Vlad Plahotniuc

Filmul evenimentelor politice din 2019: Trei guverne, două scrutine și fuga lui Plahotniuc

587
(reînnoit 14:54 26.12.2019)
Anul 2019 a fost marcat de evenimente de rezonanță, care au fost urmate de schimbări importante pe eșichierul politic. Trei guverne s-au perindat la cârma țării, iar în Parlament s-a configurat o coaliție de stânga și de dreapta, care însă nu a durat mult timp.

CHIȘINĂU, 26 dec - Sputnik. Unul dintre momentele-cheie care a marcat anul 2019 este scrutinul parlamentar din 24 februarie. Pentru prima dată, deputații au fost aleși în baza sistemului electoral mixt de vot: 50 de legislatori au ajuns în Parlament pe liste de partid, iar 51 au fost aleși în circumscripții uninominale.

Первое заседание парламента 2019
© Sputnik / Miroslav Rotari
Ședința de constituire a Parlamentului de legislatura a X-a

Cu cele mai multe mandate s-a ales Partidul Socialiștilor din Republica Moldova - 35. Pe locul doi s-a poziționat Partidul Democrat, cu 30 de mandate, pe locul trei Blocul electoral ACUM - cu 26 de mandate, iar Partidul ”ȘOR”- cu șapte mandate. În Parlament au intrat și trei deputați independenți.

După lungi negocieri eșuate, în cele din urmă, pe 8 iunie, Blocul ACUM a format o majoritate parlamentară cu Partidul Socialiștilor.

Moldova s-a trezit peste noapte cu două guverne

Guvernul Sandu a fost învestit pe întuneric, tot pe 8 iunie, pentru că în sala de plen a Parlamentului a fost deconectată lumina.

Maia Sandu
© Sputnik / Miroslav Rotari
Maia Sandu

Partidul Democrat a refuzat să cedeze puterea, făcând trimitere la deciziile Curții Constituționale, care a stabilit că deputații trebuiau să formeze Guvernul cel târziu pe 7 iunie - adică în cel mult trei luni de la data validării alegerilor și nu de la ședința de constituire a Parlamentului de legislatura a X-a.

”Termenul de trei luni (90 de zile), în care Parlamentul nou ales trebuie să formeze Guvernul, curge de la data validării alegerilor, astfel orice decizie luată de Parlament începând cu 8 iunie este considerată anticonstituțională”, a precizat Înalta Curte.

Această interpretare a Curții Constituționale a bulversat angajații instituțiilor de stat, care nu știau cui trebuie să i se supună - Guvernului Filip sau Guvernului Sandu.

Pe 9 iunie, exponenții Partidului Democrat au organizat un protest de amploare la Chișinău, în care au încurajat oamenii să nu se supună Executivului în frunte cu Maia Sandu, pe care îl considerau anticonstituțional.

Dualitate a puterii la Chișinău: Imagini din cele două tabere politice
© Sputnik / Miroslav Rotari
Dualitate a puterii la Chișinău: Imagini din cele două tabere politice

Tensiunile au căpătat turații în ziua de 10 iunie, când cele două tabere au organizat ședințe de guvern paralele, fiecare declarând-o ilegală pe cealaltă. Proaspăt numită premier, Maia Sandu a ținut ședința de Guvern în Parlament, pentru că în clădirea Executivului, încercuită de polițiști, era, tot în ședință, Cabinetul condus de Pavel Filip.

Dualitate a puterii la Chișinău: Imagini din cele două tabere politice
© Sputnik / Miroslav Rotari
Dualitate a puterii la Chișinău: Imagini din cele două tabere politice

Câteva zile mai târziu, pe 14 iunie, Pavel Filip a anunțat că cedează puterea și pleacă din funcția de premier cu "conștiința împăcată".

Павел Филип
© Sputnik / Miroslav Rotari
Pavel Filip face declarații

A doua zi, Curtea Constituțională și-a anulat deciziile și avizele din perioada 7-9 iunie prin care declara că termenul Parlamentului ales pe 24 februarie a expirat și că noua majoritate PSRM-ACUM se afla în imposibilitate de a forma guvern legitim.

Protestatarii au strîns corturile
© Sputnik / Miroslav Rotari
Protestatarii au strâns corturile

Fuga lui Vlad Plahotniuc

În aceeași zi, în presă au apărut informații că mai multe persoane din conducerea Partidului Democrat intenționează să părăsească țara, iar pe Aeroportul din Chișinău s-ar afla mai multe avioane private.

