Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Toma Ciorbă

Exclusiv: Satul Bălceana din raionul Hâncești ar putea intra în carantină

54973
(reînnoit 22:54 13.03.2020)
O persoană căreia i-a fost confirmată infectarea cu coronavirus în această seară a avut contact direct cu mai mulți oameni din satul Bălceana, Hâncești.

CHIȘINĂU, 13 mart – Sputnik. O femeie originară din satul Bălceana, raionul Hâncești a fost depistată pozitiv în această seară la coronavirus. Potrivit surselor Sputnik Moldova, aceasta a revenit din Italia în același avion cu prima femeie care a fost confirmată pozitiv la COVID-19.

După cum este cunoscut, toți cei care au zburat în avion cu prima femeie confirmată la coronavirus au fost lăsați să plece acasă. Doar după ce a fost confirmată boala femeii, autoritățile au început să caute toți pasagerii care s-au aflat în avionul care venea din Italia.

Femeia din Bălceana a prezentat primele simptome de îmbolnăvire la scurt timp după ce a ajuns în Moldova și a fost transportată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Toma Ciorbă”. Potrivit primarului satului Bălceana, Iurie Pasat, primul test făcut femeii a arătat că nu este infectată cu coronavirus. Aceasta a revenit acasă.

”A fost testată inițial la coronavirus și s-a constatat că este o răceală, pneumonie, dar nu-i coronavirus. Doamna a venit acasă și pe parcurs i s-a făcut mai rău și astăzi a fost transportată din nou la spital și la ora 17:00 s-a confirmat că are coronavirus”, a declarat pentru Sputnik Moldova primarul satului Bălceana, Iurie Pasat.

Deși toate persoanele care vin din țările afectate de COVID-19 sunt obligate să se autoizoleze timp de 14 zile la domiciliu, femeia nu a respectat acest lucru. Ea nu doar că a avut contact direct cu membrii familiei, dar a mers și la biserică, la punctul medical și într-o altă localitate. Nu se cunoaște exact numărul de oameni cu care a interacționat, dar se pare că este un cerc destul de mare.

Primarul satului Bălceana, Iurie Pasat, a recunoscut că femeia nu a respectat regimul de autoizolare la domiciliu de 14 zile impus de autorități. Acesta a declarat că nimeni nu a știut că ea trebuie să stea în carantină, chiar dacă este promovat masiv acest mesaj prin intermediul surselor de informare.  

”Medicul de familie a fost înștiințat. Doamna a venit cu 10 zile în urmă, dar la noi în țară acum patru zile s-a declarat situația asta excepțională. Nici nu a știut nimeni că trebuie să stea în carantină. Era sub supravegherea medicului de familie ”, a precizat primarul satului Bălceana pentru Sputnik Moldova.

Pasat a mai declarat că a fost dispus ca persoanele care au avut contat direct cu femeia să nu iasă din casă. Întrebat dacă va institui carantină sau nu în sat, acesta a răspuns că așteaptă un răspuns de la autoritățile competente.

”Aici ține mai mult de medicină. Dacă o să am așa informații, eu cred că o să avem mari bătăi de cap în localitate. A fost anunțată familia să nu mai iasă din casă, să se autoizoleze. Am anunțat persoanele care au avut contact direct cu ea. Sora ei se simte rău. Medicul este la curent. La moment acestea sunt măsurile: să stea acasă ”, a precizat Iurie Pasat pentru Sputnik Moldova.

Consilierul pe comunicare al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Cristina Stratulat avea telefonul deconectat la momentul realizării materialului și nu am putut să discutăm pe marginea acestui subiect.

Ne-am fi dorit să aflăm cum este posibil ca o astfel de situație să se întâmple în condițiile în care ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, ne dă asigurări în fiecare zi că testele recomandate de OMS sunt sută la sută sigure.

Notă: Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției Sputnik Moldova.

54973
Tagurile:
Hâncești, coronavirus, carantină, satul
Tematic
Premierul și ministrul Sănătății, la Spitalul „Toma Ciorbă” – detalii
Aeroportul Stepanakert

Aeroportul din Stepanakert trebuie folosit pentru misiuni de menținere a păcii

27
(reînnoit 13:47 02.12.2020)
Misiunea de menținere a păcii din Karabah se distinge prin cea mai complexă logistică. Modernizarea aerodromului din Stepanakert va permite primirea aeronavelor de transport militar ale forțelor aerospațiale ruse și crearea noilor capacități operaționale.

