Coronavirus

Pe China o așteaptă „răzbunarea pentru virus” - detalii

1695
(reînnoit 13:48 08.04.2020)
SUA ar putea impune sancțiuni economice împotriva Chinei, pe care o învinuiesc de dezastrul cauzat de pandemia de coronavirus. De această părere este editorialistul Ivan Danilov, care explică felul în care acționează SUA prin prisma experienței Rusiei.

În epoca care s-a încheiat odată cu debutul pandemiei coronavirusului, Rusia a fost în felul său o țară unică, de la care se solicita constant reparații de miliarde, compensații, precum și pocăință publică cu întoarcerea teritoriilor și cu presărarea cenușii pe cap. Ne putem aminti cu ușurință apelurile și chiar cererile de plată și pocăință pentru cel de-al Doilea Război Mondial, pentru victimele germane făcute de Armata Roșie, pentru „divizarea Poloniei”, pentru „foamete”, pentru Crimeea, pentru Boeing, pentru Insulele Kurile, pentru „folosirea armelor chimice pe teritoriul britanic" (adică pentru cazul Skripal), pentru afacerea YUKOS, pentru încălzirea globală (datorită petrolului și gazului rusesc), pentru Nord Stream, pentru Donbas, precum și pentru implicarea în alegerile și referendumurile organizate în SUA, Marea Britanie, Muntenegru, Madagascar și așa mai departe.

Coronavirusul a schimbat situația, dar nu tocmai în bine. Pur și simplu, clubul țărilor de la care lumea occidentală dezvoltată (și sateliții ei) solicită miliarde de dolari sub formă de compensații și reparații s-a extins brusc - și acum Rusia se află împreună cu China, de la care deja încep să ceară miliarde de dolari drept compensație pentru prejudiciul economic, precum și pentru viețile umane curmate de coronavirus, pe care Donald Trump le numește în mod specific și constant ”chinezesc”.

Esența acuzațiilor se rezumă la următorul argument (pseudoargument), care poate fi formulat schematic după cum urmează: "Dacă China ar fi spus țărilor occidentale la timp că a fost găsit un nou virus teribil, atunci țările din vestul civilizat s-ar fi pregătit și nu ar fi existat epidemie. Dar China a ascuns totul, medicii care spuneau adevărul erau cenzurați și, în general, acum trebuie să răspundă pentru toate pagubele economice și viețile pierdute ale occidentalilor care au murit din cauza acțiunilor Beijingului".

Revendicarea este în mod evident absurdă, dar trebuie să fii foarte naiv (și rău să cunoști specificul gândirii partenerilor noștri occidentali) pentru a crede că această absurditate (ca să nu mai vorbim de aspecte de imagine) va opri tentativele de a forța China să plătească și să se pocăiască.

Unul dintre cele mai importante ziare britanice, The Daily Mail, în ediția de duminică a Mail on Sunday, prezintă obiectivele și metodele de luptă pentru banii chinezi: ”China ne datorează 351 de miliarde de lire sterline (433 de miliarde de dolari. - n. red.). Marea Britanie ar trebui să acționeze Beijingul în instanțele internaționale (pentru a obține. n.red.) compensații pentru coronavirus, afirmă serioșii cercetători. Cincisprezece membri influenți ai Partidului Conservator îndeamnă să ”revizuiască” relațiile Regatului Unit cu China. <...> De la începutul epidemiei, cele mai mari economii ale lumii au suferit pierderi de 3,2 trilioane de lire sterline (3,95 trilioane de dolari SUA. - n. red.). Cercetările arată că acest lucru ar fi putut fi evitate dacă China ar fi fost mai cinstită".

Studiul autoritar la care a făcut referire Mail on Sunday este „investigarea” think tank-ului Henry Jackson Society, care blamează guvernul chinez pentru epidemie.

