Vladimir Filat

Filat vrea ne prostească din nou: Averea fiului său nu este din miliardul furat Video

3379
(reînnoit 15:43 28.02.2019)
În sfârșit astăzi am putut să aflăm care este poziția sau, mai corect, cum comentează fostul premier Vladimir Filat faptul că fiului său Vlad Luca Filat i-au fost înghețate conturile la Londra și i-au fost confiscate 390.000 de lire sterline pentru chiria unui locuințe. Este adevărat că nu din gura fostului lider PLDM, ci din cea a avocatului său.

Dar să amintim mai întâi care este povestea lui Vlad Luca Filat, care acum este student în Marea Britanie.

Aproape o mie de euro pe zi pentru chiria locuinței unui biet student moldovean la Londra

Fiul fostului premier moldovean, care închiria cu 1000 de lire sterline pe zi un apartament în Knightsbridge, a fost forțat să predea aproape jumătate de milion de lire sterline. Studentul, care acum își face studiile la Londra, a vrut să achite 390.000 de lire sterline pentru chiria unui penthouse din Knightsbridge. Dar, din motiv că nu a putut demonstra proveniența acestora, banii au fost confiscați, în urma unei investigații efectuate de Agenția Națională pentru Criminalitate (NCA).

Anchetatorii fiscali britanici i-au confiscat banii lui Luca Filat pentru că au bănuit că aceștia provin din activitatea ilegală a tatălui său, Vladimir Filat, fostul prim-ministru al Moldovei.

Eu sunt mic, nu știu nimic, Tata-n pod belește capra

Astăzi Vladimir Filat a fost adus la Judecătoria Chișinău cu sediul în sectorul Buiucani pentru a fi audiat în cel de-al doilea dosar de spălare de bani în proporții deosebit de mari, pentru care Codul Penal prevede o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani. Cu această ocazie, avocatul fostului premier Victor Munteanu a fost solicitat să se pronunțe pe acest caz. El a încercat să-i convingă pe jurnaliști că banii confiscați lui Vlad Luca Filat de către autoritățile de anchetă din Marea Britanie nu îi aparțin lui Vladimir Filat.

"Într-adevăr l-au vizat pe domnul Luca Filat, care, din motive necunoscute, a fost omis (nu a participat la proces – n.n.), în primul rând, faptul că acela a fost un proces civil. Deci, domnul Vlad Filat nu a fost parte la acele proceduri. Deci, dumnealui nu a avut cum să prezinte nici un argument în susținerea poziției sale și, cel mai important, să demonstreze faptul că toate speculațiile referitor la fondurile lui Luca nu au absolut nicio legătură cu careva companii ale domnului Filat sau cu alte chestiuni, deci altă proveniență", a spus Victor Munteanu.

Victor Munteanu a încercat să aducă și niște argumente în susținerea afirmației sale că banii lui Luca confiscați de britanici nu ar proveni averea lui Vladimir Filat, eventual chiar din miliardul furat de Filat. Și anume, avocatul a spus că cele două jurisdicții din care au fost livrați banii lui Luca și care au fost menționate în investigația Agenției Naționale pentru Criminalitate din Marea Britanie sunt Turcia și Insulele Cayman. Dar, spune Munteanu, aceste două jurisdicții nu au figurat în dosarul lui Filat care i-a fost instrumentat fostului premier și în baza căruia a fost condamnat la nouă ani de pușcărie.

"În acel comunicat de presă au fost menționate două jurisdicții: Turcia și insulele Caiman. Eu personal, în nici una din cauzele penale în care a figurat domnul Vlad Filat, atât în prima cauză, cât și în aceasta, vă confirm cu toată responsabilitatea că nici una din aceste jurisdicții nu a figurat în aceste cauze penale. Deci, obiectiv nu există nicio legătură cu acestea", a spus Victor Munteanu.

Bineînțeles, acesta este silogism. Dacă în cele două dosare nu au fost trecute cele două jurisdicții, Turcia și insulele Caiman, asta nu înseamnă că Vladimir Filat sau interpușii săi nu au transferat bani pe conturile companiilor din alte țări cu sediul în principal în Turcia și Insulele Cayman, care la rândul lor îi umpleau conturile și îi asigurau cheltuielile de viață lui Vlad Luca. Sau mai mult, că aceste firme nu îi aparțin prin interpuși chiar lui Vladimir Filat.

