Studenți, instituții superioare de învățământ

Învățământul universitar din Moldova: În 2019 va fi și mai rău

3061
(reînnoit 17:52 26.12.2018)
Sergiu Praporșcic
La sfârșit de an, în mod tradițional, toată lumea își face planuri și speranțe pentru anul care vine. Nu este cazul angajaților din învățământul universitar din Republica Moldova. Dacă privim datele statistice, constatăm că aceștia ar putea să-și facă doar iluzii.

Biroul Național de Statistică a publicat recent, în data de 21 decembrie 2018, raportul "Activitatea instituțiilor de învățământ superior în anul de studii 2018/19", care confirmă că cea mai mare problemă pe care o are învățământul universitar din Republica Moldova va persista și chiar va deveni și mai acută în 2019: scăderea continuă și dramatică a numărului de studenți. Fără exagerare: dacă tendința se va menține și în anul de învățământ 2019-1920, atunci deja în vară anului viitor mulți dintre cei care astăzi predau la catedră vor trebuie să-și caute de lucru.

Dar să vedem ce spun statisticienii.

"La începutul anului de studii 2018/19, numărul de studenți a fost de 60,6 mii de persoane (exclusiv străini), fiind cu circa 5 mii de studenți mai puțin comparativ cu anul de studii precedent. Numărul de studenți în instituțiile de stat a fost de 50,6 mii de persoane, reprezentând 83,5% din totalul studenților. Comparativ cu anul de studii 2017/18 numărul de studenți în instituțiile de stat s-a diminuat cu 4,7 mii de persoane (sau 8,5%), mai puțin în cele private (cu 0,2 de mii persoane sau 2,1%)", constată Biroul Național de Statistică (BNS).

Știm că privite dintr-o parte și cu un ochi neavizat, aceste cifre ar putea să nu provoace îngrijorări. Mare lucru dacă vom avea cu 5 mii de studenți mai puțini - vor spune unii - și așa sunt mulți absolvenți cu studii superioare care nu sunt de niciun folos în Republica Moldova, oricum vor merge să muncească la negru în Uniunea Europeană după ce își ridică diploma.

Statistici alarmante: Numărul studenților s-a redus drastic în Moldova>>>

O fi având un pic de dreptate cei care privesc lucrurile din acest unghi. Dar adevărul cel mare este altul: de la an la an, numărul studenților este în scădere dramatică, fapt care atestă o situație extrem de proastă pentru Republica Moldova în prezent și care va avea efecte devastatoare peste câțiva ani, când un șir de universități vor fi închise, iar profesorii universitari vor rămâne pe drumuri.

Doar în ultimii 12 ani, numărul de studenți s-a redus de două ori: de la 128 de mii în anul de studii 2006-2007, la 60 de mii în anul de studii 2018-2019.

Numărul studenților, în continuă descreștere în Republica Moldova
Numărul studenților, în continuă descreștere în Republica Moldova

Universitățile din Moldova nu rezistă concurenței celor de peste hotare

Am spus mai sus că scăderea numărului studenților atestă faptul că astăzi Republica Moldova se află într-o situație extrem de proastă. Asta înseamnă că natalitatea are în continuare un trend accentuat negativ, că oamenii continuă să plece masiv peste hotare pentru a se stabili cu traiul acolo, nu doar pentru a munci, pentru a câștiga un ban.

Mai grav este că, în ultima perioadă, mulți tineri pleacă la studii peste hotare dat fiind că acolo calitatea studiilor este mult mai înaltă. Odată ce obținerea studiilor a devenit o chestie atât de costisitoare, care necesită și un considerabil efort financiar, nu doar intelectual, de ce să-și rozi fundul pantalonilor într-o universitatea din Republica Moldova, obținând niște cunoștințe precare, iar șansele de a te angaja la muncă cu aceste studii fiind îndoielnice? Este logic că tinerii moldoveni preferă să meargă să învețe în universitățile din România, în primul rând, dar și din Rusia, Italia, Franța, Marea Britanie, Olanda. Din păcate, universitățile de la noi nu rezistă concurenții celor de acolo.

