Circ. Imagine simbol

Mihai Ghimpu, Maia Sandu și Andrei Năstase ne invită la circ

705
Dreapta proeuropeană din Republica Moldova va reuși să se unească într-un bloc electoral atunci când își va vedea ceafa.

Perioada electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 încă nu a început, dar partidele de dreapta din Republica Moldova, atât parlamentare cât și extraparlamentare, deja au început să vândă pielea ursului care încă mai aleargă prin pădure.

Partidul Liberal, care a scăzut dramatic în sondaje, și care nu are sorți de izbândă să acumuleze șase procente pentru a accede în viitorul Parlament, a zămislit un truc care să-l ajute să-l propulseze în viitorul Legislativ pentru încă un mandat de patru ani. Liberalii au decis la ședința Biroului Politic al formațiunii să-i invite la ”un dialog deschis și sincer„ pe liderii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, și Platformei Politice Demnitate și Adevăr (PPDA), Andrei Năstase, pentru a se asigura că, ”după alegerile din 24 februarie nu vom admite reinstaurarea regimului care, de pe acum, își arată pornirile despotice de control pe verticală a tuturor puterilor din stat”.

Astfel, liberalii se cer în blocul electoral PAS-PPDA care urmează să fie lansat oficial pe data de 3 noiembrie și care va purta denumirea electorală de ”ACUM”. În opinia liderului liberal Mihai Ghimpu, doar cu Sandu și Năstase împreună este posibilă ”oprirea pericolului de a izola total țara de lumea civilizată”.

Lapsusul lui Mihai Ghimpu sau cu orice preț la guvernare

Mihai Ghimpu a uitat de toate supărările pe care le avea față de Maia Sandu și Andrei Năstase și îi roagă să-l ia și pe el în carul care ar putea să-i mai asigure patru ani în fotoliul de deputat.

Ghimpu nu mai ține minte că a spus despre Sandu că ”nu are nimic cu pământul acesta”, că a închis școli și grădinițe, că ”s-a uitat liniștit cum s-a dus miliardul la vale”, că ”să meargă să candideze la funcția de președinte al Penitenciarului 13”, unde stă închis fostul ei lider Vladimir Filat, inculpat pentru corupție. Dintr-o dată, Mihai Ghimpu și-a dat seama că ”nu trebuie să se excludă reciproc” și i-a chemat pe Sandu și Năstase, dar și pe cei care au mai rămas în PLDM-ul lui Filat, să discute ”sincer și deschis” pentru a înainta un candidat comun în circumscripțiile uninominale la scrutinul din 24 februarie 2019.

”PL cheamă PAS, PPDA și PLDM la un dialog sincer și deschis, în vederea coordonării de a fi înaintat și susținut un singur candidat pe fiecare circumscripție uninominală, din partea acestor partide”, a decis Biroul Politic al PL.

Maia Sandu vrea să-l treacă pe Mihai Ghimpu prin filtru

Președintele PAS, Maia Sandu, a citit liniștită apelul PL și a declarat tranșant că liberalii ar putea fi luați în remorca PAS-PPDA cu o condiție. Sandu susține că în blocul PAS-PPDA care urmează a fi lansat sâmbăta aceasta nu vor fi primite alte partide, dar pot fi primite persoane, inclusiv liberali, cu condiția ca să treacă ”filtrul de integritate”. Sandu nu s-a referit la cine va organiza acest filtru și care vor fi criteriile pe care trebuie să le întrunească cei care ”vor merita” să stea alături de ea și poate de Năstase.

Astfel, toți cei care vor să meargă alături de Sandu în alegeri vor trebui să completeze anumite chestionare, să se asigure că sunt ”oameni de calitate, sunt curați, onești și să se bucure de încrederea cetățenilor”.

