Ghenadie Vaculovschi

Tânăra generaţie hibernează în faţa Marii Provocări. o trezim!

478
(reînnoit 16:31 21.10.2015)
Energiile ţării se consumă în reglări de conturi, în eforturi de supravieţuire politică şi în echilibristica mai abilă sau mai stângace a politicienilor, iar în faţa generaţiei tinere a ţării noastre stă o mare provocare. Dacă vom reuşi să-i facem faţă sau nu, ne vor judeca urmaşii.

O diagnoză a etapei actuale

În aceste zile, când ţara se zbate într-un dezastru social-economic fără precedent şi are nevoie să fie condusă cu multă grijă, dragoste, obraz şi profesionalism, energiile actualei clasei politice sunt deturnate şi irosite în luptele intestine din AIE3. Asta chiar dacă, foarte curând, şi actuala alianţă îşi va da obştescul sfârşit, iar rostul acestor eforturi, privit din perspectivă istorică, este egal cu zero.

Reglările de conturi şi harţa din alianţa AIE3 vor aduce şi mai multă nenorocire în Republica Moldova. Setea de răzbunare deja erupe prin declaraţiile şi iniţiativele liberal-democraţilor. Tudor Deliu deja a anunţat că formaţiunea pe care o reprezintă nu mai susţine simplificarea procedurii de alegere a Preşedintelui în Parlament, ci vrea, deja, alegerea şefului statului prin scrutin universal. Într-un material publicat anterior am arătat, cât de păguboasă este o asemenea iniţiativă. Vor urma şi alte iniţiative „necesare pentru buna continuare a reformelor”.

La rândul lor, democraţii vor căuta să se apere, dar şi să-şi consolideze poziţiile, dacă a mai rămas pentru ei vre-o posibilitate să se reabiliteze după toate campaniile de compromitere a imaginii PDM. Şi liberalii vor căuta să se înfrupte pe săturate din ceea ce a fost altădată PLDM. Iar fostul camarad al lui Vlad Filat, Iurie Leancă, nu va sta nici el cu mâinile în şolduri…

În aceste zile de tristă faimă pentru Republica Moldova este cazul să ne concentrăm mai puţin asupra show-ului politic, care, dincolo de efervescenţa şi intensitatea lui, nu merită atenţia de care are parte. Este greu să nu ne lăsăm convinşi că toată istoria acestui neam se rezumă la păruiala din alianţă sau la tensiunile dintre majoritatea parlamentară oloagă şi opoziţie. Dar este un exerciţiu necesar. Acum este cazul să întoarcem spatele mizeriei pe care o varsă politicienii unul în direcţia altuia şi să ne întrebăm, de ce am ajuns aici? Care este sursa acestei inculturi politice, a sărăciei, dezamăgirii şi ruşinii? De ce ţara a devenit o sperietoare pentru propriii săi cetăţeni?!

Un teatru ce ne abate atenţia de la esenţialul

Ceea ce vedem în fiecare zi la televizor, pe portalurile de ştiri sau ascultăm la radio, reprezintă o bălăceală mizerabilă în apele tulburi de la mal. Cel care rămâne la această „adâncime”, nu are cum să înţeleagă unde îi sunt originile.

Rădăcina, de regulă, nu se vede. Se văd lăstarii şi ramurile mai vechi. Mai ales dacă aceste extensiuni sunt pregnante, iar "formatorii de opinie” arată în permanenţă cu degetul spre ele. De cele mia multe ori se confundă problemele reale – cauzele fundamentale, cu efectele. Ca la circ, teatru sau cinema, impresionează de fiecare dată efectele din scenă, nu ideea în sine, care izvorăşte din mintea celui care a conceput şi a realizat scenariul.

Despre rădăcinile răului

În aceste zile, când, se pare, vom urmări o nouă cădere ordinară şi în stil pur moldovenesc a Guvernului, trebuie să ne gândim la cauzele reale ale nereuşitelor Republicii Moldova. În caz contrar vom rămâne repetenţi. Şi avem toate şansele să o facem.

Departe de mine gândul că voi epuiza subiectul. Vreau doar să remarc două rădăcini ale răului nostru „de toate zilele”.