Avocatul își apără clientul, nu adevărul

Aici vrem să facem o remarcă: nu avem nimic să-i reproșăm avocatului Victor Munteanu pentru că este de obligațiunea lui profesională să-l apere pe Filat și să facă astfel de afirmații, chiar dacă îl pun în lumină proastă. Ba chiar îl compătimim pe domnul Munteanu că este nevoit să-l apere pe unul dintre cei mai mari tâlhari din Republica Moldova și practic singurul care a ajuns să plătească cel puțin parțial pentru fărădelegile sale.  

La fel de fals este și al doilea argument al lui Munteanu, de fapt al lui Filat, că ar exista o neconcordanță în timp.

"În plus, uitați-vă, domnul Filat a fost reținut în octombrie 2015, fiul său a plecat în 2016", a spus el. Asta ar însemna că, după ce a fost reținut, Filat nu și-a mai administrat imensa sa avere.

În final, unul dintre jurnaliști l-a întrebat frontal pe Victor Munteanu: Dar de unde fiul are așa bani? Avocatul a ținut o pauză lungă, după care a răspuns nehotărât: "Atâta timp cât nu provin din sursele domnului Filat, nu putem să comentăm deloc. Acest lucru urmează să fie clarificat".    

O nouă belea pe capul lui Filat: Cum să demonstreze că averea lui Vlad Luca nu provine din miliardul furat

Totul este mai mult decât clar. Pe lângă cel de-al doilea proces intentat de instanțele din Republica Moldova, Vladimir Filat mai are o belea pe capul său: cum să delimiteze averea pe care i-a transmis-o fiului său Luca de a sa, care a fost agonisită din furt. Și Filat crede că poate prosti din nou o țară întreagă ca aceasta să creadă că între averea sa și cea a fiului său nu există nicio legătură. Mare tupeu pentru un pușcăriaș.  

Cum e turcul - și pistolul

Dar să vedem cine este Vlad Luca Filat. Din presă putem afla că Vlad Luca Filat are 22 de ani. Că, după ce s-a mutat la Londra, în iulie 2016, pentru a-și începe studiile, Vlad Luca a avut un stil de viață extravagant, cheltuind sume impunătoare de bani pentru bunuri și servicii de lux, inclusiv un Bentley „Bentayga” de 200 000 de lire sterline, cumpărat de la o reprezentanță Mayfair.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției.

3379
Tagurile:
video, miliardul furat, fiul, avere
Tematic
Maia Sandu, favorita lui Soros sau un nou Filat în fustă
Forțele pacificatoare din stânga Nistrului

Pacificatorii ruși nu permit Moldovei revină la conflict

141
De ce forțele rusești de menținere a păcii continuă să se află pe teritoriul Republicii Moldova și care ar fi riscul retragerii lor.

Trupele de menținere a păcii ale Rusiei crează în Moldova o temelie trainică pentru stabilitatea regională și acțiunează în baza acordului moldo-rus din 1992, cu privire la principiile de reglementare pașnică a conflictului de pe Nistru.

Arsenalul gigantic de 100 de mii de tone din apropiere satului transnistrean Cobasna, “neevacuabil” din punct de vedere al caracteristicilor sale tehnologice, are nevoie de o pază sigură (Rusia și-a asumat această responsabilitate), nu de observatori neînarmați și inutili (OSCE).

După victoria în alegeri, Maia Sandu a făcut câteva declarații din care reiese că cele mai importante două probleme ale republicii sunt trupele rusești și corupția. La primul capitol Sandu a propus o soluție: militarii ruși pleacă acasă, împreună cu toate munițiile din Cobasna, iar operațiunea de menținere a păcii urmează să fie transformată într-o misiune civilă internațională sub mandatul OSCE.

Moscova a reacționat operativ la inițiativa Maiei Sandu. Ministrul Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a declarat că pacificatorii ruși “mai întâi de toate rezolvă sarcinile de menținere a stabilității” în Transnistria, pentru ca pe acest teritoriu “să nu izbucnească un nou un conflict sângeros”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a menționat că nu au existat discuții prealabile pe acest subiect cu Maia Sandu. Nici OSCE nu a primit propuneri din partea Moldovei cu privire la înlocuirea trupelor rusești de menținere a păcii cu observatori civili sub egida OSCE, decizie care are nevoie de acordul tuturor celor 57 de state-membre ale organizației. Nu vom ghici ce a fost asta. Să analizăm faptele.

