O experiență utilă: Specificul recrutării de primăvară - 2020 în Rusia

183
(reînnoit 15:52 15.05.2020)
În pofida epidemiei de coronavirus, recrutarea de primăvară în Rusia decurge conform planului. Și totuși, există unele trăsături specifice comparativ cu alți ani.

Algoritmii și eficacitatea Forțelor Armate ale țării nu ar trebui să depindă de condițiile de pace sau de război, de dezastre naturale sau de epidemii, deoarece armata și marina constituie temelia statalității, economiei și securității populației.

© Sputnik / The Ministry of Defence of the Russian Federation

În conformitate cu decretul prezidențial, 135.000 de oameni urmează să fie încadrați în serviciul militar în Rusia (aproximativ șapte divizii depline). Activitatea comisiilor respective ale comisariatelor militare a început pe 12 mai, campania va dura până pe 15 iulie. Sarcina principală a Ministerului Apărării este prevenirea apariției și răspândirii infecției cu coronavirus în rândul trupelor militare. Există mai multe subtilități tehnologice.

Recruții vor fi transportați la locul unde își vor satisface serviciul cu vagoane de cale ferată și curse aeriene separate, pentru a preveni contactul cu civilii, a declarat pe 13 mai Valery Gerasimov, șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale FR. Transportarea recruților la destinație va fi organizată cu utilizarea unor vehicule dezinfectate. În legătură cu pandemia, a fost ajustat programul de lucru al comisiilor de recrutare în 83 din 85 de subiecte ale Federației Ruse precum și data de înrolare a recruților în cadrul trupelor militare (nu mai devreme de 20 mai).

În conformitate cu condițiile fizice și geografice, în Republica Komi și în districtul autonom Iamalia-Neneția, recrutarea va avea loc abia în toamnă.

”Odată cu venirea recruților în toate tipurile și genurile de trupe, au fost planificate măsuri de carantină cu o durată de cel puțin 14 zile. Au fost identificate din timp instituțiile Rospotrebnadzor și instituțiile medicale în care vor fi direcționați pentru testare recruții cu simptome de infecție cu coronavirus. Aceasta este o amenințare reală.

Nimeni nu ascunde datele despre situația epidemiologică din cadrul trupelor militare: începând cu 11 mai, numărul cazurilor de infectare cu COVID-19 în cadrul Ministerului Apărării din Rusia a ajuns la 3.357 de persoane: 373 de soldați, sublocotenenți și ofițeri sunt tratați în spitale, 622 se află în izolatoare acolo unde își fac serviciul, 20 în clinici civile și 674 de militari se află în izolare la domiciliu. De altfel, chiar și în lipsa unei astfel de situații, perioada recrutării este pentru mulți tineri și familiile destul de neliniștită, incomodă, care trezește teama de despărțire și de necunoscut. Prin urmare, au fost dezvoltați algoritmi speciali și garanții de securitate. Ministerul Apărării creează pentru recruți condiții dacă nu chiar ca acasă, apoi un nivel acceptabil de confort în drum și la locul serviciului. Ministerul Apărării al Federației Ruse organizează în mod tradițional o linie telefonică directă pentru rudele recruților.

Siguranța - mai întâi de toate

Serviciul militar începe de la punctul de recrutare. Două milioane de măști medicinale, un milion și jumătate de termometre fără contact, 12 tone de dezinfectanți și 270 de mii de sisteme de testare pentru a verifica starea de sănătate a tuturor recruților au fost livrate comisariatelor militare. Este prevăzută dezinfectarea periodică a mânerelor, comutatoarelor, balustradelor, zonelor comune. Tinerii cu febră și semne de infecție virală respiratorie nu sunt admiși în centrele de înrolare. Cei care au dreptul la o amânare (studenți, recruți cu doi copii, alte categorii de cetățeni) sunt primiți separat de cei care sunt absolut pregătiți și apți pentru serviciul militar.