În aceste condiții, ”bunăvoința” lui Mihai Ghimpu față de Maia Sandu, despre care vorbeam mai sus, nu a durat nici 24 de ore. Lapsusul în memorie nu a durat decât o noapte. Dimineața, Ghimpu a tunat și a fulgerat.  

”Eu să trec integritatea la Maia. Maia Sandu a fost la guvernare din 2014 cu PD, nu cu noi. Să se filtreze cu cine vrea, dar nu cu mine. E rușine. Trebuie să ai mare obraz”, a răbufnit Mihai Ghimpu.

Potrivit lui, candidații PL-ului îi va decide partidul.

”Noi suntem partid și nu o ”șaică” pe care vrea Maia Sandu să-i treacă prin strungă. Să-i treacă pe ai ei. E o joacă, e manipulare cu cetățenii. Care integritate, dacă Maia Sandu a fost la guvernare în anii când lumea nu a primit ce a vrut? Ea a fost membru a Guvernului patru ani. Eu am fost doar un an și patru luni în funcția de președinte interimar”, a declarat Ghimpu.

Racul, Broasca și Știuca

La școala generală toată lumea a învățat fabulele lui Alecu Donici. Una dintre cele mai citate fabule și astăzi este ”Racul, broasca și Știuca”, o povestioară despre trei vietăți care trag fiecare în partea sa un sac cu grâu și care după ore de chin și trudă nu au urnit sacul din loc. Asta s-a întâmplat pentru că între cei trei nu a fost înțelegere să meargă într-o direcție: unul trăgea înapoi, altul sărea în sus, iar al treilea se zbătea.

” Aşa-i şi la omenire/ Când în obşte nu-i unire/ Nici o treabă nu se face / Cu izbândă şi cu pace”.

La fel e și cu dreapta politică zisă și proeuropeană din Moldova. Fiecare trage la turta sa, dar în realitate nimeni nu se gândește într-adevăr la popor, cel care urmează să se exprime la 24 februarie 2019. Nu au reușit să se împace Sandu și Năstase la prezidențialele din 2016 și să înainteze din start un candidat comun, cu atât mai mult PAS și PPDA, care vor concura tacit între ele la parlamentarele din februarie, nu-l vor accepta în ”echipă” pe Mihai Ghimpu, care cu tot dinadinsul mai crede că se va înălța din ruine.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacției Sputnik.

705
Tagurile:
Mihai Ghimpu, Andrei Năstase, Maia Sandu, Alegeri parlamentare
Tematic
De ce Năstase și Sandu au nevoie de corturi în Piața Marii Adunări Naționale pe 26 august
Liderul PPDA, Andrei Năstase: Vrem vărsare de sânge?
Andrei Năstase și Maia Sandu s-au dus la plimbare
Năstase și Sandu - falșii lideri ai unui fals protest
Turnură neașteptată în cazul protestului din 26 august: Andrei Năstase schimbă macazul
Biden va transforma SUA într-o marionetă a Europei

Biden va transforma SUA într-o marionetă a Europei

94
(reînnoit 12:50 25.11.2020)
UE, reprezentată de șeful Consiliului Europei, Charles Michel, i-a propus lui Joe Biden să restabilească o „alianță transatlantică puternică”.

Dacă Biden va intra în Casa Albă (și judecând după evoluția evenimentelor, acest lucru devine din ce în ce mai evident), această dorință are toate motivele să se împlinească. Este simbolică candidatura probabilului secretar de stat al SUA în persoana lui Anthony Blinken, care este un produs rafinat al „mlaștinii de la Washington” și „apărător al alianțelor globale”, scrie Irina Alksnis într-un editorial pentru RIA Novosti.

Faptul că Europa Occidentală ar fi fericită să-l vadă pe Joe Biden în rolul de președinte al SUA a devenit clar imediat - atunci când liderii săi s-au grăbit să-l felicite pentru victoria în alegeri, iar Germania a recunoscut că nu avea chef să „colaboreze cu Trump încă patru ani”.