Dualitate a puterii la Chișinău: Imagini din cele două tabere politice
© Sputnik / Miroslav Rotari
Dualitate a puterii la Chișinău: Imagini din cele două tabere politice

Noaptea, Partidul Democrat a confirmat printr-un comunicat de presă că Vlad Plahotniuc a plecat din Moldova, dar a precizat că se va întoarce peste câteva zile. Fostul lider al PDM nu mai revenit însă până în prezent, iar presa scrie că s-ar afla în Statele Unite ale Americii.

Alegerile locale și parlamentare noi

Pe 20 octombrie, cetățenii Republicii Moldova au fost chemați la urne ca să-și aleagă primarii și consilierii locali. În aceeași zi, s-au desfășurat alegeri parlamentare noi în patru circumscripții uninominale.

Cele patru fotolii de deputat au devenit vacante, după ce legislatorii aleși în aceste circumscripții fie au optat pentru alte funcții, fie au renunțat la mandatul de parlamentar, așa cum a făcut, de exemplu, fostul lider PDM. Vlad Plahotniuc a anunțat că renunță la fotoliul de deputat pe pagina sa de Facebook.

Partidul Socialiștilor și Blocul „ACUM” (PAS și DA) au obținut cele mai multe mandate de consilieri raionali/municipali la alegerile din 20 octombrie 2019.

PSRM s-a clasat pe primul loc în 15 consilii, fiind urmat de Blocul „ACUM”, care a câștigat majoritatea în 11 consilii raionale/municipii.

Partidului Democrat are un număr mai mare de consilieri în 6 raioane. Partidul Politic „Șor” și Partidul Nostru s-au clasat pe primul loc în câte un raion.

În cele mai multe dintre localitățile UTA Găgăuzia (21), învingător printre partide în ceea ce privește numărul de consilieri este PSRM. În două localități a învins PPN, iar într-una - Blocul ACUM.

Lupta pentru cel mai râvnit fotoliul de primar din țară

Socialistul Ion Ceban și liderul PPDA, Andrei Năstase, au luptat în turul doi de scrutin, care s-a desfășurat pe 3 noiembrie, pentru funcția de primar al Capitalei.

Ион Чебан на выборах в Кишиневе
© Sputnik / Miroslav Rotari
Ion Ceban și soția sa și-au exercitat dreptul la vot

Candidatul Partidului Socialiștilor a câștigat alegerile, obținând un scor de peste 52 de procente, cu aproape șase la sută mai mare decât cel înregistrat de contracandidatul său.

Eșecul lui Andrei Năstase

A vrut să fie președinte de țară, apoi președinte al Parlamentului și, în cele din urmă, primar al Capitalei, dar, după ce a pierdut cursa pentru primăria Chișinău și nu mai este nici ministru de Interne, Andrei Năstase a devenit consilier în CMC.

Заседание муниципального совета Кишинёва 15.11.2019
© Sputnik / Osmatesco
Andrei Năstase a devenit consilier municipal

Liderul PPDA, Andrei Năstase, a precizat că fracțiunile PPDA și PAS din Consiliul Municipal Chișinău nu vor participa la formarea coalițiilor cu aleșii din alte formațiuni politice.

Concursul care a dus la demiterea Guvernului Sandu

La începutul lunii octombrie, fostul ministru al Justiției Olesea Stamate a anunțat inițierea concursului pentru selectarea candidaților la funcția de procuror general.

În acest sens a fost creată și o comisie specială, formată din reprezentanți ai societății civile, profesori universitari, experți în domeniul procuraturii, un fost judecător și un psiholog.

20 de pretendenți la fotoliul de șef al Procuraturii s-au înscris inițial în cursă, dar la 6 noiembrie Olesea Stamate a anulat concursul, motivând că nu a fost obiectiv, iar unii dintre candidați ar avea probleme de integritate. În aceeași zi, Guvernul Sandu și-a asumat răspunderea pentru un proiect de lege care-i permitea premierului să-i propună Consiliului Superior al Procurorilor candidații la funcția de procuror general.

Socialiștii, care au făcut alianță cu Blocul ACUM, au taxat inițiativa pe care au calificat-o anticonstituțională și au depus o moțiune de cenzură împotriva Guvernului.

Pe 12 noiembrie, Cabinetul de miniștri în frunte cu Maia Sandu a fost demis cu votul deputaților PSRM-PDM.

