Sistemul american antirachetă Patriot

Extinderea sistemului antirachetă al SUA în România, controlată doar de Washington

722
(reînnoit 19:06 09.07.2019)
Statele Unite intenționează să-și extindă sistemul de apărare antirachetă în România și Polonia, acesta fiind un alt pas spre un conflictul cu Rusia.

Analiză de Alexander Hrolenko, observator militar

Cel mai mare și mai influent ziar american „The New York Times” a scris sâmbătă (https://inosmi.ru/politic/20190706/245430561.html), cu referire la „surse europene informate”, că „țările NATO încearcă să-și extindă capacitățile tehnice (ABM), inclusiv în România și Polonia, de interceptare a rachetelor rusești, după ieșirea din Tratatul INF”.

Sistemul național de apărare antirachetă al Statelor Unite (National Missile Defense) a fost conceput inițial pentru a proteja Statele Unite de rachetele balistice sovietice.

Mai târziu a apărut o „legendă” cu privire la protecția aliaților europeni de atacul rachetelor „statelor-proscrise” (Coreea de Nord, Iran, Siria, Libia, Irak), dintre care majoritatea nu au avut niciodată rachete intercontinentale.

În ceea ce privește Rusia, chiar și cu referire la „Iskanderele” (operativ-tehnice) mici (https://ria.ru/20161011/1478977738.html), orice apărare antirachetă existentă și potențială este transparentă. În ce constă, totuși, esența construcției sistemului american antirachetă în Europa?

Esența ascunsă

Moscova a declarat în repetate rânduri că percepe obiectele sistemului american antirachetă din România și Polonia ca arme îndreptate împotriva scutului nuclear rusesc.

Scopul principal al sistemelor antirachetă nu este apărarea, ci atacul. La urma urmei, zonele de amplasare și lansatoarele „MK-41” din Europa de Est pot fi folosite pentru un atac masiv (preventiv) asupra țintelor strategice din Rusia cu rachete de croazieră terestră „Tomahawk”, a căror rază de zbor este de până la 2500 de kilometri.

Atunci când „The New York Times” scrie că țările NATO se gândesc la extinderea capacităților tehnologice ale sistemelor antirachetă „Aegic Ashore”, aceasta înseamnă că Washingtonul intenționează să sporească potențialul de atac din Europa de Est, pentru a se apropia de Moscova în vederea unei lovituri preventive și decisive.

Evident, un astfel de atac atrage riscul de escaladare a unui conflict nuclear și a unei lovituri pe scară largă asupra teritoriului Statelor Unite, însă mărimea bugetului militar și încrederea în „exclusivitatea americană” (convingerea că un război nuclear poate fi câștigat cu ajutorul unui monopol asupra primei lovituri) poate depăși argumentele rațiunii.

Reacția Rusiei la apropierea de frontierele ei a sistemelor americane de rachetă este destul de previzibilă, iar mulți oameni inteligenți, pe de altă parte, înțeleg riscul major. Fostul secretar adjunct al Apărării și expertul NATO, Jim Townsend, a declarat: „Pentru ruși, acest lucru va fi un punct de unde nu mai există cale întoarsă. Va fi o escaladare reală”.

În procesul de escaladare, Europei îi va fi atribuit rolul de victimă. Desigur, nu toți cei 27 de aliați europeni ai Washington-ului sunt dispuși să sufere pentru „valorile americane”.

În procesul de discuții asupra „noului sistem de apărare antiaeriană și de apărare antirachetă” este probabilă o divizare între statele membre ale Alianței.

Cu toate acestea, în situații dificile Statele Unite vor putea să sucească mâinile aliaților sau să rezolve mai multe problemele în baza anumitor acorduri bilaterale.

Probabil „adolescenții europeni” (România și Polonia) nu se vor opune „modernizării” sistemului antirachetă pe teritoriul lor, în condițiile unei stimulări financiare.

Dominația americană, la apus

La rândul său, Rusia se parează metodic amenințările la adresa securității de-a lungul perimetrului frontierelor sale și distruge sistemul de dominare unipolară americană care predomină în lume. Publicația belgiană Dedefensa.org notează (https://inosmi.ru/politic/20190701/245390659.html): "Recenta decizie a Indiei și a Turciei în favoarea sistemelor de rachete rusești S-400 reprezintă un punct de cotitură în lupta internațională actuală a două paradigme în relațiile internaționale opuse.

