Parlamentul Republicii Moldova

Liberă exprimare sau poliția gândirii: Biciul intolerant al noului cod al audiovizualului

290
(reînnoit 11:49 22.05.2018)
Conform prevederilor noului cod al audiovizualului, elaborat cu sprijinul Uniunii Europene, instituțiile media care vor fi susceptibile de promovarea urii fondate pe intoleranță sau discriminare pe bază de ”orientare sexuală” ar putea fi pedepsite cu strășnicie.

Recent, majoritatea deputaților moldoveni a aprobat în primă lectură proiectul Codului Serviciilor Media Audiovizuale. Noul document euroconform prevede un șir de reglementări noi referitoare la principiile de comunicare audiovizuală, care vor trebui respectate cu strășnicie de toți furnizorii de servicii media.

Liberă exprimare sau poliția gândirii

Având în vedere preocuparea ostentativă a Guvernului pentru apărarea drepturilor unor minorități oprimate de o majoritate intolerantă, autorii proiectului au propus o noțiune care ar trebui să-i disciplineze pe furnizorii de servicii media să ”gândească corect”. Este vorba, în special, de sintagma ”orientare sexuală”, pentru că celelalte forme de discriminare sunt reglementate de articolul 32 al Constituției Republicii Moldova cu privire la libera exprimare. Și ne întrebăm ce se urmărește de fapt, asigurarea libertății de exprimare sau instituirea ”poliției gândirii”?

discurs de ură — exprimare care propagă, incită, promovează sau justifică ura rasială, xenofobia, antisemitismul sau alte forme de ură fondate pe intoleranță sau discriminare pe bază de sex, origine rasială sau etnică, naționalitate, religie sau credință, dizabilitate sau orientare sexuală”, este scris în proiectul de lege.

Astfel, conform articolului 11 al Codului, vor fi interzise programele audiovizuale ”susceptibile de a propaga, incita promova sau justifica ura rasială, xenofobia, antisemitismul sau alte forme de ură fondate pe intoleranță sau discriminare pe bază de sex, origine rasială sau etnică, naționalitate, religie sau credință, dizabilitate sau orientare sexuală”.

Cei care nu vor respecta noile prevederi legale vor fi pedepsiți fără nici un fel de toleranță. Ținem să scoatem în evidență că pentru nerespectarea ofertei de servicii media retransmise de către distribuitorul de servicii media, vor trebui să achite de la 5 la 10 mii de lei sau până la 30 de mii de lei, dacă vor încălca legea repetat timp de 12 luni. Iar în cazul în care instituțiile media vor fi ”susceptibile” de încălcarea articolului 11, statul va aplica pedepse inspirate parcă de la vânătorii de vrăjitoare din Evul Mediu.

”Se sancționează cu amendă de la 40.000 de lei la 70.000 de lei furnizorii de servicii media și distribuitorii de servicii media care au încălcat prevederile art. 11 alin 2) și art. 17. Pentru încălcarea repetată a acestor prevederi amenda va constitui de la 70.000 de lei la 100000 de lei”, este scris în articolul 85 al Codului.

Totodată, furnizorii de servicii media vor fi obligați să promoveze principiul egalității de gen și va fi interzisă utilizarea limbajului sexist, a imaginilor violente și degradante ale femeilor și bărbaților.

Potrivit notei informative, noul Cod al Serviciilor Media Audiovizuale, care vine să înlocuiască actualul Cod al Audiovizualului, vine să confirme adeziunea Republicii Moldova la standardele europene privind libertatea de exprimare.

Proiectul a fost elaborat de un grup de lucru condus de președintele Parlamentului Andrian Candu, deputatul Vladimir Hotineanu și coordonatorul de proiect Freedom House Tatiana Puiu, cu sprijinul Proiectului Comun al Uniunii Europene și Consiliului Europei ”Promovarea libertății și pluralismului mass-mediei în Republica Moldova”.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacției Sputnik.

290
Tagurile:
strasnicie, intoleranta, orientare sexuala, intolerant, biciul, politia gandirii, libera exprimare, discriminare, pedeapsa, Codul Audiovizualului, Freedom House, Parlament, Vladimir Hotineanu, Andrian Candu, UE
Tematic
Deputații de la Chișinău discută despre propaganda informațională
Mitropolitul Moldovei: Legea Egalității de Șanse este umilitoare pentru creștini
Legea egalității de șanse, făcută praf de un blogher
Marșul LGBT, ”un atentat la moralitate”: Mesajul Mitropoliei Moldovei către autorități

"Să-i lovim pe ruși într-un loc vulnerabil": Ce s-a gândit facă NATO

653
(reînnoit 14:01 22.01.2021)
Creșterea contingentului militar, construirea infrastructurii militare și consolidarea ulterioară internațională – în 2021, NATO va crește presiunea asupra frontierelor vestice ale Rusiei.

