Супермаркет

Exportăm vin premiat cu aur, dar consumăm bere și alte băuturi tari de import

544
(reînnoit 19:08 09.05.2019)
Moldovenii – poporul care-și exportă vinul premiat cu aur și consumă coniac și votcă, dar și alte băuturi alcoolice de o calitate îndoielnică.

Vinurile moldoveneşti sunt tot mai apreciate peste hotare. Și nu doar de către consumatori, ci și de experții în domeniu, care jurizează diferite concursuri internaționale. O demonstrează numărul mare de medalii și distincții obținute în ultimii ani de către vinificatorii moldoveni.

Vinul moldovenesc - aproape ignorat acasă, dar atât de apreciat peste hotare

Dacă e să ne uităm peste cifre vedem că, numai în 2018, la cele 28 de concursuri internaționale la care au participat vinificatorii noștri, s-au întors cu 490 de medalii și distincții, dintre care tocmai 190 de aur.

Un succes pentru sectorul viticol din țara noastră, care depune eforturi mari pentru a ține pasul cu marile puteri în materie de vinuri.

Cert este că vinurile care au dus faima țării noastre peste hotare și au obținut locurile de frunte la concursurile internaționale pot fi găsite în catalogul „Vinurile de Aur ale Republicii Moldova”, lansat în această primăvară de către Oficiul Național al Viei și Vinului.

„Am conceput acest catalog ca o confirmare a eforturilor depuse de actorii-cheie ai sectorului, care au venit cu această generație de vinuri de o calitate excepțională. Suntem încrezători că vinurile autohtone vor continua să se impună pe piețele externe, iar brandul „Wine of Moldova” va rămâne cel mai reprezentativ Ambasador al țării noastre în afara hotarelor ei”, spune directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin.

Participarea vinăriilor la concursurile și expozițiile de profil a fost susținută de Oficiul Național al Viei și Vinului și partenerul strategic de dezvoltare – Proiectul de Competitivitate din Moldova – finanțat de USAID și Guvernul Suediei. Finanțatorii spun că-i vor susține pe vinificatori și în 2019.

„Noi am luat în calcul numărul de medalii pe care vinificatorii moldoveni le-au obținut în 2018. Să știți că nu ne-a ajuns doar puțin ca să fim țara cu cele mai multe medalii. De aceea, în comun cu Oficiul Național al Viei și Vinului vom susține financiar vinificatorii pentru a participa la concursurile internaționale, astfel încât să atingem scopul propus. Să știți că de la începutul acestui an, vinificatorii noștri deja au obținut 144 de medalii la concursurile internaționale, dintre care 92 de aur. Este un succes, care ne motivează să mergem înainte”, a declarat vicedirectoarea proiectului de competitivitate al USAID, Diana Lazăr.

Totuși, acest succes nu este apreciat aici, acasă. Din cele 16,6 milioane de decalitri de vin produs anul trecut, în Moldova, aproape 14 milioane de decalitri au fost exportate. Ceea ce înseamnă că pieței interne i-a rămas doar 2,6 milioane de decalitri, vin ce-l găsim încă în beciurile vinificatorilor.

ONVV: În 2018, cota vinului în consumul total de alcool a fost de doar 12%

Mai mult, datele Oficiului Național al Viei și Vinului arată că, anul trecut, cota vinului în consumul total de alcool a fost de doar 12%, în Republica Moldova.

Ceea ce înseamnă că moldovenii continuă să consume bere, votcă, coniac, precum și alte băuturi alcoolice, dar nicidecum vin. 
Și asta în condițiile în care vinul este produs din struguri autohtoni și corespunde tuturor cerințelor pentru a nu dăuna sănătății, spre deosebire de majoritatea băuturilor tari care afectează grav sănătatea și a căror calitate lasă multe semne de întrebare.

„Noi nu putem spune „beți mult vin și totul va fi bine pentru voi”. Desigur că vinul consumat în cantități mari dăunează sănătății. Totuși, studiile artă că acest produs are foarte multe beneficii pentru organism, dacă este consumat responsabil. Și noi pe asta punem accentele, pe un consum rațional”, a declarat directorul Oficiului Național al Viei și Vinului în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei”, de la Radio Sputnik Moldova.