Este mult mai puțin clar de ce, pentru Europa, globaliștii sunt de preferat în fruntea SUA - aceiași globaliști care sunt obsedați de ideea menținerii status quo-ului sub forma unei lumi unipolare, cu rolul necondiționat de lider al Washingtonului. La urma urmei, procesele de suveranizare și eliberare de dependența semi-vasală de stăpânul transatlantic, câștigând constant forță în Lumea Veche, par să contrazică aceste aspirații.

S-ar putea presupune că și în Europa au învins forțele pro-americane, gata să-și sacrifice statele naționale în favoarea SUA. Cu toate acestea, faptele indică contrariul. De exemplu, Guvernul german și-a reafirmat încă o dată poziția cu privire la inadmisibilitatea sancțiunilor extrateritoriale care sunt elaborate în Statele Unite împotriva ”Nord Stream-2”.

Astfel, Europa continuă să-și promoveze linia de protejare a intereselor sale și de consolidare a propriului rol geopolitic, dar, în același timp, susține cu înflăcărare revenirea la putere la Washington a forțelor pentru care asta - în teorie - ar trebui să fie categoric inacceptabil.

Soluția la această ciudată contradicție ar trebui căutată în evenimentele de acum patru ani.

Venind la Casa Albă, Donald Trump a renunțat la multe acorduri internaționale pregătite și chiar semnate cu participarea Statelor Unite. Aceeași soartă a avut-o și faimosul parteneriat transatlantic pentru comerț și investiții, care atunci avea deja o reputație dea-dreptul sinistră. Alarmiștii au avertizat că, cu ajutorul lui, America pur și simplu va scoate toate resurse din Europa în favoarea sa.

Putin a explicat de ce nu l-a felicitat pe Biden
© Video : Ruptly / "Москва. Кремль. Путин", Россия-1

Cu toate acestea, Trump, care în anii președinției sale a profitat cu orice ocazie pentru a trage foloase economice pentru țara sa, nu a ezitat să abandoneze „găina” care, se pare, ar fi trebuit să facă ouă de aur pentru America timp de mulți ani. Mai mult ca atât, el a afirmat în repetate rânduri că toate aceste acorduri sunt de fapt profund dezavantajoase pentru Statele Unite. Există suspiciunea că îl putem crede pe înflăcăratul patriot american cu o vastă experiență în afaceri.

Principala greșeală ar fi să presupunem că globaliștii (inclusiv cei americani) ar avea interese orientate la nivel național. Pentru ei, Statele Unite pot fi extrem de importante ca centru de bază de emisii și cea mai puternică armată de pe glob. Dar o țară imensă, cu aproape 330 de milioane de locuitor,i este mai degrabă o povară, de care ar fi mai ușor să scapi, decât să investi în ea și de a-i rezolva problemele.

În schimb adevăratele interese și sentimente ale globaliștilor ca cetățeni ai lumii pot fi asociate cu locuri complet diferite. În cazul aceluiași Anthony Blinken, o parte semnificativă a copilăriei a petrecut-o la Paris, iar formarea personalității sale a fost puternic influențată de tatăl său vitreg european. Așadar, îndoielile cu privire la măsura în care va fi ghidat exclusiv de interesele naționale ale SUA în calitate de secretar de stat sunt destul de firești.

Într-un astfel de peisaj, poziția Europei capătă sens. În ultimele decenii, a învățat să-și atingă scopurile prin interacțiunea cu statul profund american detașat de rădăcinile sale - îndeplinind în același timp toată curtoazia formală față de „liderul lumii libere” și singura superputere. Să luăm doar acordul nuclear iranian, care este adesea numit unul dintre triumfurile președinției Obama, dar în care UE era mult mai interesată decât Statele Unite.

