Locul în care a fost omorâtă Cristina Parhomenco

Ucigașii minori ai Cristinei veneau seară de seară la locul crimei

7527
(reînnoit 19:40 03.12.2016)
Eleva a fost omorâtă vineri, iar corpul neînsufleţit al acesteia a fost găsit abia miercuri. Seară de seară, ucigașii reveneau la locul crimei.

„Ea se afla iată aici, sub aceste scânduri, acoperită cu cărămizi. Priviți, se văd urme de sânge. Aici strălucește ceva, mi se pare că sunt urme de produs cosmetic pe piatră", spune Mila Costenco, locuitoare a orașului Strășeni, arătându-le jurnaliștilor subsolul unei construcții nefinisate, unde a fost găsit cadavrul Cristinei Parhomenco, eleva de 14 ani care a fost omorâtă cu bestialitate.

Locul unde a fost omorâtă Cristina Parhomenco
© Sputnik / Miroslav Rotari
Locul unde a fost omorâtă Cristina Parhomenco

Totul s-a întâmplat chiar în centrul Strășenilor. Este straniu că nimeni nu a auzit nimic. Fata, cu siguranță, a strigat. Inițial, pentru că în seara respectivă cei din gașca de adolescenți s-au certat rău între ei. Mai apoi, pentru că ea ar fi putut striga de durere…

Polițistul, văzând cât de tare a fost mutilat cadavrul, a țipat de groază

În timp ce Cristina era căutată, mama a fost chemată la poliție. De aceea, în momentul în care voluntarii și colegii de clasă au găsit cadavrul fetei, mama nu era de față.

​„Această clădire nefinisată din chiar centrul oraşului Străşeni ne-a atras atenţia din prima. Este un loc rău famat, acolo se adună des narcomanii, tinerii care consumă în acel loc băuturi alcoolice…", ne-a povestit Mila Costenco. Ea a mărturisit că chiar şi poliţistul a ţipat de groază atunci când a văzut cadavrul Cristinei (faţa acesteia nu era mutilată doar de lovituri, ci şi mâncată de şobolani sau de câini vagabonzi).

Locul unde a fost omorâtă Cristina Parhomenco
© Sputnik / Miroslav Rotari
Locul unde a fost omorâtă Cristina Parhomenco

Cristina era o ființă miniaturală, slăbuță. Ucigașii au reușit să-i ascundă trupul practic în întregime. I-a trădat însă un picior ieșit de sub scânduri.

Cristina era un copil-problemă, însă nimeni nu a avut nici un drept s-o omoare din această cauză

Acest omor de la Strășeni a zguduit nu doar împrejurimile, ci întreaga țară.

Fata fugise de două ori de acasă, ultima dată fiind găsită la Ștefan Vodă unde se odihnea cu prietenii. La vârsta sa fragedă, ea deja consuma alcool, avea relații cu băieții. Da, era o adolescentă cu probleme, însă nici o secătură nu avea dreptul s-o omoare cu bestialitate pentru acest lucru. Toți cei care au cunoscut-o pe Cristina sunt de această părere.

„Ea se descurca pe un „șapte", poate că pentru ea învățătura nu prezenta prea mare interes, dar totuși se descurca", a spus Ludmila Cube, directoarea gimnaziului Mihai Viteazul din localitate.

Alexandru Jizdan, Ministrul Afacerilor Interne
© Sputnik / Мирослав Ротарь

Acum toți dau vina pe poliție. Chipurile, nu și-a făcut treaba (au zburat deja primele capete — conducerea poliţiei de la Străşeni a fost suspendată din funcţie). Există și un argument solid: poliția a căutat-o pe Cristina câteva zile, fără a o găsi. Pe când voluntarii și colegii de clasă au descoperit cadavrul fetei doar în jumătate de oră, chiar în centrul orașului.

Vecinii Cristinei au povestit că părinții ei sunt divorțați. Tatăl locuiește la Moscova, având o altă familie, dar le trimite fiicelor bani. Fata are o soră mai mare, Ruslana, care învață la același gimnaziu. Mama lucrează la piața centrală din Chișinău și consumă sistematic alcool.

Sâmbătă va avea loc ultimul careu solemn al Cristinei

Directoarea gimnaziului Ludmila Cube le-a luat apărarea colaboratorilor Poliţiei, afirmând că poliţiştii trec săptămânal pe la şcoala pe care o conduce şi îi au permanent în vizor pe adolescenţii cu probleme.

