Peter Michalko

Moldova, o mică colonie la marginea Europei Iată de ce Michalko ne face cu degetul

632
(reînnoit 11:43 17.02.2020)
Păzește-mă, Doamne, de prieteni, fiindcă de dușmani mă apăr și singur, spune un proverb vechi, care astăzi este mai actual ca niciodată, dacă stăm să vedem cine sunt partenerii strategici ai țării noastre.

Acest vechi proverb românesc mi-a venit în minte după ce șeful Delegației Uniunii Europene, Peter Michalko, s-a arătat surprins de faptul că actualele autorități de la Chișinău intenționează să facă un pas timid de protejare a pieței interne.

Și anume, majoritatea parlamentară sau, cel puțin, Partidul Socialiștilor, intenționează să adopte un proiect de lege de amendare a Legii cu privire la Comerțul Interior, care, deja în redacția nouă, să prevadă ca cel puțin jumătate dintre mărfurile alimentare din magazine să fie autohtone.

În data de 13 februarie, participând la reuniunea Platformei Societății Civile – Uniunea Europeană – Republica Moldova, Peter Michalko s-a arătat surprins de acest proiect de lege care a fost trimis spre examinare Parlamentului câteva zile mai târziu, în data de 7 februarie.

"Prietenii" care ne "ajută" să rămânem cea mai săracă țară a Europei

 „80% din investițiile care vin în Moldova sunt din Uniunea Europeană. În același timp, este important ca reformele asociate cu Acordul de Liber Schimb să continue pentru a spori oportunitățile de dezvoltare și pentru a îmbunătăți mediul de afaceri. Privim cu surprindere că legi care nu corespund angajamentelor luate în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului și Acordul de Liber Schimb sunt repuse pe agenda parlamentară. Mă refer la Legea comerțului interior. În concluzie, avem în spate suficient timp pentru a înțelege unde sunt provocările pentru relația noastră: Uniunea Europeană – Republica Moldova. Așteptăm în continuare să avem acțiuni concrete și rezultate palpabile”, a menționat Peter Michalko, fiind citat de presa locală.

Prin această declarație domnul Michalko apără clar și energic interesele producătorilor europeni care au invadat piața Republicii Moldova, mai bine zis, ale marilor corporații, că producătorul mic, mijlociu sau de nivel național nu mai ajunge cu marfa lui până la noi. Iar interesele acestor mare corporații sunt să aibă liber acces pe piața noastră, lucru care s-a întâmplat odată cu semnarea Acordului de Liber Schimb, și să cucerească această piață, eliminând producătorul local – lucru ce se desfășoară astăzi și este deja cam pe ultima etapă. În curând nu va rămâne nici pomină de producător local. Și iată că încercarea timidă a autorităților de la Chișinău de a proteja cât de cât acest producător local este taxată cu vehemență de șeful Delegației Uniunii Europene.

Moldova, o colonie săracă a Occidentului care, se pare, dă semne de neascultare

Michalko le reproșează autorităților și, în același timp, nouă - tuturor cetățenilor Republicii Moldova, că „80% din investițiile care vin în Moldova sunt din Uniunea Europeană".

O fi fiind așa cum spune șeful delegat, numai că nu prea înțeleg la ce ne ajută aceste investiții dacă din an în an cetățenii moldoveni o duc tot mai rău, pleacă tot mai mulți peste hotare ca să le asigure occidentalilor forță de muncă ieftină, iar mărfurile occidentalilor sunt tot mai prezente pe piața noastră, așa cum am spus, practic au invadat mica piața a Republicii Moldova. Dar dacă nu avem producător local, dacă nu producem, nu avem nici acumulări la buget și continuăm să ne bălăcim în sărăcie grație pomenilor de peste hotare și a "investițiilor europene" cu care se laudă domnul Michalko. Iar banii pe care îi trimit acasă moldovenii ce muncesc în Occident se întorc din nou în buzunarele marilor corporații. În felul acesta am ajuns o colonie a Occidentului care ne exploatează forță de muncă ieftină și care a acaparat mica noastră piață de desfacere. Și lucrul acesta s-a întâmplat datorită Acordului de Liber Schimb, la care domnul Michalko face trimitere.

Știu că mi se va replica că și Uniunea Europeană ne-a oferit piața sa de desfacere, imensa sa piață de desfacere. Formal da, dar nu și în realitate. Întâmplarea face ca imediat după declarația domnului Michako Biroul Național de Statistică să facă publice datele privind schimburile comerciale externe pentru anul trecut.