Ulterior, este exclusă deplasarea echipe militare de recruți fără măști medicinale în locuri aglomerate - pe stradă și în gări, în aeroporturi. În drum spre locul satisfacerii serviciului militar sunt excluse contactele cu pasagerii civili (aflarea izolată în sălile de așteptare) și sunt prevăzute măsuri pentru depistarea timpurie (izolarea) a celor bolnavi. La sosirea în punctul de dislocare permanentă, recruții vor fi plasați în cazărmi separate în timpul carantinei, cu masa și instruire organizate separat. Toate acestea sunt necesare pentru demobilizarea în timp util a celor care și-au încheiat serviciul în termen.

Sănătatea mai întâi de toate

Potrivit șefului adjunct al Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse Evgheni Burdinski, rata celor care au fost înrolați în serviciul militar în 2019 este de 77%. Și acesta este un lucru foarte bun, de la an la an tineretul devine din ce în ce mai sănătos și mai puternic. Pe de altă parte, cerințele față de sănătatea recruților cresc din cauza intensificării antrenamentelor de luptă și a ritmului intens al dezvoltării echipamentelor militare moderne, în special în trupele de elită - Forțele Aeriene, Flota, Forțele de rachete strategice.

Atitudinea tinerilor față de serviciul militar se schimbă. Numărul dezertorilor este în continuă scădere. Dacă acum cinci ani în Rusia existau 6,2 mii de „fugari”, atunci în 2019 numărul acestora a fost de patru ori mai mic. Conform rezultatelor studiilor de monitorizare, nivelul de satisfacție privind condițiile de serviciu în Armata rusă este astăzi de 91%. Numărul de persoane care doresc să-și lege soarta de forțele armate este în creștere. Dacă recrutul are studii secundare sau superioare, el poate depune o cerere la comisariatul de la locul de trai.

În același timp, sunt tineri care, din anumite convingeri personale sau a stării de sănătate aleg serviciul militar de alternativă. Aceștia sunt trimiși în brigada a II-a de gardă de infanterie motorizată  a diviziei I-a de tancuri (Alabino), unde sunt create toate condițiile necesare. Termenul de satisfacere a serviciului miliar de alternativă este de 18 luni (în cadrul organizațiilor din afara Ministerului Apărării a Rusiei - 21 de luni). În condiții de democrație suverană, fiecare este liber să aleagă.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

183
Tagurile:
2020, armata, Rusia, recrutare
Tematic
Comandantul suprem a discutat cu ministrul Apărării despre situația din Armata Națională

"Să-i lovim pe ruși într-un loc vulnerabil": Ce s-a gândit facă NATO

645
(reînnoit 14:01 22.01.2021)
Creșterea contingentului militar, construirea infrastructurii militare și consolidarea ulterioară internațională – în 2021, NATO va crește presiunea asupra frontierelor vestice ale Rusiei.

CHIȘINĂU, 22 ian – Sputnik. În mai-iunie, Alianța va organiza cele mai ample manevre de după Războiul Rece – Defender Europe 2021. Răspunsul la acestea vor fi nu mai puțin amplele exerciții comune ale Rusiei și Belarusului "Zapad – 2021", programate pentru septembrie. Despre cum s-ar putea încheia toate acestea – în materialul Sputnik.

Câmpul de luptă – Europa

În timpul manevrelor Defender Europe 2021, ca și până acum, se vor practica acțiuni defensive și ofensive în Europa de Est și în țările baltice. Conform legendei exercițiilor, forțele NATO vor trebui să asalteze regiunea Kaliningrad, să blocheze regiunile vestice ale Rusiei și, de asemenea, să reflecte "ofensiva masivă rusă". Spre deosebire de anii precedenți, în 2021 o atenție specială va fi acordată nu Europei de Est, ci de Sud. Manevrele sunt planificate în Muntenegru, Kosovo și Albania. În Bulgaria și România vor avea loc exerciții de apărare antiaeriană și de lansare de rachete din clasa "sol – sol". Iar Ungaria va oferi mijlooace și forțe pentru desfășurarea "războiului".

