Extragerea petrolului

"Se pare rușii câștigă războiul petrolului" - Iată de ce

869
(reînnoit 15:57 22.04.2020)
În războiul petrolului se pare că Federația Rusă va ieși printre învingători. Editorialistul Ivan Danilov explică care este situația pe piața globală petrolieră în prezent și cum ar putea evolua lucrurile în următoarele luni.

Situația fără precedent privind prețurile negative la petrol nu spune nimic despre viitorul pieței petroliere, dar ne spune multe despre modul în care piața petrolului va ajusta ambițiile companiilor americane producătoare de petrol de șist, care nu doreau să coopereze cu țările membre ale alianței petroliere OPEC+.

Zăcăminte de petrol
© Sputnik / Всеволод Тарасевич

Analiștii bancari (inclusiv cei de la băncile de top din SUA și europene) prognozau încă acum o lună faptul că prețurile la petrol ar putea ajunge „în zona negativă” și atenționau asupra consecințelor nefaste care ar putea urma. Mai mult, chiar și în mass-media s-a discutat mult că reducerile fără precedent de producție pe care Arabia Saudită, Rusia și alți participanți la înțelegerea OPEC+ le vor efectua în mai nu vor fi suficiente pentru a corecta prețurile petrolului pe termen scurt și că pentru stabilizarea acestora în condițiile epidemiei de coronavirus va fi nevoie de asistență din sectorul petrolier din SUA. De dragul adevărului, trebuie menționat că atât în ​​rândul oficialilor americani (de exemplu, membrii Comisiei de reglementare a petrolului din Texas), cât și în rândul conducătorilor și proprietarilor companiilor de șist, au existat avocați de bun-simț care au propus organizarea formală sau neoficială a reducerii producției americane simultan cu înțelegerea OPEC+ sau după încheierea acesteia, pentru a convinge scepticii că și companiile petroliere din Arabia Saudită și Rusia nu vor profita de slăbiciunea americană.

Cu toate acestea, adepții bunului simț și unui calcul rațional au fost în minoritate, iar secretarul american pentru energie a anunțat la „summitul virtual” al G20 că nivelul producției de petrol din SUA va fi ajustat de piață. Și că până la sfârșitul anului 2020, în funcție de modelul de prognoza corectă, producția „în mod voluntar-forțat” va scădea cu două sau trei milioane de barili pe zi. O astfel de reducere ar fi echivalentul diminuării pe piață a aproximativ un sfert din producția de petrol din SUA.

În declarația seacă a ministrului SUA pentru energie făcută la summit-ul G20, cel mai important punct nu a fost numerele (probabil, nu există nici o modalitate de a determina cu exactitate ce cantitate de producție de petrol american se va reduce până la sfârșitul anului 2020), ci modalitatea prin care ar trebui reglementată producția. Un înalt oficial de la Washington a spus că piața va face acest lucru, fapt care a fost pe placul reprezentanților Arabiei Saudite, care deține acum președinția grupului G20. Chestia este că atât petroliștii, cât și oficialii din Arabia Saudită și cei din Rusia, spre deosebire de mulți pseudo-experți care au anunțat „victoria Statelor Unite asupra OPEC”, au avut o idee bună despre cum ar arăta mecanismul de „piață” de reducere forțată.

Și va arăta ca o catastrofă recurentă (dacă este necesar, în fiecare lună) pe piața contractelor futures a petrolului din SUA. Cu posibila repetare a prețurilor negative, cauzate atât de caracteristicile specifice ale pieței petroliere americane, cât și (în primul rând!) de acțiunile producătorilor americani a petrolului de șist, care chiar în relațiile cu autoritățile federale și autoritățile de reglementare ale statului Texas „nu au dorit să rezolve problema de bună voie, și a ieșit de nevoie".

