Toly Druga

Toly Druga, omul dintr-un kilogram sau răsăritul unui alt gen de luceferi

778
(reînnoit 15:43 26.04.2016)
Cultura de masă promovată în toate colţurile planetei de showbiz-ul globalist îi inspiră pe mulţi tineri; îi provoacă să calce pe urmele „eroilor” de primă mână ai magistralei culturale mondiale. Aceşti protagonişti sunt imitaţi sau maimuţăriţi în funcţie de aptitudinile înnăscute sau dobândite ale fiecărui june.

Tinerii, atunci când trebuie să facă faţă uneia dintre cele mai mari provocări ale vieţii – să-şi găsească rostul în viaţă, să-şi afle şi să-şi urmeze vocaţia, pun adesea mare preţ (uneori exagerat de mare) pe clişeele de comportament şi de atitudine generate de idolii showbiz-ului globalist şi iau, astfel, decizii de importanţă strategică. Este vorba despre decizii bune sau proaste, serioase sau nu prea, dar care au un impact foarte serios, adesea determinant, pentru restul vieţii.

Acest fenomen este ca un aisberg. El are o serie de implicaţii ce lucrează la nivelul subconştientului, iar ceea ce se vede desluşit este doar show-ul de pe scenă.

Asta se întâmplă de la „revoluţia sexuală” până în zilele noastre. Tânărul, ajuns în culmea puterilor şi frumuseţii sale fizice, dar totalmente lipsit de experienţă de viaţă şi fiind animat de dorinţa de a „avea totul” şi de „a fi cineva”, începe să imite modelele cele mai la îndemână şi care i se par mai agreabile. El nu calcă pe urmele înaintaşilor (părinţi, bunici, străbuni), pentru că revoluţia sexuală a „rezolvat problema” – a plantat conflictul între generaţii, între tineri şi ascendenţii lor. Tânărul este revoltat împotriva înaintaşilor, care sunt „bătrâni”, „rămaşi în urmă” şi „depăşiţi de progres”.

Nici măreţele personalităţi din istoria neamului nu mai sunt „obiecte ale imitaţiei”, chiar dacă există o anumită doză de respect faţă de ele. Asta deoarece marii eroi autentici ai istoriei noastre sunt undeva, acolo – în amintiri şi în manualele de istorie.

Nici figurile pe care se întemeiază cultura tradiţională cu substrat creştin nu inspiră masele noastre de tineri. Iisus Hristor, sfinţii şi Părinţii Bisericii au fost împinşi la margini de prelaţii culturii de masă.

Suntem o societate fără părinţi, adică fără înaintaşi. Noi avem înaintaşi destoinici, dar i-am uitat. I-am abandonat. Nu ne mai raportăm la ei. Ne raportăm la modelele care se strâmbă lasciv pe marile scene în jocul ameţitor de lumini şi de zgomote. Această deşertăciune ne fascinează şi ne fură atenţia şi anii.

Cultura, vorba lui Eliade, este rezultatul experienţelor valorificate. Noi avem o cultură formată exact din experienţele pe care le valorificăm în afaceri, în administraţie, în politică, în toate laturile vieţii comunitare.

În titlul acestui text l-am menţionat pe unul dintre tinerii moldoveni care îşi încearcă abilităţile de artist şi de om de frunte, Toly Druga. Aici vom sublinia, în treacăt, faptul că muzica a fost dintotdeauna un element al culturii, ce a izvorât din spiritul poporului. La ora actuală se crează impresia că anumite genuri de muzică nu mai curg ca râurile curate din sufletul neamului nostru, ci se scurg în el ca reziduurile de canalizare.

Recent acest tânăr dornic să facă carieră în showbiz-ul naţional a fost invitat la emisiunea „O seară perfectă”, moderată de Rodica Ciorănică. Fiind întrebat de moderatoare de ce a slăbit, el a răspuns că, de fapt, nu a slăbit.

