Mihai Ghimpu

Anunț bombă: Mihai Ghimpu părăsește postul de președinte al PL

2366
(reînnoit 11:17 07.09.2018)
Mihai Ghimpu pleacă din funcția de președinte al Partidului Liberal. Manevra lui Ghimpu țintește parlamentarele din 2019 și prezidențialele din 2020.

Partidul Liberal, al cărui popularitate în Moldova a căzut cu mult sub pragul electoral de 6 procente și se situează în jur de 2 la sută, mai speră că va accede în Parlamentul Republicii Moldova în urma scrutinului din 24 februarie 2019 și îl va pune în scaunul de președinte al țării pe Dorin Chirtoacă, la prezidențialele din 2020.

Liberalii se pregătesc de congresul ordinar al formațiunii, care urmează să fie convocat în luna decembrie, cu trei luni înainte de scrutinul parlamentar ordinar din Moldova. Se anunță că la această întrunire a liberalilor Mihai Ghimpu va renunța la președinția formațiunii, iar în fruntea partidului va fi ales nepotul lui Ghimpu, Dorin Chirtoacă, care în prezent ocupă funcția de vicepreședinte al PL. 

Prin această manevră, deloc dorită de Mihai Ghimpu, acesta mai speră că va putea obține câteva locuri în viitorul Parlament al țării și chiar funcția de președinte al Republicii Moldova pentru Dorin Chirtoacă la prezidențialele din 2020. 

Dorin Chirtoacă chiar s-a apucat serios să scrie un program al partidului, pe care el îl numește ”Unire” și pe care îl vede și ca pe program de guvernare. Potrivit lui Chirtoacă, acest document va fi asemănător cu cel prezentat în 2007 ”pentru modernizarea municipiului Chișinău”, ”rezultatele” căruia le simt foarte bine locuitorii Capitalei.  

Mihai Ghimpu a vorbit despre cererea de demisie a lui Dorin Chirtoacă>>>

”Atunci când voi finaliza acest program de guvernare intitulat ”Unirea” și voi apărea cu acest program în fața colegilor mei, și ei vor fi de acord să-l susțină, atunci vom putea avea răspunsul și la întrebarea cu privire la președinție. Nu omul, ci un proiect fundamental cum este unirea, anume aceasta poate mișca nu doar partidul, ci și societatea, așa cum am făcut în 2007 cu proiectul de modernizare a Chișinăului”, a declarat Chirtoacă.

Ignorând orice sondaj și realitate, și parcă dezorientați în spațiu, liberalii mai speră cu acest truc să vină în Parlament în urma alegerilor din 24 februarie. Aceștia mai mizează încă pe Dorin Chirtoacă, care și el, sărmanul, a căzut foarte mult la capitolul popularitate. 

Cândva pe șa, iar acum sub ea

Acum Chirtoacă ar trebui să se preocupe mai mult dosarele penale pe care le are deschise pe numele său. Acesta este acuzat de corupție în proporții deosebit de mari și ar putea sta ani buni în pușcărie dacă procurorii vor demonstra în instanță vinovăția lui Chirtoacă. 

Cândva pe șa, iar acum sub ea, Dorin Chirtoacă și-a anunțat demisia din funcția de primar al Capitalei în iarna acestui an, în plin scandal de corupție, în care el apărea ca figură principală. Aflându-se la al treilea mandat în această funcție, acesta a decis să plece din funcția de primar al municipiului Chișinău, cu un an înainte de încheierea mandatului, atenție  — ”în semn de protest față de fărădelegile care au loc în Chișinău”.

Procesul de judecată mai continuă și nu este clar când se va încheia, în condițiile în care acuzatorul de stat anunță că apărarea lui Chirtoacă tărăgănează intenționat examinarea în fond a dosarului. Nu este clar nici dacă liberalul își va auzi sentința până la alegerile din 24 februarie, dar este cert că nu va trece la capitolul integritate și puțin probabil să primească certificat de la Autoritatea Națională de Integritate, condiție nouă pentru obținerea statutului de candidat la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. 

Pe Dorin Chirtoacă nu-l a mai ajuta nici rolul de ”victimă” pe care deseori l-a folosit atunci când dorea să câștige teren politic. Acesta nu v-a mai fi ”jelit” de nimeni că este tânăr și este susținut. 

La cei 40 de ani ai săi, Dorin Chirtoacă nu a reușit să demonstreze că poate duce un lucru până la capăt. Nici la primărie și nici în viața de familie. 

Derutat, dezorientat și abandonat Chirtoacă ar putea să se ocupe cu orice altceva, numai cu politica nu. Acesta nu mai este susținut de nimeni nici în țară dar nici peste hotare.

