Ghenadie Vaculovschi

PDM, Leancă și Ghimpu, cocoșul, cucul și cucuveaua

695
(reînnoit 18:14 02.01.2017)
Până la alegerile parlamentare ordinare mai sunt aproape doi ani, iar Partidul Democrat din Moldova (PDM) este nevoit să caute soluții pentru a eficientiza actuala guvernare pe care o domină și de reușita căreia depind șansele electorale ale democraților.

Și pentru că suntem, precum susțin unii mai inițiați, în anul cocoșului, vom avea posibilitatea să aflăm la sfârșitul acestuia cui și ce cântec i-a „pregătit” cocoșul, cucul și cucuveaua.

PDM este o formațiune care s-a distins în ultimii ani printr-un apetit fără precedent în istoria Republicii Moldova pentru cadre. Acest partid politic a atras un număr imens de persoane cu capacități și expertiză. Acest proces nu pare să se fi încheiat. Cel mai probabil, cooptarea permanentă de noi cadre de valoare a devenit un fel de a fi al PDM. Democrații au nevoie de coechipieri și de aliați capabili să ofere măcar ceva mai mult decât o mașină de vot. Tocmai din acest considerent PDM are nevoie de o implicare mult mai adâncă a PPEM în activitatea actualei majorități parlamentare și în actul de guvernare.

S-au limpezit apele

Democrații au preluat puterea în Republica Moldova într-un moment extrem de neprielnic. Țara era devastată de instabilitate politică, iar economia ei tocmai fusese lovită puternic de șocul dezvăluirilor privind jaful din sistemul bancar și de efectele acestei crime continuate pe parcursul mai multor ani. Prima reușită la care ar fi putut spera democrații era stabilizarea generală — politică, economică, socială, diplomatică. Nu vom analiza aici mijloacele cu care a fost atins acest scop, ci vom menționa doar faptul că primul punct țintit a fost lovit. Asta nu înseamnă nici pe departe că viața oamenilor din țară s-a îmbunătățit, dar este clar, la ora actuală, cine guvernează de facto, cine ia sau impune deciziile cardinale și cine este responsabil de ceea ce se întâmplă. Republica Moldova a devenit mult mai previzibilă. Chiar dacă după limpezirea apelor în fața noastră a apărut un tablou groaznic al unei țări vlăguite, partea bună este că doar acum se pot trage concluziile de rigoare și avem posibilitatea să evaluăm mult mai realist pe ce fel de teren urmează să ne croim calea spre un viitor mai bun.

Spre o nouă treaptă

Este evident faptul că cel de al doilea obiectiv major al PDM este să lege de echipa sa, de aliații săi și de proiectul său (pe care încă nu l-am văzut și nu se știe dacă îl au sau dacă au capacitatea de a-l elabora așa ca să ni se potrivească) speranțele majorității moldovenilor. Dacă pentru atingerea primului obiectiv democraților le-a fost suficient sprijinul PL-ului ca mașinărie de vot, atunci ca să înceapă a munci la obiectivul numărul doi e nevoie de mult mai mult decât are PDM, PL și cei 14 foști comuniști luați împreună. Mașinăria de vot a liberalilor trebuie păstrată și întreținută în continuare. Însă, în a doua etapă, procesul de producere a legilor și a reformelor reclamă deja mai multă capacitate intelectuală și expertiză, care poate fi găsită parțial în echipa lui Iurie Leancă.

Un impuls bun, dar efemer

Dacă PPEM va fi integrat în guvernarea actuală, ceea ce poate oferi această echipă va ajunge pentru o vreme, după care va fi nevoie de noi cunoștințe, de noi capacități, mult mai solide, dar și de o viziune de anvergură. Foarte curând va veni momentul în care PDM va trebui să demonstreze că înțelege cel puțin nevoia de o adevărată viziune și competență pentru proiectul Republica Moldova. O astfel de viziune și competență nu există în „cantități suficiente" la partidele care domină la ora actuală viața politică din Moldova.

Apropo de PPEM: acest partid își dorește foarte mult, sau cel puțin ar trebui să vrea, să fie integrat totalmente în actuala guvernare, pentru că în afara ei nu are nici alternativă și nici viitor și asta din cauza faptului că Maia Sandu l-a eclipsat pe Iurie Leancă și a furat practic tot electoratul PPEM.