Proiectul agenției americane Bloomberg publică un studiu detaliat al perspectivelor legale ale proceselor împotriva Beijingului în instanțele internaționale, realizat de un avocat practicant specializat în astfel de cazuri, care afirmă cu siguranță că procesul a început deja, și în sensul cel mai direct sens: ”Doar în Statele Unite au fost depuse două procese colective împotriva Chinei pentru suprimarea informațiilor despre virus într-un stadiu incipient (epidemie. - Ed. aprox.) și a primit miliarde (dolari. - Aproximativ ed.) ca compensare pentru daunele cauzate de focarul de coronavirus".

Dacă lucrurile vor continua astfel, atunci asemenea demersuri vor fi depuse nu doar de SUA, ci și în diferite instanțe europene și internaționale.

Știind modul în care actuala administrație prezidențială a SUA se raportează la China și la „amenințarea chinezească”, se poate presupune că astfel de acțiuni se vor bucura de maxim sprijin politic, mai ales ținând cont că punerea pe seama dușmanului extern a propriilor greșeli este o tactică politică binecunoscută pe care americanii (și nu numai ei) au folosit-o cu succes în raport cu Rusia (și nu numai cu aceasta).

Apropo, experiența rusească demonstrează că nulitatea juridică evidentă a unor astfel de acuzații nu va afecta deloc perspectivele judiciare ale unor astfel de pretenții (am văzut asta deja de mai multe ori), fără a mai menționa faptul că guvernul britanic ar putea folosi cu succes arma secretă împotriva Beijingului, anulând orice tactică de apărare din punctul de vedere al britanicilor. Această armă este una de luptă „highly likely” („foarte probabil”), formula magică care îi eliberează pe adversarii geopolitici londonezi de nevoia de a mai aduce vreo dovadă relevantă a vinovăției rusești la comiterea unor crime de care este acuzată Moscova. Nu este nevoie să vă faceți iluzii: pentru China, Occidentul a și găsit deja (sau foarte curând vor găsi) un „Browder chinez”, și un „Hodorkovski chinez”, și chiar victime reale ale epidemiei, precum și medici chinezi din Wuhan, care au suferit de pe urma greșelilor funcționarilor chinezi. Și aceștia vor fi folosiți „postum” în cel mai cinic mod pentru a stoarce trilioane de dolari vii din chinezii vii.

Cu toate acestea, șansele de a obține aceste trilioane de la Beijing sunt iluzorii. Dar ideea nu este aceasta, ci de a-i scăpa pe cetățenii obișnuiți ai Uniunii Europene sau ai Statelor Unite de nemulțumirea că epidemia din lumea occidentală a căpătat proporții catastrofale cu consecințe economice catastrofale.

În pofida tuturor eforturilor mass-media, este puțin probabil ca europenii și americanii de rând să poată fi convinși că principala cauză a tuturor problemelor reprezintă presupusa secretomanie chinezească. Cu toate acestea, aceiași oameni, de câteva săptămâni urmăresc în mass-media occidentale rapoarte despre măsurile pe care le ia guvernul RPC pentru a combate epidemia, inclusiv blocarea unor complexe de locuit, livrare de hrană cu drone, testare în masă, oprirea întreprinderilor și chiar săparea drumurilor  între regiunile care sunt păzite de poliție. Toate acestea au fost prezentate ca o dovadă a „autoritarismului” și a iraționalității autorităților din Beijing.

Acum, indicând asupra acelorași rapoarte, acuzatorii pot fi întrebați ce alte acțiuni evidente și șocante (nu declarații, și anume acțiuni) ar fi trebuit să fie luate, astfel încât Boris Johnson și Donald Trump să creadă că aceasta este o problemă serioasă. Chiar și în calitate de campanii PR, toate pretențiile împotriva Chinei vor fi o îndeletnicire destul de inutilă, dar ca scuză pentru introducerea de sancțiuni economice anti-chineze, acestea sunt perfecte.

De fapt, se pare că au pornit toate acestea tocmai pentru a putea impune aceste sancțiuni.