Mihai Ghimpu – cum spun polonezii: Bonjour maman

Cât privește soarta lui Mihai Ghimpu în politică, cuvintele ar fi de prisos. Ne amintim cum  a venit la guvernare în 2009 cu fraza ” Cum spun polonezii  Bonjour, maman! Și a urmat alte expresii înaripate. 

Lăsăm cuvintele la o parte și vă invităm să savurați un vechi colaj video cu exprimările lui Ghimpu:

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacției Sputnik.

2366
Tagurile:
Dorin Cirtoaca, Mihai Ghimpu, PL
Experții promit un mare șoc petrolier

„Se apropie sfârșitul epocii”: Experții promit un mare șoc petrolier

1379
Având în vedere lipsa acută de investiții în producția de petrol convențional din ultimii ani, se poate întâmpla ca după epidemie cererea să se recupereze, dar volumul de petrol nu va fi suficient pentru a satisface această cerere.

Pe strada adepților ideii că în Rusia toate merg rău și în curând va fi și mai rău este sărbătoare: surse informate ale Reuters de la OPEC au declarat agenției că alianța țărilor exportatoare de petrol ia în considerare un scenariu în care cererea de petrol nu se va recupera niciodată, iar acest lucru va avea consecințe destul de grave pentru țările producătoare de petrol, scrie Ivan Danilov pentru RIA Novosti.

Potrivit agenției britanice de știri, epidemia de coronavirus și scăderea concomitentă a prețurilor la petrol "i-au determinat pe unii oficiali ai OPEC, care a fost cel mai puternic susținător al (folosirii) petrolului de la fondarea sa acum 60 de ani, să se întrebe dacă nu cumva scăderea accentuată a cererii din acest an va fi o tendință constantă și cum este mai bine să fie gestionată aprovizionarea, în cazul în care epoca petrolului se apropie de sfârșit”.

În ciuda faptului că șapte surse ale agenției, inclusiv foști și actuali reprezentanți de rang înalt ai OPEC, susțin că prognozele pe termen lung ale OPEC în ceea ce privește consumul global de petrol ar trebui revizuit spre o scădere constantă, merită remarcat faptul că poziția oficială a organizației este departe de a fi atât de pesimistă.

De fapt, tocmai din acest motiv materialul Reuters a stârnit un interes atât de ridicat (s-ar putea spune chiar, scandalos): până la urmă, dacă se discută despre sfârșitul „erei petrolului” în culisele alianței țărilor producătoare de petrol, atunci aceasta este o schimbare cu adevărat serioasă a situației, ceea ce ar trebui să determine țări ca Rusia, Canada sau Norvegia să-și reconsidere planurile de viitor.

Cu toate acestea, trebuie menționat că nu este prima dată când cei din presa occidentală (și nu numai cea occidentală), împreună cu surse anonime (alteori nu) de rang înalt, declară solemn că „era petrolului” fie a trecut, fie este pe cale să apună. Șocul economic cauzat de coronavirus, de fapt, nu a adăugat nimic nou la imaginea pe termen lung privind reducerea preconizată a cererii la petrol, ci doar a completat lista care anterior conținea doar două elemente: măsurile pentru combaterea încălzirii globale și dezvoltarea fără precedent a tehnologiilor energetice ecologice. Drept consecință, acești doi factori sunt acum suplimentați cu teza conform căreia coronavirusul va afecta economia globală, astfel încât nivelurile anterioare ale cererii de petrol nu vor fi niciodată atinse. Cu alte cuvinte, coronavirusul va duce la o astfel de schimbare a comportamentului consumatorului, încât chiar și odată cu recuperarea economiei per ansamblu consumatorii nu vor mai conduce automobile pentru a ajunge la muncă (toată lumea continua să lucreze de la distanță) și cu siguranță nu vor pleca nicăieri în vacanță, deoarece turismul va muri pe fundalul epidemiei.

Ținând cont de entuziasmul asociat cu restabilirea accesului la destinațiile turistice tradiționale, care se observă în diverse țări, este greu de luat în considerare un fel de schimbare permanentă a comportamentului consumatorilor în acest sens. Recuperarea economiei globale per ansamblu, chiar dacă durează doi sau patru ani, va încetini doar creșterea naturală a cererii de petrol. Despre trecerea unei părți semnificative a angajaților din câmpul muncii la munca de la distanță se discută încă din 2004 și începutul erei Internetului, dar majoritatea experimentelor de acest fel nu au avut succes, deoarece s-a dovedit că disciplina și productivitatea adesea este în scădere, iar angajații care lucrează de la distanță își dau seama că colegii lor de la birou comunică personal cu superiorii lor și se orientează mai bine în „politica corporativă”. În consecință, îi depășesc în urcarea pe scăra corporativă, ceea ce face ca munca la distanță să fie destul de neatractivă.