Analistul băncii americane Goldman Sachs Damien Courvalan a fost printre primii care cu câteva săptămâni în urmă a prezis probabilitatea unor prețuri negative la petrol, inclusiv în SUA, explică ce s-a întâmplat (citat de la ZeroHedge):

”Contractele futures din luna mai pentru petrolul brut WTI la bursa de la Chicago au expirat pe 21 aprilie. Orice titular al unei poziții de durată (un cumpărător de petrol care nu închide contractul înainte de această dată, adică nu îl va vinde pe piață. - Ed.) va fi obligat să accepte livrarea petrolului brut în Cushing în luna mai. (fie de către distribuție la conducta sau stocarea desemnată sau prin „transfer în depozit”).

Acest lucru înseamnă că investitorul care a încheiat contractul WTI din mai va fi obligat să vândă această poziție (cu orice preț) până pe 21 aprilie, pentru a evita să se blocheze în nevoia de a căuta un loc pentru barili în depozitul Cushing, care până atunci, probabil, va fi umplut complet ( acesta este deja umplut în proporție de 77 la sută față de vinerea trecută, ceea ce indică lipsa spațiului de depozitare până în prima săptămână a lunii mai)".

Consecința directă a acestui dezastru de logistică și de depozitare locală, cauzată de dorința industriei de șisturi de a „ajunge până în pânzele albe”, a fost prăbușirea nu numai a prețurilor petrolului pentru livrare la sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai, ci și a petrolului, care va fi livrat în iunie și iulie, deși sfera căderilor nu este atât de impresionant și prețurile sunt încă pozitive. Dat fiind faptul că multe companii americane oferă prețuri cumpărătorilor de petrol sunt legate de acest contract futures, chiar dacă petrolul nu este deloc livrat la Cushing, o parte semnificativă a producătorilor americani se va confrunta cu probleme grave. Și nu atât de la prețurile negative acum, cât de la scăderea accentuată a prețurilor în luna următoare sau două, precum și din perspectivele imposibilității fizice de a pompa petrol în conductă sau de a găsi un loc pentru a fi depozitat. Într-un fel sau altul, probleme similare vor apărea în alte părți ale lumii, dar este puțin probabil ca undeva amploarea pagubelor să fie comparată cu ceea ce se întâmplă în Statele Unite, unde lucrătorii din industria petrolieră suferă enorm din cauza propriilor ambiții.

Revenind la întrebarea cine și cum câștigă războiul petrolului, putem remarca calculele triste ale Băncii Regale a Canadei și a companiei de consultanță cu renume Rystad Energy, despre care au scris jurnaliștii publicației canadiene Financial Post:
”Cine câștigă? Reducerea forțată a producției de petrol în America de Nord ar putea fi de cinci ori mai mare decât în ​​țările OPEC... Producătorii de petrol din America de Nord sunt striviți, deoarece este de așteptat ca suprasaturația cu petrol să mențină prețurile scăzute pentru mai mult timp (decât era de așteptat. - Ed.) RBC Capital Markets se așteaptă ca producția americană de petrol de șist să scadă cu 1,5 milioane de barili pe zi... Dimpotrivă, printre producătorii OPEC doar Irak va fi obligat să reducă în continuare 300.000 de barili pe zi, iar Venezuela - 275.000 de barili pe zi. Rușii și saudiții par să câștige războiul pentru cota de piață, dar este costisitor pentru ei, deoarece majoritatea țărilor OPEC depind în mare măsură de prețurile mari ale petrolului... În general, producția din America de Nord ar putea să scadă cu 2,64 milioane barili pe zi în acest an, iar reducerea volumului (suplimentar forțat. - Aproximativ. ed.) a OPEC este de aproximativ 575.000 de barili pe zi, conform datelor preluate de la RBC și Rystad".