În plus, va permite rezolvarea multor probleme de aprovizionare a grupului militar.

Karabahul este conectat cu Armenia numai prin coridorul Lacin, care are o lățime de 5 kilometri. Drumul este supravegheat de forțele rusești de menținere a păcii și totuși rămâne extrem de vulnerabil în cazul unei posibile agravări a situației în regiune. În viitor urmează o construcție dificilă a unui nou drum (coridor) și transferul orașului Lacin în Azerbaidjan. Însă transportarea promptă a persoanelor și a bunurilor este necesară chiar astăzi.

Drumul de la Stepanakert la Erevan (baza aeriană Erebuni, aeroportul Zvartnoț) are o lungime de 320 de km. În primele zile ale operațiunii, forțele de menținere a păcii s-au mutat în Stepanakert pe acest itinerar. Apoi (pe 28 noiembrie) au trecut pe un traseu combinat: vagoanele cu marfă și echipamente din Rusia ajung la gara azeră Barda și, după reîmbarcarea în mașini, au de parcurs aproximativ 100 de kilometri pe jos de-a lungul rutei Barda - Agdam - Stepanakert. Indiferent de traseu, este de parcurs o cale lungă.

Transferul operativ al unităților și echipamentelor militare și a mărfurilor pe o distanță de sute de kilometri în condițiile din Nagorno-Karabah se transformă într-o operațiune militară complexă. De două ori pe an are loc rotația personalului grupului de menținere a păcii. Complexitatea situației din regiune poate necesita forță de muncă și resurse suplimentare. În același timp, la nouă kilometri de Stepanakert se află aeroportul Hankendi, care este ipotetic capabil să primească avioane grele de transport militar. Zborurile aici au încetat la începutul anilor 1990 din cauza luptelor.

Calea spre pace: Cum Rusia ajută locuitorii din Nagorno-Karabah
© Video : Ruptly / Минобороны России / МЧС России

Infrastructura aeroportuară a fost lovită de atacuri cu rachete din partea Azerbaidjanului în septembrie și octombrie 2020, dar pista are o lungime de 2.200 de metri. Relieful terenului permite, dacă este necesar, alungirea benzii cu 1000 de metri și construirea unei noi piste lângă aceasta. Costul reconstrucției și modernizării aeroportului de lângă Stepanakert, la o examinare mai atentă, poate să nu fie mai scump decât zborurile pe distanțe lungi pe parcursul a mai mulți ani. E o investiție uriașă de timp și efort. Aeroportul poate de asemenea să devină un centru logistic pentru transferul de mărfuri civile și o componentă importantă a creșterii economice a Nagorno-Karabahului în viitor.

Cale lungă și periculoasă

Forțele rusești de menținere a păcii de la cele 23 de posturi de observație monitorizează respectarea încetării focului în Nagorno-Karabah în regim non-stop, asigură securitatea vehiculelor și deplasarea populației locale de-a lungul coridorului Lacin. Din 14 noiembrie, peste 26 de mii de refugiați s-au întors în siguranță la casele lor. Geniștii ruși, medici militari și angajați ai Ministerului Situațiilor Excepționale lucrează activ în regiune.

Nagorno-Karabah
© Sputnik / Михаил Воскресенский
Rezolvarea sarcinilor de menținere a păcii necesită o mobilitate constantă. Un protocol special semnat de Moscova și Baku pe baza acordului trilateral Rusia-Azerbaidjan-Armenia privind încheierea războiului din Karabah prevede deblocarea comunicațiilor de transport între Azerbaidjan și Armenia. Evident, acest document ridică interdicțiile nu numai la sol, ci și în aer. Se referă la zborurile către aeroportul Stepanakert. O rută directă din Rusia ar elimina multe dintre problemele de logistică și aprovizionare și ar crea noi capacități operaționale pentru gruparea militară a celei de-a 15-a brigăzi de menținere a păcii.

Anterior, Georgia, la cererea Azerbaidjanului și Armeniei, și-a deschis spațiul aerian pentru aviația de transport militar rus, ale cărei avioane au zburat către Erevan. Apoi mai departe, către Stepanakert, un marș inevitabil și lung cu tehnica militară. Acum este momentul să deblocăm complet cerul deasupra regiunii. Acest lucru ar putea facilita proiectul de construire a unui drum din Azerbaidjan către autonomia Nahicevan.