Singura amenințare cu adevărat serioasă pentru cererea de petrol poate fi doar o descoperire tehnologică reală care va face ca vehiculele electrice, precum și camioanele electrice și navele cu containere marine să devină competitive. Dar aici coronavirusul nu a adus nimic nou - riscul noilor tehnologii a fost întotdeauna prezent. În ceea ce privește abandonul forțat al petrolului sau introducerea unor tarife de protecție la hidrocarburi în țările preocupate de „lupta pentru salvarea climei” (adică în Uniunea Europeană), experiența lui Emmanuel Macron și a „vestelor galbene” (ale căror proteste au început după introducerea taxei draconice de mediu) arată foarte clar că încercarea de a construi o economie fără carbon prin aplicarea unor măsuri administrative este o idee foarte proastă și periculoasă, nu doar pentru producătorii de petrol, ci și pentru acei politicieni care își fac „iluzii verzi”.

Trebuie menționat că, în mod paradoxal, în momentele de maximă îngrijorare cu privire la viitorul unei industrii care extrage resurse, investițiile în această industrie se dovedesc a fi cele mai atractive. Poate într-un an sau doi discuțiile actuale despre viitorul deplorabil al producției mondiale de petrol vor părea ridicole, deoarece pot apărea probleme nu atât cu cererea, cât și cu oferta de petrol.

De exemplu, într-un interviu acordat Financial Times, președintele uneia dintre cele mai vechi companii independente de șisturi Parsley Energy, Matt Gallagher, a declarat că Statele Unite au trecut deja de vârful producției de petrol, care nu se va recupera la un nivel record de 13,1 milioane de barili pe zi în viitorul previzibil și că domnul Gallaher însuși nu se așteaptă să vadă acest nivel în timpul vieții sale.

Mai mult, acum, când foarte puțini oameni sunt interesați de acest lucru, se dovedește că rezervele de petrol de șist din Statele Unite au fost în mare parte false. Și aceasta nu este o evaluare a „propagandei Kremlinului”, ci rezultatul unei investigații a agenției americane de știri Bloomberg: „În interviurile cu participarea a cinci ingineri actuali și foști ingineri geologi care au discutat (cu Bloomberg) în condiții de anonimat, ei descriu o cultură (corporativă) care răsplătește supra-optimismul. Doi dintre inginerii intervievați precizează că managerii (companiilor de șisturi petroliere. - n.red) le-au spus direct să „umfle” rezervele.

”Alții susțin că astfel de solicitări au fost doar discutate și au fost promovați doar inginerii care propuneau evaluări mai agresive. Unii spun că ei sau colegii lor au fost concediați pentru că nu au dorit să „deseneze” unii indicatori cheie”.

Având în vedere lipsa cronică a investițiilor în producția de petrol convențională din ultimii ani, se poate întâmpla ca după epidemie cererea să se recupereze, dar volumul de petrol nu va fi suficient pentru a-l satisface.

Și în cazul unui astfel de scenariu, care este mult mai probabil decât pare la prima vedere, alianța OPEC+ se va confrunta și cu sarcina gestionării corecte a producției - numai în condiții de prețuri mult mai mari.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1379
Tagurile:
petrolier, Șoc


Загрузка...
Dolari

”Calmarul vampir” bate alarma: Dolarul ar putea rămâne fără statutul de monedă mondială

155
(reînnoit 18:41 31.07.2020)
Iată ce crede editorialistul RIA Novosti despre declarațiile cunoscutei bănci americane Goldman Sachs precum că dolarul riscă să-și piardă statutul de monedă de rezervă mondială.

O mare bancă americană, cunoscută pentru influența sa politică și faptul că zeci de oficiali de rang înalt din întreaga lume sunt foștii ei angajați, a emis o declarație șocantă: dolarului ar putea să-și piardă statutul de principala monedă de rezervă mondială.

