La spital

Rezolvarea problemelor din sănătate, din nou amânată - Politicienii nu au soluții concrete

1304
(reînnoit 08:34 13.07.2019)
Istoria se repetă! Politicienii nu au soluții concrete nici pentru majorarea salariilor lucrătorilor medicali, nici pentru combaterea corupției din instituțiile medicale.

CHIȘINĂU, 13 iul – Sputnik, Maria Dimineț.  Insist în continuare pe ideea că sistemul de sănătate din țară este subfinanțat, în condițiile în care medicina modernă este ”o cucoană pretențioasă”, vorba medicilor.  Cu toate acestea, sunt de acord cu politicienii care afirmă că o parte din banii publici alocați medicinii nu sunt folosiți conform destinației. Însă nu cred în bunele lor intenții de a opri schemele de spălare a banilor în sănătate. Mai degrabă, scopul este de a le prelua și a profita de beneficiile acestora. Evoluția evenimentelor din domeniu, de la independență până în prezent, confirmă ipoteza respectivă.

O soră medicală și un pacient la spital
© Sputnik / Всеволод Тарасевич

De ce cred acest lucru? Pentru că situația în medicina din țara noastră nu s-a schimbat semnificativ, față de acum un deceniu, la capitolul salarizare și corupție. Salariul net nu asigură lucrătorilor medicali un trai decent, iar în instituțiile medicale se ia și se dă mită ”ca în codrul verde”, la fel ca pe vremuri. Dacă este să analizăm promisiunile din campaniile electorale, din ultimii ani, vedem că toate partidele politice au promis lefuri europene pentru lucrătorii medicali și îmbunătățirea condițiilor de tratament. În realitate, constatăm o creștere nesemnificativă a acestora, în raport cu majorarea excesivă și constantă a prețurilor pentru produsele agroalimentare și industriale și pentru serviciile de întreținere. Și nu e nevoie să fii expert economic ca să constați acest fapt.

A intrat în vigoare legea care poate bate tare la buzunar pacientul>>>

Condițiile de tratament în multe instituții medicale, într-adevăr, s-au schimbat, datorită suportului organizațiilor internaționale, care au investit milioane de euro în sistemul nostru de sănătate. Evident, au existat și contribuții din bugetul fondurilor de asigurări medicale și bugetele consiliilor municipale și locale, dar niciodată suficiente. Mai simplu spus: cele mai semnificative îmbunătățiri din domeniul sănătății le datorăm partenerilor externi și lucrătorilor medicali care s-au dedicat meseriei.

Banii din exterior însă nu pot fi direcționați pentru majorarea salariilor, aceste surse trebuie găsite în interiorul țării. Și nicio guvernare nu le-a identificat, până în prezent. De aceea nu cred că actuala putere executivă are voința să-și asume această misiune. De ce am această convingere? Pentru că nu are soluții reale pentru problemele din sistemul de sănătate.

Planul de acțiuni al Guvernului pentru 2019, în domeniul sănătății, aproape că nu se deosebește de cel implementat de fosta guvernare, în perioada 2016-2018. Prioritățile sunt aceleași, doar că reformulate, ca elementul ”copy-paste” să nu iasă în evidență. Totuși, există două chestiuni noi care mi-au atras atenția: eliminarea schemelor de furt al banului public și eficientizarea bugetului sănătății, inclusiv cel gestionat de Compania Națională de Asigurări în Medicină. Foarte frumos sună! Doar că nimeni nu explică cum va fi realizat acest lucru. Aproape toate acțiunile incluse în plan necesită surse financiare suplimentare: majorarea salariilor, motivarea lucrătorilor medicali să activeze în zonele rurale, majorarea accesului populației la medicamente esențiale, modernizarea serviciilor spitalicești, dezvoltarea serviciilor comunitare, geriatrice și paliative. Întrebarea mea este de unde vom lua acești bani?

Polița medicală sau pușcăria. Ce aleg moldovenii>>>

Toate aceste sarcini sunt foarte complicate. Să luăm, de exemplu: dezvoltarea serviciilor geriatrice, o chestiune importantă pentru Republica Moldova. Pentru cei care nu cunosc explic că geriatria este specialitatea medicală responsabilă de îngrijirea și tratamentul bătrânilor bolnavi. În prezent, aceste servicii sunt acordate în preponderent în Spitalul Municipal nr. 4 din Chișinău, și câteva spitale din raioanele țării.  Așa cum bătrâni sunt mulți și suferă de boli netratate încă din tinerețe, o asemenea secție trebuie deschisă în fiecare spital raional. Și nu e suficient doar să-l izolezi pe bătrân într-o instituție medicală, cum se întâmplă în prezent.