Situația este dezolantă. Potrivit statisticii, în anul 2019 exporturile de mărfuri au totalizat 2,8 miliarde dolari, volum superior celui realizat în anul 2018 cu 2,7%. Deci, exporturile sunt în creștere cu 2,7 la sută față de 2018. Ghinionul este că și importurile sunt în creștere. "În anul 2019 importurile de mărfuri au constituit  5,8 miliarde dolari, volum superior celui înregistrat în anul 2018 cu 1,4%", constată statisticienii. Drept rezultat, "decalajul considerabil în evoluția exporturilor și importurilor Republicii Moldova a determinat acumularea în anul 2019 a unui deficit al balanței comerciale în valoare de 3,1 miliarde dolari, cu 8,7 milioane de dolari (+0,3%) mai mult, comparativ cu cel înregistrat în anul 2018".

Altfel spus, exportăm de 2,8 miliarde dolari, dar importăm de două ori mai mult: 5,8 miliarde dolari, iar deficitul balanței comerciale este mai mar decât valoarea exporturilor. Unde s-a mai văzut asta?

Importurile din UE, neacoperite de exporturi

Veți spune că acesta este comerțul Republicii Moldova cu toate statele lumii, nu cu Uniunea Europeană. Adevărat, doar că în cazul comerțului cu UE lucrurile nu stau mai bine.  

Președintele Dodon
© Sputnik / Михаил Климентьев
Potrivit raportului Biroului Național de Statistică, în anul trecut exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene (UE–28) au însumat 1,8 miliarde dolari (cu 1,7% mai puțin față de anul 2018), deținând o cotă de 65,9% în total exporturi (68,8% - în anul 2018). În același timp, importurile de mărfuri din țările Uniunii Europene (UE-28) s-au cifrat la 2,9 miliarde dolari (cu 1,4% mai mult față de anul 2018), deținând o pondere de 49,5% în total importuri (49,5% - în anul 2018). În felul acesta, cu țările Uniunii Europene (UE-28) balanța comercială are un deficit de 1,1 miliarde dolari.

Tot Biroul de Statistică constată că în cazul țărilor Uniunii Europene (UE-28) gradul de acoperire a importurilor cu exporturi în anul 2019 a constituit 63,3% (în anul 2018 - 65,3%).

Acestea sunt "avantajele" Acordului de Liber Schimb și ale asistenței financiare a Uniunii Europene și unor instituții financiare internaționale, Fondul Monetar Financiar, în special, "avantaje" pe care șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova le-a trecut cu vederea.

Exporturile Republicii Moldova nu sunt neapărat și moldovenești

Apropo, încă un lucru important. Ceea ce Biroul de Statistică ne prezintă drept exporturi ale Republicii Moldova nu sunt în totalitate exporturi de mărfuri moldovenești, produse de moldoveni, pentru că multe din ele sunt mărfuri străine produse în Republica Moldova prin tot felul de zone economice libere, în regim de lohn, de la care moldovenii și statul Republica Moldova nu au mare folos.

Și iată, în aceste condiții, autorităților moldovenești li se dă peste mână când încearcă să protejeze nu piața de mărfuri, în general, ci doar cea de mărfuri alimentare, prevăzând ca jumătate din mărfurile alimentare de pe raft să fie de producție autohtonă. Doar jumătate din cele alimentare. Dar nici asta nu se poate. Partenerii noștri strategici sunt buni și milostivi cu noi, slugile lor credincioase, doar că se supără rău atunci când acestea le afectează cumva interesele financiare. Atunci ei devin furioși și necruțători. Iată de ce Peter Michalko ne face cu degetul.

Opinia autorului nu coincide în mod neapărat cu cea redacției.

632
Tagurile:
europa, colonie, Moldova, Peter Michalko

"Să-i lovim pe ruși într-un loc vulnerabil": Ce s-a gândit facă NATO

653
(reînnoit 14:01 22.01.2021)
Creșterea contingentului militar, construirea infrastructurii militare și consolidarea ulterioară internațională – în 2021, NATO va crește presiunea asupra frontierelor vestice ale Rusiei.

CHIȘINĂU, 22 ian – Sputnik. În mai-iunie, Alianța va organiza cele mai ample manevre de după Războiul Rece – Defender Europe 2021. Răspunsul la acestea vor fi nu mai puțin amplele exerciții comune ale Rusiei și Belarusului "Zapad – 2021", programate pentru septembrie. Despre cum s-ar putea încheia toate acestea – în materialul Sputnik.