Cer închis

Aerodromul Stepanakert a fost deja reparat și a fost gata să primească avioane în 2012. Dar acest lucru nu s-a întâmplat din cauza opoziției din Baku. Cu toate acestea, după încheierea acordului trilateral și începerea operațiunii rusești de menținere a păcii, situația din regiune s-a schimbat radical. Este timpul să regândim abordarea siguranței zborurilor și să ridicăm interdicțiile. Mai mult, există precedente pentru „compensarea” azero-armeană: zborurile de la Baku la Nahicevan trec prin coridoare internaționale peste Armenia, iar companiile aeriene armene folosesc coridoare aeriene protejate la nivel internațional pe teritoriul Azerbaidjanului.

Perspectivele deminării în Nagorno-Karabah
© Sputnik / Максим Блинов

Președintele azer Ilham Aliyev a declarat la 1 decembrie: "Va veni ziua în care armenii și azerii ce locuiesc astăzi în Nagorno-Karabah, care vor reveni cu siguranță acolo, vor trăi din nou în bună vecinătate. Există probleme logistice, probleme de transport, securitate energetică. Vom lua în considerare toate aceste probleme". Acest lucru este încurajator. Și dacă aeroportul aflat la mare altitudine își va ”deschide aripile” în curând, acesta va va contribui la instaurarea păcii și stabilității regionale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

27
Tagurile:
Aeroport, Karabah
Тема:
Situaţia în Nagorno-Karabah
Tematic
Muncă de durată: Geniștii ruși în Nagorno-Karabah


Загрузка...

"Rușii au făcut asta": A fost construită o putere totalitară mondială

184
(reînnoit 20:16 01.12.2020)
AIP ”Rossiya Segodnya” a găsit un răspuns la întrebarea pentru ce va fi pedepsită Rusia în următorii patru ani de către Statele Unite ale Americii.

Acest răspuns este unul indirect. Timp de șase luni, specialiștii Agenției au efectuat un studiu (cu denumirea codificată „Caracatița 3”) asupra a zeci de surse mass-media americane de top, în care a fost menționată Rusia, scrie autorul RIA Novosti, Viktor Marahovsk.

Concluzie: acum este ușor de înțeles contextul în care existăm pentru sfera mass-media americană (și, prin urmare, pentru politica americană). Și rolul pe care îl jucăm acolo.

Aceasta înseamnă că atitudinea față de noi și acțiunile viitoare în legătură cu Rusia sunt aproximativ clare.

O noutate mai veselă: mass-media americană ne țin minte, ne iubește, amintește despre noi - chiar mai intens decât în ​​2016, când, când „isteria rusească” părea să fi atins apogeul (numărul de mențiuni a crescut cu un sfert).
O știre mai tristă: La o distanță de un an de zile de la studiul anterior (vă recomandăm cordial să vă familiarizați cu materialul din toamna anului 2019), nu s-a schimbat practic nimic.

Din cele 1227 de publicații relevante despre Rusia apărute în perioada 1 august - 15 noiembrie a acestui an, practic n-au existat materiale pozitive.

 Publicații care pot fi considerate neutre („nu, rușii nu au lansat un hashtag toxic despre victoria lui Trump”; „nu, rușii nu au influențat rezultatul alegerilor”; „rușii își neagă implicarea în alegeri”) - 46 de articole, ceea ce constituie patru la sută din numărul total de articole publicate.

Restul de 96 la sută - nu sunt nici măcar vreo repetare, ci un ciocănit în capul publicului țintă a aceleiași mantre: rușii se amestecă în alegeri, rușii îți pătrund în conștiință pe rețelele de socializare, rușii îl sprijină pe Trump, rușii răspândesc fake-uri.

Acest ciocănit era atât de plictisitor și lipsit de speranță încât nu era chiar nimic de înțeles: undeva în birouri sau într-o locație îndepărtată erau niște jurnaliști și redactori care nu erau cu adevărat interesați de nimic, care, la intervale de cinci ori pe zi (cum ar fi, De exemplu, CNN - 570 de postări în 106 zile) deschideau gura pentru ca să anunțe:

 • Putin visează să-l susțină pe prietenul său Trump și să intervină în alegerile noastre,
 • Rusia continuă tentativele de deturnare a alegerilor,
 • Trolii ruși exercită influență asupra auditoriului,
 • Rețelele de socializare nu controlează suficient activitățile hackerilor și trolilor ruși,
 • Votând pentru Trump, tu votezi la comanda ”lordului întunecat” Putin.