Americanii vor transfera forțe semnificative în Europa, inclusiv unități din Divizia 1 Cavalerie și Divizia 82 Airbone. Sute de unități de echipament militar în diverse scopuri vor fi transportate peste Atlantic. De asemenea, din statul Florida va fi adusă Brigada 53 Infanterie. Este posibil ca, după exerciții, americanii să "uite" din nou o parte din armamente în Europa, așa cum sa întâmplat de mai multe ori. Potrivit experților, în acest fel, Pentagonul, din an în an, își consolidează capacitățile ofensive în regiune.

Drept răspuns la Defender Europe 2021, Rusia și Belarus vor organiza manevrele "Zapad – 2021" în septembrie. După cum a declarat luni ministrul apărării al Republicii Belarus, Viktor Hrenin, "exercițiile comune vor permite testarea unor noi metode de acțiune comună a unităților de asalt combinate într-o zonă extrem de urbanizată", precum și "evaluarea eficacității armelor și echipamentelor noi și modernizate". Minskul a subliniat că manevrele strategice reflectă "relațiile puternice de alianță și unitatea punctelor de vedere ale instituțiilor de apărare din Belarus și Rusia privind asigurarea securității militare a ambelor țări".

Arătarea puterii

Ambele părți nu au folosit limbajul diplomatic obișnuit în legătură cu manevrele împotriva vreunui stat sau bloc militar. Practicarea asaltului asupra Kaliningradului de către forțele NATO și pregătirea militarilor ruși pentru bătăliile urbane indică clar cine va lupta cu cine. Desigur, probabilitatea unui conflict armat la scară largă este mică, dar foarte reală.

Potrivit experților, schimbarea puterii în Statele Unite va afecta direct acțiunile NATO în 2021. În cei patru ani de președinție a lui Donald Trump, unitatea blocului Atlanticului de Nord a slăbit semnificativ. Proprietarul Casei Albe nu a ascuns că urmărește, în primul rând, interesele americane și nu a exclus posibilitatea de a părăsi Alianța. O astfel de retorică a provocat o mare îngrijorare în Europa, reapărând problema armatei UE. Noul președinte va încerca evident să remedieze totul.

"Relațiile dintre Rusia și NATO se vor deteriora în acest an", a spus Konstantin Sivkov, prim-vicepreședinte al Academiei pentru Probleme Geopolitice. "Biden vrea să restabilească și să mobilizeze Alianța. Și pentru a face acest lucru are nevoie de un inamic extern. Rusia este cea mai potrivită pentru acest rol, întrucât China este prea departe. Washingtonul are nevoie de imaginea unui dușman extern și pentru a consolida societatea americană".

Câștigarea banilor

Cu toate acestea, experții consideră că, în realitate, NATO nu are planuri agresive evidente împotriva Rusiei. Iar extinderea ulterioară a Alianței pentru americani este o modalitate de a face bani și de a lega Europa de sine și mai mult. Washingtonul se va întoarce la era pre-Trump și își va crește interferența în treburile Lumii Vechi.

Joe Biden
© REUTERS / JONATHAN ERNST

"Cred că în 2021 NATO va demonstra cum se transformă dintr-o organizație militară într-un fel de corporație globală", explică politologul-americanist Serghei Sudakov. "Problema cheie a Alianței rămâne a fi finanțarea. Se știe că cel care plătește, acela și comandă muzica. Două treimi din buget sunt asigurate de către Statele Unite, acest lucru nefiind pentru nimeni un secret. Știm foarte bine că costurile au depășit deja un trilion de dolari. În special, datorită Washingtonului. Statele europene se bazează pe aprovizionarea din Statele Unite – până la rațiile uscate. Acest lucru susține bugetul colosal al SUA pentru apărare – corporațiile, care acționează în interesele NATO, câștigă sume uriașe de bani".

Expertul a menționat că deja astăzi activitatea Alianței Atlanticului de Nord arată ca un transfer de bani dintr-un buzunar în altul. Washingtonul alocă fonduri NATO, aliații le folosesc pentru a cumpăra echipamente și arme americane și cercul se închide.