Donald Trump promite deja să ajute cumva companiile producătoare de petrol de șist, dar el a mai promis anterior asta, iar adversarii săi politici din Congresul SUA nu i-au permis, unii dintre ei sărbătorind și se bucură deschis de disponibilizările masive ale lucrătorilor din domeniul petrolier și prăbușirea prețurilor la petrol. Este imposibil să prezici prețurile pieței petrolului pentru lunile următoare, dar epidemia se va încheia oricum, ceea ce va duce la o redresare a cererii și la creșterea prețurilor. Totuși, până în acest moment, așa cum subliniază pe bună dreptate sursele occidentale, o parte destul de semnificativă a producătorilor de petrol din SUA și Canada, pur și simplu, nu va supraviețui.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

869
Tagurile:
petrol
Tematic
Războiul petrolului: Washingtonul a încălcat principalul tabu
La ce acțiuni ar putea recurge SUA după prăbușirea prețurilor petrolului - expert
Nav[ de transportare a GNL

Anul 2020: Uraganele și bandele determină prețul global la gaze

57
(reînnoit 16:53 21.09.2020)
Piața gazelor își revine treptat: prețurile de piață din Europa și regiunea Asia-Pacific (pentru piața GNL) sunt de 130 de dolari și respectiv 150 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Există motive pentru creșterea prețurilor atât din partea cererii, cât și din partea ofertei. Pe parcursul a opt luni ale acestui an, importurile sumare de GNL s-au dovedit a fi, chiar dacă cu 1,3 la sută, dar totuși mai mari decât în ​​aceeași perioadă a anului precedent. India și China arată o creștere accentuată a importurilor de GNL în iulie și august, scrie Alexandr Sobko pentru RIA Novosti.

Adică, dacă facem o simplă evaluare, cererea globală de GNL este acum la nivelul anului trecut, în ciuda faptului că cererea de gaz din conducte este mai mică (acest lucru se poate observa și din exporturile rusești către Europa, iar China reduce importurile de gaze din Asia Centrală). Dar piața GNL are de asemenea un exces de capacitate, deoarece au fost finalizate și au fost lansate în contextul actual uzinele din valul anterior de investiții (în principal SUA).

Prin urmare, și eșecurile din partea ofertei au contribuit la stabilizarea prețurilor: uzina plutitoare Prelude din Australia încă nu funcționează (există probleme tehnice acolo), în aceeași țară una dintre liniile de Gorgon LNG a fost oprită. Despre SUA s-a discutat mult.

Din cauza recentelor prețuri extrem de mici, care nu acopereau nici măcar costurile de exploatare, transporturile de GNL în vară au fost reduse la jumătate sau sub capacitatea planificată a centralelor, acum exporturile își revin treptat odată cu creșterea prețurilor globale, dar sezonul uraganelor împiedică o revenire rapidă la normal. Creșterea exporturilor din SUA va exercita din nou presiuni asupra prețurilor în următoarele luni.

Adică, recuperarea cotațiilor încă nu pare a fi sustenabilă (să adăugăm la aceasta și depozitele pline) deși, potrivit unor prognoze, prețurile spot din Asia pot chiar să depășească 200 USD la mia de metri cubi în timpul sezonului de încălzire. Aceste cifre corespund deja unui preț acceptabil pe termen lung pentru toți producătorii. Însă există o reținere: un astfel de nivel al prețului ar trebui să fie mediu anual și nu numai ”pe timp de iarnă”.

Dar anul este dificil, atipic, nu se pot trage concluzii pe termen lung. Toată lumea este interesată de perspective. Și iată cel mai interesant lucru: anul acesta, pentru prima dată în douăzeci de ani, nu a fost luată nicio decizie nouă de investiție privind construcția de noi instalații de lichefiere.

Previziunile pentru rezultatul acestui an sunt de la zero la una sau două decizii. Reamintim că un număr record de decizii de investiții au fost luate anul trecut, iar acest lucru s-a întâmplat, la rândul său, după o pauză lungă de trei ani (2016-2018, un număr mic de decizii) din cauza reinvestirii în ciclul anterior (2011-2015).

De ce se întâmplă asta? Răspunsul este unul simplu: toate companiile petroliere și de gaze și-au pierdut o mare parte din venituri și, prin urmare, își reduc programele de investiții. Dar, după cum știți, investițiile au scăzut doar cu o treime, așa că s-ar părea că ceva ar trebui să revină și pentru GNL.

