Europa, imagine de arhivă

De ce „Parteneriatul Estic” este deja lipsit de sens pentru Uniunea Europeană

200
(reînnoit 23:15 12.10.2018)
Irina Alksnis
Exemplul „Parteneriatului Estic” reprezintă anume acel caz când totul a fost bine gândit, dar s-a soldat cu eșec deoarece s-a schimbat radical mediul. De ce s-a întâmplat așa? Iată opinia comentatorului Irina Alksnis, în exclusivitate pentru Sputnik Moldova.

CHIȘINĂU, 12 oct — Sputnik. Exemplul „Parteneriatului Estic” reprezintă anume acel caz când totul a fost bine gândit, dar s-a soldat cu eșec deoarece s-a schimbat radical mediul și însuși sistemul pentru care a fost creat totul.

Apogeul ascensiunii centrismului occidental

Ideea unei structuri de asociere europeană pentru șase state din spațiul postsovietic, cu ajutorul cărora Uniunea Europeană ar fi diminuat influența rusească pe acest teritoriu, înlocuind-o cu propria influență, era absolut adecvată pentru realitățile anilor 2000.

Hegemonia acesteia părea nu doar absolută, ci și indestructibilă pentru tot viitorul previzibil.

Uniunea Europeană atrăgea simpatiile vecinilor săi tot mai îndepărtați, construind un sistem prin care își subordona piețele acestora și părea să creeze o bază indestructibilă pentru propria prosperare pentru o perioadă foarte îndelungată.

Pe termen lung, Rusia nu avea nici o șansă să reziste în fața acestui tăvălug. Într-adevăr, nu avea.

Cum a început să se ruineze configurația geopolitică a lumii

Pur și simplu, la câțiva ani de la crearea „Parteneriatului Estic", s-a constatat dintr-odată că întreaga configurație geopolitică indestructibilă a lumii pe care era edificat acest Parteneriat s-a pus brusc în mișcare și a început să se dezintegreze văzând cu ochii.

Citiți articolul integral pe ru.sputnik.md

200
Tagurile:
configuratie geopolitica, eșec, Parteneriat Estic, Uniunea Europeană, Irina Alksnis, Rusia
Tematic
”Integrarea europeană” în Constituția Republicii Moldova se amână
Matteo Salvini a spus cine sunt „inamicii Europei” care au adus „frica” - Video


Загрузка...