„Nu am slăbit, e tot acelaşi kilogram, care-l am. Eu mă consider un om dintr-un kilogram”, a afirmat tânărul. Ar fi dorit, probabil, să spună că este un om dintr-o bucată. Dar pentru a jongla cu asemenea artificii retorice nu este suficient exerciţiul de imitare a starurilor de la Hollywood.

Ne place sau nu, tinerii noştri îi imită pe cei care urcă în scenă şi încearcă să calce pe urmele lor.

Toly este unul dintre acei mulţi tineri şi neliniştiţi. El încearcă să ajungă printre stele. Aşa a înţeles el de la idolii culturii de masă globale că e cool şi fain. El vrea să fie iubit, dorit, aplaudat, citat, invidiat. Până la etapa actuală Toly a reuşit să lanseze deja o serie de expresii şi de „noţiuni” memorabile, cum ar fi „lancrinizant”, „fişculiţă”, „mă vor foarte tare”, „cam şubredează dragostea”, ciorapul rupt este para lipită de forţa de frecare”, „dezvirginarea dopului” etc.

La finalul discuţiei cu Rodica Ciorănică, Toly Druga, fiind conştient de importanţa sa incontestabilă, nu s-a arătat interesat de cadoul gazdei, or, avea deja un gel de duş de la Italia.

 

Opiniile exprimate de autor ar putea să nu coincidă cu opinia redacţiei Sputnik Moldova.

778
Tagurile:
Imitaţie, Modele, Cultura de masă, Toly Druga, Înaintaşi, Istorie, Tineri
Tematic
Politolog rus: în Balcani doar România a creat cultură de talie mondială (Video)
Tehnica militară a Armeniei

Care este cauza pierderilor mari de echipament militar ale părții armene?

73
(reînnoit 15:17 03.12.2020)
În timpul ostilităților din Karabahul de Munte, în comunitatea de experți și în spațiul media, au apărut discuții privind eficacitatea armelor fabricate în Rusia, pe care le avea în dotare armata armeană.

Sputnik a încercat să afle dacă este vorba de arme sau despre instruirea personalului și organizarea apărării.

Astăzi, există tentative izolate de a justifica înfrângerea părții armene prin «inutilele» avioane multirol Su-30SM, «oarbele» sisteme de rachete antiaeriene S-300, prin «ineficientele» sisteme electronice de luptă și tancurile «cu sistem greșit»,  de fabricație rusă. De parcă partea armeană nu ar fi achiziționat niciodată arme din țări terțe (de exemplu, radarele indiene Swathi), iar trupele azere ar fi fost înarmate exclusiv cu modele israeliene și turcești (cum ar fi «Bayraktar»), care au și determinat «marele punct de cotitură».

Турецкий дрон Bayraktar TB2
© AFP 2020 / BIROL BEBEK
Dronă ”Bairaktar”

Discursul general: Karabah va ajusta furnizarea armelor rusești către aliați și parteneri. Schemele bombastice ale unui astfel de raționament maschează gafele strategice ale conducerii politico-militare și concurența acerbă pe piața mondială a armelor. Este mai oportun să ne întoarcem la realitate.

Moscova a acordat mai multe împrumuturi militare Armeniei.  Respectiv, construcția militară ilterioară reprezintă deja problema părți armene. În cazul în care sistemele de apărare antiaeriană S-300, fabricate de Rusia, au participat totuși la acțiunile militare din Karabah, și au avut de suferit din cauza lipsei unui sistem antiaerian de apărare fiabil (eșalonat), atunci radarele indiene contra-baterie Swathi, menționate anterior, care au costat 40 de milioane de dolari, nu au lăsat urme de activitate. Dar ele ar fi trebuit, conform adnotării comerciale, să detecteze focurile de mortiere la o distanță de până la 20 km, de artilerie – până la 30 km și de rachete – până la 40 km (fiecare instalație ar fi trebuit, să fie în stare să urmăreacă până la șapte  ținte simultan). Este posibil ca milutarii respevtivi să nu fi reușit să se familiarizeze deplin cu noile radarele. Pregătirea specialiștilor armeni pare a fi o verigă slabă și în ceea ce privește exploatarea echipamentului militar de fabricație rusă (arma în sine nu împușcă). Și, desigur, în chestiunile militare dezorganizarea și aroganța sunt complet intolerabile.