O parte din răspuns este că, în ultimii ani, piața GNL s-a dezvoltat în mod paradoxal. Pe de o parte, vedem surplusul actual de gaze, precum și concurența intensă în viitor (Qatar, SUA, Rusia, Africa de Est), toate acestea nu contribuie la prețuri ridicate și nici nu trimit suficiente semnale de piață pentru investiții în proiecte noi.

În același timp, piața este considerată una promițătoare (cererea de gaze va crește indiferent de scenariile posibile, chiar și în cele mai ecologice). Unul dintre factorii determinanți ai dezvoltării pieței a fost participarea CTN-urilor de petrol și gaze, care treptat au început să treacă de la petrolul „care bate în retragere” la promițătorul GNL.

Acum, odată cu scăderea prețului petrolului, companiilor transnaționale petroliere nu le arde de asta. În plus, unii dintre petrolieri sunt nervoși și anunță o „ecologizare” bruscă a planurilor lor de investiții. La rândul lor, giganții petrolieri care doresc să rămână dedicați combustibililor fosili se află de asemenea în situații dificile. Acest lucru poate fi văzut în exemplul ExxonMobil, a cărui poziție financiară se află acum într-o situație dificilă.

Această companie avea planuri (și, așa cum era de așteptat încă anul trecut, cu decizii ”rapide” de investiții), două proiecte majore și mari de GNL: Golden Pass LNG în SUA (împreună cu Qatar Petroleum) și Rovuma LNG în Mozambic. Ambele au fost lăsate pentru vremuri mai bune, luarea deciziilor privind uzina americană se va reține cu cel puțin un an, în Mozambic - până în 2023. Planurile de extindere a fabricii de GNL existente în Papua Noua Guinee sunt de asemenea respinse, pentru vremuri mai bune.

Bineînțeles că și restul fabricilor americane nu se grăbesc să ia noi decizii, deoarece acum este dificil să garantezi construcției contracte pe termen lung pentru vânzarea de GNL. Situația din Africa de Est în ansamblu stagnează. Reamintim că defileul acestei regiuni (Mozambic, Tanzania) a fost considerat unul dintre noile centre de producție promițătoare. Despre amânările proiectului Exxon a fost deja amintit.

Dar iată uzina de GNL, asupra căreia s-a luat deja decizia anul trecut, GNL Mozambic (controlată de Total), este împiedicată cu regularitate de grupurile extremiste care operează în regiune, ceea ce pune sub semnul întrebării finalizarea acesteia în termen. Iar despre planurile privind uzinele din Tanzania aproape că nu-și mai amintește nimeni în ultima vreme.

Din toate acestea s-ar putea concluziona că, pe termen mediu, vom vedea un deficit de aprovizionare. Ar fi fost așa dacă nu ar fi fost planurile Qatarului de creare a mai multe fabrici noi. Încă nu există o decizie oficială de investiții, dar sunt în curs lucrări preliminare. Iar prețul de cost redus al GNL va permite Qatarului să construiască fără ca să țină cont prea mult de costuri.

În cele din urmă, un alt factor care creează incertitudini: mecanismele de stabilire a prețurilor. În ciuda dezvoltării pieței spot, până de curând, prețul la petrol a permis producătorilor de GNL să garanteze rambursarea. În același timp, pe fondul petrolului scump și al concurenței în creștere a GNL, coeficientul acestei legături în contractele noi a scăzut continuu în ultimii ani.

Acum petrolul este mai mic, dar este puțin probabil ca cumpărătorii să dorească să revină la coeficienții vechi și înalți. Iar la un preț al petrolului de 45 de dolari și un factor de referință recent de 0,11, GNL va costa doar aproximativ 5 dolari pentru un milion de BTU, sau aproximativ 180 de dolari pentru o mie de metri cubi. Și cumpărătorii sunt din ce în ce mai interesați de gaz la prețuri spot, mai ales că odată cu încheierea treptată a contractelor pe termen lung pentru Qatar, tot mai mult GNL din această țară va intra pe piața de schimb.

Să reamintim, de asemenea, că țările în curs de dezvoltare din regiunea Asia-Pacific sunt capabile să „digere” volume mari de gaze (care este motivul prognozelor unei dublări a pieței GNL în 15 ani), dar numai la prețuri mici, maxim 200 de dolari pentru o mie de metri cubi, sau mai bine mai puțin.