Sunt necesare surse financiare suplimentare pentru a dota secțiile de geriatrie corespunzător, pentru a angaja specialiști pregătiți să acorde asistența medicală specifică acestei categorii de pacienți. De unde spitalul raional va lua bani pentru dezvoltarea serviciului de geriatrie, dacă nu va avea un buget mai mare? Dar bugetul mai mare cum îl facem, dacă sursele suplimentare lipsesc atât în bugetele Consiliilor raionale, cât și în fondurile de asigurări medicale?  Nu e atât de simplu cum pare la prima vedere. Respectiv, înainte de a promite oamenilor îmbunătățiri, trebuie de estimat cheltuielile și de identificat banii. Concluzia este simplă: dacă o guvernare nu propune soluții financiare pentru problemele din sistemul de sănătate, atunci sănătatea populației nu reprezintă o prioritate pentru ea. În consecință, instituțiile medicale nu vor putea satisface în totalitate necesitățile pacientului, lucrătorii medicali vor cere sau vor lua mită sau vor pleca din sistem și din țară.

Medicina în Moldova. Pentru a intra într-un spital de stat plătim o taxă de intrare>>>

Apropo de mită, hărțuirea lucrătorilor medicali de către Centrul Național Anticorupție nu va combate fenomenul. Corupția în sănătate va exista atâta timp cât angajații din sistemul sănătății nu vor fi remunerați proporțional responsabilităților și volumului de muncă. Este excelent că avem o categorie de lucrători medicali care își fac cinstit meseria, însă să nu uităm că moralitatea este o calitate împărtășită de puțini oameni. Cred că e timpul să renunțăm la declarații siropoase de genul ”medicul e obligat”, ”medicul trebuie să fie corect”, ”medicul a dat jurământul” pentru că medicul este om. Și pentru că este om are și el nevoia să mănânce, să-și îngrijească copiii, să-și cumpere o locuință și alte lucruri materiale indispensabile cum ar fi îmbrăcăminte și încălțăminte, iar toate astea costă mai mult decât le permite salariul.

Când după o activitate de 24 de ore un lucrător medical revine acasă distrus moral și fizic și își aduce aminte că nu poate oferi copiilor săi o viață decentă, jurământul lui Hippocrate nu mai are nicio relevanță. Orice efect are o cauză și în cazul corupției din sănătate aceasta este remunerarea neadecvată. E timpul ca aleșii poporului să vorbească deschis despre aceasta, dar să nu le ceară lucrătorilor medicali să fie perfecți. Să fie clar: nu justific corupția în sănătate, explic doar ceea ce evită să recunoască politicienii - atâta timp cât nu se va investi suficient în sănătate și nu vor fi majorate semnificativ lefurile - pacienții vor plăti suplimentar pentru serviciile medicale - fie de bunăvoie, fie impuși de circumstanțe. ”Modernizarea managementului și guvernanței instituțiilor medicale din țară”, soluția propusă de actualul Guvern pentru contracararea plăților neformale în sănătate, ar putea ajuta managerii să organizeze mai eficient procesul de acordare a asisteneței medicale și să facă mici economii. Măsura însă nu va contribui la eradicarea corupției din sănătate.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției.

1304
Tagurile:
politicieni, corupție, Sănătate
Tematic
Corupție de amploare în Sănătate: Contabila unei companii din Chișinău, reținută de CNA
CNA: 80 la sută dintre medici comit aceste ilegalități
Aeroportul Stepanakert

Aeroportul din Stepanakert trebuie folosit pentru misiuni de menținere a păcii

31
(reînnoit 13:47 02.12.2020)
Misiunea de menținere a păcii din Karabah se distinge prin cea mai complexă logistică. Modernizarea aerodromului din Stepanakert va permite primirea aeronavelor de transport militar ale forțelor aerospațiale ruse și crearea noilor capacități operaționale.

În plus, va permite rezolvarea multor probleme de aprovizionare a grupului militar.