Mai mult, consumat în cantități moderate, adică până la un pahar pe zi, vinul are efecte benefice asupra organismului reprezentând „medicamentul” natural pentru mai multe afecțiuni, printre care și cancerul, spun experții.

„Chiar la cel de-al 41-lea Congres al Organizației Internaționale a Viei și Vinului a fost prezentat un raport enorm în ceea ce privește „vinul și cancerul”. Au fost analizate mai multe date obţinute în urma cercetărilor, care arată că un consum rațional previne diferite forme de cancer”, adaugă Gheorghe Arpentin.

Și acestea nu sunt singurele beneficii, unele studii arată că licoarea lui Bachus crește elasticitatea vaselor de sânge și colesterolul bun, menține sănătatea creierului și reduce riscul de demență, și reglează glicemia, dacă este consumat rațional.
Alta este problema că unii moldoveni nu înțeleg ce înseamnă un consum rațional. Mai mult, moldoveanul cumpără bere, coniac sau votcă, când ajunge la raftul cu băuturi alcoolice din magazin, din motiv că acestea ar fi mai ieftine. 

„Să știți că, la moment, creșterea consumului rațional de vin este o prioritate pentru noi, iar acest lucru va fi posibil doar prin educarea consumatorului, prin crearea culturii de consum a vinului”, adaugă Diana Lazăr

„Industria vinului nu are niciun viitor dacă noi vom avea alcoolici. Noi trebuie să avem un consumator responsabil, care evoluează odată cu vinul și conștientizează rostul acestui produs”, conchide Gheorghe Arpentin. 

Dacă le va reuși reprezentanților industriei vinicole să-i educe pe moldoveni în ceea ce privește consumul responsabil de vin vom vedea în următorii ani. Cert este că, între timp, cei din exterior se savurează din plin din vinul nostru.

544
Tagurile:
Silvia Zavadovschi, Diana Lazăr, Gheorghe Arpentin, vinării, sectorul vinicol, medalii, premii, Vin
Tematic
Exporturile de vinuri moldovenești: Cifre și fapte
Ce beau moldovenii din cele 11 raioane în care nu există nici o fabrică de vinuri
Ce vinuri alegem în funcție de bucatele de pe masă, în funcție de sărbătoare sau anotimp
Chinezii cumpără vin moldovenesc, cu o singură condiție. Despre ce este vorba?
Igor Dodon la întâlnirea cu alegătorii din or. Fălești

Adevărata miză a altercației dintre Usatîi și Dodon

470
(reînnoit 09:10 26.10.2020)
De ce Usatîi a decis să se ia de piept cu Dodon, nu la figurat, ci la propriu? Ca să se mai dezmorțească. E în spiritul lui. Dar și urmărește ceva. Inclusiv pentru perioada de după alegeri.

Incidentul care a avut loc ieri în palatul de cultură din orașul Fălești, provocat de liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, care a venit nepoftit la întâlnirea președintelui Igor Dodon cu alegătorii și care i-a creat un evident disconfort șefului statului, deci, acest incident, în pofida așteptărilor, nu are cum să-i prejudicieze șansele electorale lui Dodon.

Admit că acest incident îi poate consolida nițel poziția lui Renato Usatîi, dar nu din contul electoratului lui Dodon, ci al altui concurent electoral.

O zicală populară spune că atunci când doi se bat, al treilea câștigă. În cazul nostru este invers: când doi se bat, al treilea pierde.

O altercație la club nu din cauza, ci în detrimentul unei domnișoare

Altercația care a avut loc la Fălești nu are cum să determine nici măcar o parte minusculă din electoratul lui Dodon să voteze pentru Usatîi, chiar dacă în îmbrâncelile de acolo Usatîi a ieșit aparent victorios, reușind să-i strice lui Dodon discuția cu alegătorii. Judecând după sondajele care au fost făcute, dacă putem să avem măcar puțintică încredere în sondaje, alegătorul lui Dodon este unul matur, chiar preponderent în vârstă, unul care optează pentru stabilitate, previzibilitatea, adică unul care sub nicio formă nu este dominat de un spirit războinic, revoluționar. Respectiv nu are cum să migreze de la Dodon la Usatîi, atunci când ultimul transformă o întâlnire electorală într-o probă de sumo.