Ambele țări se opun presiunii colosale a imperiului anglo-american, care, din 2007, și-au îndreptat toate forțele spre formarea unei infrastructuri militare largi în jurul Rusiei, în cadrul doctrinei utopice a dominării într-un spectru întreg.

Achiziționarea sistemelor anti-rachete S-400 de către o populație de două miliarde de locuitori din China, India și Turcia nu este singurul, dar cel mai evident și mai recent exemplu de distrugere a sistemului american de dominare.

Complexele rusești permit distrugerea rachetelor, avioanelor, bombelor cu viteză supersonică la o distanță de până la 400 de kilometri și la altitudini de până la 185 de km. Qatar, Arabia Saudită, Egipt, Algeria, Maroc și Vietnam ar sta la rând pentru achiziționarea sistemelor rusești S-400.

Într-adevăr, pentru suveranitatea statului nu este nimic mai important decât securitatea națională, care nu depinde de garanțiile americane.

722
Tagurile:
control, extindere, sistem antirachetă, Romania, Rusia, SUA
Tematic
O nouă cursă a înarmărilor? SUA vor testa rachete interzise după ieşirea din Tratatul INF
Fost general al NATO: „Pentru Europa ar fi un dezastru dizolvarea Tratatului INF”
Petrol

SUA au cumpărat cantități imense de petrol din Rusia

59
(reînnoit 10:47 15.08.2020)
SUA au cumpărat la greu petrol rusesc, în ciuda faptului că încearcă să împiedice construcția gazoductului Nord Stream – 2 în Europa. De ce au fost nevoiți americanii să apeleze la produsele petroliere din Rusia.

MOSCOVA, 14 aug – Sputnik, Natalia Dembinskaia. În ultima jumătate a anului SUA au primit din Rusia peste nouă milioane de tone de produse petroliere. E o cifră record în ultimii 16 ani. Totodată Washington încearcă că orice preț să blocheze Nord Stream – 2 pentru a nu admite dependența Europei de resursele energetice rusești. De ce americanii au devenit dependenți de ruși, aflați într-o analiză a agenției RIA Novosti.

Exporturi record

Din vânzarea produselor petroliere în SUA, Rusia din ianuarie până în iulie a câștigat peste 2,2 miliarde de dolari, arată datele Serviciului Federal Vamal (FTS) al Rusiei. Peste ocean au fost expediate peste 7,46 milioane de tone, ceea ce reprezintă 12 la sută din totalul exportului. Cea mai mare cantitate a fost achiziționată de Olanda – 12,19 milioane de tone, iar americanii se află pe locul doi, locul trei este ocupat de Malta, cu 4,4 milioane de tone.

Olanda și Malta sunt niște huburi de tranzit, de acolo produsele petroliere pleacă în alte state. Adică, de facto, exportul în SUA ar putea fi mult mai mare, pentru FTS nu ia în calcul astfel de livrări.

Într-adevăr, potrivit datelor Administrației pentru Informații Energetice a SUA (EIA), importul american al petrolului rusesc în primele cinci luni a ajuns la 68 milioane de barili sau 9,3 milioane de tone.

E o cifră mai mare decât cea prezentată de FTS pentru ultimele șase luni, pentru că EIA înregistrează țara de origine, nu țara producătoare.

Totodată, în iulie americani și-au sporit achizițiilor de păcură rusească – cu 16 la sută față de luna iunie.

Nu au cu ce substitui

Problema constă în faptul că SUA s-au privat de petrolul greu venezuelean, iar tehnologia unor întreprinderi de prelucrare a petrolului nu-și permit utilizarea doar a petrolului ușor, care vine din bazinul Permian sau Texasul de Vest. Acesta trebuie amestecat cu petrolul greu, care era procurat în America de Sud. Însă Trump a aplicat sancțiuni împotriva companiei venezuelene PVSDA, și la întreprinderile de prelucrare a petrolului au apărut mari probleme cu materia primă.