Forțele de menținere a păcii constau din 402 militari ruși, 492 transnistreni, 355 moldoveni și zeci de observatori militari din partea Ucrainei. Serviciul este organizat pe 15 posturi fixe și puncte de control, care sunt amplasate pe segmentele cheie ale zonei de securitate, cu o lățime de 12-24 de kilometri și 225 de kilometri de-a lungul Nistrului.

Transnistria și-a exprimat dorința de a ieși din componența Moldovei până la destrămarea URSS, pentru că 60 la sută din populația regiunii constă din ucraineni și ruși, care erau nemulțumiți de mișcarea naționalistă a Chișinăului în direcția Bucureștiului.

Autoritățile moldovenești au încercat fără succes să rezolve problema prin forță, după care din 1992 Transnistria a devenit un teritoriu necontrolat de Chișinău. Conflictul armat a fost oprit de trupele rusești: pe 7 iulie 1992, Rusia și Republica Moldova au semnat un plan de reglementare pașnică a conflictului, pe 21 iulie a fost încheiat un acord de reglementare pașnică (care a fost acceptat de partea transnistreană), iar pe 29 iulie în Bender și Dubăsari au intrat forțele de menținere a păcii ale Rusiei. Era vorba de unitățile armatei a 14-A, dislocate în Transnistria în perioada sovietică (prin directiva Statului Major al Forțelor Armate ale Rusiei, în 1995 armata a 14-A a fost redusă și transformată în grupul operativ al trupelor rusești din regiunea transnistreană a Republicii Moldova).

Un arsenal periculos

Specialiștii compară potențialul periculos al depozitului de muniții din satul Cobasna (care se află la 16 kilometri de Nistru și la 3 kilometri de frontiera ucraineană) cu puterea exploziei bombelor nucleare de la Hiroshima și Nagasaki. 

Aici se află munițiile armatei a 14-A a URSS, precum și munițiile evacuate din Germania de Est și Cehoslovacia – peste 100 de mii de tone de rachete, muniții și bombe aeriene.

De regulă, la Chișinău este vorbește despre “peste 20 de mii de tone”, însă se cunoaște că în anii 90 în Cobasna au fost acumulate peste 300 de mii de tone de muniții și substanțe explozibile. Acest arsenal, cel mai mare din Europa de Est, (creat în 1949) este protejat de grupul operativ al armatei ruse, dislocat în Transnistria. Potrivit Maiei Sandu, e vorba doar de o mie de militari. Totodată, forțele rusești nu dispun de arme grele și nu prezintă un pericol pentru regiune.

“Fierul” vechi explozibil nu poate fi evacuat din Transnistria în Rusia – e netransportabil, există riscul unei explozii pe drum. Pentru casarea la fața locului este nevoie de o întreprindere specializată, adică de niște cheltuieli în valoare de 3 miliarde de dolari.

Ministrul Apărării al Rusiei, Serghei Șoigu, a propus anul trecut Ministerului Apărării al Moldovei elaborarea unui plan de cooperare pentru următorii trei ani și acordarea unui ajutor pentru casarea arsenalului periculos. Șoigu nu aruncă vorbe în vânt.

La începutul anului 2020, ministrul Afacerilor Externe al Moldovei, Aureliu Ciocoi, a anunțat că Rusia a demarat demilitarizarea regiunii transnistrene și lucrează asupra unui studiu de fezabilitate pentru lichidarea munițiilor. După studierea condițiilor de casare, proiectul va fi monitorizat de un grup de experții internaționali.

Ar fi logic să presupunem că grupul operativ rusesc va dispărea doar după “deminarea” satului Cobasna, nu mai devreme. E un lucru nobil, totuși militarii ruși asigură paza unui arsenal periculos, nu pun mâna pe niște rezerve de petrol (cum procedează unii „parteneri” în Siria). Totodată, trebuie să luăm în considerație că acest grup operativ rămâne un fundament sigur pentru asigurarea rotației în cadrul contingentului trupelor de menținere a păcii care, la rândul său, constă în mare parte din localnici (militari în bază de contract cu cetățenie rusă).

Renunțarea la operațiunea de pace nu se află pe agenda Rusiei.

Maia Sandu tratează Transnistria ca o parte a unei Moldovei unitare, iar transnistrenii au pledat pentru independență în cadrul unui referendum, motiv pentru care se menține un potențial pericol de conflict.

Voi reaminti că din 470 de mii de locuitori ai autoproclamatei republicii, 220 mii sunt cetățeni ruși, iar 200 de mii – cetățeni ai Ucrainei.