Prima: nu avem o elită naţională, intelectual şi moral solidă, care să înnobileze „clasa politică”. Oameni de mare calibru avem, dar ei nu domină viaţa publică, nu decid ei cum trebuie să fie puse accentele şi nu formează o autentică elită naţională. Nivelul de cultură al celor care dirijează haosul din Republica Moldova se vede în faptele, dar mai ales în efectele muncii lor asidui „de implementare a reformelor”. Mircea Eliade nota într-un articol: cultura este valorificarea tuturor experienţelor, în primul rând spirituale. Aşadar, ce fel de experienţe spirituale (personale şi/sau colective) au de valorificat şi de sintetizat exponenţii actualei elite politice moldoveneşti?! Ce au văzut ei şi ce modele imită? Ce informaţii au fost inoculate în minţile lor? Ce deziderate, în afară de "integraţionism europenist" şi imitarea unor modele străine pentru noi urmăresc aceştia? Concluzia, bineînţeles, este una tragi-comică.

A doua rădăcină fundamentală a decadenţei din Republica Moldova este lipsa de viziune asupra rostului existenţei acestei ţări şi modelul ei de dezvoltare. Modelul de dezvoltare trebuie să rezulte din rostul existenţei. El trebuie să pornească de la vocaţia poporului şi ţării. Dar cine oare dintre actualii potenţaţi ai zilei şi-ar putea asuma rolul de intelectual apt să judece în astfel de categorii şi să acţioneze în consecinţă?

Elita actuală şi elita potenţială

La toate cele spuse aici trebuie să mai notăm că, în condiţiile Republicii Moldova, pentru a face bine propriei ţări un adevărat exponent al elitei trebuie să se conducă în toate gândurile şi faptele de preceptul dragostei creştine. Sau măcar de imperativul laic al bunului simţ. Deşi ultimul este insuficient pentru a genera atât produse culturale de excepţie, cât şi acţiuni politice de anvergură istorică.

Luaţi aparte, la prima vedete mulţi dintre politicienii de azi ar putea să pară oameni integri, competenţi şi chiar bine intenţionaţi. Dar când se adună laolaltă ei generează numai haos, crize şi blocaje.

Concluzia este simplă şi tristă. Nu este cazul să ne punem speranţa nici în anticipate, nici în revizuirea Constituţiei, nici în reformele dictate de Bruxelles. Atâta timp cât purtătorii actualului model politic domină, nimic bun nu ne aşteaptă.

Şansa reală a Republicii Moldova

Şansa de reuşită onorabilă şi demnă a Republicii Moldova este apariţia în prim-planul vieţii publice, prin efort personal, sacrificiu şi discurs antisistem a unor figuri emblematice, care să râvnească să pună umărul la coagularea unei adevărate elite naţionale. Este nevoie de oameni politici de caracter şi competenţi, de vizionari cu minte lucidă, care să se teamă mai mult de Dumnezeu decât de semeni. E nevoie de oameni care să-şi iubească semenii cu o dragoste creştinească. Ei trebuie să ajungă să domine în ştiinţă, în educaţie, în artă, în politică. Cu o asemenea elită ţara va putea să se tămăduiască la modul real, fără sfaturi din afară, fără acorduri de asociere cu Apusul sau cu Răsăritul, fără comisari roşii sau roz şi fără împrumuturi externe de fonduri financiare sau de idei fără fond.

Tânăra generaţie, în faţa Marii Provocări

Aceste rânduri nu reprezintă un manifest politic şi nici o chemare la răsturnarea actualei clase politice. În faţa generaţiei tinere a ţării noastre stă o Mare Provocare. Dacă vom reuşi să-i facem faţă sau nu, ne vor judeca urmaşii. Ne vor judeca generaţiile viitoare. Atât cei care vor rezista în ţară, cât şi cei pe care ţara îi va expulza spre pierzanie printre alte neamuri. Astăzi suntem obligaţi să nu mai dormităm în faţa provocării de a ne manifesta ca o generaţie demnă de părinţii, moşii şi strămoşii noştri, dar şi responsabilă faţă de urmaşi. Din păcate tineretul nostru hibernează cu capul în reţelele de socializare sau în visarea la un „viitor european” sau „eurasiatic”.

O trezire la o nouă viaţă spirituală, intelectuală şi politică a maselor îndoctrinate de televizor nu este posibilă într-o perioadă scurtă de timp. Însă aici şi acum este posibil şi nesesar efortul personal, plin de elan şi abnegaţie al celor puţini, cu mintea trează şi cu sentimentul acut al răspunderii pentru interesul naţional pentru întreaga colectivitate. Criza de azi este o şansă extraordinară pentru răsturnarea paradigmei învechite care a dominat discursul public în ultimele două decenii şi formularea coerentă, plină de energii tinereşti şi spirit vizionar a unui nou mod de a gândi, de a acţiona în Republica Moldova. Talentul, vigoarea şi potenţialul nostru fie că vor pleca odată cu noi în ţărână, fie vor fi semănate în acest pământ şi vor aduce roadele cuvenite: cinstirea înaintaşilor şi o zestre valoroasă pentru urmaşi.