Învestirea Guvernului Chicu

A doua zi după destituirea Guvernului Sandu, președintele Igor Dodon l-a desemnat pe consilierul său Ion Chicu candidat la funcția de prim-ministru. S-a întâmplat după ce socialiștii au anunțat că renunță la coaliția cu Blocul ACUM și vor susține formarea unui Guvern minoritar tehnocrat. PSRM a chemat la dialog toate fracțiunile parlamentare. Blocul ACUM a menținut însă o poziție tranșantă: a insistat să fie păstrată aceeași componență a Guvernului, dar și același prim-ministru - Maia Sandu. 

Ion Chicu Ион Кику
© Sputnik / Rodion Proca
Ion Chicu cere votul de încredere al Parlamentului

Pe 14 noiembrie, premierul desemnat Ion Chicu a venit în Parlament pentru a prezenta lista membrilor cabinetului de miniștri. După ce a prezentat programul de guvernare, Chicu și echipa sa au primit votul de încredere al Parlamentului. Pentru învestirea Executivului au votat deputații PSRM și PDM.

Eliberarea fostului premier Vlad Filat

La începutul lunii decembrie, opinia publică din Republica Moldova a fost zguduită de vestea că fostul premier Vlad Filat, condamnat în 2015 la 9 ani de închisoare, a fost eliberat din detenție înainte de termen.

Vlad Filat
© Sputnik / Miroslav Rotari
Fostul premier Vlad Filat a fost eliberat din detenție

La scurt timp, ministrul Justiției a venit în fața presei pentru a vorbi despre eliberarea fostului premier, precizând că această informație a fost pentru el o surpriză. Nagacevschi ar suspecta implicarea Guvernului Sandu în acest proces.

Oficialul a declarat că dosarul a fost expediat în instanța de judecată în data de 12 noiembrie 2019, la demersul directorului interimar a penitenciarului nr 13, chiar în ziua în care a căzut Guvernul condus de Maia Sandu. Fostul premier a negat însă orice implicare în eliberarea lui Vlad Filat din detenție.

587
Tagurile:
Vlad Plahotniuc, Guvernul Chicu, Guvernul Sandu, 2019, anului, politic, bilanț
Aleksei Navalnîi. Arhivă

Germania vrea să-i închidă gura lui Navalnîi

273
(reînnoit 08:30 17.09.2020)
Bloggerul rus Aleksei Navalnîi ar fi declarat că vrea să revină în Rusia după ce se va însănătoși. Ce consecințe ar putea avea această decizie pentru Germania?

MOSCOVA, 16 sep – Sputnik. Aleksei Navalnîi a publicat pe rețele de socializare prima sa imagine după internare, notând că mai are anumite probleme de sănătate, chiar dacă înregistrează o dinamică pozitivă.

Între timp, la conferința de presă de luni, ministrul Afacerilor Externe al Germaniei, Heiko Maas, a cerut să se înceteze orice critici față de concluziile legate de otrăvirea bloggerului rus cu Noviciok, din momentul în care anumite laboratoare din Franța și Suedia au confirmat rezultatele specialiștilor armatei germane. Nu e clar despre ce laboratoare este vorba pentru că toată informația despre ele a fost secretizată.

E puțin probabil ca doleanțele șefului diplomației germane să se împlinească. Însă sunt posibile niște efecte inverse, din momentul în care chiar Aleksei Navalnîi le-a dat o țeapă autorităților germane.

Publicația New York Times, cu referință la un înalt demnitar din structurile de informații ale Germaniei, a anunțat că bloggerul rus intenționează să revină în Rusia după vindecare, “pentru a-și continua activitatea”.

Dacă această informație pe sursă corespunde realității, atunci ne putem bucura pentru Navalnîi, pentru că o astfel de decizie vorbește despre păstrarea unor funcții cognitive, fapt care, potrivit comentariilor medicilor, nu era una garantată, luând în considerație starea gravă în care se afla.

În ultimele câteva decenii mai multe persoane, foste figuri publice și politice, au părăsit Rusia, trântind ușa. Rezultatele au fost mereu aceleași: își pierdeau din autoritate, se integrau în masa comună a emigranților de care nu-i pasă nimănui. Odată cu renunțarea la poziția de luptători cu Kremlinul, aceștia pierdeau și resursele financiare, oferite de acest statut. Oameni cu adevărat bogați, de genul lui Hodorkovski, sunt foarte puțini printre opozanții ruși.