Renato Usatîi, la întâlnirea lui Igor Dodon cu alegătorii din orașul Fălești
© Photo : Miroslav Rotari
Renato Usatîi, la întâlnirea lui Igor Dodon cu alegătorii din orașul Fălești

Și nici nu a fost asta miza gestului făcut de Usatîi.

Miza a fost alta: să arate că dintre toți contracandidații electorali ai șefului statului, doar el poate să-l confrunte pe Dodon. Usatîi este cel care are curajul să se ia de piept cu Dodon, nu Maia Sandu. Și dacă ținem cont de faptul că sondajele ne dau următorul clasament pentru votul de duminică: pe primul loc Dodon, pe locul doi Sandu și pe locul trei Usatîi, atunci publicul trebuie să înțeleagă că cel care trebuie să se confrunte în turul doi cu Dodon este Usatîi, nu Maia Sandu. Asta este adevărata miză a scandalului de ieri, din clubul din Fălești.

Acum este greu de spus dacă îmbrânceala de la Fălești îl va face pe Renato Usatîi mai simpatic decât Maia Sandu în ochii electoratului PAS. Chiar nu știu ce să cred.  

Se prefigurează conturul unui lider protestatar pentru perioada de după alegeri

Dar ieșirea de ieri a lui Renato Usatîi mai poate avea o miză. O miză gândită pentru perioada post-alegeri și pentru situația în care Igor Dodon va ieși câștigător și va obține un nou mandat de președinte.

Este știut faptul că aproape toți contracandidații lui Dodon au lăsat să se înțeleagă că, dacă șeful statului câștigă alegerile, atunci înseamnă că alegerile au fost fraudate și că ei, opoziția, sunt gată să iasă în stradă, să reediteze în Republica Moldova situația din Kîrgîzstan și Belarus, adică să ceară abdicarea lui Dodon prin proteste masive și posibil violente.

Până și liderul PCRM, Vladimir Voronin, care este deja un om în etate și care nu candidează la postul de șef al statului, a declarat că, dacă câștigă Dodon, înseamnă că alegerile au fost fraudate și el personal va ieși în stradă să protesteze cu tot poporul.

Păi dacă e așa și dacă în turul doi de scrutin Maia Sandu va pierde în fața lui Igor Dodon, vă imaginați că nu liderul PAS va merge în fruntea coloanei protestatarilor hotărâți să-l dea jos pe "dictatorul Dodon".

Maia Sandu pentru asta nu se potrivește. Nu are sânge de lider, și mai ales de unul stradal, protestatar. Cu așa lider, nici la un flashmob nu-ți vine a merge, mite la proteste, la vreo revoluție colorată. Din alt aluat este creat Renato Usatîi. Posibil că el își revendică rolul de lider protestatar de pe acum. Este adevărat că, dacă va dori să devină liderul protestatarilor nemulțumiți sau, mai bine, revoltați de victoria lui Dodon, atunci trebuie să se aștepte la o concurență acerbă din partea președintelui PPDA, Andrei Năstase, care, la 1 noiembrie, va înregistra un rezultat extrem de prost, dar care va privi protestele împotriva lui Dodon ca pe o nouă șansă de urca pe creasta valului politic. Pe care a stat o vreme cocoțat prin 2016, înainte de prezidențiale, dar pe care l-a descălecat de bună voie, permițându-i Maiei Sandu să-l încalece, după care el nu l-a mai prins. Așa-i când vrei să fii gentelman și, mai ales, cavaler în politică.  

Cel puțin, un pic de dezmorțeală

Acum ar mai fi de remarcat un aspect al gâlcevii de ieri din casa de cultură din Fălești. De dragul adevărului, trebuie să recunoaștem că aceasta campanie electorală este o tristețe, o plictiseală care provoacă chiar repulsie față de alegeri și față de politică. Nicio confruntare de idei, doar promisiuni, adică vorbe.

Apoi iată, în acest ocean de vorbe, Usatîi a produs ceva valuri, puțină mișcare. Nu intelectuală, ci fizică. Dar oricum și asta înseamnă un pic de dezmorțeală.