Nevoia de imunitate

Iar democrații au sarcina de a „imuniza" actuala guvernare împotriva unui eventual (foarte probabil, aproape inevitabil) naufragiu al PL. Mai mult, democrații ar trebui să reușească să schimbe accentele în dialogul public. Să pună capăt dezbaterilor sterile care reprezintă la ora actuală politica și să aducă în prim-planul dialogului social și politic problemele de bază și procesul de soluționare a acestora. Asta ar însemna că PDM a reușit performanța de a urca cu o treaptă deasupra tuturor, de a-i surclasa pe toți cei care nu știu să facă nimic altceva decât să speculeze cu emoțiile și cu frustrările sociale, istorice etc. Într-un asemenea exercițiu, PL-ul nu că nu este util, ci este chiar contraproductiv. Mai mult, implicarea PL-ului într-un asemenea proces ar însemna suicidul politic al acestuia.

Mizele sunt mari, PL va trebui să-și accepte locul

Dar democrații nu-și pot permite să stagneze de dragul PL-ului. De aceea vor încerca, cu toată abilitatea, să facă tot ce se poate face pentru a-și asigura ascensiunea și pentru a schimba caii din mers. Or, miza este foarte mare: alegerile parlamentare de peste doi ani. Dacă grupărilor financiar-economice cu care democrații sunt în război le va reuși o revanșă electorală, atunci toate frustrările acestora și toată setea lor de răzbunare vor genera o răfuială teribilă, pe care liderii PDM nu doresc să o admită. De aceea vor lupta vehement, pe diferite planuri (unele invizibile pentru ochiul „neînarmat") pentru următoarele alegeri parlamentare. Iar Ghimpu și Leancă nu au de ales, pentru că așa sunt circumstanțele și pentru că nu ei controlează jocul.

P.S. Să nu uităm că pe lângă voturile puține din Parlament ale PPEM mai sunt și voturile a doi deputați care nu-l mai ascultă pe Mihai Ghimpu, dar îl susțin pe Anatol Șalaru. La rândul său, Șalaru este în relații bune cu democrații. Nu este exclus faptul că celor doi liberali li s-ar putea alătura și alți liberali. Și atunci vor spori posibilitățile de face mai „diversă" actuala majoritate parlamentară.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacției Sputnik.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

695
Tagurile:
Competență, Expertiză, Leancă, Guvernare, Ghimpu, alianță, Majoritate parlamentară, PDM, PL, PPEM, Iurie Leancă, Mihai Ghimpu
Tematic
Ce va fi după demiterea lui Chirtoacă. Va fi mai bine? Chiar așa?
Pușcași marini americani

"Totul mergea spre asta": De ce pușcașii marini americani debarcă la Nord

233
(reînnoit 21:40 25.01.2021)
Politicienii și generalii americani declară din ce în ce mai frecvent despre creșterea tensiunii în Arctica, pe care, potrivit experților, o creează ei înșiși. Pentru ce Pentagonul pregătește Norvegia – în materialul Sputnik.

CHIȘINĂU, 25 ian – Sputnik, Nicolai Protopopov. Armata SUA se consolidează în Norvegia, în imediata vecinătate a granițelor rusești. În ianuarie, aproximativ o mie de pușcași marini au debarcat aici. În același timp, politicienii și generalii americani vorbesc din ce în ce mai frecvent despre creșterea tensiunii în Arctica, pe care, potrivit experților, o creează ei înșiși. Pentru ce Pentagonul pregătește Norvegia – în materialul Sputnik.

În ospeție la vikingi

Pușcașii marini s-au mutat în Norvegia din Carolina de Nord în cadrul așa-numitei rotații. Americanii recurg la acest truc de câțiva ani – unele unități sunt înlocuite cu altele și contingentul militar american este prezent practic permanent în țară.

Sarcina pușcașilor marini este să învețe, sub îndrumarea instructorilor norvegieni, cum să desfășoare operațiuni de luptă în condițiile dure ale Arcticii și să lucreze în strânsă cooperare cu colegii din NATO.

În februarie, americanii, norvegienii, precum și olandezii și britanicii – aproximativ zece mii de luptători – vor participa la manevrele de scară largă Joint Viking 2021. Membrii NATO vor lucra la mișcarea rapidă a trupelor pe distanțe mari, vor însuși metodele de schimb de informații la toate nivelurile și vor desfășura mai multe operațiuni comune.

Exercițiile JointViking sunt organizate anual. Trupele – vehiculele blindate, artileria, aeronavele, navele și submarinele – simulează operațiuni de luptă de mare intensitate pe o suprafață de câteva sute de kilometri pătrați, în principal pe teren forestier și montan.