În cele din urmă, singurul lucru care le mai rămane este să-și reverse furia pe rețelele de socializare din mici apartamente din Praga, Riga sau Londra. Alții ar risca chiar să ajungă pe mâna “organelor represive” și “psihiatriei punitive” în noua țară gazdă, așa cum s-a întâmplat în cazul lui Piotr Pavlenski.

Și-au însușit această lecție. În fiecare an, mesajul “plec pentru totdeauna din Rusia, să piară fără mine” se aude tot mai rar.

Pentru Navalnîi un astfel de scenariu ar fi unul cu totul jignitor. Nu e suficient că a devenit cel mai cunoscut opozant din Rusia, dar a reușit să-și construiască un sistem eficient de atragere a resurselor financiare din partea susținătorilor lui. Toate acestea îi asigură în ultimii ani mai multe beneficii și un nivel înalt al bunăstării – de la vacanțe scumpe peste hotare, până la studiile fiicei la Universitatea din Stanford.

Nu e surprinzător faptul că bloggerul nu are nicio dorință să-și lase tot ce a construit în sudoarea frunții, pentru a se transforma într-un nou Skripal, trimis de serviciile britanice într-un loc uitat de lume, în loc să-și trăiască viața în Salisbury – totul de dragul menținerii legendei unei salvări miraculoase de asasinii din GRU.

Anume aici apar contradicțiile principiale între interesele personale ale lui Aleksei Navalnîi și imaginea suferinței lui, prezentate de Occident. Diagnoza anunțata de nemți ar trebui să însemne inadmisibilitatea revenirii lui acasă din considerente de securitate. Însă, faptul că bloggerul vrea să revină cu orice preț, presupune că acest nu crede în otrăvirea cu Noviciok și nici în existența unui pericol pentru viața lui din partea autorităților ruse.

Mai grav: Navalnîi va reveni în țara lui cu epicriza de externare, iar partea germană, din câte se cunoaște, refuză să ofere Moscovei orice informație care i-ar confirma diagnoza. Procuratura generală a Rusiei a expediat o nouă solicitare colegilor săi germani, pentru a studia tot cazul bloggerului rus, însă Berlinul refuză orice cooperare. În schimb, foaia de externare din clinica Charite, cu care va veni Navalnîi acasă, va putea oferi o sumedenie de informații utile organelor competente din Rusia.

Cu alte cuvinte, dorința lui Aleksei Navalnîi de a se întoarce neapărat în Rusia va pune nemții într-o situație foarte neplăcută și dificilă, pentru că riscă să spulbere toate aberațiile pe care le-au organizat în ultimele săptămâni.

Apropo, britanicii au ticluit scenariul mult mai bine. Nu doar spectacolul legat de otrăvirea celor doi Skripal a avut niște proporții impresionante, cu multe detalieri, inclusiv demolarea clădirilor, dar și “victima” a fost aleasă ca la carte: un spion inutil și lipsit de orice valoare, care va executa orice îi vor dicta protectorii. E elocvent faptul că Londra nu a oferit lui Skripal o minimă libertate în acțiuni, nici măcar o comunicare cu jurnaliștii sau diplomații.

A convinge pe Aleksei Navalnîi să se lepede de bună voie, împreună cu familia lui, de toată viața dulce în calitatea lui de principal opozant rus va fi o misiune destul de complicată pentru nemți.

Pentru bloggerul rus știrea proastă constă în faptul că revenirea lui în Rusia va avea niște consecințe foarte neplăcute pentru cineva care a participat la tot acest scandal al Berlinului, încât acolo, pentru a rezolva această problemă, ar putea apela la metode fără a utiliza noțiuni precum “convingere” și “voluntar”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

273
Tagurile:
Germania, Aleksei Navalnîi
Tematic
Peskov a răspuns la apelurile ca Rusia să investigheze cazul Navalnîi


Загрузка...
Soldații americani lângă tancuri M1 Abrams, la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu

Ce pun la cale americanii la frontierile Belarusului

202
(reînnoit 20:16 15.09.2020)
SUA își consolidează tot mai mult prezența la frontierele vestice ale Belarusului și ale Statului Unional.

MOSCOVA, 15 sep – Sputnik, Nikolai Protopopov. Trupe terestre, bombardiere, avioane de luptă și grupurile navale de asalt – Pentagonul și NATO s-au activizat din nou la frontierele Statului Unional.