Goldman Sachs este o structură cunoscută în cercurile financiare care gestionează active în valoare de un trilion de dolari, este foarte respectată pe Wall Street, își trimit pe bandă rulantă foștii angajați spre poziții înalte din Trezoreria SUA, de asemenea, și care mai are un semn distinctiv dubios - porecla corporativă „Calamarul Vampir”, (Vampire squid) care s-a răspândit datorită talentului jurnalistului de investigații Matt Tybee după criza mondială din 2008. ”Primul lucru pe care trebuie să-l știți despre Goldman Sachs este că este omniprezent. Cea mai puternică bancă de investiții din lume este ca un calmar-vampir gigantic, care a cuprins întreaga umanitate și care își deschide fără milă pâlnia sângeroasă peste tot unde miroase a bani", scria el într-o amplă anchetă publicată în revista The Rolling Stone în 2010. Și de atunci, anume această descriere a marcat structura financiară americană.

Lingouri bancare din aur
© Sputnik / Павел Лисицын

În virtutea motivelor invocate mai sus, atunci când „Calmarul Vampir” iese cu o astfel de declarație publică, în special în cazurile în care evaluarea sa este foarte diferită de ideile principalei clase mediatice despre o asemenea eventualitatea, ar trebuie să ținem cont de această poziție.

Critica băncii americane față de perspectivele dolarului ca monedă mondială este cu atât mai surprinzătoare, deoarece chiar și structurile financiare globale „înregistrate” în Statele Unite au un patriotism specific, dar foarte vizibil, pe care îl susțin periodic cu donații generoase pentru viitorii senatori și congresmeni. Într-un anumit sens, Goldman Sachs este America, iar ca să fim și mai exacți este America modernă care s-a îndepărtat de mașina (de tipărit dolari - n.trad) și care s-a implicat profund în manipularea financiară.

Cândva, simbolul Statelor Unite nu era o bancă, ci corporația industrială General Motors, despre care secretarul Apărării Wilson a spus: ”Ce este bine pentru General Motors este bine pentru America”. Acum, simbolul Statelor Unite nu trebuie asociat cu vreo asociație de producție, ci anume cu o astfel de bancă de investiții care își zugrăvește periodic logo-ul în culorile minorităților, are o reputație de structură profund imorală, dar influentă și este acum foarte îngrijorată de viitorul monedei americane, ale cărei probleme vor afecta serios perspectivele America per ansamblu.

Agenţiei de informaţii financiare Bloomberg publică temerile analiștilor de la reputata bancă: ”Goldman Sachs Group Inc. a atras atenția asupra îngrijorărilor bruște aflate în creștere cu privire la inflația din SUA, care a emis marți un avertisment îndrăzneț, potrivit căruia dolarul risca să-și piardă statutul de monedă de rezervă mondială.

Pe măsură ce Congresul se apropie de o nouă rundă de stimulări fiscale pentru a sprijini economia afectată de pandemie, iar Rezerva Federală și-a majorat deja bilanțul cu aproximativ 2,8 trilioane de dolari în acest an, strategii Goldman au avertizat că politica americană provoacă „temeri de depreciere a monedei”, ceea ce ar putea pune capăt supremației dolarului ca forță dominantă pe piețele valutare ale lumii".

Trebuie să le dăm dreptate analiștilor Goldman Sachs: încă din primăvară, când tiparnița Rezervei Federale a Statelor Unite începuse să lucreze peste program pentru a sprijini piețele financiare și bugetul SUA pe timp de epidemie, iar Congresul și Senatul au reflectat asupra mărimilor injecțiilor bugetare în economie și creșterea aferentă a deficitului, banca a desfășurat întâlniri speciale cu clienții pe care îi convingea să schimbe dolarii pe aur (sau chiar bitcoins), bazat pe riscul unei inflații iminente. Acum, banca a decis să releve aceeași problemă însă pentru o audiență maxim posibilă și s-a descurcat bine - aproape toate mass-media din lume a scris despre pierderea probabilă a statutului de monedă mondială a dolarului.

Desigur, trebuie să ținem cont de faptul că (așa cum notează în mod corect agenția Bloomberg și alți comentatori media), „în majoritatea cercurilor financiare, acest punct de vedere rămâne a fi împărtășit doar de o minoritate, iar analiștii Goldman nu spun că ei cred că acest lucru (lipsirea dolarul de statutul monedei de rezervă mondială - n.red) se va întâmpla cu certitudine”.

O poziție tipică de această natură este aceea că dolarul american „nu este chiar aproape de a-și pierde statutul de monedă de rezervă, având în vedere profunzimea piețelor de capital și volumul copleșitor al tranzacțiilor globale care au loc în dolari americani”, a declarat pentru Bloomberg Michael Krupkin, șeful tranzacțiilor valutare în America de Nord și de Sud al băncii britanice Barclays.

Problema este că atunci când majoritatea comunității analitice americane va începe să adere la această poziție, va fi prea târziu. În sensul că procesul de desființare a sistemului mondial bazat pe dominanța monedei americane va fi finalizat sau va fi trecut deja punctul de unde nu mai este cale de întoarcere.