Expertul militar Alexandr Jîlin a remarcat într-un interviu acordat agenției de presă RIA Novosti că, conform doctrinei militare a SUA, armata lor învață să lupte în principal în străinătate.

"Prin urmare, politica statului este structurată în așa fel încât armata americană să apară permanent în alte țări pentru a practica operațiuni militare, operațiuni de spionaj, survoluri deasupra aerodromurilor, ocolind rutele maritime", explică el. "O atenție deosebită este acordată operațiunilor comune, deoarece Statele Unite luptă întotdeauna prin cineva".

Potrivit expertului, Pentagonul agravează în mod artificial situația, deoarece SUA și NATO refuză cu încăpățânare să renunțe la pretențiile lor asupra Arcticii.

"Exercițiile pușcașilor marini vor fi ofensive, nu defensive", este sigur Jîlin. "Vor lucra și asupra acțiunilor împotriva Rusiei. Dacă analizăm, în ansamblu, manevrele NATO în Europa, este clar că vor fi organizate astfel încât să creeze zone de tensiune pentru Moscova. Armata noastră nu poate să nu reacționeze, în special, la ceea ce se întâmplă în Norvegia. Nu există panică, dar forțele și mijloacele sunt deviate – trebuie să controlăm complet situația ca să prevenim provocările".

Zona de debarcare nordică

Artem Kureev, expert la clubul analitic "Valdai", subliniază că americanii au propria infrastructură dezvoltată în Alaska pentru antrenamentul tacticilor de luptă în Arctica, dar preferă totuși să se antreneze în Norvegia.

"Ei au nevoie de asta ca lideri NATO", subliniază Kureev. "Norvegia este cel mai vechi membru al Alianței. Oslo vede Rusia drept un potențial adversar. Încă de pe timpul Războiului Rece, norvegienii au creat și au întreținut infrastructura de contracarare a URSS-ului din Arctica. Acest lucru continuă până în prezent. Într-o situație agravare militară reală, Norvegia de Nord se va transforma imediat în principala zonă de debarcare a NATO în drumul către Murmanskul rusesc".

Dorința Washingtonului de a-și întări poziția în Arctica, constrângând alte țări să plece de acolo, este dovedită și de noua strategie arctică a Marinei SUA și a Corpului de Marină al SUA. În special, acolo se spune că "fără prezența militar-navală americană în regiunea arctică, Rusia și China vor amenința din ce în ce mai mult pacea și prosperitatea lumii”.

După cum a menționat ministrul Marinei americane, Kenneth Braithwaite, Pentagonul intenționează să păstreze în mod constant nave de război și submarine în Arctica, pentru a patrula acvatoriul din apropierea coastei rusești și pentru a preveni "ofensiva Moscovei în Nordul îndepărtat". Mai mult, și forțe terestre puternice vor fi concentrate în Arctica.

La rândul său, ministrul norvegian al apărării, Frank Bakke-Jensen, a declarat că direcțiile cheie ale politicii de securitate a țării sunt Arctica și activitățile Rusiei în regiune, iar legăturile transatlantice, în acest context, sunt "piatra de temelie". El a subliniat că Norvegia salută consolidarea prezenței în Nordul îndepărtat a aliaților cheie ai NATO.

"Împreună cu Marina SUA, infanteria marină, forțele speciale, forțele aeriene și forțele spațiale americane, dezvoltăm o cooperare strategică cu oameni ce gândesc la fel ca noi în Arctica", a spus ministrul. "Acest lucru implică exerciții regulate ale forțelor militar-navale și aeriene aliate în Nordul îndepărtat. Norvegia intenționează să participe la aceste activități și să-și sporească interoperabilitatea cu aliații".

Pe toate fronturile

Trebuie spus că Statele Unite au deja o poziție întărită la Nord. Iar Norvegia joacă un rol aproape principal în acest sens. Deci, în septembrie, s-a raportat că un submarin nuclear din clasa Seawolf a fost mutat în portul norvegian Tromsø, a cărui misiune principală este urmărirea rutelor submarinelor rusești.

Mai devreme, Statele Unite, "pentru a stăvili Rusia la Nord”, au restabilit a Doua flotă, care este responsabilă de Oceanul Atlantic, o parte din Oceanul Pacific și Oceanul Arctic. Flota s-a desființat în 2011 pentru a economisi fondurile bugetare.