Recent, în Lituania a aterizat batalionul de tancuri al SUA, care va participa la exercițiile militare „Atlantic Resolve”. Forțele Aerospațiale fixează tot mai des zborurile aviației strategice ale navelor aeriene de recunoaștere. Cu ce este legat acest fapt, aflați în materialul RIA Novosti.

“Amicii” baltici

Câteva zeci de tancuri Abrams, mașinile militare ale infanteriei Bradley, automobile blindate de teren – pe poligonul din Pabrade a fost desfășurată o adevărată mini-armată, iar mai devreme americanii au redislocat în Lituania și aviația – elicopterele Apache și Black Hawk.

Potrivit datelor Ministerului Apărării al Belarusului, pe poligonul lituanian, la o distanță de 15 kilometri de frontierele Statului Unional, au fost aduși peste 500 de militari, 29 de tancuri și 43 de blindate.

Autoritățile republicii baltice au explicat că americanii, împreună cu militarii lituanieni, exersează împreună niște sarcini de antrenament. Manevrele sunt efectuate conform unui grafic și nu sunt îndreptate împotriva altor state. Totuși, autoritățile de la Vilnius solicită americanilor să desfășoare cât mai des exerciții militare pe poligoanele lituaniene, iar asigurarea unei aflări confortabile aliaților lor de peste ocean a devenit una dintre sarcinile prioritare ale guvernului. “Programul de rotație a trupelor americane „Atlantic Resolve” a demarat în perioada „stăpânului” precedent de la Casa Albă”, a menționat  într-o discuție cu RIA Novosti expertul militar al clubului analitic Valdai, Artiom Kureev. “Acestea nu au o legătură directă cu evenimentele din Belarus. Însă, în pofida pandemiei de coronavirus, militarii americani urmează cu strictețe graficul de rotație și nu își anulează manevrele planificate”.

Reamintim că operațiunea „Atlantic Resolve” a fost demarată de SUA imediat după reunificarea Crimeii cu Rusia în anul 2014. Sub pretextul unei „agresiuni rusești”, americanii își desfășoară trupele în diverse state ale Europei, majorând treptat prezența numerică a acestora.

Activitatea nesănătoasă

Potrivit aprecierilor experților, din 2014 NATO și-a dublat nivelul de activitate la frontierele rusești. Ministrul Apărării al Rusiei, Serghei Șoigu, a declarat că Alianța Atlanticului de Nord încearcă să revină la confruntările din perioada Războiului Rece: NATO își dezvoltă infrastructura militară și continuă să-și desfășoare sistemul de apărare antirachetă în Europa de Est.

“Grupările NATO în regiunea Baltică nu se vor reduce numeric”, consideră Kureev. “Elitele acestor state au nevoie de o cooperare cu SUA pentru a demonstra propriului electorat că asigura o protecție de „amenințarea rusească”, pe seama căreia pot fi puse eșecurile în sfera economică, slaba activitate a porturilor și nemulțumirile minorității rusofone”.

Mai mult decât atât, spre deosebire de Germania, Letonia, Estonia și Lituania sunt dispuse să hrănească o armată străină, să-și asume niște cheltuieli semnificative pentru infrastructură și găzduirea trupelor americane.

Mișcările regulare ale trupelor SUA prin Europa au devenit deja o rutină. Cel mai important cap de pod al Pentagonului din Europa de Est se află în Polonia. Acum aici se află 4,5 mii de militari. În curând aici vor fi aduși încă o mie.

Washingtonul și Varșovia au semnat un acord de extindere a cooperării militare. Conform documentului, în Polonia va fi îmbunătățită structura de comandă a Forțelor Armate ale SUA, se vor forma centre de pregătire militară, vor fi create condiții benefice pentru desfășurarea unităților aviației de luptă și transport, precum și forțe ale operațiunilor speciale.

Totodată, SUA ocolesc cu abilitate prevederile Actului Fondator al Rusia – NATO 1997, conform căruia se obliga să nu desfășoare trupe permanente semnificative la frontierele de est.

Pentru “descurajarea” Rusiei în Europa au fost redislocate zeci de avioane și elicoptere. Așa, în Polonia au fost amplasate avioanele de vânătoare f-16 și avioanele de transport C-17 Hercules. În Lituania sunt trimise periodic avioanele de luptă pentru patrularea spațiilor aeriene ale țărilor baltice și bazinului Mării Baltice. Pentru o demonstrație de forță, pe aerodromurile aliaților din NATO, Pentagonul periodic își aduce și “avioanele invizibile” de generația a cincea F-35 Lightning și F-22 Raptor. De asemenea, în Polonia a fost formată o escadrilă a dronelor de recunoaștere și asalt MQ-9 Reaper.