Ludmila Cube
© Sputnik / Miroslav Rotari
Ludmila Cube

„Evident, este de vină întreaga societate. Însă mi se pare deplasat să fie hărţuit cineva anume. Dar de ce nu sunt verificaţi vânzătorii chioşcurilor care le-au vândut adolescenţilor coniac în acea seară? Doar era evident că Cristina este un copil şi este minoră!"

Directoarea gimnaziului a spus că în școală au fost declarate zile de doliu. Toate activitățile distractive vor fi amânate până la sfârșitul iernii, iar toate cercurile didactice își vor încheia activitatea strict la ora șase seara.

Sâmbătă, elevii se vor alinia în careu, ultimul pentru Cristina.

Doi suspecți au fost deja reținuți și depun mărturii. Al treilea a fugit în România și a fost dat în urmărire internațională. Cel de al patrulea are doar treisprezece ani și, conform legii, nu poate fi tras la răspundere. Nici măcar să fie închis pe perioada desfășurării anchetei.

„Suntem în alertă deja de câteva zile. Acest caz a şocat oraşul nostru şi, probabil, întreaga ţară. Suspecţii şi-au recunoscut vina însă, în virtutea vârstei, ei nu riscă pedeapsa maximă — închisoarea pe viaţă. Toţi aceştia sunt minori", a declarat procurorul Tudor Bordan.

Mai există un detaliu șocant, despre care a povestit vânzătorul de la chioșcul situat în apropiere de clădirea părăsită:

„După omor, în fiecare seară, acolo se aduna un grup de adolescenți care ulterior au fost reținuți. Ei beau și verificau, probabil, dacă cadavrul se mai afla acolo. Iar unul dintre ei, cel mai mic, chiar mi-a cerut un cuțit și m-a întrebat câți ani se dau pentru omor…" Vânzătorul presupune că criminalii aveau de gând să

tranșeze cadavrul și să scape de el…

Locul unde a fost omorâtă Cristina Parhomenco
© Sputnik / Miroslav Rotari
Locul unde a fost omorâtă Cristina Parhomenco

 

7527
Tagurile:
Tudor Bordan, Ludmila Cube, ultimul careu, omor, poliție, minori, Cristina Parhomenco, Strășeni
Тема:
Omorul adolescentei de la Strășeni: șoc și multe semne de întrebare (23)
Tematic
Omorul Cristinei Parhomenco: detalii șocante
Bărbații nu violează. După crima din Strășeni regret abolirea pedepsei capitale
Minora dispărută la Strășeni a fost găsită moartă într-o clădire părăsită
Флаг Евросоюза в главном здании Совета Европы в Страсбурге

Va fi permisă intrarea în Europa "cu un vaccin incorect din punct de vedere politic"?

75
Vorbind despre rezultatele conferinței telefonice a șefilor instituțiilor diplomatice ale UE, cancelarul Angela Merkel a declarat că participanții au convenit asupra necesității introducerii unui certificat de vaccinare, fără de care intrarea în UE nu va fi permisă.

Acordul este deocamdată unul de principiu, proiectul va fi prezentat în detaliu peste trei luni.

Se știe ce se ascunde în detalii, iar aceasta se referă și la pașaportul vaccinatului, consideră editorialustul RIA Novosti Maxim Sokolov.

În primul rând, nu este clar ce să facem cu persoanele care au contraindicații pentru vaccinare. Este mai mult sau mai puțin clar cazul contraindicațiilor temporare – de exemplu, o infecție recentă cu coronavirus. Aici, ca și în cazul altor boli infecțioase, este suficient să aștepți un timp și apoi să te vaccinezi. Dar există și boli cronice permanente: și ce se va întâmpla cu cei care suferă de ele? Probabil, vor fi lipsiți de dreptul la circulație. În plus, afecțiunile cronice sunt severe, iar cei care suferă de ele lor vor muri în curând. Nu există om – nu există problemă. Și până la urmă, bolnavi cronici gravi nici nu au ce căuta în Europa.

Însă asta nu e totul.

Există multe vaccinuri în lume acum și probabil vor exista și mai multe – și vaccinurile căror companii vor oferi dreptul de a primi certificatul UE?

Trioul euro-atlantic Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca probabil că nu va avea obstacole birocratice. "Te-ai vaccinat cu Pfizer" – primește ausweis-ul", altfel va exista un fel de disidență.

Dar cu vaccinurile rusești ("Sputnik V" și "EpiVacCorona") și chinezești (Sinovac Biotech, CanSino Biologics, CNBG – Sinopharm), totul poate fi mai complicat. Nu are importanță cât sunt de curative, atâta timp cât nu sunt aprobate oficial de autoritățile de la Bruxelles, cetățenii vaccinați cu ele, cel mai probabil, nu vor primi certificatul necesar pentru trecerea frontierei.