Karabahul este conectat cu Armenia numai prin coridorul Lacin, care are o lățime de 5 kilometri. Drumul este supravegheat de forțele rusești de menținere a păcii și totuși rămâne extrem de vulnerabil în cazul unei posibile agravări a situației în regiune. În viitor urmează o construcție dificilă a unui nou drum (coridor) și transferul orașului Lacin în Azerbaidjan. Însă transportarea promptă a persoanelor și a bunurilor este necesară chiar astăzi.

Drumul de la Stepanakert la Erevan (baza aeriană Erebuni, aeroportul Zvartnoț) are o lungime de 320 de km. În primele zile ale operațiunii, forțele de menținere a păcii s-au mutat în Stepanakert pe acest itinerar. Apoi (pe 28 noiembrie) au trecut pe un traseu combinat: vagoanele cu marfă și echipamente din Rusia ajung la gara azeră Barda și, după reîmbarcarea în mașini, au de parcurs aproximativ 100 de kilometri pe jos de-a lungul rutei Barda - Agdam - Stepanakert. Indiferent de traseu, este de parcurs o cale lungă.

Transferul operativ al unităților și echipamentelor militare și a mărfurilor pe o distanță de sute de kilometri în condițiile din Nagorno-Karabah se transformă într-o operațiune militară complexă. De două ori pe an are loc rotația personalului grupului de menținere a păcii. Complexitatea situației din regiune poate necesita forță de muncă și resurse suplimentare. În același timp, la nouă kilometri de Stepanakert se află aeroportul Hankendi, care este ipotetic capabil să primească avioane grele de transport militar. Zborurile aici au încetat la începutul anilor 1990 din cauza luptelor.

Calea spre pace: Cum Rusia ajută locuitorii din Nagorno-Karabah
© Video : Ruptly / Минобороны России / МЧС России

Infrastructura aeroportuară a fost lovită de atacuri cu rachete din partea Azerbaidjanului în septembrie și octombrie 2020, dar pista are o lungime de 2.200 de metri. Relieful terenului permite, dacă este necesar, alungirea benzii cu 1000 de metri și construirea unei noi piste lângă aceasta. Costul reconstrucției și modernizării aeroportului de lângă Stepanakert, la o examinare mai atentă, poate să nu fie mai scump decât zborurile pe distanțe lungi pe parcursul a mai mulți ani. E o investiție uriașă de timp și efort. Aeroportul poate de asemenea să devină un centru logistic pentru transferul de mărfuri civile și o componentă importantă a creșterii economice a Nagorno-Karabahului în viitor.

Cale lungă și periculoasă

Forțele rusești de menținere a păcii de la cele 23 de posturi de observație monitorizează respectarea încetării focului în Nagorno-Karabah în regim non-stop, asigură securitatea vehiculelor și deplasarea populației locale de-a lungul coridorului Lacin. Din 14 noiembrie, peste 26 de mii de refugiați s-au întors în siguranță la casele lor. Geniștii ruși, medici militari și angajați ai Ministerului Situațiilor Excepționale lucrează activ în regiune.

Nagorno-Karabah
© Sputnik / Михаил Воскресенский
Rezolvarea sarcinilor de menținere a păcii necesită o mobilitate constantă. Un protocol special semnat de Moscova și Baku pe baza acordului trilateral Rusia-Azerbaidjan-Armenia privind încheierea războiului din Karabah prevede deblocarea comunicațiilor de transport între Azerbaidjan și Armenia. Evident, acest document ridică interdicțiile nu numai la sol, ci și în aer. Se referă la zborurile către aeroportul Stepanakert. O rută directă din Rusia ar elimina multe dintre problemele de logistică și aprovizionare și ar crea noi capacități operaționale pentru gruparea militară a celei de-a 15-a brigăzi de menținere a păcii.

Anterior, Georgia, la cererea Azerbaidjanului și Armeniei, și-a deschis spațiul aerian pentru aviația de transport militar rus, ale cărei avioane au zburat către Erevan. Apoi mai departe, către Stepanakert, un marș inevitabil și lung cu tehnica militară. Acum este momentul să deblocăm complet cerul deasupra regiunii. Acest lucru ar putea facilita proiectul de construire a unui drum din Azerbaidjan către autonomia Nahicevan.