1695
Tagurile:
razbunare, COVID-19, China
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (995)
Tematic
Știre bombă din China: Iată ce evoluție a luat Pandemia COVID-19
China vrea să testeze vaccinul împotriva COVID-19 în alte țări - iată de ce
Nav[ de transportare a GNL

Anul 2020: Uraganele și bandele determină prețul global la gaze

57
(reînnoit 16:53 21.09.2020)
Piața gazelor își revine treptat: prețurile de piață din Europa și regiunea Asia-Pacific (pentru piața GNL) sunt de 130 de dolari și respectiv 150 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Există motive pentru creșterea prețurilor atât din partea cererii, cât și din partea ofertei. Pe parcursul a opt luni ale acestui an, importurile sumare de GNL s-au dovedit a fi, chiar dacă cu 1,3 la sută, dar totuși mai mari decât în ​​aceeași perioadă a anului precedent. India și China arată o creștere accentuată a importurilor de GNL în iulie și august, scrie Alexandr Sobko pentru RIA Novosti.

Adică, dacă facem o simplă evaluare, cererea globală de GNL este acum la nivelul anului trecut, în ciuda faptului că cererea de gaz din conducte este mai mică (acest lucru se poate observa și din exporturile rusești către Europa, iar China reduce importurile de gaze din Asia Centrală). Dar piața GNL are de asemenea un exces de capacitate, deoarece au fost finalizate și au fost lansate în contextul actual uzinele din valul anterior de investiții (în principal SUA).

Prin urmare, și eșecurile din partea ofertei au contribuit la stabilizarea prețurilor: uzina plutitoare Prelude din Australia încă nu funcționează (există probleme tehnice acolo), în aceeași țară una dintre liniile de Gorgon LNG a fost oprită. Despre SUA s-a discutat mult.

Din cauza recentelor prețuri extrem de mici, care nu acopereau nici măcar costurile de exploatare, transporturile de GNL în vară au fost reduse la jumătate sau sub capacitatea planificată a centralelor, acum exporturile își revin treptat odată cu creșterea prețurilor globale, dar sezonul uraganelor împiedică o revenire rapidă la normal. Creșterea exporturilor din SUA va exercita din nou presiuni asupra prețurilor în următoarele luni.

Adică, recuperarea cotațiilor încă nu pare a fi sustenabilă (să adăugăm la aceasta și depozitele pline) deși, potrivit unor prognoze, prețurile spot din Asia pot chiar să depășească 200 USD la mia de metri cubi în timpul sezonului de încălzire. Aceste cifre corespund deja unui preț acceptabil pe termen lung pentru toți producătorii. Însă există o reținere: un astfel de nivel al prețului ar trebui să fie mediu anual și nu numai ”pe timp de iarnă”.

Dar anul este dificil, atipic, nu se pot trage concluzii pe termen lung. Toată lumea este interesată de perspective. Și iată cel mai interesant lucru: anul acesta, pentru prima dată în douăzeci de ani, nu a fost luată nicio decizie nouă de investiție privind construcția de noi instalații de lichefiere.

Previziunile pentru rezultatul acestui an sunt de la zero la una sau două decizii. Reamintim că un număr record de decizii de investiții au fost luate anul trecut, iar acest lucru s-a întâmplat, la rândul său, după o pauză lungă de trei ani (2016-2018, un număr mic de decizii) din cauza reinvestirii în ciclul anterior (2011-2015).

De ce se întâmplă asta? Răspunsul este unul simplu: toate companiile petroliere și de gaze și-au pierdut o mare parte din venituri și, prin urmare, își reduc programele de investiții. Dar, după cum știți, investițiile au scăzut doar cu o treime, așa că s-ar părea că ceva ar trebui să revină și pentru GNL.

O parte din răspuns este că, în ultimii ani, piața GNL s-a dezvoltat în mod paradoxal. Pe de o parte, vedem surplusul actual de gaze, precum și concurența intensă în viitor (Qatar, SUA, Rusia, Africa de Est), toate acestea nu contribuie la prețuri ridicate și nici nu trimit suficiente semnale de piață pentru investiții în proiecte noi.