Toți acești factori duc la incertitudini și la un anumit paradox al dezvoltării pieței. Gazul natural în general și GNL în special rămâne un combustibil foarte promițător, dar pe o piață extrem de competitivă, cererea pentru care, la rândul său, va crește constant doar la prețuri suficient de mici.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

57
Tagurile:
gaze, uragan, 2020
Tematic
Bloomberg: o mare putere petrolieră rămâne cu visteria goală
Rusia nu are cu ce să-i ajute Germaniei


Загрузка...
Vaccinul rusesc împotriva COVID-19

Distrugerea vaccinului rusesc: Un mic gheșeft al marii politici

286
(reînnoit 16:27 18.09.2020)
Occidentul a folosit scrisoarea deschisă a lui Bucci pentru a aplica o lovitură elaborărilor rusești în speranța că vor submina sau diminua calitatea lor de lider. Iar profesorul însuși s-a ales cu un PR de asemenea nivel la care nici nu putea să viseze.

Liderismul rusesc în domeniul dezvoltării unui vaccin împotriva coronavirusului a devenit pentru Occident nu doar o surpriză neplăcută, ci o provocare revoltătoare - atât din motive politice, cât și financiare, scrie Irina Alksnis în articolul său pentru RIA Novosti.

Pe de o parte, Rusia înapoiată și profund nedemocratică pur și simplu nu are dreptul să facă astfel de descoperiri în domenii științifice complexe și tehnologic avansate.

Pe de altă parte, este în joc un jackpot de asemenea proporții astronomice, încât simplul gând că ar putea trece pe lângă concernele farmaceutice occidentale le provoace arsuri la stomac. De exemplu, doar știrea despre acordul privind furnizarea a o sută de milioane de doze în India cât face.

Nu este surprinzător faptul că Rusia s-a confruntat cu numeroase tentative de discreditare a rezultatelor muncii oamenilor de știință ruși: politică mare, bani mari.

Cu toate acestea, pe lângă rechini, există întotdeauna loc și pentru peștii-ferestrău, care obțin în mod constant ceva de la masa stăpânului.

Anume o astfel de istorie s-a desfășurat în jurul publicării rezultatelor testărilor ”Sputnik-V” într-una dintre cele mai vechi și mai influente reviste medicale din lume, The Lancet.

Articolul a fost criticat fulgerător. Vestea cea mare, răspândită de mass-media globală, a fost o scrisoare deschisă în care profesorul de biologie de la Universitatea American Temple Enrico Bucci și-a exprimat temerile cu privire la „posibilele greșeli comise de cercetătorii ruși”. Acesta a fost susținut de alți câțiva zeci de savanți occidentali.

The Lancet a propus ca dezvoltatorii ruși să răspundă la întrebările puse, ceea ce a și fost făcut. Centrul Gamalei i-a prezentat publicației un protocol clinic complet pentru studiul vaccinului ”Sputnik-V”. Șeful Fondului rus de investiții directe, Kirill Dmitriev, a publicat un editorial în care a comentat în detaliu principalele afirmații ale criticilor, în același timp sfătuindu-i pe aceștia să caute bârna din în ochiul lor și să risipească deja  îndoielile rusești în privința studiilor lor aflate în derulare.

Între timp, problema în acest caz nu este doar o chestiune pur științifică, asupra cărora s-au concentrat cercetătorii ruși.

Vladimir Putin
© Sputnik / Алексей Дружинин

Vorb e că însuși autorul scrisorii scandaloase este o personalitate remarcabilă. În materialul BBC, Enrico M. Bucci este numit „un luptător celebru împotriva pseudoștiinței”. Totuși, ar fi mai corect să folosim caracteristica „om de afaceri din domeniul științei”.

În 2016, Bucci a fondat ”Resis Srl”, o companie specializată în verificarea, validarea și validarea lucrărilor științifice.

