norvegianul a transmis și Declarația comună a trimișilor în Cvartetului pentru Orientul Mijlociu despre situația din estul Ierusalimului, în care se manifestă ”profunda îngrijorare față de ciocnirile și violențele zilnice” și opoziția față de acțiunile unilaterale.

De asemenea, în Declarație comună se face o referire clară: ””Solicitați tuturor părților să susțină și să respecte statu quo-ul locurilor sfinte”. Tot în Declarația celor 4 (ONU, SUA, Rusia și UE) se solicită autorităților israeliene să ”evite măsurile care să escaladeze situația în timpul sărbătorilor musulmane”.

Norvegianul Tor Wennesland (69 de ani) este un diplomat experimentat în problemele din zona nord africană, fiind reprezentant al Norvegiei pe lângă Autoritatea Palestiniană (2007 – 2011) și ambasador în Egipt și Libia din 2012 până în 2015.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
ONU, gaza, Tel Aviv, Israel


Загрузка...