În cea mai dificilă situație se află uzina din Golful Mexic și coasta de Est, inclusiv Citgo Petroleum, Valero Energy, Chevron.

O alternativă ar putea deveni petrolul din Arabia Saudită, al cărui componență chimică este apropiată, însă saudiți au refuzat să-și sporească producția. Drept urmare, economia a câștigat în fața politicii și americanii au fost nevoiți să se adreseze Rusiei.

“Washington întreprinde totul pentru a nu permite Gazpromului să finalizeze construcția Nord Stream 2. Însă acest lucru nu împiedică cooperarea, există niște interese economice care coincid”, menționează Aleksandr Razuvaev, directorul Centrului Informațional-Analitic “Alpari”.

“Ultimele procese geopolitice din lume au repartizat piața de petrol în favoarea Rusiei, pentru că SUA au renunțat la livrările din două alte state, cărora le-au aplicat niște sancțiuni. În acest fel, Urals a devenit singurul tip de petrol greu accesibil”, confirmă Aleksandr Dujnikov, cofondatorul grupului de companii A3F Group.

Pe lângă niște caracteristici necesare, materia primă rusească este atrăgătoare și prin prețul mai mic. Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, marca Urals a fost cotată în ianuarie – iulie la un nivel mediu cu 40,34 de dolari pentru un baril, pe când în ianuarie – iulie a anului trecut cu 65,27 de dolari.

Totodată a scăzut semnificativ și costul transportării. Odată cu relaxarea măsurilor împotriva coronavirusului, consumul de combustibil a crescut – oamenii au început să circule mai mult și să zboare cu avioanele.

O criză în domeniu

Din cauza prăbușirii prețurilor la petrol, numărul sondelor s-a micșorat în SUA până la un nivel minim. Conducta petrolieră Dakota Access a fost închisă din cauza încălcării normelor ecologice.

Producția a scăzut de la 13,1 până la 11,1 milioane de barili pe zi, iar această problemă a afectat în cea mai mare măsură câmpurile de șist din SUA – Permian, Eagle-Ford, Bakken, Niobrom, Anadark, Appalachian și Haynesville. Potrivit prognozei EIA, dată publicității pe 11 august, capacitatea medie de producție în domeniul petrolier în acest an va constitui 11,26 de milioane de barili pe zi, iar în 2021 – 11,14. Spre decembrie anume americanii vor contribui cel mai mult la reducerea livrărilor mondiale de petrol, consideră EIA.

Potrivit datelor Haynes & Boone, din ianuarie 36 de companii de petrol și gaz au anunțat lansarea procedurilor de faliment, datoriile cărora se însumează la peste 25,2 miliarde de dolari. E vorba, inclusiv, una din cele mai mari companii din domeniul șistului Whiting Petroleum, California Resources, dar și pionerul din domeniu - Chesapeake Enеrgy. În iunie, un alt cel mai mare producător, Extraction Oil & Gas, a solicitat demararea procedurii de faliment, fiind în incapacitate de plată.

Potrivit aprecierilor Rystad Energy, până la sfârșitul acestui an, aproximativ 150 de ce companii în domeniul petrolului și gazelor se vor declara în incapacitate de plată. Extracțiile de șist vor scădea sub cinci milioane de barili pe zi. În cele din urmă, prezice ShaleProfile Analytics, sectorul va pierde peste o treime din capacitățile de producție.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

59
Tagurile:
Rusia, SUA, Petrol


Загрузка...
Agricultorii protestează la intrarea în Chișinău cu tehnica agricolă

Protestele agricultorilor și protestele PAS Care este miza

356
Situația de la Chișinău se anunță una, cel puțin, complicată. În definitiv, deznodământul ei va depinde, în mare parte, de rezultatele dialogului dintre guvernanți și agricultorii protestatari.

Pentru că astăzi toată lumea a fost cu ochii pe acțiunile agricultorilor protestatari și pe ping-pong-ul lor cu poliția, puțin au tras atenție la faptul că Partidul Democrat i-a exclus astăzi din rândurile acestei formațiuni politice pe doi deputați, care, potrivit liderilor democrați, de o vreme nu mai participau la ședințele și activitățile formațiunii. Este vorba de Vladimir Andronachi şi Eugeniu Nichiforciuc.