Europa pentru Statele Unite sub Biden va rămâne una dintre principalele piețe pentru produsele militare. Acest lucru înseamnă că ar trebui să ne așteptăm la o creștere a retoricii antirusești de peste ocean. Dar majoritatea experților sunt siguri: Washingtonul și Bruxelles-ul nu vor îndrăzni să testeze cu adevărat puterea celei de-a doua celei mai puternice armate din lume.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

645
Tagurile:
Rusia, NATO
Tematic
Lavrov condamnă decizia SUA de includere a Cubei în lista sponsorilor terorismului


Загрузка...
Joe Biden

Biden transmite un mesaj crucial Rusiei

2599
(reînnoit 10:06 22.01.2021)
Un mesaj care anunță o decizie crucială pentru următorii ani – și care ridică multe întrebări în privința intențiilor lui Joe Biden nu numai față de Rusia, ci și în legătură cu China.

BUCUREȘTI, 22 ian – Sputnik. O veste extrem de importantă a fost transmisă de la Washington – preşedintele Joe Biden doreşte prelungirea cu cinci ani a tratatului de limitare a armelor nucleare strategice – ”New START” - încheiat între SUA şi Rusia.

Tratatul, în forma actuală, urmează să expire la începutul lui februarie, transmite Russia Today.

Anunțul a fost făcut de secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, care a spus că Biden va căuta să negocieze o prelungire a acordului înainte ca acesta să înceteze în 5 februarie.

”Președintele spus clar de mult timp că tratatul ”New START” este în interesul securității naționale a Statelor Unite și această prelungire are și mai mult sens atunci când relația cu Rusia este contradictorie, așa cum este și în acest moment”, a declarat Psaki, numind acordul ”o ancoră a stabilității strategice” între cele două țări.

Dar, Casa Albă mai transmite un semnal, în același timp: Biden va urmări și o evaluare a informațiilor despre ceea ce Psaki a numit „acțiuni nesăbuite și contradictorii” ale Moscovei.

„Chiar dacă lucrăm cu Rusia pentru a promova interesele SUA, tot așa lucrăm pentru a cere Rusiei să dea socoteală pentru acțiunile sale nesăbuite și contradictorii”, a spus Psaki.

Topol
© Sputnik / Александр Кряжев
De asemenea, Biden va cere comunității de informații pentru evaluarea completă a cazul penetrării cibernetice de la ”SolarWinds” dar și a interferenței rusești în alegerile din 2020, a utilizării armelor chimice împotriva liderului opoziției Alexey Navalny și a pretinselor recompense asupra soldaților americani în Afganistan.

Deci, o întreagă listă de alegații și acuzații care au fost deja dovedite ca false – dar și un aspect contradictoriu: nimic despre introducerea Chinei în acest tratat, cu toate că superputerea de la Răsărit dorea acest lucru.

Cum poate fi interpretată această ”omisiune”? Ca o intenție specială față de China a noii administrații democrat-globaliste?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

2599
Tagurile:
Rusia, China, Joe Biden, SUA


Загрузка...
Lei moldovenești

Curs valutar BNM: Cât costă euro și dolarul

0
(reînnoit 19:58 23.01.2021)
După o creștere bruscă la sfârșitul săptămânii a valutelor străine față de leul moldovenesc, cursul BNM pentru astăzi nu a suferit modificări.

CHIȘINĂU, 24 ian - Sputnik. Valoarea valutelor de referință rămâne neschimbată și astăzi. Cursul valutar al Băncii Naționale a Moldovei este același ca și în ziua de vineri când valutele străine s-au apreciat față de leul moldovenesc cu zece bani un euro, respectiv patru bani dolarul american. Astfel, la cursul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru duminică, 24 ianuarie, un dolar american este cotat cu 17,45 lei, un euro – cu 21,19 lei, o hrivnă ucraineană – cu 61,67 bani, un leu românesc – cu 4,34 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 23,64 bani. 

Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 22-24 ianurie
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 22-24 ianurie

Pe 21 ianuarie, dolarul s-a scumpit cu 7 bani și euro cu 6 bani în cotațiile valutare oficiale. Cu 2 bani a urcat și prețul leului românesc. De asemenea, rubla rusească a urcat de la 23,50 bani până la 23,67 bani. Hrivna ucraineană a coborât nesemnificativ. Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
piata valutara, valute străine, Schimb valutar, Curs


Загрузка...