În același timp, piața este considerată una promițătoare (cererea de gaze va crește indiferent de scenariile posibile, chiar și în cele mai ecologice). Unul dintre factorii determinanți ai dezvoltării pieței a fost participarea CTN-urilor de petrol și gaze, care treptat au început să treacă de la petrolul „care bate în retragere” la promițătorul GNL.

Acum, odată cu scăderea prețului petrolului, companiilor transnaționale petroliere nu le arde de asta. În plus, unii dintre petrolieri sunt nervoși și anunță o „ecologizare” bruscă a planurilor lor de investiții. La rândul lor, giganții petrolieri care doresc să rămână dedicați combustibililor fosili se află de asemenea în situații dificile. Acest lucru poate fi văzut în exemplul ExxonMobil, a cărui poziție financiară se află acum într-o situație dificilă.

Această companie avea planuri (și, așa cum era de așteptat încă anul trecut, cu decizii ”rapide” de investiții), două proiecte majore și mari de GNL: Golden Pass LNG în SUA (împreună cu Qatar Petroleum) și Rovuma LNG în Mozambic. Ambele au fost lăsate pentru vremuri mai bune, luarea deciziilor privind uzina americană se va reține cu cel puțin un an, în Mozambic - până în 2023. Planurile de extindere a fabricii de GNL existente în Papua Noua Guinee sunt de asemenea respinse, pentru vremuri mai bune.

Bineînțeles că și restul fabricilor americane nu se grăbesc să ia noi decizii, deoarece acum este dificil să garantezi construcției contracte pe termen lung pentru vânzarea de GNL. Situația din Africa de Est în ansamblu stagnează. Reamintim că defileul acestei regiuni (Mozambic, Tanzania) a fost considerat unul dintre noile centre de producție promițătoare. Despre amânările proiectului Exxon a fost deja amintit.

Dar iată uzina de GNL, asupra căreia s-a luat deja decizia anul trecut, GNL Mozambic (controlată de Total), este împiedicată cu regularitate de grupurile extremiste care operează în regiune, ceea ce pune sub semnul întrebării finalizarea acesteia în termen. Iar despre planurile privind uzinele din Tanzania aproape că nu-și mai amintește nimeni în ultima vreme.

Din toate acestea s-ar putea concluziona că, pe termen mediu, vom vedea un deficit de aprovizionare. Ar fi fost așa dacă nu ar fi fost planurile Qatarului de creare a mai multe fabrici noi. Încă nu există o decizie oficială de investiții, dar sunt în curs lucrări preliminare. Iar prețul de cost redus al GNL va permite Qatarului să construiască fără ca să țină cont prea mult de costuri.

În cele din urmă, un alt factor care creează incertitudini: mecanismele de stabilire a prețurilor. În ciuda dezvoltării pieței spot, până de curând, prețul la petrol a permis producătorilor de GNL să garanteze rambursarea. În același timp, pe fondul petrolului scump și al concurenței în creștere a GNL, coeficientul acestei legături în contractele noi a scăzut continuu în ultimii ani.

Acum petrolul este mai mic, dar este puțin probabil ca cumpărătorii să dorească să revină la coeficienții vechi și înalți. Iar la un preț al petrolului de 45 de dolari și un factor de referință recent de 0,11, GNL va costa doar aproximativ 5 dolari pentru un milion de BTU, sau aproximativ 180 de dolari pentru o mie de metri cubi. Și cumpărătorii sunt din ce în ce mai interesați de gaz la prețuri spot, mai ales că odată cu încheierea treptată a contractelor pe termen lung pentru Qatar, tot mai mult GNL din această țară va intra pe piața de schimb.

Să reamintim, de asemenea, că țările în curs de dezvoltare din regiunea Asia-Pacific sunt capabile să „digere” volume mari de gaze (care este motivul prognozelor unei dublări a pieței GNL în 15 ani), dar numai la prețuri mici, maxim 200 de dolari pentru o mie de metri cubi, sau mai bine mai puțin.