Mai mult, UE are încă nevoie de SUA în multe privințe. În special, încercările europene de a-și crea propria armată - nu imitația care există astăzi, ci o adevărată forță militară - arată neserios. Nu există nicio alternativă la americani în acest sens și nu se prevede în viitorul previzibil. Însă Trump a fost hotărât să facă Lumea Veche să plătească pentru „umbrela” militară la cea mai mare rată, iar Bruxelles sau Berlin au șansa de a se înțelege cu „mlaștina de la Washington” într-un mod amiabil.

Da, și de o contrabalanță pentru Rusia - geopolitică, economică și aceeași armată - UE mai are încă nevoie. Altfel pentru Moscova apar condiții prea favorabile pe direcția occidentală, ceea ce nu poate plăcea capitalelor vest-europene.

Drept urmare, apare o situație paradoxală: în timp ce în ochii majorității, Europa pare un consumabil pentru Statele Unite, de fapt este timpul să ne fie milă de americani, care au șanse crescânde de a ajunge victimă a vicleniei europene și a trădării din partea propriilor elite.

Opinia autorilor ar putea să nu coincidă cu cea a redacției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

94
Tagurile:
SUA, Europa, Joe Biden
Tematic
De ce Occidentul este nemulțumit de reglementarea din Nagorno-Karabah
Adevăratul „naționalism vaccinal” din Israel și Ungaria


Загрузка...
Perspectivele deminării în Nagorno-Karabah

Perspectivele deminării în Nagorno-Karabah

64
(reînnoit 21:54 24.11.2020)
După conflictul armat din Nagorno-Karabah, regiunea este împânzită de mii de mine și muniții nedetonate. Cât de dificilă va fi sarcina geniștilor ruși.

Operațiunile de deminare în zonele unde s-au desfășurat acțiuni militare și în alte districte din Nagorno-Karabah, care presupun o degajare treptată de obiecte explozibile a unui teritoriu cu o suprafață de sute de kilometri pătrați, necesită surse enorme (milioane de dolari) și zeci de ani de muncă asiduă pentru a readuce terenurile în circuitul economic.

Vladimir Putin
© Sputnik / Алексей Дружинин

Câmpurile minate, munițiile nedetonate și dispozitive explozibile artizanale reprezintă principala problemă a oricărui teritoriu post-conflict. Cel mai proaspăt exemplu al pericolului continuu pentru viață este explozia din 23 noiembrie, în apropierea satului Madaghiz, în urma căreia au avut de suferit militari azeri, ai Rusiei și angajați ai Ministerului Situații Excepționale al autoproclamatei republici Nagorno-Karabah. Astfel de pericole îi pasc zilnic pe membrii misiunii de menținere a păcii, pe geniștii și salvatori.

Ieri, pe aerodromul orașului Erevan au fost aduși peste 100 de militari ai Centrului Internațional Antimină al Ministerului Apărării al Rusiei, precum și 13 unități de tehnică militară și specială. Astăzi, unitățile de ingineri au parcurs ruta Erevan – Goris – Stepanakert. Detașamentele de geniști au demarat acțiunile de deminare a localităților, drumurilor și obiectivelor din Nagorno-Karabah pe 23 noiembrie.

Sarcina prioritară constă în desfășurarea operativă a deminării în punctele de dislocare, pe rutele de deplasare a trupelor de menținere a păcii între posturi și anumite obiecte de infrastructură.

Pe un singur teren, geniștii ruși au dezamorsat peste 30 de mine antitanc. De regulă, munițiile descoperite sunt distruse prin metoda detonării pe un poligon special sau pe loc. Specialiștii Centrului Internațional Antimină al Ministerului Apărării al Rusiei sunt pregătiți pentru activitatea tensionată și complicată în conformitate cu standardele activității de deminare ale Organizației Națiunilor Unite, dispun de cea mai nou tehnică – detectoare de mine IMP – S2, sisteme robototehnice Uran-6. Mijloacele moderne de căutare și echipamentul de protecție diminuează, însă nu exclud, riscurile pentru sănătatea și viața militarilor ruși din Nagorno-Karabah.