Acesta este un subiect la modă în știința modernă. În ultimii ani, cercetătorii au fost prinși prea des cu erori, inclusiv dintre cele grave, apărute în articolele publicate. Nu vorbim neapărat despre abuzuri sau fraude, adesea există erori oneste, care, atunci când sunt anunțate, afectează totuși reputația oamenilor de știință și chiar a unor întregi instituții științifice.

Tocmai pentru a evita astfel de probleme, autorii și structurile de cercetare apelează adesea la firme specializate în astfel de lucrări pentru un audit independent al propriilor texte - înainte de publicare. În special, compania lui Bucci a fost angajată pentru această activitate de către Institutul german Fritz Lipmann, în jurul căruia a izbucnit un scandal puternic în urmă cu ceva timp doar din cauza unor erori inadmisibile în lucrările publicate. Această poveste a fost descrisă în detaliu în urmă cu un an de revista Nature.

Subtilitatea constă în faptul că o astfel de afacere impune anumite restricții etice pe care, apropo, profesorul Bucci le cunoaște foarte bine. În aceeași Nature, în decembrie 2019, a fost publicat un material despre puritatea și conștiinciozitatea muncii științifice, la vare a fost co-autor. Și acolo a fost indicat sincer că Enrico N. Bucci a avut un conflict de interese.

Sau mai simplu fiind spus, atunci când proprietarul unei companii comerciale vorbește public despre activitatea în care este specializat, devine în esență o reclamă pentru compania sa.

Rusia a devenit prima țară care a înregistrat un vaccin împotriva COVID-19
© Ruptly / РФПИ / WHO / Дмитрий Куракин/Пресс-служба Минздрава России

Dar, evident, atunci când vine vorba de „demascarea” vaccinului rusesc astfel de fleacuri nu mai sunt importante.

Occidentul a folosit scrisoarea deschisă (și, prin definiție este o auto-promovare) a lui Bucci pentru a aplica o nouă lovitură elaborărilor rusești în speranța că vor submina sau diminua calitatea lor de lider Ei bine, profesorul însuși s-a ales cu un PR de un asemenea nivel la care pur și simplu nici nu putea visa în nicio altă situație. Aceasta, de fapt, se numește „să prinzi valul”, de acest principiu se ghidează sute și mii de personalități media.

Fără îndoială, acest lucru i se va întoarce sub forma unor noi contracte comerciale foarte atractive. Să prinzi valul în apele tulburi ale politicii mari poate fi o chestiune extrem de profitabilă.

Dar acest lucru nu are nimic de-a face cu știința în general, cu medicina în special și cu salvarea a sute de mii de vieți în întreaga lume.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

286
Tagurile:
Rusia, COVID-19, vaccin
Tematic
După vaccinul „Sputnik V”, Rusia anunță încă o veste mare
Vaccinul rusesc împotriva COVID-19 este testat și în Belarus


Загрузка...
Mormânt antic găsit în China

A fost dezvăluit misterul lichidului dintr-un mormânt antic

0
(reînnoit 22:47 22.09.2020)
Oamenii de știință chinezi au descoperit secretul unui lichid misterios descoperit într-un vas de bronz în timpul săpăturilor unui mormânt vechi de două mii de ani.

Rezultatele cercetării au arătat că în vas exista o băutură medicinală care conține alcool. Potrivit experților, acest amestec a fost folosit pentru a opri sângerarea și pentru a reduce inflamația, transmite RIA Novosti, cu referire la Xinhua.

În prezent, oamenii de știință continuă să cerceteze descoperirea pentru a obține mai multe informații despre materiile prime din care a fost făcută băutura și despre procesul de fabricare a acesteia.

Mormântul a fost descoperit în timpul reconstrucției unei mahalale din Sanmenxia, ​​provincia Henan, în luna mai a acestui an. Pe baza rezultatelor analizei preliminare, experții consideră că mormântul datează din timpul apusului dinastiei Qin (221-207 î.Hr.) și a începutului dinastiei Han occidentale (înainte de al optulea an al erei noastre).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
lichid, mormant, mister


Загрузка...