La negocierile pentru reglementarea conflictului transnistrean în format 5+2 participă Moldova și Transnistria, în calitate de părți în conflict, Rusia, Ucraina, OSCE, în calitate de mediatori, iar UE și SUA – în calitate de observatori. Cel mai important este că nu se trage.

Un potențial conflict

Tiraspolul consideră că retragerea forțelor rusești de menținere a păcii poate duce la o destabilizare a regiunii, poate provoca noi confruntări. În cazul unui conflict militar, în armata Transnistriei slujesc peste 7 mii de persoane. Rezerva de mobilizare reprezintă până la 80 de mii de militari, iar miliții populare – peste 10 mii. Armata are în dotare 18 tancuri, 122 de unități de artilerie (inclusiv 40 de unități de “Grad”), 15 aparate de zbor, sisteme de rachete portabile și mijloace anti-tanc.

Pe de altă parte, trupele terestre ale Republicii Moldova au aproximativ 6 mii de militari, dispun de 200 de mașini blindate, 150 de unități de artilerie, 300 unități de mijloace antitanc (tehnica și armele sunt de producție sovietică), forțele aeriene nu dispun de aviație de luptă. Iată de ce mințile fierbinți din Chișinău înțeleg că nu vor putea face față de sine stătător unei confruntări cu Transnistria. De aici vin și iluziile politico-militare de genul “Occidentul ne va salva”.

Într-adevăr, se promovează activ proiectul amplasării pe teritoriul moldovenesc a unei baze permanente a Pentagonului. În opinia analiștilor RAND Corporation, forțele armate ale SUA ar putea intra în Moldova pentru efectuarea unor exerciții militare comune, iar apoi ar putea să nu se mai retragă sub pretextul “amenințării rusești”.

În același timp, Moldova devine captiva prezenței militare americane în vecina Românie.

Potrivit Constituției, Republica Moldova este un stat neutru, însă Chișinău și București au încheiat în 2013 un acord de cooperare militară, în care se prevede, de facto, subordonarea forțelor armate ale Moldovei Statului Major din România. Documentul permite jandarmilor români să participle la “restabilirea ordinii publice” pe teritoriul Moldovei. Militarii moldoveni sunt implicați tot mai des în exercițiile militare și misiunile de pace ale NATO.

Într-o astfel de configurație politico-militară, forțele rusești de menținere a păcii din Transnistria sunt, pur și simplu, de neînlocuit.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

141
Tagurile:
Transnistria, pacificatori ruși
Tematic
Kremlinul, despre consecințele renunțării la status quo-ul din Transnistria


Загрузка...
Su-57

Arme rusești: Primul avion de serie Su-57 și drona «Ohotnik»

172
(reînnoit 14:36 04.12.2020)
Anterior, Ministerul Apărării al Federației Ruse a anunțat că forțele aerospațiale vor primi în dotare primul avion de luptă de serie din a cincea generație, Su-57, până la sfârșitul anului, avionul fiind aproape gata, scrie observatorul militar Aleksandr Hrolenko.

Primul complex de avioane din generația a cincea Su-57 își va ocupa locul în rândurile operaționale ale Forțelor aerospațiale rusești în decembrie. Acest complex va fi primul din seria de lansare a acestor avioane, constituită din 76 de unități. Vine din urmă și drona controlată cu ajutorul inteligenței artificiale – S-70 «Оhotnik»,  care asimilează cu succes la poligon algoritmii de interceptare a țintelor la mare altitudine și distrugerea lor cu rachete.

Anterior, Ministerul Apărării al Federației Ruse a anunțat că forțele aerospațiale vor primi primul avion de luptă produs în serie din a cincea generație, Su-57, până la sfârșitul anului, avionul fiind aproape gata. În viitor, producția sa va crește la 15 avioane pe an și toate cele 76 de avioane de vânătoare Su-57 vor fi destinate echipării a trei regimente de aviație în 2021 - 2027. Primele dintre ele sunt produse utilizând motorul din prima etapă, pe când din 2025 motoarele din etapa a doua vor intra în producția de serie. Cu toate acestea, deja astăzi Su-57 este considerat unul dintre cele mai avansate și mai puternice avioane de vânătoare din lume.