Pierderi și trofee

Pe 1 decembrie, liderul Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, în discursul său adresat națiunii, a vorbit în detaliu despre pierderile de echipament militar ale părții armene în Karabahul de Munte. Lista lungă include sute de diverse arme distruse și luate ca trofee. Președintele azer a menționat, de asemenea, și sistemele de rachete, și sistemele de rachete multiple, și tancurile, și sistemele electronice de luptă.

Karabakh, RKN, Martakert.
© Sputnik / Асатур Есаянц

Aceste cifre pot fi tratate în mod diferit, la fel ca și lăsarea în mod deliberat «în umbră » a pierderilor armetei azere (cu siguranță semnificative). Dar, în situația actuală (întoarcea a celor șapte regiuni), președintele nu are niciun motiv să exagereze radical datele despre pierderile inamicului. În mod firesc, apare întrebarea cu privire la nivelul de organizare militară a grupării armene în timpul celor 44 de zile de luptă în Karabahul de Munte.

Numărul mare de echipamente distruse ale trupelor armene se poate explica prin confruntarea acerbă militară, dar, în același timp, uimește lăsarea celor 79 de tancuri, 47 de vehicule de luptă de infanterie, 104 arme de artilerie (tunuri și mortiere), 5 tunuri antiaeriene «Șilka», 93 de vehicule speciale, 270 de camioane (posibil că aceste trofee vor fi prezentate în continuare la Baku drept dovadă a spuselor șefului statului).

Între timp, doar 79 de tancuri pregătite de luptă reprezintă armamentul a două batalioane și jumătate de tanchiști (o mare putere în atac și apărare).

Presupun că «generozitatea» excesivă a părții armene poate avea doar două explicații: sau echipamentul militar a fost abandonat în timpul unei retrageri neorganizate (spontane), sau nu a fost livrat combustibilul necesar (probleme logistice), iar mașinile pur și simplu nu au putut merge mai departe.

În orice caz, este necesar să fie trase concluzii organizaționale, dar aceasta este prerogativa Statului Major al Apărării și a conducerii politico-militare din Armenia.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

73
Tagurile:
Armenia, Rusia, armament, Karabah
Tematic
Calea spre pace: Cum ajută Rusia locuitorii din Nagorno-Karabah
Mulțumim Rusiei: În Karabah se redeschid școlile și spitalele - Video


Загрузка...
Rafinărie

China întrece SUA la rafinarea petrolului: Va avea oare de câștigat Rusia

78
(reînnoit 18:37 02.12.2020)
China ar putea deveni lider mondial nu numai în industria petrolieră, ci și în ceea ce privește PIB-ul. Al doilea val al pandemiei va împiedica oare acest lucru?

MOSCOVA, 2 dec – RIA Novosti, Irina Badmaeva. Beijingul pune miza pe benzină și motorină, sporindu-și capacitatea de rafinare. Deja în anul care vine Republica Populară Chineză va întrece SUA la acest capitol. Este foarte probabil că americanii vor ceda și în termeni de PIB. Cu toate acestea, analiștii au subliniat faptul că chinezilor le-ar putea încurca cel de-al doilea val al pandemiei.

Schimbarea conducerii

Potrivit Biroului de Stat al Republicii Populare Chineze, în octombrie rafinarea petrolului în țară a crescut cu 2,5%, ajungând la un record istoric de 14,09 milioane de barili pe zi. În SUA, în septembrie erau doar 13,5 milioane.