Exportul de materie cenușie, unicul export care merge ca pe unt în Moldova

Dar, așa cum am spus mai sus, aceasta este situația de astăzi care va genera probleme și mai mari, mult mai grave în anii următori, când din cauza numărului mic de studenți unele universități vor fi închise.

Prima consecință nefastă a faptului că unele universități vor fi închise va fi faptul că numărul celor care vor merge să facă studii peste hotare va crește și mai mult. Asta înseamnă că va crește și numărul celor care vor rămâne să muncească și să locuiască peste hotare după absolvirea facultății. Dacă ai absolvit o facultate de inginerie în Republica Moldova nu prea ai cum să te angajezi ca inginer în Franța, dar dacă ai absolvit această facultate în Franța, atunci ai toate șansele să te angajezi acolo ca inginer și nu mai ai de ce să revii în Moldova.

Tinerii din Moldova nu-și mai doresc să studieze la instituțiile de învățământ superior>>>

Riscul este ca, în felul acesta, treptat-treptat, Moldova să rămână fără învățământ universitar și să ajungă din țară într-un fel de provinție, dacă nu a și ajuns, furnizoare de brațe de muncă și creieri.

A doua consecință gravă a faptului că unele universități vor fi închise este că vor pleca peste hotare nu doar tinerii care vor să-și facă studiile, dar și mulți dintre profesorii universitari care vor rămâne fără locul lor de muncă. S-ar părea că aceasta este o problemă minoră, dar eu sunt sigur că este una extrem de gravă.

În primul rând, pe lângă munca de la catedră, mulți dintre acești profesori desfășoară și alte activități (altfel, doar cu salariu de la universitate mulți nu ar putea supraviețui) care sunt conexe unor activități importante din țara noastră. Spre exemplu, cei care predau la facultățile de inginerii sunt angajați ca ingineri sau ca consultanți la unele întreprinderi sau sunt implicați în tot felul de proiecte din acest domeniu. Tot așa cum unii care profesori de la economiei sunt angajați pe post de consultanți economici la tot felul de afaceri private, mai mari sau mai mici. Sau elaborează business-planuri pentru antreprenori la lansarea afacerii, după care îi consultă în desfășurarea ei. Și nu contează că ei fac lucrul acesta în mod oficial sau la negru: dacă acești profesorii universitari vor pleca peste hotare, cei din așa zisa "economie reală" vor rămâne fără această asistență, care și așa este deficitară în țara noastră.

Este un lucru cert: Profesorii universitari părăsesc universitățile – 6 la sută într-un an

Deci va avea loc un nou val de emigrare a materiei cenușii. Chiar dacă am avea să le reproșăm unele lucruri unor reprezentanți ai acestei categorii sociale și profesionale, totuși, profesorimea este una dintre cele mai instruite și culte categorii din Republica Moldova. Și iată că există pericolul real să rămânem și fără aceasta, așa cum am rămas, spre exemplul, fără ingineri.  

Trebuie să mai adăugăm că, dacă profesorii universitari sau o bună parte a loc vor rămâne fără locuri de muncă și își vor lua lumea-n cap plecând peste hotare, cu ei vor merge și membrii familiilor din care ei fac parte, adică iarăși copii.

De fapt, angajații din universități deja pleacă din domeniu. Potrivit aceluiași raport al BNS, în 2018 , în instituțiile de învățământ superior și-au desfășurat activitatea 4,5 mii de persoane (personal de bază), cu 6,1% mai puțin comparativ cu anul de studii 2017-2018. Și asta în condițiile în care nu a început închiderea universităților în lanț sau reducerea și comasarea facultăților, lucru care este inevitabil în condițiile reducerii continue a numărului de studenți.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției Sputnik Moldova.

3061
Tagurile:
studii, tineri, Peste hotare, Profesori, Moldova, Universități, studenți
Tematic
Tinerii din Moldova: Se plâng că nu au unde munci, dar nici nu vor să studieze
Deficit de specialiști în domeniul IT. Angajatorii oferă anual 1000 de locuri de muncă
Ungaria condamnă studiile gender în universități: Oamenii se nasc bărbați sau femei


Загрузка...