Aeronava rusă de a cincea generație este capabilă să distrugă toate tipurile de ținte: aeriene, terestre și de suprafață. Combinația de super-manevrabilitate și viteze supersonice fără postcombustie a unui sistem modern de electronice la bord și a unei vizibilități reduse oferă avionului Su-57 o eficiență ridicată în luptă și o anumită superioritate față de inamic. Potrivit revistei Military Watch, Su-57 dispune de un armament unic la bord, care include radare ultra-sensibile, rachete hipersonice din clasa «aer-aer» cu o rază de acțiune de 400 km, un sistem de apărare cu laser împotriva rachetelor inamice și alte avantaje high-tech.

Anterior, s-a aflat despre un contract mare pentru o gamă largă de arme de aviație (rachete) pentru avionul de vânătoare de-a cincea generație, adică Su-57 nu va zbura «gol». Iar cu dronele grele Su-57 se va transforma într-un centru de comandă aeriană. Efectul de luptă al interacțiunii dintre două inovații de înaltă tehnologie este greu de supraestimat.

Superioritatea militară

Noul avion de vânătoare a fost testat în cadrul grupului de trupe ruse din Siria. Au fost efectuate peste zece zboruri pentru a verifica performanța complexului inteligent de informații și control, armelor și tuturor sistemelor prezente la bord.

Unele dintre înălțimile tehnologice ale avionului Su-57 sunt complet inaccesibile pentru avioanele de vânătoare americane de generația a cincea, în special pentru F-22 Raptor. Inteligența artificială este integrată în sistemul de control al luptei, iar acest fapt reprezintă o revoluție în știința militară.  Avionul de vânătoare Su-57, controlat de echipaj, este capabil să îndeplinească 90% din sarcini în mod automat și chiar să funcționeze complet automat, în conformitate cu un program pregătit anterior. Dacă pilotul este rănit (ucis) în luptă, sistemul de control va determina în mod independent țintele prioritare, va lovi și va asigura revenirea automată a vehiculului și a omului la bază.

Radarele, integrate în avion și în corpul acestuia, cu o rețea activă de antene fazate, care folosesc banda X, oferă pilotului un grad de conștientizare a situației mai mare și permit ca tehnicile de luptă tactice să fie efectuate mai bine decât pe oricare alt avion de vânătoare. «Radarele laterale» sporesc autonomia în căutarea țintelor și creează, în mod calitativ, un nou nivel de invizibilitate al avionului Su-57 pentru radarele inamice, fără a pierde însă eficacitatea desemnării țintei pentru rachetele lor (la bord și în arsenalul dronelor de atac).

Vectorul de tracțiune tridimensional permite manevre incredibile în luptă, atât la distanță lungă, cât și la distanță scurtă, devenind o garanție a unei probabilități mai mari de supraviețuire în luptă. În același timp, «avionul-computer» este nepretențios în timpul întreținerii la aerodrom și este capabil să funcționeze în condițiile aerodromurilor operaționale (nepavate).  Astfel de mașini puternice și imprevizibile din punct de vedere tehnologic pe un ipotetic câmp de luptă nu lasă inamicului nicio șansă.

Su-57 are un potențial imens de export. Chiar înainte de lansarea sa în serie «s-a format o coadă» de potențiali clienți străini. Primul proprietar al avionului de vânătoare de a cincea generație va fi Algeria, care a comandat 14 avioane pe fondul consolidării forțelor aeriene ale vecinilor ei regionali. Prețul contractului este de 2 miliarde de dolari. Livrările sunt planificate să fie finalizate până în 2025.

Parteneriat zdrobitor

Pe 2 decembrie, drona de atac S-70 «Ohotnik» a fost testată într-un atac cu rachete la poligonul Așuluk. O serie de zboruri cu UAV grele au fost efectuate, având drept scop reproducerea cu fidelitate a unui avion de vânătoare-interceptor, cu o imitație a utilizării rachetelor «aer-aer». Un alt țel al șirului de zboruri a fost evaluarea integrării sistemelor electronice de bord ale UAV-urilor cu sistemele de ghidare a rachetelor și cu aeronava principală Su-57. 

«Ohotnik» promite să devină primul avion de vânătoare-recunoaștere fără pilot din lume. În timpul etapei de antrenament, drona primește toate informațiile privind condițiile și țintele de la sol sau de la avionul de vânătoare principal. În viitor, este posibilă utilizarea dronei în mod automat în condiții de luptă.

Un UAV greu posedă o proprie «inteligență» și o capacitate de a livra mai mult de șase tone de rachete și bombe la o distanță de 5000 km. Parteneriatul militar zdrobitor dintre «Ohotnik» și avionul de vânătoare Su-57 nu promite nimic bun nici celui mai echipat high-tech inamic. Creat la Biroul de Proiectare Suhoi, discretul «Ohotnik» va deveni prima dronă grea cu funcții de percuție din Forțele Aerospatiale din Rusia. Vehiculul are o lungime de 19 metri, o anvergură de 14 metri, o greutate la decolare de 20 de tone și o viteză maximă de aproximativ 1.000 de kilometri pe oră.