Decizia a fost luată într-o ședință comună a Biroului Executiv al Partidului Democrat şi a fracțiunii PDM, la care s-a constatat că cei doi „de mult nu mai iau parte la şedinţele fracţiunii PDM în Parlament şi nici la acţiunile Partidului Democrat”.

Formal, dacă doi deputați au plecat din PDM, la Chișinău nu mai există o majoritate parlamentară. Este adevărat că potrivit unor zvonuri, pe care anterior le-a comentat chiar liderul PDM, Pavel Filip, Vladimir Andronachi şi Eugeniu Nichiforciuc ar putea adera la Partidul Socialiștilor și că aceștia ar fi apropiați de socialiști. Dacă este așa atunci coaliția de guvernământ păstrează o majoritate, șubredă, la limită, dar totuși o majoritate de 51 de deputați.

Situația se anunță complicată și prin faptul că cea mai influentă formațiune politică extraparlamentară – PAS-ul Maiei Sandu – a anunțat o acțiune de protest în centrul Capitalei. În mod sigur, agricultorii nu vor pleca acasă nici astăzi, nici sâmbătă acasă, chiar dacă ei nu pot rămâne mult timp în Capitală, dat fiind că trebuie să înceapă campania de recoltare la floarea soarelui.

Una dintre revendicările agricultorilor, chiar una e bază, este desfășurarea ședinței extraordinare a Parlamentului. Demersul este susținut și de opoziția parlamentară care, nu mă îndoiesc de asta, privește această ședință și ca o șansă de a lăsa Guvernul fără susținere în Parlament. Lucrul acesta va fi lesne de realizat dacă din PDM vor pleca alți deputați sau dacă cei doi democrați recent excluși din partidul lui Filip vor acosta la bordul altei formațiuni politice decât cea a socialiștilor.

Opoziția parlamentară va încerca prin toate mijloacele să folosească în interes politic protestul agricultorilor pentru că, dacă acum nu se întâmple ceva, nu are cum să-l oprească pe Igor Dodon să câștige cel de-al doilea mandat de președinte la alegerile din toamnă.   

În acest moment, avem o ecuație cu mai multe necunoscute.

S-ar putea să nu să se întâmple nimic deosebit. Situația poate fi dezamorsată de guvernanți dacă vor găsi repede un numitor comun cu agricultorii protestatari, care, din câte înțelegem, nu au nici o dorință ca acțiunile lor să fie folosite în interes politic de Maia Sandu și Andrei Năstase. Așa că nu este exclus ca, în urma unui compromis făcut de guvernanți, apele să se liniștească și agricultorii să-și scoate tehnica din Capitală și să plece acasă.

În acest caz, acțiunile stradale pe care PAS vrea să le desfășoare duminică nu vor avea nicio miză și nicio relevanță.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

356
Tagurile:
Pavel Filip, Igor Dodon, Andrei Năstase, Maia Sandu, agricultori, proteste, majoritate parlamentară


Загрузка...
Pașaport românesc

Ambasada României la Chișinău, precizări privind redobândirea cetățeniei

27
Ambasada României a venit cu precizări în ceea ce privește depunerea jurământului de credință la redobândirea cetățeniei.

CHIȘINĂU, 15 aug – Sputnik. Ambasada României în Republica Moldova informează că, la reluarea activității Secției Consulare în domeniul cetățeniei, cererile de depunere a jurământului de credință față de România vor fi reprogramate cu respectarea ordinii cronologice a anulării acestora. Precizarea a fost făcută ca urmare a numeroaselor solicitări primite din partea cetățenilor din țara noastră cu referire la această chestiune.

Ambasada precizează că, pe durata stării de urgență, termenele nu încep să curgă, iar dacă au început să curgă, se suspendă.

În ce condiții se va intra din Moldova în România din 11 august>>>

După încetarea stării de urgență, termenele își reiau cursul, luând în calcul, pentru împlinirea termenului și timpul scurs înainte de suspendare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

27
Tagurile:
cetățenie, Depunerea jurământului, Ambasada României
Tematic
Va accepta sau nu România vaccinul anti COVID-19 din Rusia - Ce spune Iohannis


Загрузка...