Un alt ecou al Războiului Rece – baza militar-navală subterană norvegiană Olavsvern, situată la doar 350 de kilometri de granița rusă. Într-un imens buncăr, construit în anii 60 și protejat de un strat de piatră de 300 de metri, erau adăpostite submarinele și navele NATO, funcționau docuri de reparații și erau depozitate muniții. În orice moment, flota coaliției occidentale putea bloca accesul Marinei sovietice la Marea Norvegiei și la Atlanticul de Nord. La sfârșitul anilor 2000, baza a fost închisă ca fiind inutilă, dar acum se intenționează să fie readusă la viață.

Pentagonul s-a apucat serios și de consolidarea forțelor aeriene în Arctica. Așadar, anul trecut au avut loc exerciții la scară largă ale Forțelor aeriene americane și norvegiene. Șase bombardiere strategice B-52 Stratofortress au zburat în același timp deasupra Polului Nord și au efectuat zboruri de antrenament cu avioanele de vânătoare ale Forțelor Aeriene Norvegiene. Iar recent s-a aflat că, în februarie, Pentagonul va transfera din Texas la baza aeriană norvegiană Erland patru "strategi" supersonici B-1Blancer.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

233
Tagurile:
americani, Pușcașii marini
Tematic
Ea este cea mai fierbinte femeie din Marina SUA - Foto


Загрузка...

"Să-i lovim pe ruși într-un loc vulnerabil": Ce s-a gândit facă NATO

780
(reînnoit 14:01 22.01.2021)
Creșterea contingentului militar, construirea infrastructurii militare și consolidarea ulterioară internațională – în 2021, NATO va crește presiunea asupra frontierelor vestice ale Rusiei.

CHIȘINĂU, 22 ian – Sputnik. În mai-iunie, Alianța va organiza cele mai ample manevre de după Războiul Rece – Defender Europe 2021. Răspunsul la acestea vor fi nu mai puțin amplele exerciții comune ale Rusiei și Belarusului "Zapad – 2021", programate pentru septembrie. Despre cum s-ar putea încheia toate acestea – în materialul Sputnik.

Câmpul de luptă – Europa

În timpul manevrelor Defender Europe 2021, ca și până acum, se vor practica acțiuni defensive și ofensive în Europa de Est și în țările baltice. Conform legendei exercițiilor, forțele NATO vor trebui să asalteze regiunea Kaliningrad, să blocheze regiunile vestice ale Rusiei și, de asemenea, să reflecte "ofensiva masivă rusă". Spre deosebire de anii precedenți, în 2021 o atenție specială va fi acordată nu Europei de Est, ci de Sud. Manevrele sunt planificate în Muntenegru, Kosovo și Albania. În Bulgaria și România vor avea loc exerciții de apărare antiaeriană și de lansare de rachete din clasa "sol – sol". Iar Ungaria va oferi mijlooace și forțe pentru desfășurarea "războiului".

Americanii vor transfera forțe semnificative în Europa, inclusiv unități din Divizia 1 Cavalerie și Divizia 82 Airbone. Sute de unități de echipament militar în diverse scopuri vor fi transportate peste Atlantic. De asemenea, din statul Florida va fi adusă Brigada 53 Infanterie. Este posibil ca, după exerciții, americanii să "uite" din nou o parte din armamente în Europa, așa cum sa întâmplat de mai multe ori. Potrivit experților, în acest fel, Pentagonul, din an în an, își consolidează capacitățile ofensive în regiune.

Drept răspuns la Defender Europe 2021, Rusia și Belarus vor organiza manevrele "Zapad – 2021" în septembrie. După cum a declarat luni ministrul apărării al Republicii Belarus, Viktor Hrenin, "exercițiile comune vor permite testarea unor noi metode de acțiune comună a unităților de asalt combinate într-o zonă extrem de urbanizată", precum și "evaluarea eficacității armelor și echipamentelor noi și modernizate". Minskul a subliniat că manevrele strategice reflectă "relațiile puternice de alianță și unitatea punctelor de vedere ale instituțiilor de apărare din Belarus și Rusia privind asigurarea securității militare a ambelor țări".

Arătarea puterii

Ambele părți nu au folosit limbajul diplomatic obișnuit în legătură cu manevrele împotriva vreunui stat sau bloc militar. Practicarea asaltului asupra Kaliningradului de către forțele NATO și pregătirea militarilor ruși pentru bătăliile urbane indică clar cine va lupta cu cine. Desigur, probabilitatea unui conflict armat la scară largă este mică, dar foarte reală.