Demonstrarea mușchilor

În Europa este destul de activă și aviația strategică a SUA. La sfârșitul lunii august, trei bombardiere B-52H au exersat atacuri cu rachetele de croazieră asuprea regiunii Kaliningrad. Avioanele strategice au decolat de pe baza aeriană britanică Fairford, au trecut de Olanda, Germania și Polonia spre regiunea poligonului estonian Tapa și au simulat atacuri cu rachete asupra unor obiective de pe teritoriul Rusiei.

La începutul lunii septembrie, “cetățile zburătoare” au survolat Ucraina. B-52 au pătruns pentru prima data în spațiul aerian ucrainean – trei avioane, însoțite de navele aeriene militare ale Ucrainei, au zburat de la frontiera de Vest până la Marea Azov și înapoi.

Potrivit comandantului Forțelor Aerospațiale ale Rusiei, Serghei Surovikin, în decursul unei săptămâni, între 28 august și 4 septembrie, bombardierele aviației SUA au efectuat zece zboruri singulare și în grup în spațiul aerian al Europei de Vest și Est. Totodată, zeci de “spioni” patrulează săptămânal în apropierea frontierelor rusești, avioanele de luptă rusești fiind nevoite să se ridice de câteva ori pe zi pentru misiuni de interceptare.

Însă, menționează Kureev, spre deosebire de China, Rusia tratează cu mai mult calm diverse “exersări ale atacurilor asupra teritoriului”, reacționând la acestea cu exerciții militare. “Beijingul, spre exemplu, reacționează la astfel de gesturi destul de nervos, încercând să-și demonstreze propria forță militară”, menționează expertul.

Statele Unite nu uită nici de spațiul acvatic. Navele lor au devenit niște oaspeți frecvenți nu doar în Marea Neagră. La sfârșitul verii, în Norvegia a fost transferat submarinul USS Seawolf, iar mai devreme navele NATO au exersat acțiuni antibărci în Atlanticul de Nord, în apropierea țărmurilor Islandei.

În mai, flota americană, pentru prima data în ultimii 30 de ani, a pătruns în Marea Barents. Echipajele crucișătorului cu rachete Porter, Donald Cook și Franklin Roosevelt, precum și fregata britanică Kent au învățat să acționeze în condiții climaterice dificile.

Toate aceste acțiuni arată nu doar tentativele alianței de a-și consolida potențialul militar în Nord, dar și sporirea forței Marinei Militare a Rusiei și a Flotei de Nord în special. După încheierea războiului rece și destrămarea URSS, SUA nici nu trata flota rusă ca pe un inamic serios. Acum sunt nevoite să țină cont de ea.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

202
Tagurile:
Belarus, frontiere, americani
Tematic
Moscova critică politica UE față de Belarus
Situația din Belarus va fi discutată informal la ONU


Загрузка...
Ion Nicolaescu

Ion Nicolaescu reușește o dublă de senzație în Liga Europei

0
DAC Dunajska Streda s-a calificat în runda a treia preliminară a Ligii Europa după 5-3 cu Jablonec. Omul meciului a fost atacantul moldovean Ion Nicolaescu, transferat o zi mai devreme la campioana Slovaciei.

CHIȘINĂU, 18 sep – Sputnik, Ștefan Ursu. Intrat pe teren în minutul 78, Nicolaescu a dus meciul în prelungiri în minutul 85 și a marcat pentru 4-3, în minutul 96, cu un șut superb din interiorul careului. În runda următoare, DAC va juca cu LASK.

Un alt internațional moldovean, Mihail Caimacov a pasat decisiv la primul gol al echipei Olimpija Ljubljana, dar vicecampioana Sloveniei a cedat în prelungiri în fața lui Zrinjski cu 2-3.

De prelungiri a avut nevoie și Partizan Belgrad pentru a trece de Sfântul Gheorghe.

Singurul gol al partidei de la Chișinău a fost marcat din penalty de fostul jucător a lui CSKA Moscova, Bibras Natcho, în minutul 104.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Liga Europei, fotbal
Tematic
Ion Nicolaescu nu va fi golgheter în Belarus: Iată cu cine a semnat


Загрузка...