CHIȘINĂU, 22 ian – Sputnik. În mai-iunie, Alianța va organiza cele mai ample manevre de după Războiul Rece – Defender Europe 2021. Răspunsul la acestea vor fi nu mai puțin amplele exerciții comune ale Rusiei și Belarusului "Zapad – 2021", programate pentru septembrie. Despre cum s-ar putea încheia toate acestea – în materialul Sputnik.

Câmpul de luptă – Europa

În timpul manevrelor Defender Europe 2021, ca și până acum, se vor practica acțiuni defensive și ofensive în Europa de Est și în țările baltice. Conform legendei exercițiilor, forțele NATO vor trebui să asalteze regiunea Kaliningrad, să blocheze regiunile vestice ale Rusiei și, de asemenea, să reflecte "ofensiva masivă rusă". Spre deosebire de anii precedenți, în 2021 o atenție specială va fi acordată nu Europei de Est, ci de Sud. Manevrele sunt planificate în Muntenegru, Kosovo și Albania. În Bulgaria și România vor avea loc exerciții de apărare antiaeriană și de lansare de rachete din clasa "sol – sol". Iar Ungaria va oferi mijlooace și forțe pentru desfășurarea "războiului".

Americanii vor transfera forțe semnificative în Europa, inclusiv unități din Divizia 1 Cavalerie și Divizia 82 Airbone. Sute de unități de echipament militar în diverse scopuri vor fi transportate peste Atlantic. De asemenea, din statul Florida va fi adusă Brigada 53 Infanterie. Este posibil ca, după exerciții, americanii să "uite" din nou o parte din armamente în Europa, așa cum sa întâmplat de mai multe ori. Potrivit experților, în acest fel, Pentagonul, din an în an, își consolidează capacitățile ofensive în regiune.

Drept răspuns la Defender Europe 2021, Rusia și Belarus vor organiza manevrele "Zapad – 2021" în septembrie. După cum a declarat luni ministrul apărării al Republicii Belarus, Viktor Hrenin, "exercițiile comune vor permite testarea unor noi metode de acțiune comună a unităților de asalt combinate într-o zonă extrem de urbanizată", precum și "evaluarea eficacității armelor și echipamentelor noi și modernizate". Minskul a subliniat că manevrele strategice reflectă "relațiile puternice de alianță și unitatea punctelor de vedere ale instituțiilor de apărare din Belarus și Rusia privind asigurarea securității militare a ambelor țări".

Arătarea puterii

Ambele părți nu au folosit limbajul diplomatic obișnuit în legătură cu manevrele împotriva vreunui stat sau bloc militar. Practicarea asaltului asupra Kaliningradului de către forțele NATO și pregătirea militarilor ruși pentru bătăliile urbane indică clar cine va lupta cu cine. Desigur, probabilitatea unui conflict armat la scară largă este mică, dar foarte reală.

Potrivit experților, schimbarea puterii în Statele Unite va afecta direct acțiunile NATO în 2021. În cei patru ani de președinție a lui Donald Trump, unitatea blocului Atlanticului de Nord a slăbit semnificativ. Proprietarul Casei Albe nu a ascuns că urmărește, în primul rând, interesele americane și nu a exclus posibilitatea de a părăsi Alianța. O astfel de retorică a provocat o mare îngrijorare în Europa, reapărând problema armatei UE. Noul președinte va încerca evident să remedieze totul.

"Relațiile dintre Rusia și NATO se vor deteriora în acest an", a spus Konstantin Sivkov, prim-vicepreședinte al Academiei pentru Probleme Geopolitice. "Biden vrea să restabilească și să mobilizeze Alianța. Și pentru a face acest lucru are nevoie de un inamic extern. Rusia este cea mai potrivită pentru acest rol, întrucât China este prea departe. Washingtonul are nevoie de imaginea unui dușman extern și pentru a consolida societatea americană".

Câștigarea banilor

Cu toate acestea, experții consideră că, în realitate, NATO nu are planuri agresive evidente împotriva Rusiei. Iar extinderea ulterioară a Alianței pentru americani este o modalitate de a face bani și de a lega Europa de sine și mai mult. Washingtonul se va întoarce la era pre-Trump și își va crește interferența în treburile Lumii Vechi.