Întrucât problema legată de curativitatea sau nocivitatea unui vaccin de origine nedemocratică nu este doar medicală, ci și politică. Și ce se întâmplă atunci când politica intervine, adică "promovarea democrației vs instaurarea totalitarismului", putem vedea în exemplul proiectului "Nord Stream – 2", când hidrocarburile rusești sunt de o sută de ori mai periculoase decât "Zyklon-B". După cum se știe, "dacă teoremele geometrice ar afecta interesele umane, din cauza lor s-ar duce războaie". Și dacă prin nerecunoașterea unui vaccin de origine nedemocratică este posibil să-i faci o pacoste unei supraputeri străine – de ce să nu o faci?

Declarația relativ recentă (17 februarie) a șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: "Strategia Rusiei în ceea ce privește vaccinarea împotriva COVID-19 provoacă nedumerire. De ce Rusia oferă teoretic milioane de doze altor țări, dar nu are un progres suficient în vaccinarea propriei populații? Aceasta este o întrebare care necesită răspuns".

Sputnik V
© Sputnik / Владимир Трефилов

Este greu de spus ce înseamnă progres suficient. Și este oare oportun ca oficialii europeni să ananseze acest subiect atunci când progresul în Europa însăși este în mod clar insuficient? În caz contrar, Ungaria nu ar fi cumpărat "Sputnik", iar Cehia, Austria, Italia nu s-ar fi gândit să facă la fel. "De ce avem nevoie de "Sputnik" atunci când există puncte de vaccinare cu "Pfizer" la fiecare pas?"

Poate că doamna Ursula este revoltată de reproducerea practicii exportului de pâine de la sfârșitul secolului al XIX-lea – "Nu ne vom sătura, dar o vom exporta". Este greu de spus cu exactitate dacă actualul ministru al Sănătății urmează principiile lui Vîșnegradskii, ministrului de Finanțe de atunci. Este și mai dificil de înțeles ce legătură are acest lucru cu problema eficacității vaccinului rus. Fie este eficient, fie nu. În orice caz, realizarea de către Federația Rusă a unui progres suficient în vaccinarea propriei populații este puțin probabil să fie principala preocupare a Bruxelles-ului.

Este o altă problemă atunci când trebuie să renegi cu orice preț vaccinul rusesc. În special, să nu consideri vaccinarea cu acesta drept motiv suficient pentru a elibera certificatul de viză. Când problemele Cortinei de Fier sunt în joc, atunci, desigur, orice poate servi drept argument.

Desigur, nu totul depinde de Ursula și de cei care gândesc ca ea. Pe lângă interesele celor care doresc să se îngrădească de Rusia, folosind orice motiv sau pretext, există și grupuri cu alte interese.

De exemplu, deși veniturile rușilor au scăzut semnificativ, nu au căzut până la o stare de sărăcie completă, care să facă turismul extern complet irelevant. Și multe țări europene (Italia, Franța, Grecia, etc.), unde turismul, înainte de debutul infecției, dădea de la zece până la cincisprezece la sută din PIB și asigura locuri de muncă pentru o bună parte a populației – aceste țări visează cum se întorc timpurile de dinaintea pandemiei și banii turiștilor ruși. Interesele ideologice ale doamnei von der Leyen nu sunt atât de interesante aici – starea precară a propriului portofel este mult mai importantă.

Desigur, îi poți inspira pe europeni cu cuvintele tovarășului ideolog Suslov M. A. – "Nu economisim pe ideologie", inclusiv în ceea ce privește certificarea vizelor, dar o astfel de politică pe termen lung este plină de diverse surprize. Principiul "Bunăstarea ta și a familiei tale este mai importantă decât bunăstarea celorlalți" nu a fost anulat și este periculos să îți bați joc de el tot timpul.

Așadar, întrebarea despre care vaccinuri vor confirma încrederea într-un solicitant de viză de călătorie peste trei luni va deveni subiectul unei dezbateri aprinse între doamna von der Suslov și susținătorii principiului micii burghezii "Nu mă interesează cine, dar să-și facă datoria".

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

75
Тема:
Vaccinul Sputnik V: știri de ultimă oră
Tematic
Igor Dodon spune când ajunge în Moldova vaccinul rus „Sputnik V”
Cum va proceda Ministerul Sănătății în cazul celor care vor refuza vaccinarea - Video


Загрузка...