Acest lucru nu a avut și nu are, bineînțeles, nimic de-a face cu Rusia. Acesta este un element al vieții media interne a Statelor Unite - o țară cu populație deloc erudită și, în același timp, un ciclu electoral continuu. Țările în care sarcina tunurilor media, care-i bat pe dușmani interni, este de a bombarda în mod constant audiența cu aceleași mantre sugestive, mantre-sugestii care cheamă să vină la următoarele alegeri și să voteze pentru cine trebuie (iar asta, dacă ați uitat cumva, se numește democrație).

Anul 2020 a adus o singură inovație la această democrație viguroasă: platformele sociale - giganții Facebook și Twitter au început să cenzureze spațiul media aflat sub controlul lor în favoarea candidatului democrat Joe Biden.

Adică:

 • suprimarea manifestărilor conștiinței colective care îl glorifică pe Trump ca „luptător împotriva mafiei perverșilor” (vezi interdicția Qanon) - cu deplina complicitate a conspirologiei în oglindă, demonizându-l pe Trump ca marionetă a lui Putin și patron al rasistilor albi,
 • să-l opreasc pe Trump însuși de fiecare dată când acesta spunea ceva care era considerat ca fiind neadevărat de „experții independenți atrași de rețeaua de socializare” (am reușit să găsesc date pentru 19 octombrie: lui Trump i s-a închis gura de 65 de ori, dar adevăratul tablou cu blocarea aproape totală a lui Trump era încă înainte),
 • suprimarea investigațiilor realizate chiar și de cele mai populare mass-media cu privire la modul în care Biden și familia sa s-au făcut de cap în Ucraina (aici Twitter și Facebook au vorbit în tandem și foarte eficient - majoritatea alegătorilor democrați nu au aflat despre aventurile lui Biden Jr. descrise de New York Post).

De fapt, am văzut construirea unui stat totalitar al secolului informațional XXI, care sa încheiat literalmente în fața ochilor noștri. Puterile în care deținătorii spațiului media promovează simultan fantome (cum ar fi aceeași implicare rusească, care, așa cum a declarat șeful Agenției SUA pentru securitate cibernetică și securitate a infrastructurii, Christopher Krebs, pur și simplu nu existau) și interzic obiecțiile și, după o creștere magică a sprijinului pentru democrați, cu 14 milioane de voturi Interzic vocile celor care se îndoiesc și promovează - în ritmul aceleiași sugestii de mantră - teza „nu, nu au existat falsificări, Trump minte, Trumpistii mint și ei”.

... Ce merită să fie remarcat aici.

Desigur, noi nu suntem în niciun caz în măsură să influențăm acțiunile ulterioare ale administrației SUA. În primul rând, pentru că în America nu există „lobby pro-rus” și nu a existat niciodată un „lobby pro-rus” (și, în special, nu a fost niciodată printre republicani: cel mai „pro-rus” politician din Statele Unite a fost de fapt candidatul marginal la președinție din partea Partidului Democrat Tulsi Gabbard, care din anumite motive nu ne îndemna să pedepsim, fapt pentru care a fost numită „candidatul rușilor”).

Și în al doilea rând - și cel mai important - trebuie să ne amintim un lucru simplu: de aproximativ un deceniu încoace, elita SUA (politică, mass-media, orice altceva) nu știu la naiba nimic despre Rusia. Niciun politician american nu călătorește în țara noastră toxică, niciunul dintre ei nu a văzut Moscova, Sankt Petersburgul, Ekaterinburgul, Siberia și Kamceatka; niciunul dintre ei nu s-a întâlnit cu niciun ruș, cu excepția diplomaților ruși, în următoarea sesiune de împunsături reciproce pregătite la ONU; toate informațiile despre Rusia le sunt furnizate de cadre profund bolnave, din rândul lesbienelor politice transnaționale și a unor politicieni plictisitori de opoziție, care de fiecare dată supraviețuiesc în mod miraculos după otrăvirile mortale ale lui Putin. Dar aceasta, desigur, se află la periferia atenției lor: toți dușmanii principali sunt acum concentrați asupra propriei națiuni și anume cu ei luptă în primul rând.

Iată în ce constă vestea bună aici.