Opinia autorului nu coincide neapărat cu cea a redacției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

470
Tagurile:
altercație, altercatie, Andrei Năstase, Maia Sandu, Dodon, Usatîi, Andrei Usatâi, Usatâi


Загрузка...
Protestele pensionarilor în Minsk

Belarusul îngroapă ideea “revoluției colorate”

239
(reînnoit 08:21 25.10.2020)
Diminuarea avântului protestatar în Belarus indică asupra existenței unui scepticism legat de fenomenul „revoluțiilor colorate”.

MOSCOVA, 24 oct – Sputnik. Opoziția belarusă este atât de ghinionistă, încât are toate șansele să piardă chiar și la nominalizarea pentru titlul de “Ghinionistul anului”. Împotriva ei sunt atât circumstanțele care nu depind de ea, cât și propriii lideri, care au niște inițiative atât de exotice, încât nu e clar cum de reușesc să-și mai păstreze reputația și imaginea personală.

Duminică expiră termenul “notei ultimative”, înaintată lui Aleksandr Lukașenko acum două săptămâni de către Svetlana Tihanovskaia. Din momentul în care nu există niciun fel de semne că autoritățile belaruse intenționează să realizeze aceste revendicări, de luni, potrivit promisiunilor “președintelui Sveta”, Belarusul ar trebui să intre în regimul haosului grevelor naționale, blocărilor de șosele și a prăbușirii vânzărilor în magazinele de stat.

Însă, odată cu trecerea timpului, o astfel de evoluție a lucrurilor pare tot mai fantezistă.

Se pare că acest lucru au început să înțeleagă chiar și cei din consiliul coordonator al opoziției, care acum este preocupat cum să iasă din această situație incomodă cu pierderi minime. Unul din membrii lui, Pavel Latușko a declarat că pe măsura expirării ternului dat în nota ultimativă, care prin minune s-a transformat în una “populară”, își vor intensifica acțiunile. E o formulare destul de comodă, care oferă un mare spațiul de interpretări și nu obligă la nimic.

Însă ar fi incorect să afirmă că eșecul protestelor din Belarus se datorează exclusiv factorilor interni, chiar dacă acestea joacă un prim rol.

Opoziția belarusă (și protectorii ei externi) au avut nenorocul să demareze o răsturnare a puterii în perioada unei discreditări totale a fenomenului “revoluției colorate”.

Peste 15 ani acest fenomen reprezenta o adevărată amenințare pentru autorități și totodată o inspirație pentru opoziția dintr-un număr mare de stat. “Revoluțiile colorate” erau considerate o armă perfectă și imbatabilă pentru răsturnarea unor conducători și regimuri indezirabile. Acest concept demoraliza pe unii și insufla încredere altor în apropiata victorie.

Însă, cel mai important lucru era credința multor oameni, care nu aveau nicio tangență cu politica, în posibilitatea de a schimba în acest fel viața spre bine.

O “revoluție colorată” nu este doar o lovitură de stat. Aceasta este imposibilă fără mase mari de oameni pe stradă, apolitici în viața de zi cu zi, dar care devin convinși că o schimbare bruscă a puterii, prin ignorarea tuturor regulilor scrise, de dragul unui viitor luminous. Anume acest lucru a determinat zeci și sute de mii de oameni să iasă în piața din Cairo în 2011 și pe Maidanul din Kiev în 2013.

Apropo, protestele belaruse inițial se puteau lăuda cu un număr mare de demonstranți, însă în fiecare săptămână numărul protestatarilor se micșorează.

Problema nu este în oboseala oamenilor de manifestații fără un rezultat și faptul că lozinca “Lukașenko, pleacă!” nu are puterea magică de a izgoni un lider național “incorect”. În paralel cu evenimentele din Belarus, și în alte colțuri ale lumii au loc niște procese importante, care determină cetățenii republicii să judece la rece ceea ce se întâmplă acasă.