"Nu pot fi găsite": Rusia construiește noi transportatoare "invizibile" de rachete

288
Sisteme de arme promițătoare, silențiozitate și o "invizibilitate" ridicată – primele submarine diesel-electrice seriale ale proiectului 677 "Lada" vor fi primite de flotă în 2022. A fost nevoie de peste 20 de ani pentru a le dezvolta.

CHIȘINĂU, 25 feb – Sputnik, Nicolai Protopopov. Acest submarin poate transporta arme de înaltă precizie, iar traseul său este extrem de dificil de urmărit. Despre caracteristicile proiectului – în materialul Sputnik.

"Copil dificil"

Submarinele "Kronstadt" și "Velikie Luki" au fost planificate să fie predate Marinei în 2021, totuși, așa cum a explicat directorul general al întreprinderii de construcții navale "Șantierele Navale Admiralty", Aleksandr Buzakov, din cauza problemelor cu partenerii, termenii au fost amânați.

În septembrie, șeful Corporației Unite de Construcții Navale, Alexei Rahmanov, a anunțat că două nave de serie vor fi finalizate cu întârziere, deoarece unul dintre furnizorii de echipamente nu a respectat graficul stabilit anterior.

Întârzierile au afectat proiectul încă de la început. Lucrările au fost inițiate la sfârșitul anilor 90, când a fost creată prima navă din această serie – "Sankt Petersburg". A fost lansată în apă în 2004 și trebuia să fie trimisă Marinei Federației Ruse în 2006. Cu toate acestea, Flota militară rusă de Nord a început să o exploateze abia în 2010.

Submarinele din clasa "Lada" urmau să înlocuiască "diesel-urile" învechite ale proiectului 877 "Paltus".

Noile submarine sunt mai mici, ceea ce înseamnă că nu sunt la fel de vizibile pentru sonare. Stealth-ul acustic este, de asemenea, îmbunătățit grație unei scheme, neconvenționale pentru construcțiile navelor autohtone, cu o singură carenă. În plus, "Ladele" sunt primele submarine rusești cu un sistem de propulsie independentă de aer (anaerob).

Poate că termenii se schimbau permanent tocmai din cauza numeroaselor soluții de proiectare noi și a complexității realizării lor "în fier". Deci, în timpul testărilor primei nave din această clasă, au fost descoperite probleme serioase cu complexul hidroacustic, iar puterea insuficientă a motorului electric cu canotaj nu permitea dezvoltarea vitezei necesare sub apă.

© Sputnik / Vitaliy Ankov
„Varshavianka”

Dar Marina Federației Ruse aștepta totuși noi submarine diesel-electrice, așa că, în loc de submarinele "Lada", au comandat pentru Flota rusă din Pacific șase submarine ale proiectului 636 "Varshavyanka", care au fost testate în timp și bine însușite.

"Micuțele" periculoase

Potrivit experților, "Ladele" sunt cele mai moderne și mai promițătoare submarine non-nucleare autohtone.

În ciuda dimensiunilor modeste, acestea sunt extrem de versatile. Ele sunt capabile să reziste submarinelor și navelor de suprafață, să distrugă ținte de pe coastă, să plaseze câmpuri de mine, să protejeze coasta de debarcări ale desanturilor, să transporte subunități sau încărcături speciale.

Principalele avantaje – automatizarea ridicată și zgomot redus, mobilitatea și manevrabilitatea, ceea ce face posibilă utilizarea lor eficientă în operațiuni de sabotaj și spionaj. De asemenea, sunt echipate cu un complex hidroacustic puternic și cu trei antene sensibile simultan: una în proră, două în lateral.

Viteza submarinului, cu un deplasament de aproximativ 1,8 mii de tone, atinge 20 de noduri. Adâncimea – până la 350 de metri. Numărul echipajului –doar 30 de persoane.

În ceea ce privește armamentul, submarinele "Lada", în mod standard, sunt dotate cu 18 torpile cu un calibru de 533 mm și aproximativ 20 de mine. Tuburile torpile sunt, de asemenea, adaptate pentru a lansa rachetele-torpilele antisubmarin de mare viteză "Șkval", care pot accelera până la 300 de kilometri pe oră. Și, desigur, submarinele "Lada", la fel ca multe alte nave rusești contemporane, sunt dotate cu rachetele de croazieră "Kalibr".

Primele două submarine seriale nu vor avea un sistem de propulsie independentă de aer, întrucât, potrivit lui Buzakov, un submarin de acest tip nu a fost încă creat în Rusia. Dar restul navelor din această familie îl vor avea.