Câmpul de luptă – Europa

În timpul manevrelor Defender Europe 2021, ca și până acum, se vor practica acțiuni defensive și ofensive în Europa de Est și în țările baltice. Conform legendei exercițiilor, forțele NATO vor trebui să asalteze regiunea Kaliningrad, să blocheze regiunile vestice ale Rusiei și, de asemenea, să reflecte "ofensiva masivă rusă". Spre deosebire de anii precedenți, în 2021 o atenție specială va fi acordată nu Europei de Est, ci de Sud. Manevrele sunt planificate în Muntenegru, Kosovo și Albania. În Bulgaria și România vor avea loc exerciții de apărare antiaeriană și de lansare de rachete din clasa "sol – sol". Iar Ungaria va oferi mijlooace și forțe pentru desfășurarea "războiului".

Americanii vor transfera forțe semnificative în Europa, inclusiv unități din Divizia 1 Cavalerie și Divizia 82 Airbone. Sute de unități de echipament militar în diverse scopuri vor fi transportate peste Atlantic. De asemenea, din statul Florida va fi adusă Brigada 53 Infanterie. Este posibil ca, după exerciții, americanii să "uite" din nou o parte din armamente în Europa, așa cum sa întâmplat de mai multe ori. Potrivit experților, în acest fel, Pentagonul, din an în an, își consolidează capacitățile ofensive în regiune.

Drept răspuns la Defender Europe 2021, Rusia și Belarus vor organiza manevrele "Zapad – 2021" în septembrie. După cum a declarat luni ministrul apărării al Republicii Belarus, Viktor Hrenin, "exercițiile comune vor permite testarea unor noi metode de acțiune comună a unităților de asalt combinate într-o zonă extrem de urbanizată", precum și "evaluarea eficacității armelor și echipamentelor noi și modernizate". Minskul a subliniat că manevrele strategice reflectă "relațiile puternice de alianță și unitatea punctelor de vedere ale instituțiilor de apărare din Belarus și Rusia privind asigurarea securității militare a ambelor țări".

Arătarea puterii

Ambele părți nu au folosit limbajul diplomatic obișnuit în legătură cu manevrele împotriva vreunui stat sau bloc militar. Practicarea asaltului asupra Kaliningradului de către forțele NATO și pregătirea militarilor ruși pentru bătăliile urbane indică clar cine va lupta cu cine. Desigur, probabilitatea unui conflict armat la scară largă este mică, dar foarte reală.

Potrivit experților, schimbarea puterii în Statele Unite va afecta direct acțiunile NATO în 2021. În cei patru ani de președinție a lui Donald Trump, unitatea blocului Atlanticului de Nord a slăbit semnificativ. Proprietarul Casei Albe nu a ascuns că urmărește, în primul rând, interesele americane și nu a exclus posibilitatea de a părăsi Alianța. O astfel de retorică a provocat o mare îngrijorare în Europa, reapărând problema armatei UE. Noul președinte va încerca evident să remedieze totul.

"Relațiile dintre Rusia și NATO se vor deteriora în acest an", a spus Konstantin Sivkov, prim-vicepreședinte al Academiei pentru Probleme Geopolitice. "Biden vrea să restabilească și să mobilizeze Alianța. Și pentru a face acest lucru are nevoie de un inamic extern. Rusia este cea mai potrivită pentru acest rol, întrucât China este prea departe. Washingtonul are nevoie de imaginea unui dușman extern și pentru a consolida societatea americană".

Câștigarea banilor

Cu toate acestea, experții consideră că, în realitate, NATO nu are planuri agresive evidente împotriva Rusiei. Iar extinderea ulterioară a Alianței pentru americani este o modalitate de a face bani și de a lega Europa de sine și mai mult. Washingtonul se va întoarce la era pre-Trump și își va crește interferența în treburile Lumii Vechi.

Joe Biden
© REUTERS / JONATHAN ERNST

"Cred că în 2021 NATO va demonstra cum se transformă dintr-o organizație militară într-un fel de corporație globală", explică politologul-americanist Serghei Sudakov. "Problema cheie a Alianței rămâne a fi finanțarea. Se știe că cel care plătește, acela și comandă muzica. Două treimi din buget sunt asigurate de către Statele Unite, acest lucru nefiind pentru nimeni un secret. Știm foarte bine că costurile au depășit deja un trilion de dolari. În special, datorită Washingtonului. Statele europene se bazează pe aprovizionarea din Statele Unite – până la rațiile uscate. Acest lucru susține bugetul colosal al SUA pentru apărare – corporațiile, care acționează în interesele NATO, câștigă sume uriașe de bani".