Și chinezii nu intenționează să se oprească aici. La sfârșitul anului viitor, două rafinării noi de petrol își vor începe activitatea, potrivit unui raport din noiembrie al Agenției Internaționale pentru Energie. Se presupunea că acest lucru nu se va întâmpla mai devreme de 2023.

Încă patru sunt în construcție – cu o capacitate totală de 1,2 milioane de barili pe zi. Atât de mult petrol este rafinat, spre exemplu, în toată Marea Britanie.

China încearcă deja de zeci de ani să satisfacă cererea tot mai mare de benzină și motorină. Eforturile nu au fost în zadar.

”Din 2000, țara și-a triplat producția de produse petroliere. Până în 2025, rafinarea petrolului va ajunge la 20 milioane de barili pe zi”, a menționat Mark Goihman, economist-șef la Centrul de informații și analiză TeleTRADE.

SUA vor ceda locul de frunte, pe care l-au deținut încă din secolul trecut, deja în 2021, consideră interlocutorul agenției.

Americanii închid rafinăriile de petrol din cauza marjelor scăzute, care s-au prăbușit ca urmare a prețurilor la petrol. În 2020, aurul negrul și-a reînnoit minimele de mai multe ori. De exemplu, pe 18 martie prețul petrolului companiei Brent a scăzut cu 15% și, pentru prima dată din 2003, țițeiul a fost comercializat cu 24,52 dolari pe baril.

A scăzut și cererea globală de combustibil. Prin urmare, producția de petrol a scăzut cu un record de 1,7 milioane de barili, rafinăriile americane fiind cele mai afectate de această scădere. ”Unele rafinării se închid, altele necesită investiții pentru modernizarea și recuperarea lor după uraganele ce afectează în fiecare an coasta Golfului Mexic, unde se află o parte semnificativă din capacitatea de rafinare a SUA”, a precizat Mark Goihman.

Energia verde: cine va câștiga și cine va pierde

Un alt fapt ce asigură succesul Chinei este lupta eficientă împotriva coronavirusului, consideră Alexei Antonov, analist-șef la ”Alor Broker”. Economia Republicii Populare Chineze se redresează și dă dovadă de rezistență, în timp ce în Europa și în SUA ea continuă să scadă.

Nu întâmplător chinezii conduc nu numai în rafinarea petrolului, ci și în metalurgie. "Centrul de facto al consumului de resurse primare, China, dezvoltă acum o industrie de prelucrare cu valoare adăugată mai mare", spune Mark Goihman.

Aceleași tendințe pot fi observate și în India, și în Orientul Mijlociu, notează economistul. Acest lucru duce la închiderea unui număr de facilități învechite ale companiilor occidentale chiar și în regiunea asiatică, de exemplu, în Singapore.

Petrol
© Sputnik / Максим Богодвид

În plus, Statele Unite și Lumea Veche abandonează treptat hidrocarburile în favoarea surselor alternative de energie. China însă nu este constrânsă de obligații ecologice stricte.

”Statele Unite mizează pe energia verde, oferind Republicii Populare Chineze rolul unei suprafețe de producție murdară. Țările dezvoltate economic vor finanța tranziția către resurse regenerabile din contul celorlalte țări pe care le vor obliga să plătească încă ”impozite de mediu”. În administrația de la Casa Albă de acest lucru se va ocupa politicianul John Kerry, care va deveni reprezentant special pentru problemele climatice al noului președinte”, a declarat Anton Grinștein, expert al companiei de investiții Hamilton.

Pentru Rusia, care este dependentă de petrol, scenariul verde implică costuri tot mai mari pentru companii și venituri bugetare în scădere. ”Dacă se va menține structura materiei prime, economiei interne îi este mai convenabil ca SUA să își păstreze locul de frunte în rafinarea petrolului”, consideră interlocutorul. 

Rusia ar trebui să se gândească serios la alte surse de reaprovizionare a trezoreriei, pentru ca, peste 15-20 de ani, să poată înlocui veniturile scăzute din industria petrolului, adaugă Mark Goihman.