Cer închis

Aerodromul Stepanakert a fost deja reparat și a fost gata să primească avioane în 2012. Dar acest lucru nu s-a întâmplat din cauza opoziției din Baku. Cu toate acestea, după încheierea acordului trilateral și începerea operațiunii rusești de menținere a păcii, situația din regiune s-a schimbat radical. Este timpul să regândim abordarea siguranței zborurilor și să ridicăm interdicțiile. Mai mult, există precedente pentru „compensarea” azero-armeană: zborurile de la Baku la Nahicevan trec prin coridoare internaționale peste Armenia, iar companiile aeriene armene folosesc coridoare aeriene protejate la nivel internațional pe teritoriul Azerbaidjanului.

Perspectivele deminării în Nagorno-Karabah
© Sputnik / Максим Блинов

Președintele azer Ilham Aliyev a declarat la 1 decembrie: "Va veni ziua în care armenii și azerii ce locuiesc astăzi în Nagorno-Karabah, care vor reveni cu siguranță acolo, vor trăi din nou în bună vecinătate. Există probleme logistice, probleme de transport, securitate energetică. Vom lua în considerare toate aceste probleme". Acest lucru este încurajator. Și dacă aeroportul aflat la mare altitudine își va ”deschide aripile” în curând, acesta va va contribui la instaurarea păcii și stabilității regionale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

31
Tagurile:
Aeroport, Karabah
Тема:
Situaţia în Nagorno-Karabah
Tematic
Muncă de durată: Geniștii ruși în Nagorno-Karabah


Загрузка...

"Rușii au făcut asta": A fost construită o putere totalitară mondială

184
(reînnoit 20:16 01.12.2020)
AIP ”Rossiya Segodnya” a găsit un răspuns la întrebarea pentru ce va fi pedepsită Rusia în următorii patru ani de către Statele Unite ale Americii.

Acest răspuns este unul indirect. Timp de șase luni, specialiștii Agenției au efectuat un studiu (cu denumirea codificată „Caracatița 3”) asupra a zeci de surse mass-media americane de top, în care a fost menționată Rusia, scrie autorul RIA Novosti, Viktor Marahovsk.

Concluzie: acum este ușor de înțeles contextul în care existăm pentru sfera mass-media americană (și, prin urmare, pentru politica americană). Și rolul pe care îl jucăm acolo.

Aceasta înseamnă că atitudinea față de noi și acțiunile viitoare în legătură cu Rusia sunt aproximativ clare.

O noutate mai veselă: mass-media americană ne țin minte, ne iubește, amintește despre noi - chiar mai intens decât în ​​2016, când, când „isteria rusească” părea să fi atins apogeul (numărul de mențiuni a crescut cu un sfert).
O știre mai tristă: La o distanță de un an de zile de la studiul anterior (vă recomandăm cordial să vă familiarizați cu materialul din toamna anului 2019), nu s-a schimbat practic nimic.

Din cele 1227 de publicații relevante despre Rusia apărute în perioada 1 august - 15 noiembrie a acestui an, practic n-au existat materiale pozitive.

 Publicații care pot fi considerate neutre („nu, rușii nu au lansat un hashtag toxic despre victoria lui Trump”; „nu, rușii nu au influențat rezultatul alegerilor”; „rușii își neagă implicarea în alegeri”) - 46 de articole, ceea ce constituie patru la sută din numărul total de articole publicate.

Restul de 96 la sută - nu sunt nici măcar vreo repetare, ci un ciocănit în capul publicului țintă a aceleiași mantre: rușii se amestecă în alegeri, rușii îți pătrund în conștiință pe rețelele de socializare, rușii îl sprijină pe Trump, rușii răspândesc fake-uri.

Acest ciocănit era atât de plictisitor și lipsit de speranță încât nu era chiar nimic de înțeles: undeva în birouri sau într-o locație îndepărtată erau niște jurnaliști și redactori care nu erau cu adevărat interesați de nimic, care, la intervale de cinci ori pe zi (cum ar fi, De exemplu, CNN - 570 de postări în 106 zile) deschideau gura pentru ca să anunțe:

 • Putin visează să-l susțină pe prietenul său Trump și să intervină în alegerile noastre,
 • Rusia continuă tentativele de deturnare a alegerilor,
 • Trolii ruși exercită influență asupra auditoriului,
 • Rețelele de socializare nu controlează suficient activitățile hackerilor și trolilor ruși,
 • Votând pentru Trump, tu votezi la comanda ”lordului întunecat” Putin.