Primul său zbor, de aproximativ 20 de minute, drona «Ohotnik» l-a efectuat relativ recent, în vara anului 2019. În același timp, se ținea deja stabil în aer și era ușor de manipulat. În toamna aceluiași an a avut loc primul zbor comun al dronei «Ohotnik» cu Su-57. Capacitățile de luptă și autonomia dronei grele sunt îmbunătățite în mod constant. În 2020 s-au realizat progrese tehnologice remarcabile. În viitorul apropiat este planificată o îmbunătățire a tehnicii de atac a dronei «Ohotnik» împotriva țintelor aeriene, terestre și de suprafață. Aceste atacuri vor avea loc în condiții diferite. Notăm că, până în prezent, nicio țară din lume nu a reușit să utilizeze o dronă de atac ca interceptor, iar «partenerii» sunt vizibil nervoși.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

172
Tagurile:
avion, rusești, arme
Tematic
Avionul rusesc de luptă Su-27 a interceptat avioane americane deasupra Mării Negre


Загрузка...
Inaugurarea monumentului soldaților sovietici căzuți la Palanca

În satul Palanca a fost inaugurat memorialul restaurat al soldaților sovietici

27
Monumentul din satul Palanca este al 12-lea din republică reparat anul acesta cu sprijinul Ambasadei Federației Ruse.

CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. În satul Palanca din raionul Ștefan Vodă astăzi a fost inaugurat după restaurare monumentul soldaților sovietici căzuți în preajma localității, pentru a elibera Moldova în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei. 

Obeliscul de unsprezece metri și plăcile de granit cu numele soldaților sovietici căzuți au fost restaurate cu sprijinul financiar al Ambasadei Rusiei.

Lucrările de restaurare a memorialului au fost coordonate de organizația publică „Vece”.

Potrivit șefului organizației, Nicolae Guțul, pentru restaurarea memorialului s-au cheltuit 198 de mii de lei. Toate fondurile au fost alocate de partea rusă.

Открытие памятника советским воинам погибшим в ВОВ в Паланке
© Sputnik / Anatolii Kiriak
Inaugurarea memorialului restaurat al soldaților sovietici

"Și autoritățile locale au acordat toată asistența posibilă: au oferit hrană și cazare constructorilor, au ajutat cu materiale de construcție", a adăugat Guțul.

La deschiderea memorialului renovat a participat ministrul Apărării al Moldovei Victor Gaiciuc, președintele raionului Ștefan Vodă Vasile Maxim, atașatul Ambasadei Rusiei în Moldova Kirill Abramov, șeful reprezentanței Rossotrudnichestvo, Andrei Muraviov.

În cadrul lucrărilor, a fost restaurat obeliscul, au fost reinstalate plăcile cu numele soldaților și a fost amenajat teritoriul memorialului.

Restauratorii au gravat pe plăcile comemorative numele a 326 de soldați sovietici care au murit în luptele de lângă satul Palanca din aprilie până în august 1944.

Открытие памятника советским воинам погибшим в ВОВ в Паланке
© Sputnik / Anatolii Kiriak
Inaugurarea memorialului restaurat al soldaților sovietici în satul Palanca

În cadrul ceremoniei de inaugurare a monumentului, șeful Consiliului de coordonare a compatrioților ruși, reprezentantul mișcării de căutare a Moldovei Alexei Petrovici a predat primarului satului Palanca Larisa Voloh și reprezentanților ambasadei ruse listele actualizate ale soldaților și ofițerilor Armatei Roșii care au murit lângă sat.

Открытие памятника советским воинам погибшим в ВОВ в Паланке
© Sputnik / Anatolii Kiriak
În satul Palanca a fost inaugurat memorialul restaurat al soldaților sovietici

Memorialul soldaților sovietici este al 12-lea monument restaurat pe teritoriul Moldovei cu sprijinul Ministerului de Externe al Rusiei și al regiunilor rusești, cu prilejul celei de-a 75-a aniversări a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

27
Tagurile:
soldații sovietici, soldați, memorial, Palanca
Tematic
Decis: Au fost înăsprite sancțiunile pentru profanarea monumentelor


Загрузка...