Din toate motivele enunțate mai sus, nu ar trebui să credem precum că în raport cu țara noastră vor fi aplicare metode deosebit de sofisticate de contracarare și pedeapsă.

Pentru a aplica acțiuni corecte și direcționate oricărei țări, trebuie să o cunoașteți. Oricine a încercat să-l omoare pe șeful de nivel superior în vreun un joc electronic știe: fără un studiu îndelungat, acest lucru este imposibil.

Deci: Statele Unite nu numai că nu sunt foarte capabile să lovească Rusia într-un loc dureros (aproape tot ce ar putea fi împușcat a fost deja împușcat cu mulți ani în urmă). Totul este mult mai rău: ei nu sunt capabili să se concentreze cu adevărat asupra sarcinii de a provoca daune țării noastre.

Dintr-un singur motiv: în acest moment, oligarhia media-politică a câștigat acolo, care își consideră oponenții interni drept principalii inamici.

Aceasta înseamnă că, pe fondul necesității de a exercita presiuni asupra:

 • conservatorilor religioși cu respingerea „noii egalități”, adică poziția privilegiată necondiționat a minorităților deviante;
 • bărbaților albi pentru ideile lor despre propria lor utilitate și justificarea modului lor de viață;
 • energiei tradițională în favoarea celei „verzi” - imaginara amenințare rusească în mod deliberat va fi considerată marginală. Și să fii învins prin metode zgomotoase, dar ineficiente.

Acest lucru nu înseamnă că nimic nu amenință macro-proiectele rusești precum Nord Stream - 2. Dar nu există niciun motiv să credem că amenințarea este din ce în ce mai puternică.

Putin a explicat de ce nu l-a felicitat pe Biden
© Video : Ruptly / "Москва. Кремль. Путин", Россия-1

Desigur, pe noi nu ne iubesc (poate chiar ne urăsc - ce altceva poate exista pentru singura țară de pe glob care este capabilă să distrugă hegemonul mondial în jumătate de oră în caz că se întâmplă ceva).

Dar structura totalitară a statului, indiferent dacă este bazat pe „principiul liderului” sau pe cel „democratic”, diferă de structura normală a statului prin faptul că mereu caută și găsește principalii dușmani în interiorul său.

Deci nouă nu ne rămâne decât să avem răbdare.
Și să ne aprovizionăm cu popcorn. Ei bine, sau cu semințe.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

184
Tagurile:
SUA, Rusia
Tematic
Rusia critică SUA pentru părăsirea Acordului Open Skies


Загрузка...
PSG caută revanșa cu Manchester United

Manchester United - PSG este cel mai tare meci al serii din Liga Campionilor

0
Manchester United - PSG se joacă astăzi, de la ora 22:00, într-una dintre cele mai așteptate partide din etapa a 5-a a grupelor Ligii Campionilor. Englezii se califică dacă obțin un punct, iar francezii au nevoie de victorie pentru că speră la optimele competiției.

CHIȘINĂU, 2 dec – Sputnik. PSG are însă un complex în fața lui Manchester United. Campioana Franței a fost eliminată în 2019, iar în actuala ediție a pierdut pe teren propriu, cu 1-2.

Elevii lui Ole Gunnar Solskjaer vin după patru victorii consecutive și au nevoie de doar un punct pentru a-și asigura calificarea în faza următoare a competiției.

De cealaltă parte, Thomas Tuchel e foarte aproape să fie demis, dacă nu va câștiga pe Old Trafford și va rata calificarea în primăvara Ligii Campionilor, competiție pe care francezii își propun, în fiecare an, s-o câștige. Germanul și-a odihnit mai mulți titulari în ultimul meci din campionat, iar PSG a scos decât o remiză cu Bordeaux, scor 2-2.

Meciul Man Utd - PSG va fi transmis de Prime în Republica Moldova și Digi Sport în România. Partida va fi arbitrată de o brigadă din Italia, în frunte cu Daniele Orsato.

În celălalt meci al grupei H, echipa lui Alexandru Epureanu, Istanbul Bașakșehir, va primi replica lui Leipzig. Tot de la ora 19:55 FC Krasnodar va înfrunta Rennes.

Tot astăzi se întâlnesc perechile Sevilla - Chelsea, Dortmund - Lazio, Brugge - Zenit, Juventus - Dinamo Kiev și Ferencvaros - Barcelona.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tematic
Un nou focar de coronavirus la PSG!


Загрузка...