Joe Biden
© REUTERS / JONATHAN ERNST

"Cred că în 2021 NATO va demonstra cum se transformă dintr-o organizație militară într-un fel de corporație globală", explică politologul-americanist Serghei Sudakov. "Problema cheie a Alianței rămâne a fi finanțarea. Se știe că cel care plătește, acela și comandă muzica. Două treimi din buget sunt asigurate de către Statele Unite, acest lucru nefiind pentru nimeni un secret. Știm foarte bine că costurile au depășit deja un trilion de dolari. În special, datorită Washingtonului. Statele europene se bazează pe aprovizionarea din Statele Unite – până la rațiile uscate. Acest lucru susține bugetul colosal al SUA pentru apărare – corporațiile, care acționează în interesele NATO, câștigă sume uriașe de bani".

Expertul a menționat că deja astăzi activitatea Alianței Atlanticului de Nord arată ca un transfer de bani dintr-un buzunar în altul. Washingtonul alocă fonduri NATO, aliații le folosesc pentru a cumpăra echipamente și arme americane și cercul se închide.

Europa pentru Statele Unite sub Biden va rămâne una dintre principalele piețe pentru produsele militare. Acest lucru înseamnă că ar trebui să ne așteptăm la o creștere a retoricii antirusești de peste ocean. Dar majoritatea experților sunt siguri: Washingtonul și Bruxelles-ul nu vor îndrăzni să testeze cu adevărat puterea celei de-a doua celei mai puternice armate din lume.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

653
Tagurile:
Rusia, NATO
Tematic
Lavrov condamnă decizia SUA de includere a Cubei în lista sponsorilor terorismului


Загрузка...
Joe Biden

Biden transmite un mesaj crucial Rusiei

2601
(reînnoit 10:06 22.01.2021)
Un mesaj care anunță o decizie crucială pentru următorii ani – și care ridică multe întrebări în privința intențiilor lui Joe Biden nu numai față de Rusia, ci și în legătură cu China.

BUCUREȘTI, 22 ian – Sputnik. O veste extrem de importantă a fost transmisă de la Washington – preşedintele Joe Biden doreşte prelungirea cu cinci ani a tratatului de limitare a armelor nucleare strategice – ”New START” - încheiat între SUA şi Rusia.

Tratatul, în forma actuală, urmează să expire la începutul lui februarie, transmite Russia Today.

Anunțul a fost făcut de secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, care a spus că Biden va căuta să negocieze o prelungire a acordului înainte ca acesta să înceteze în 5 februarie.

”Președintele spus clar de mult timp că tratatul ”New START” este în interesul securității naționale a Statelor Unite și această prelungire are și mai mult sens atunci când relația cu Rusia este contradictorie, așa cum este și în acest moment”, a declarat Psaki, numind acordul ”o ancoră a stabilității strategice” între cele două țări.

Dar, Casa Albă mai transmite un semnal, în același timp: Biden va urmări și o evaluare a informațiilor despre ceea ce Psaki a numit „acțiuni nesăbuite și contradictorii” ale Moscovei.

„Chiar dacă lucrăm cu Rusia pentru a promova interesele SUA, tot așa lucrăm pentru a cere Rusiei să dea socoteală pentru acțiunile sale nesăbuite și contradictorii”, a spus Psaki.

Topol
© Sputnik / Александр Кряжев
De asemenea, Biden va cere comunității de informații pentru evaluarea completă a cazul penetrării cibernetice de la ”SolarWinds” dar și a interferenței rusești în alegerile din 2020, a utilizării armelor chimice împotriva liderului opoziției Alexey Navalny și a pretinselor recompense asupra soldaților americani în Afganistan.

Deci, o întreagă listă de alegații și acuzații care au fost deja dovedite ca false – dar și un aspect contradictoriu: nimic despre introducerea Chinei în acest tratat, cu toate că superputerea de la Răsărit dorea acest lucru.

Cum poate fi interpretată această ”omisiune”? Ca o intenție specială față de China a noii administrații democrat-globaliste?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

2601
Tagurile:
Rusia, China, Joe Biden, SUA


Загрузка...

Imagini spectaculoase: Un cârd de flamingo roz pe laguna din Izmir - Video

0
(reînnoit 14:35 24.01.2021)
Un cârd de flamingo roz pe o lagună din Izmir din TurciaUn cârd de flamingo roz pe o lagună din Izmir din TurciaUn cârd de flamingo roz pe o lagună din Izmir din Turcia

Un cârd de flamingo roz s-a așezat în laguna Chakalburnu din Izmirul turcesc. În imagini puteți vedea cum se odihnesc păsările care pe suprafața apei. Zona este bine protejată de vânturi, ceea ce le permite păsărilor să se distreze în liniște.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Turcia, Izmir, flamingo
Tematic
Nebunie totală pe Tik Tok: Cursă auto în Capitală - Video


Загрузка...