Toți acești factori duc la incertitudini și la un anumit paradox al dezvoltării pieței. Gazul natural în general și GNL în special rămâne un combustibil foarte promițător, dar pe o piață extrem de competitivă, cererea pentru care, la rândul său, va crește constant doar la prețuri suficient de mici.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

57
Tagurile:
gaze, uragan, 2020
Tematic
Bloomberg: o mare putere petrolieră rămâne cu visteria goală
Rusia nu are cu ce să-i ajute Germaniei


Загрузка...
Vaccinul rusesc împotriva COVID-19

Distrugerea vaccinului rusesc: Un mic gheșeft al marii politici

286
(reînnoit 16:27 18.09.2020)
Occidentul a folosit scrisoarea deschisă a lui Bucci pentru a aplica o lovitură elaborărilor rusești în speranța că vor submina sau diminua calitatea lor de lider. Iar profesorul însuși s-a ales cu un PR de asemenea nivel la care nici nu putea să viseze.

Liderismul rusesc în domeniul dezvoltării unui vaccin împotriva coronavirusului a devenit pentru Occident nu doar o surpriză neplăcută, ci o provocare revoltătoare - atât din motive politice, cât și financiare, scrie Irina Alksnis în articolul său pentru RIA Novosti.

Pe de o parte, Rusia înapoiată și profund nedemocratică pur și simplu nu are dreptul să facă astfel de descoperiri în domenii științifice complexe și tehnologic avansate.

Pe de altă parte, este în joc un jackpot de asemenea proporții astronomice, încât simplul gând că ar putea trece pe lângă concernele farmaceutice occidentale le provoace arsuri la stomac. De exemplu, doar știrea despre acordul privind furnizarea a o sută de milioane de doze în India cât face.

Nu este surprinzător faptul că Rusia s-a confruntat cu numeroase tentative de discreditare a rezultatelor muncii oamenilor de știință ruși: politică mare, bani mari.

Cu toate acestea, pe lângă rechini, există întotdeauna loc și pentru peștii-ferestrău, care obțin în mod constant ceva de la masa stăpânului.

Anume o astfel de istorie s-a desfășurat în jurul publicării rezultatelor testărilor ”Sputnik-V” într-una dintre cele mai vechi și mai influente reviste medicale din lume, The Lancet.

Articolul a fost criticat fulgerător. Vestea cea mare, răspândită de mass-media globală, a fost o scrisoare deschisă în care profesorul de biologie de la Universitatea American Temple Enrico Bucci și-a exprimat temerile cu privire la „posibilele greșeli comise de cercetătorii ruși”. Acesta a fost susținut de alți câțiva zeci de savanți occidentali.

The Lancet a propus ca dezvoltatorii ruși să răspundă la întrebările puse, ceea ce a și fost făcut. Centrul Gamalei i-a prezentat publicației un protocol clinic complet pentru studiul vaccinului ”Sputnik-V”. Șeful Fondului rus de investiții directe, Kirill Dmitriev, a publicat un editorial în care a comentat în detaliu principalele afirmații ale criticilor, în același timp sfătuindu-i pe aceștia să caute bârna din în ochiul lor și să risipească deja  îndoielile rusești în privința studiilor lor aflate în derulare.

Între timp, problema în acest caz nu este doar o chestiune pur științifică, asupra cărora s-au concentrat cercetătorii ruși.

Vladimir Putin
© Sputnik / Алексей Дружинин

Vorb e că însuși autorul scrisorii scandaloase este o personalitate remarcabilă. În materialul BBC, Enrico M. Bucci este numit „un luptător celebru împotriva pseudoștiinței”. Totuși, ar fi mai corect să folosim caracteristica „om de afaceri din domeniul științei”.

În 2016, Bucci a fondat ”Resis Srl”, o companie specializată în verificarea, validarea și validarea lucrărilor științifice.