Un alt argument în favoarea faptului că sistemul bazat pe dolar va trăi mai mult decât toți criticii săi este faptul că a fost capabil să supraviețuiască ultimului „atac” de tipărire necontrolată a banilor de către Rezerva Federală în 2008-2009. Problema acestui argument este că intensitatea de lucru a tiparniței este departe de ceea ce s-a întâmplat în timpul ultimei crize și că în 2008-2009 SUA erau lider incontestabil al lumii unipolare.

Acum situația pare a fi una complet diferită: orașele americane sunt incendiate, ambele partide guvernante vorbesc despre probabilitatea nerecunoașterii rezultatelor viitoarelor alegeri prezidențiale și a unui posibil război civil și nu mai există o lume unipolară -  iar singura întrebare este ce formă va lua Războiul Rece 2.0 care a început deja între Statele Unite și China.

Înțeleptul și bine informatul „Calmar Vampir” nu bate alarma în zădar, încercând să facă apel la disciplină bugetară și la protecția sistemului care le-a oferit Statelor Unite privilegii colosale în ultimii 50 de ani. Avertismentul unei bănci influente va fi cu siguranță auzit, însă există deja îndoieli serioase asupra faptului că politicienii americani sunt capabili să facă acei pași nepopulari care vor fi necesari pentru a păstra dolarul ca monedă mondială principală.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
PriveșteVideoși ascultăRadioSputnik Moldova

155
Tagurile:
alarmă, monedă, dolarul
Tematic
ONU: Ne confruntăm cu cea mai gravă criză de la cel de-al Doilea Război Mondial
Ce se va întâmpla cu economia după perioada de criză: Opinia unui expert


Загрузка...
Ion Chicu

Chicu a anunțat când vor fi reluate negocierile privind acordarea creditului rus

15
(reînnoit 15:05 03.08.2020)
După ședință de luni cu șeful statului Igor Dodon și președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi, premierul Ion Chicu a vorbit despre reluarea negocierilor cu Federația Rusă privind contractarea creditului în valoare de 200 de milioane de euro.

CHIȘINĂU, 3 aug - Sputnik. Premierul Ion Chicu susține că negocierile privind accesarea creditului în valoare de 200 de milioane de euro din partea Federației Ruse vor fi reluate în decursul acestei săptămâni. Asta după ce vineri a fost aprobată o hotărâre de guvern în acest sens. 

„Sperăm că săptămâna aceasta, având deja formalizat procesul, negocierile vor fi reluate cu partea rusă, astfel încât să ajungem la o înțelegere referitor la acest credit”, a declarat premierul Ion Chicu. 

Anterior, vicepremierul și ministrul Finanțelor Serghei Pușcuța a declarat că pe 23 iunie Ministerul rus al Finanțelor a confirmat disponibilitatea de a relua consultările bilaterale privind acordarea împrumutului în valoare de 200 de milioane de euro. 

Amintim că anterior Chișinăul a ajuns la o înțelegere cu Moscova privind contractarea creditului de 200 de milioane de euro, dar pe 7 mai judecătorii Curții Constituționale au declarat neconstituțional acordul de împrumut, invocând pretinse clauze nefavorabile pentru Moldova. 

Sesizarea a fost depusă la CC de către de deputatul din grupul parlamentar PRO Moldova Sergiu Sîrbu. Mai multe prevederi au fost contestate și de deputații din PAS și PPPDA. 

Moscova urma să ofere Chișinăului creditul cu dobândă de 2% anual, pe un termen de 10 ani. Prima tranșă de 100 de milioane de euro trebuia să fie transferată timp de 30 de zile din data intrării în vigoare a Legii privind ratificarea acordului cu Rusia. Creditul oferit trebuia să fie cheltuit parțial la acoperirea deficitului bugetar.

După deicizia Curții Constituționale de a anula Acordul de împrumut dintre Moldova și Rusia, Moscova a venit cu o reacție. 

„Rusia a vrut sincer să ajute Moldova, dar, din păcate, politicienii moldoveni pun ambițiile politice mai presus de interesele cetățenilor”, - a declarat viceministrul de Externe al Rusiei, Andrei Rudenko, potrivit unui comunicat emis de dimplomația rusă. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

15
Tagurile:
negocieri, rus, credit
Tematic
Reacția Moscovei la decizia Curții Constituționale de la Chișinău de a anula creditul rus
Creditul rus în valoare de 200 de milioane de euro: Vor fi reluate negocierile


Загрузка...