Există Kârgâzstanul, care trecere prin a treia mare criză politică din ultimii 15 de ani, în privința căreia se utilizează eticheta de “revoluție colorată”. Anume această țară din Asia Mijlocie a avut cel mai mare aport la discreditarea fenomenului, pentru că principalul rezultat pentru toate loviturile de stat, însoțite de dezordini de stradă și anarhie, a devenit lipsa unor schimbări spre bine pentru societatea kârgâză.

Există Armenia. Pe fundalul unei atitudini sceptice față de orice maidane și eșecurile lor tot mai frecvente, anume evenimentele din Erevan din 2018 au servit drept un exemplu cras al unei revoluții de catifea care și-a atins scopul. Poporul răsculat în numele democrației, viitorului european și combaterea corupției a reușit să răstoarne puterea, a pus în fruntea statului pe cel în care avea încredere, iar noul lider are cu ce să se laude în ultimii ani de activitate. În orice caz, lipsa unor rezultate catastrofale, precum cele din Ucraina sau chiar în Kârgâzstan, ar putea fi considerate adevărate realizări pentru vremurile de azi.

Însă ce sens are opțiunea europeană a poporului, înfrângerea corupților din guvernarea precedentă și alegerea unui lider democrat progresist dacă Armenia a ajuns din nou în epicentrul unui conflict sângeros? Plus, chiar și un om care este departe de  politică înțelegere că Azerbaidjan a profitat de căutările democratice ale vecinului, iar rezultatele acestui lucru îl observăm în Nagorno-Karabah.

Noțiunea de “revoluție colorată” sugerează ideea că lumea reprezintă un loc minunat, însorit și prietenos, unde oamenii sunt frați și e suficient să fie eliminate forțele găunoase din fruntea statului, pentru ca țara să se transforme într-o grădină înfloritoare, în care toți coexistă în armonie. Kârgâzstanul și Armenia pentru societatea belarusă reprezintă o amintire că o astfel de reprezentare nu este decât o iluzie, care nu are nicio legătură cu realitatea internă, nici în politica externă.

Nu e de mirare că protestele din Belarus se mișcă spre un eșec inevitabil.

În acest fel, republica își va bate propriul cui în sicriul mitului universal al “revoluției colorate”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

239
Tagurile:
revoluție colorată, revoluţii colorate, revolutie, belarus


Загрузка...
Vaccinul împotriva COVID-19

Noul vaccin rus împotriva COVID - 19, lansat în producție

0
(reînnoit 16:03 27.10.2020)
În rusia a început producția celui de-al doilea vaccin împotriva COVID-19. Acesta a fost elaborat de Centrul Național Rus de Cercetare în Virologie și Biotehnologie „Vector”.

CHIȘINĂU, 27 oct — Sputnik. Rospotrebnadzor a anunțat lansarea în producție a vaccinului împotriva COVID-19 EpiVacCorona, scrie RIA Novosti.

Al doilea preparat rusesc pentru prevenirea coronavirusului, creat pe baza antigenilor peptidice la Centrul Național Rus de Cercetare în Virologie și Biotehnologie „Vector”, a fost înregistrat la mijlocul lunii octombrie.

În viitorul apropiat, specialiștii vor începe testele post-înregistrare ale EpiVacCorona.

Se preconizează implicarea a 40 de mii de voluntari, inclusiv a persoanelor care au peste 60 de ani și suferă de boli cronice. Se recomandă administrarea vaccinului de două ori, intramuscular, cu un interval de cel puțin 14-21 de zile.

Livrările în masă ale medicamentului sunt programate pentru sfârșitul lunii noiembrie sau în decembrie. În circulație civilă preparatul ar putea intra la începutul anului 2021.

În august, Ministerul Sănătății din Rusia a înregistrat primul vaccin din lume pentru prevenirea COVID-19, dezvoltat la Centrul de Cercetare pentru Electrochimie ”Gamalei”. Medicamentul a fost denumit „Sputnik V”. 

În plus, se lucrează la crearea unui vaccin viu de Centrul Ciumakov pentru Cercetare și Dezvoltare a Produselor Imunobiologice din Academia Rusă de Științe.

 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
producție, COVID-19, Rusia, vaccin
Tematic
Vaccinul și maimuțele: Fake-ul britanic despre fake-ul rusesc


Загрузка...