În viitorul apropiat, pe fondul unei creșteri a consumului de produse petroliere în China, este necesar să se reorienteze către exportul de materii prime în această direcție.

Pandemia: scenariul asiatic

Totuși, totul tinde să se termine. Este foarte probabil că, până în 2025, creșterea capacității de producție din Republica Populară Chineză va depăși cererea. Potrivit corporației chineze de petrol și gaze CNPC, peste cinci ani țara ar putea să aibă un surplus de produse petroliere de 1,4 milioane de barili pe zi.

”Acum, în condiții de relații tensionate cu Statele Unite, operatorii chinezi de petrol sunt conduși de dorința de a se răzbuna pentru restricțiile impuse comerțului exterior. Iar în acest fel doresc să ridice prestigiul statului”, presupune Alexei Antonov.

Prin urmare, extrapolând tendințele actuale pe următorii trei-cinci ani, se poate de așteptat la o schimbare a conducerii, nu numai în industria de rafinare a petrolului, ci și în ceea ce privește principalul indicator economic – dimensiunea PIB-ului.

”Înainte de pandemie, China avea nevoie de cinci ani pentru a depăși economia americană. Acum, datorită unei lupte mai eficiente împotriva răspândirii coronavirusului, chinezii pot avansa mai devreme”, consideră Grinștein.

O altă întrebare este dacă SUA sunt gata să-și predea poziția. Statul american încearcă să rezolve problema din punct de vedere economic și diplomatic, subliniază analistul. Dar această abordare nu a funcționat. Și acum președintele-businessman va fi înlocuit de un președinte-politician.

În plus, creșterea bruscă a cererii de produse petroliere în Republica Populară Chineză este legată de îmbunătățirea situației epidemiologice. Cu toate acestea, un al doilea val nu este exclus nici în Asia. Au fost deja înregistrate focare în Indonezia, Japonia, Coreea de Sud. Acest lucru ar putea schimba radical raportul de forțe între SUA și China.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

78
Tagurile:
petrol, SUA, China
Tematic
OPEC+ relaxează restricțiile privind producția de petrol


Загрузка...
Tatiana Vascan

Expert: Anul 2020 cel mai greu pentru piața asigurărilor

0
Pandemia de coronavirus a afectat mai multe domenii din Republica Moldova, inclusiv domeniul asigurărilor. Detalii am aflat de la expertul în asigurări Tatiana Vascan.
Expert: Anul 2020 – cel mai greu pentru piața asigurărilor

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", expertul în asigurări Tatiana Vascan a declarat că în anul 2020 companiile din acest domeniu au înregistrat venituri mai mici decât în anii precedenți. La fel ca multe alte domenii, piața asigurărilor a fost afectată dur de pandemie.

"Oamenii nu mai pleacă peste hotare și respectiv nu au nevoie de Cartea Verde. Mulți lucrează de acasă și la fel nu-și asigură automobilele, pentru că nu se folosesc de transport. Nici asigurările medicale pentru cei care pleacă peste hotare nu sunt atât de solicitate", a declarat pentru Sputnik Tatiana Vascan.

În schimb, moldovenii s-au orientat spre alte tipuri de asigurări, susține expertul. Aceștia își asigură bunurile imobile sau optează pentru asigurarea de viață.

"Cultura asigurărilor este foarte joasă în țara noastră din diverse motive. Oamenii nu au încredere că companiile de asigurări ar putea să-și onoreze obligațiunile, persoanele nu dețin prea multă informație, dar nici nu au prea au mare dorință de a afla despre opțiunile pe care le au", a precizat interlocutoarea.

Specialistul a remarcat că în țara noastră există o gamă foarte largă de asigurări, însă nu toate sunt solicitate de către cetățeni. Astfel, în Republica Moldova asigurările facultative constituie doar 15-20% din volumul total de asigurări pe care le procură moldovenii.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
pandemie, asigurări


Загрузка...