Acest lucru nu a avut și nu are, bineînțeles, nimic de-a face cu Rusia. Acesta este un element al vieții media interne a Statelor Unite - o țară cu populație deloc erudită și, în același timp, un ciclu electoral continuu. Țările în care sarcina tunurilor media, care-i bat pe dușmani interni, este de a bombarda în mod constant audiența cu aceleași mantre sugestive, mantre-sugestii care cheamă să vină la următoarele alegeri și să voteze pentru cine trebuie (iar asta, dacă ați uitat cumva, se numește democrație).

Anul 2020 a adus o singură inovație la această democrație viguroasă: platformele sociale - giganții Facebook și Twitter au început să cenzureze spațiul media aflat sub controlul lor în favoarea candidatului democrat Joe Biden.

Adică:

 • suprimarea manifestărilor conștiinței colective care îl glorifică pe Trump ca „luptător împotriva mafiei perverșilor” (vezi interdicția Qanon) - cu deplina complicitate a conspirologiei în oglindă, demonizându-l pe Trump ca marionetă a lui Putin și patron al rasistilor albi,
 • să-l opreasc pe Trump însuși de fiecare dată când acesta spunea ceva care era considerat ca fiind neadevărat de „experții independenți atrași de rețeaua de socializare” (am reușit să găsesc date pentru 19 octombrie: lui Trump i s-a închis gura de 65 de ori, dar adevăratul tablou cu blocarea aproape totală a lui Trump era încă înainte),
 • suprimarea investigațiilor realizate chiar și de cele mai populare mass-media cu privire la modul în care Biden și familia sa s-au făcut de cap în Ucraina (aici Twitter și Facebook au vorbit în tandem și foarte eficient - majoritatea alegătorilor democrați nu au aflat despre aventurile lui Biden Jr. descrise de New York Post).

De fapt, am văzut construirea unui stat totalitar al secolului informațional XXI, care sa încheiat literalmente în fața ochilor noștri. Puterile în care deținătorii spațiului media promovează simultan fantome (cum ar fi aceeași implicare rusească, care, așa cum a declarat șeful Agenției SUA pentru securitate cibernetică și securitate a infrastructurii, Christopher Krebs, pur și simplu nu existau) și interzic obiecțiile și, după o creștere magică a sprijinului pentru democrați, cu 14 milioane de voturi Interzic vocile celor care se îndoiesc și promovează - în ritmul aceleiași sugestii de mantră - teza „nu, nu au existat falsificări, Trump minte, Trumpistii mint și ei”.

... Ce merită să fie remarcat aici.

Desigur, noi nu suntem în niciun caz în măsură să influențăm acțiunile ulterioare ale administrației SUA. În primul rând, pentru că în America nu există „lobby pro-rus” și nu a existat niciodată un „lobby pro-rus” (și, în special, nu a fost niciodată printre republicani: cel mai „pro-rus” politician din Statele Unite a fost de fapt candidatul marginal la președinție din partea Partidului Democrat Tulsi Gabbard, care din anumite motive nu ne îndemna să pedepsim, fapt pentru care a fost numită „candidatul rușilor”).

Și în al doilea rând - și cel mai important - trebuie să ne amintim un lucru simplu: de aproximativ un deceniu încoace, elita SUA (politică, mass-media, orice altceva) nu știu la naiba nimic despre Rusia. Niciun politician american nu călătorește în țara noastră toxică, niciunul dintre ei nu a văzut Moscova, Sankt Petersburgul, Ekaterinburgul, Siberia și Kamceatka; niciunul dintre ei nu s-a întâlnit cu niciun ruș, cu excepția diplomaților ruși, în următoarea sesiune de împunsături reciproce pregătite la ONU; toate informațiile despre Rusia le sunt furnizate de cadre profund bolnave, din rândul lesbienelor politice transnaționale și a unor politicieni plictisitori de opoziție, care de fiecare dată supraviețuiesc în mod miraculos după otrăvirile mortale ale lui Putin. Dar aceasta, desigur, se află la periferia atenției lor: toți dușmanii principali sunt acum concentrați asupra propriei națiuni și anume cu ei luptă în primul rând.

Iată în ce constă vestea bună aici.

Din toate motivele enunțate mai sus, nu ar trebui să credem precum că în raport cu țara noastră vor fi aplicare metode deosebit de sofisticate de contracarare și pedeapsă.