Dificultatea misiunii

Conflictele locale și regionale actuale se deosebesc prin caracterul permanent al acțiunilor militare și o utilizare largă a câmpurilor minate, minelor-capcană, bombelor plasate pe drum și alte “surprize” - nemijlocit în zona operativă și în teritoriile adiacente.

Neavând un număr mare de trupe și resurse pentru crearea unei apărări bine puse la punct din punct de vedere tactic, dense, eșalonate (de exemplu, pe o linie de front de o sută de kilometri), părțile în conflict își concentrează unitățile și tehnica militară pe segmente separate, iar “găurile” le acoperă prin minarea câmpurilor.

În Karabah au fost utilizate în special mine de producție sovietică – antitanc TM-62, antipersonal PMN-2. În același timp, hărțile schematice ale amplasării lor erau elaborate din mers, fiind adesea pierdute. Sub influența fenomenelor meteorologice, minele devin defecte, iar câmpurile minate se “reînnoiesc”.

Pacificator rus în apropiere de mănăstirea Dadivank, Karabahul de Munte
© Sputnik / David Galstyan

Probabil, câmpurile minate proaspete vor fi degajate fără probleme de către părțile în conflict. Însă, după mai mulți ani de conflict în regiune, nimeni nu mai știe locul exact al tuturor câmpurilor minate. O problemă aparte o reprezintă numărul mare de muniții de artilerie neexplodate sau abandonate în condiții de luptă. Pe pământul karabah se află mii de obiecte explozibile. Iată de ce în zecile de ani de muncă a geniștilor ruși, atragerea activă a resurselor ONU și ale altor organizații umanitare reprezintă condiții minime pentru scoaterea în totalitate a teritoriului din starea de război.

Anterior, șeful Agenției Naționale pentru deminare a teritoriului Azerbaidjanului (ANAMA), Gazanfar Ahmedov, a declarat că deminarea totală a teritoriului din Karabah, trecut sub controlul Baku, va necesita mai bine de zece ani. În Siria, misiunea umanitară a Armeniei, din 83 de persoane, a reușit în șase luni ale anului 2019 să curețe de mine, muniții, bombe aeriene și dispozitive explozibile artizanale peste 20 hectare de teren.

Experiența deminării îndelungate post-conflict pe teritoriul Abhaziei și Osetiei de Sud (unde geniștii mai au mult de muncă), de asemenea, confirmă volumul global al sarcinilor din Karabah.

Muncă de durată: Geniștii ruși în Nagorno-Karabah
© Ruptly / Минобороны России

Conjugarea eforturilor

Serviciul ONU pentru deminare (UNMAS) a cheltuit anul trecut 495 de milioane de dolari în 19 state (inclusiv Irak, Afganistan și Siria). Probabil, o parte a acestor mijloace va fi îndreptate și spre deminarea teritoriului din Nagorno-Karabah. Potrivit datelor UNMAS, misiunea își va desfășura aici activitatea de la începutul lui decembrie. Mai întâi de toate, specialiștii vor aprecia volumul de lucru în condițiile dificile ale zonei montane și forestiere. Probabil, conjugarea eforturilor internaționale ale geniștilor vor permite grăbirea revenirii refugiaților în regiune.

Este încunjurătoare și poziția secretarului general al ONU António Guterres, care a declarat că încetarea focului va permite organizațiilor umanitare să obțină acces la populația civilă afectate în urma conflictului și a anunțat disponibilitatea pentru cooperare cu Rusia în Nagorno-Karabah.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

64
Tagurile:
geniști, deminare, Nagorno-Karabah
Tematic
Pacificatori turci în Karabah: A fi sau a nu fi
Militar rus din trupele de menținere a păcii, rănit în Karabah


Загрузка...
Diego Maradona, 1986

Averea lăsată de Diego Maradona! Decizia luată de Napoli!