Potrivit experților, schimbarea puterii în Statele Unite va afecta direct acțiunile NATO în 2021. În cei patru ani de președinție a lui Donald Trump, unitatea blocului Atlanticului de Nord a slăbit semnificativ. Proprietarul Casei Albe nu a ascuns că urmărește, în primul rând, interesele americane și nu a exclus posibilitatea de a părăsi Alianța. O astfel de retorică a provocat o mare îngrijorare în Europa, reapărând problema armatei UE. Noul președinte va încerca evident să remedieze totul.

"Relațiile dintre Rusia și NATO se vor deteriora în acest an", a spus Konstantin Sivkov, prim-vicepreședinte al Academiei pentru Probleme Geopolitice. "Biden vrea să restabilească și să mobilizeze Alianța. Și pentru a face acest lucru are nevoie de un inamic extern. Rusia este cea mai potrivită pentru acest rol, întrucât China este prea departe. Washingtonul are nevoie de imaginea unui dușman extern și pentru a consolida societatea americană".

Câștigarea banilor

Cu toate acestea, experții consideră că, în realitate, NATO nu are planuri agresive evidente împotriva Rusiei. Iar extinderea ulterioară a Alianței pentru americani este o modalitate de a face bani și de a lega Europa de sine și mai mult. Washingtonul se va întoarce la era pre-Trump și își va crește interferența în treburile Lumii Vechi.

Joe Biden
© REUTERS / JONATHAN ERNST

"Cred că în 2021 NATO va demonstra cum se transformă dintr-o organizație militară într-un fel de corporație globală", explică politologul-americanist Serghei Sudakov. "Problema cheie a Alianței rămâne a fi finanțarea. Se știe că cel care plătește, acela și comandă muzica. Două treimi din buget sunt asigurate de către Statele Unite, acest lucru nefiind pentru nimeni un secret. Știm foarte bine că costurile au depășit deja un trilion de dolari. În special, datorită Washingtonului. Statele europene se bazează pe aprovizionarea din Statele Unite – până la rațiile uscate. Acest lucru susține bugetul colosal al SUA pentru apărare – corporațiile, care acționează în interesele NATO, câștigă sume uriașe de bani".

Expertul a menționat că deja astăzi activitatea Alianței Atlanticului de Nord arată ca un transfer de bani dintr-un buzunar în altul. Washingtonul alocă fonduri NATO, aliații le folosesc pentru a cumpăra echipamente și arme americane și cercul se închide.

Europa pentru Statele Unite sub Biden va rămâne una dintre principalele piețe pentru produsele militare. Acest lucru înseamnă că ar trebui să ne așteptăm la o creștere a retoricii antirusești de peste ocean. Dar majoritatea experților sunt siguri: Washingtonul și Bruxelles-ul nu vor îndrăzni să testeze cu adevărat puterea celei de-a doua celei mai puternice armate din lume.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

780
Tagurile:
Rusia, NATO
Tematic
Lavrov condamnă decizia SUA de includere a Cubei în lista sponsorilor terorismului


Загрузка...
Petru Lucinschi

Fostul președinte Petru Lucinschi își sărbătorește aniversarea

0
(reînnoit 10:52 27.01.2021)
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova își sărbătorește ziua de naștere. Miercuri, 27 ianuarie, Petru Lucinschi împlinește vârsta de 81 de ani. 

CHIȘINĂU 27 ian - Sputnik. Al doilea șef de stat al Republicii Moldova își sărbătorește ziua sa de naștere. Petru Lucinschi s-a născut în anul 1940, în satul Rădulenii Vechi, raionul Florești. El și-a făcut studiile la Universitatea de Stat din Moldova, pe care a absolvit-o în anul 1962. 

Este membru al Academiei de Științe Sociale din Federația Rusă (Moscova), doctor în filozofie.

În perioada 1992-1993, Lucinschi a fost Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Federația Rusă. În data de 4 februarie 1993 este ales președinte al Parlamentului Republicii Moldova. Pe 1 decembrie 1996, Petru Lucinschi devine cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova. 

În prezent, el este președinte al Fundației de Studii Strategice și Dezvoltare a Relațiilor Internaționale “Lucinschi”.

Menționăm că și primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a împlinit luna aceasta, pe 17 ianuarie, vârsta de 81 de ani. De notat că cei doi foști președinți octogenari s-au născut în același an, în aceeași lună și chiar în același raion – Florești. 

Petru Lucinschi a fost decorat cu „Ordinul Republicii” în anul 2005. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
zi de naștere, Petru Lucinschi, președinte


Загрузка...