Gardieni invizibili

"Lada" este o clasă complet nouă de submarine, bazată pe proiecte anterioare, explică agenției de presă RIA Novosti președintele Mișcării de sprijinire a flotei din toată Rusia, căpitanul de rangul întâi, Mihail Nenașev. "În ultimii 15-20 de ani, aproximativ 150 de lucrări de proiectare experimentală au fost experimentate pe "Lada". Niciun proiect nu a avut atât de multe. Este, de fapt, un mare laborator subacvatic".

După cum a subliniat expertul, în comparație cu proiectele anterioare, submarinele "Lada" pot lua la bord mai multe torpile. Datorită caracteristicilor lor tactice și tehnice unice, ele sunt capabile să rezolve sarcini în toate direcțiile tactice și strategice. În plus, designul permite amplasarea sistemelor de rachete.

"Zgomotul produs de aceste submarine diesel-electrice este comparabil cu zgomotul mării, iar noua hidroacustică ascultă mult mai mult spațiu decât alte nave", spune Nenașev. "Acest lucru este foarte important, deoarece submarinele "Lada" vor fi bazate în Arctica. Un alt plus este dimensiunea lor modestă, care permite submarinelor să fie utilizate atât în ​​ape puțin adânci, cât și la adâncimi mari. Navele atomice ale unui potențial inamic nu vor putea fi desfășurate peste tot, dar apărarea teritoriului cu ajutorul unor astfel de submarine, ca "Lada", poate fi foarte reușită".

Submarinele diesel rusești au fost recunoscute de mult timp ca fiind cele mai bune din clasa lor. Șase submarine diesel-electrice ale proiectului 636.3 sunt în serviciul flotei Mării Negre, alte șase vor fi transferate flotei ruse din Pacific în următorii ani – două submarine se pregătesc de transferul lor în locul de serviciu permanent. Pentru silențiozitatea și "invizibilitatea" lor, NATO le-a poreclit "găuri negre".

Dar submarinele "Lada" sunt încă mai silențioase. Testările primei nave din această clasă – "Sankt Petersburg" – au arătat că proiectul 677 este de aproximativ zece ori mai superior tuturor seriilor anterioare ale "diesel-urilor" în ceea ce privește "invizibilitatea".

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

288
Tagurile:
rachete, transportatori, construire, Rusia
Tematic
Răspunsul american la rachetele ”Kalibr”: ce pot face cele mai noi rachete ”Tomahawk”


Загрузка...
Emmanuel Macron

Franța: Peste cât timp s-ar putea relaxa restricțiile anti-COVID

0
(reînnoit 09:32 02.03.2021)
În timpul unei vizite la Seine-Saint-Denis, preşedintele francez Emmanuel Macron a respins ideea eliminării interdicţiei de a ieși din case după ora 19:00, cerându-le francezilor să mai aibă răbdare câteva săptămâni.

CHIȘINĂU, 2 mart – Sputnik. Întrebat în timpul unei vizite la Stains despre posibilitatea modificarea interdicţiei de ieşire din case după ora 19:00, Emmanuel Macron a spus că ar fi necesar ca francezii să „mai reziste câteva săptămâni” cu restricțiile legate de sănătate.

Mai precis, președintele îi îndeamnă pe francezi să mai aștepte încă „patru până la șase săptămâni”, înainte de posibile modificări în ceea ce privește restricțiile.

Președintele francez a participat luni, 1 martie, la un schimb de mentorat cu tineri și lideri de afaceri. De asemenea, a mears la un centru de vaccinare deschis la jumătatea lunii februarie în Bobigny, pentru cei mai vulnerabili seniori. Aceasta este prima sa vizită la un centru de acest tip de la începerea campaniei de vaccinare în Franța, potrivit Sputnik France

Pe 2 ianuarie, interdicţia ieşirii din case a fost mutată cu două ore mai devreme, de la ora 20:00 la 18:00 în aproximativ 15 departamente franceze, după care măsura a fost extinsă pe întreg teritoriul, două săptămâni mai târziu.

Pe 27 februarie, Jérôme Salomon, directorul general al Sănătății, a lăudat eficacitatea măsurii într-un interviu pentru JDD, afirmând că măsura „răspunde eficient la problema ridicată de adunările private”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
COVID-19, restricții, Franța
Tematic
Franţa: modificări în restricţii? „Am putea plăti scump orice formă de relaxare”
De astăzi - regim special de muncă pentru bugetari și cei de la privat


Загрузка...