Expertul a menționat că deja astăzi activitatea Alianței Atlanticului de Nord arată ca un transfer de bani dintr-un buzunar în altul. Washingtonul alocă fonduri NATO, aliații le folosesc pentru a cumpăra echipamente și arme americane și cercul se închide.

Europa pentru Statele Unite sub Biden va rămâne una dintre principalele piețe pentru produsele militare. Acest lucru înseamnă că ar trebui să ne așteptăm la o creștere a retoricii antirusești de peste ocean. Dar majoritatea experților sunt siguri: Washingtonul și Bruxelles-ul nu vor îndrăzni să testeze cu adevărat puterea celei de-a doua celei mai puternice armate din lume.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

653
Tagurile:
Rusia, NATO
Tematic
Lavrov condamnă decizia SUA de includere a Cubei în lista sponsorilor terorismului


Загрузка...
Joe Biden

Biden transmite un mesaj crucial Rusiei

2601
(reînnoit 10:06 22.01.2021)
Un mesaj care anunță o decizie crucială pentru următorii ani – și care ridică multe întrebări în privința intențiilor lui Joe Biden nu numai față de Rusia, ci și în legătură cu China.

BUCUREȘTI, 22 ian – Sputnik. O veste extrem de importantă a fost transmisă de la Washington – preşedintele Joe Biden doreşte prelungirea cu cinci ani a tratatului de limitare a armelor nucleare strategice – ”New START” - încheiat între SUA şi Rusia.

Tratatul, în forma actuală, urmează să expire la începutul lui februarie, transmite Russia Today.

Anunțul a fost făcut de secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, care a spus că Biden va căuta să negocieze o prelungire a acordului înainte ca acesta să înceteze în 5 februarie.

”Președintele spus clar de mult timp că tratatul ”New START” este în interesul securității naționale a Statelor Unite și această prelungire are și mai mult sens atunci când relația cu Rusia este contradictorie, așa cum este și în acest moment”, a declarat Psaki, numind acordul ”o ancoră a stabilității strategice” între cele două țări.

Dar, Casa Albă mai transmite un semnal, în același timp: Biden va urmări și o evaluare a informațiilor despre ceea ce Psaki a numit „acțiuni nesăbuite și contradictorii” ale Moscovei.

„Chiar dacă lucrăm cu Rusia pentru a promova interesele SUA, tot așa lucrăm pentru a cere Rusiei să dea socoteală pentru acțiunile sale nesăbuite și contradictorii”, a spus Psaki.

Topol
© Sputnik / Александр Кряжев
De asemenea, Biden va cere comunității de informații pentru evaluarea completă a cazul penetrării cibernetice de la ”SolarWinds” dar și a interferenței rusești în alegerile din 2020, a utilizării armelor chimice împotriva liderului opoziției Alexey Navalny și a pretinselor recompense asupra soldaților americani în Afganistan.

Deci, o întreagă listă de alegații și acuzații care au fost deja dovedite ca false – dar și un aspect contradictoriu: nimic despre introducerea Chinei în acest tratat, cu toate că superputerea de la Răsărit dorea acest lucru.

Cum poate fi interpretată această ”omisiune”? Ca o intenție specială față de China a noii administrații democrat-globaliste?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

2601
Tagurile:
Rusia, China, Joe Biden, SUA


Загрузка...

Imagini spectaculoase: Un cârd de flamingo roz pe laguna din Izmir - Video

0
(reînnoit 14:35 24.01.2021)
Un cârd de flamingo roz pe o lagună din Izmir din TurciaUn cârd de flamingo roz pe o lagună din Izmir din TurciaUn cârd de flamingo roz pe o lagună din Izmir din Turcia

Un cârd de flamingo roz s-a așezat în laguna Chakalburnu din Izmirul turcesc. În imagini puteți vedea cum se odihnesc păsările care pe suprafața apei. Zona este bine protejată de vânturi, ceea ce le permite păsărilor să se distreze în liniște.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Turcia, Izmir, flamingo
Tematic
Nebunie totală pe Tik Tok: Cursă auto în Capitală - Video


Загрузка...