Pentru a aplica acțiuni corecte și direcționate oricărei țări, trebuie să o cunoașteți. Oricine a încercat să-l omoare pe șeful de nivel superior în vreun un joc electronic știe: fără un studiu îndelungat, acest lucru este imposibil.

Deci: Statele Unite nu numai că nu sunt foarte capabile să lovească Rusia într-un loc dureros (aproape tot ce ar putea fi împușcat a fost deja împușcat cu mulți ani în urmă). Totul este mult mai rău: ei nu sunt capabili să se concentreze cu adevărat asupra sarcinii de a provoca daune țării noastre.

Dintr-un singur motiv: în acest moment, oligarhia media-politică a câștigat acolo, care își consideră oponenții interni drept principalii inamici.

Aceasta înseamnă că, pe fondul necesității de a exercita presiuni asupra:

 • conservatorilor religioși cu respingerea „noii egalități”, adică poziția privilegiată necondiționat a minorităților deviante;
 • bărbaților albi pentru ideile lor despre propria lor utilitate și justificarea modului lor de viață;
 • energiei tradițională în favoarea celei „verzi” - imaginara amenințare rusească în mod deliberat va fi considerată marginală. Și să fii învins prin metode zgomotoase, dar ineficiente.

Acest lucru nu înseamnă că nimic nu amenință macro-proiectele rusești precum Nord Stream - 2. Dar nu există niciun motiv să credem că amenințarea este din ce în ce mai puternică.

Putin a explicat de ce nu l-a felicitat pe Biden
© Video : Ruptly / "Москва. Кремль. Путин", Россия-1

Desigur, pe noi nu ne iubesc (poate chiar ne urăsc - ce altceva poate exista pentru singura țară de pe glob care este capabilă să distrugă hegemonul mondial în jumătate de oră în caz că se întâmplă ceva).

Dar structura totalitară a statului, indiferent dacă este bazat pe „principiul liderului” sau pe cel „democratic”, diferă de structura normală a statului prin faptul că mereu caută și găsește principalii dușmani în interiorul său.

Deci nouă nu ne rămâne decât să avem răbdare.
Și să ne aprovizionăm cu popcorn. Ei bine, sau cu semințe.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

184
Tagurile:
SUA, Rusia
Tematic
Rusia critică SUA pentru părăsirea Acordului Open Skies


Загрузка...
Diana Eșanu

Medic-cardiolog către pacienți: Nu renunțați la medicamente

0
(reînnoit 18:15 02.12.2020)
Pe reţelele de socializare au apărut mai multe informaţii false precum că cei care au unele probleme ce ţin de funcționarea inimii ar trebui să renunţe la medicamente. Cardiologul Diana Eșanu dezminte aceste zvonuri și vine cu câteva recomandări.
Medic-cardiolog către pacienți: Nu renunțați la medicamente

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", medicul-cardiolog Diana Eșanu a menționat că de la începutul pandemiei au circulat zvonuri precum că cei care au unele probleme ce ţin de activitatea inimii ar trebui să renunţe la medicamente.

Specialistul spune că unele persoane au renunța în totalitate la preparate, iar în rezultat numărul celor care acuză complicații ale bolii a crescut simțitor.

"S-a demonstrat științific că renunțarea la aceste preparate duce la acutizarea bolilor și înrăutățirea stării pacienților. Aceștia trebuie să continue să administreze preparatele antihipertensive sau cele legate de sistemul cardiovascular pentru a menține o stare normală și a nu ajunge la acutizări", a subliniat medicul-cardiolog.

În paralel cu tratamentul medicamentos, pacienții trebuie să adopte și un stil de viață sănătos: efort fizic moderat, alimentație echilibrată, evitarea stresului și un regim de somn de 7-8 ore pe zi.

Diana Eșanu susține că vârsta este un factor important de risc în dezvoltarea bolilor cardiovasculare, iar odată cu înaintarea crește și riscul apariției de boli cardiovasculare. Cu toate acestea, sunt și unele obiceiuri proaste pe care oamenii le au pe parcursul vieții, neconștientizând impactul acestora asupra stării de sănătate.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
medicamente, cardiolog, medic
Tematic
Medic cardiolog: Unii oameni își bat joc de sănătatea lor


Загрузка...