58
(reînnoit 07:33 26.11.2020)
Diego Maradona, considerat unul dintre cei mai mari fotbaliști din toate timpurile, a decedat miercuri, 25 noiembrie, în urma unui stop cardiac. În timpul vieții, datorită celebrității, dar și a carismei, el a reușit să strângă o avere impresionantă.

CHIȘINĂU, 26 nov - Sputnik. Maradona este cel care a câștigat de unul singur titlul mondial și a cucerit Serie A de două ori cu Napoli, într-o perioadă când Italia era dominată de trei echipe: Juventus, Milan și Inter.

Talentul până la cer i-a depășit cu mult nebuniile vieții, legăturile cu mafia napolitană, petrecerile cu droguri și alcool sau nopțile pierdute. În 1994, la Campionatul Mondial din Statele Unite, Diego a fost trimis acasă de FIFA după ce a fost depistat pozitiv la un test antidoping.

Carisma și notorietatea i-au adus contracte în publicitate, având în vedere că fotbalul a fost și este în continuare unul dintre cele mai urmărite sporturi. După ce și-a agățat ghetele în cui, la mijlocul anilor 1990, Maradona a devenit antrenor, strângând sume importante la cluburi din întreaga lume.

Maradona mai avea o avere de doar 100.000 de dolari, chiar dacă numele său este unul uriaș. Totodată, pe lângă banii strânși, el câștiga la Dorados suma de 150.000 de dolari pe lună, care într-un sezon i-a adus 1,6 milioane de dolari, conform publicației prosport.ro. Maradona a avut mai multe probleme cu drogurile și cu alcoolul, iar pe aceste vicii se duceau foarte mulți bani.

Napoli se pregătește să-și redenumească stadionul

La câteva ore după decesul lui Maradona, consilierul pentru sport al orașului Napoli, Ciro Borriello, a vorbit despre modificarea numelui arenei San Paolo. Sunt șanse mari să se numească Arena Diego Maradona. Se va trece ”de la un nume de sfânt la numele unui zeu”. 115 goluri a reușit Maradona pentru Napoli, în 259 de partide oficiale. Este considerat cel mai mare fotbalist din istoria clubului.

Trei zile de doliu național

Preşedintele Argentinei, Alberto Fernandez, a decretat trei zile de doliu după moartea fostei vedete a fotbalului Diego Armando Maradona. Fernandez şi-a exprimat recunoştinţa faţă de tot ce a făcut Diego Maradona pentru ţara sa de-a lungul anilor şi pentru ”fericirea” pe care acesta a adus-o în inimile argentinienilor.

Jorge Valdano, fostul coechipier al lui Diego Armando Maradona, nu și-a putut stăpâni lacrimile în timpul unei intervenții televizate, vorbind despre dispariția legendei argentiniene. El a izbucnit în lacrimi în direct.

Ultimele zile din viață

Presa din Argentina a scris cum și-a petrecut Maradona ultimele zile din viața sa tumultuoasă. Fostul căpitan al naționalei Argentinei a acuzat probleme de sănătate, dar și schimbări bruște de dispoziție care au amânat decizia ca el să revină pe banca echipei Gimnasia Esgrima la care era antrenor. El fusese externat de la Clinica Olivos după ce i se depistase un hematom subdural la cap, dar urma și un tratament care să-l ajute să lupte cu dependența de alcool și somnifere.

Înaintea meciului Ajax - Midtjylland de aseară din Liga Campionilor, argentinianul Nicolas Tagliafico l-a imitat pe Maradona. Fundașul stânga de la Ajax s-a încălzit exact ca Maradona în 1989, înaintea unui meci Bayern Munchen - Napoli 2-2 din semifinalele Cupei UEFA. Aceleași mișcări, aceeași melodie, „Life is life”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

58
Tagurile:
Diego Maradona, avere
Tematic
Meciul revanșă: Inter - Real Madrid, astăzi la ora 22:00


Загрузка...