Acesta este un subiect la modă în știința modernă. În ultimii ani, cercetătorii au fost prinși prea des cu erori, inclusiv dintre cele grave, apărute în articolele publicate. Nu vorbim neapărat despre abuzuri sau fraude, adesea există erori oneste, care, atunci când sunt anunțate, afectează totuși reputația oamenilor de știință și chiar a unor întregi instituții științifice.

Tocmai pentru a evita astfel de probleme, autorii și structurile de cercetare apelează adesea la firme specializate în astfel de lucrări pentru un audit independent al propriilor texte - înainte de publicare. În special, compania lui Bucci a fost angajată pentru această activitate de către Institutul german Fritz Lipmann, în jurul căruia a izbucnit un scandal puternic în urmă cu ceva timp doar din cauza unor erori inadmisibile în lucrările publicate. Această poveste a fost descrisă în detaliu în urmă cu un an de revista Nature.

Subtilitatea constă în faptul că o astfel de afacere impune anumite restricții etice pe care, apropo, profesorul Bucci le cunoaște foarte bine. În aceeași Nature, în decembrie 2019, a fost publicat un material despre puritatea și conștiinciozitatea muncii științifice, la vare a fost co-autor. Și acolo a fost indicat sincer că Enrico N. Bucci a avut un conflict de interese.

Sau mai simplu fiind spus, atunci când proprietarul unei companii comerciale vorbește public despre activitatea în care este specializat, devine în esență o reclamă pentru compania sa.

Rusia a devenit prima țară care a înregistrat un vaccin împotriva COVID-19
© Ruptly / РФПИ / WHO / Дмитрий Куракин/Пресс-служба Минздрава России

Dar, evident, atunci când vine vorba de „demascarea” vaccinului rusesc astfel de fleacuri nu mai sunt importante.

Occidentul a folosit scrisoarea deschisă (și, prin definiție este o auto-promovare) a lui Bucci pentru a aplica o nouă lovitură elaborărilor rusești în speranța că vor submina sau diminua calitatea lor de lider Ei bine, profesorul însuși s-a ales cu un PR de un asemenea nivel la care pur și simplu nici nu putea visa în nicio altă situație. Aceasta, de fapt, se numește „să prinzi valul”, de acest principiu se ghidează sute și mii de personalități media.

Fără îndoială, acest lucru i se va întoarce sub forma unor noi contracte comerciale foarte atractive. Să prinzi valul în apele tulburi ale politicii mari poate fi o chestiune extrem de profitabilă.

Dar acest lucru nu are nimic de-a face cu știința în general, cu medicina în special și cu salvarea a sute de mii de vieți în întreaga lume.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

286
Tagurile:
Rusia, COVID-19, vaccin
Tematic
După vaccinul „Sputnik V”, Rusia anunță încă o veste mare
Vaccinul rusesc împotriva COVID-19 este testat și în Belarus


Загрузка...
Mormânt antic găsit în China

A fost dezvăluit misterul lichidului dintr-un mormânt antic

0
(reînnoit 22:47 22.09.2020)
Oamenii de știință chinezi au descoperit secretul unui lichid misterios descoperit într-un vas de bronz în timpul săpăturilor unui mormânt vechi de două mii de ani.

Rezultatele cercetării au arătat că în vas exista o băutură medicinală care conține alcool. Potrivit experților, acest amestec a fost folosit pentru a opri sângerarea și pentru a reduce inflamația, transmite RIA Novosti, cu referire la Xinhua.

În prezent, oamenii de știință continuă să cerceteze descoperirea pentru a obține mai multe informații despre materiile prime din care a fost făcută băutura și despre procesul de fabricare a acesteia.

Mormântul a fost descoperit în timpul reconstrucției unei mahalale din Sanmenxia, ​​provincia Henan, în luna mai a acestui an. Pe baza rezultatelor analizei preliminare, experții consideră că mormântul datează din timpul apusului dinastiei Qin (221-207 î.Hr.) și a începutului dinastiei Han occidentale (înainte de al optulea an al erei noastre).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
lichid, mormant, mister


Загрузка...