Dacă o trezire în masă nu va fi posibilă, e nevoie măcar de efortul personal al celor cu mintea trează, care vor trebui măcar să menţină o mică flacără aprinsă pentru cei care vor veni după noi. Poate că ei vor fi mai buni decât noi.

Doamne ajută!

 

Ghenadie Vaculovschi

 

20 octombrie 2015

 

Opinia autorului poate să nu coincidă cu cea a redacţiei Sputnik Moldova.

 

478
Tagurile:
Înaintaşi, Urmaşi, Generaţii, Elită, Tânăra generaţie, Dezastru economic, Diagnoză, Provocare, Viziune, PDM, PL, PLDM, Ghenadie Vaculovschi
Tematic
Euroentuziasm şi euroscepticism la moldoveni. Unii continuă să evadeze din URSS
Despre războiul moldovenilor şi războaiele dintre moldoveni

"Să-i lovim pe ruși într-un loc vulnerabil": Ce s-a gândit facă NATO

645
(reînnoit 14:01 22.01.2021)
Creșterea contingentului militar, construirea infrastructurii militare și consolidarea ulterioară internațională – în 2021, NATO va crește presiunea asupra frontierelor vestice ale Rusiei.

CHIȘINĂU, 22 ian – Sputnik. În mai-iunie, Alianța va organiza cele mai ample manevre de după Războiul Rece – Defender Europe 2021. Răspunsul la acestea vor fi nu mai puțin amplele exerciții comune ale Rusiei și Belarusului "Zapad – 2021", programate pentru septembrie. Despre cum s-ar putea încheia toate acestea – în materialul Sputnik.

Câmpul de luptă – Europa

În timpul manevrelor Defender Europe 2021, ca și până acum, se vor practica acțiuni defensive și ofensive în Europa de Est și în țările baltice. Conform legendei exercițiilor, forțele NATO vor trebui să asalteze regiunea Kaliningrad, să blocheze regiunile vestice ale Rusiei și, de asemenea, să reflecte "ofensiva masivă rusă". Spre deosebire de anii precedenți, în 2021 o atenție specială va fi acordată nu Europei de Est, ci de Sud. Manevrele sunt planificate în Muntenegru, Kosovo și Albania. În Bulgaria și România vor avea loc exerciții de apărare antiaeriană și de lansare de rachete din clasa "sol – sol". Iar Ungaria va oferi mijlooace și forțe pentru desfășurarea "războiului".

Americanii vor transfera forțe semnificative în Europa, inclusiv unități din Divizia 1 Cavalerie și Divizia 82 Airbone. Sute de unități de echipament militar în diverse scopuri vor fi transportate peste Atlantic. De asemenea, din statul Florida va fi adusă Brigada 53 Infanterie. Este posibil ca, după exerciții, americanii să "uite" din nou o parte din armamente în Europa, așa cum sa întâmplat de mai multe ori. Potrivit experților, în acest fel, Pentagonul, din an în an, își consolidează capacitățile ofensive în regiune.

Drept răspuns la Defender Europe 2021, Rusia și Belarus vor organiza manevrele "Zapad – 2021" în septembrie. După cum a declarat luni ministrul apărării al Republicii Belarus, Viktor Hrenin, "exercițiile comune vor permite testarea unor noi metode de acțiune comună a unităților de asalt combinate într-o zonă extrem de urbanizată", precum și "evaluarea eficacității armelor și echipamentelor noi și modernizate". Minskul a subliniat că manevrele strategice reflectă "relațiile puternice de alianță și unitatea punctelor de vedere ale instituțiilor de apărare din Belarus și Rusia privind asigurarea securității militare a ambelor țări".

Arătarea puterii

Ambele părți nu au folosit limbajul diplomatic obișnuit în legătură cu manevrele împotriva vreunui stat sau bloc militar. Practicarea asaltului asupra Kaliningradului de către forțele NATO și pregătirea militarilor ruși pentru bătăliile urbane indică clar cine va lupta cu cine. Desigur, probabilitatea unui conflict armat la scară largă este mică, dar foarte reală.

Potrivit experților, schimbarea puterii în Statele Unite va afecta direct acțiunile NATO în 2021. În cei patru ani de președinție a lui Donald Trump, unitatea blocului Atlanticului de Nord a slăbit semnificativ. Proprietarul Casei Albe nu a ascuns că urmărește, în primul rând, interesele americane și nu a exclus posibilitatea de a părăsi Alianța. O astfel de retorică a provocat o mare îngrijorare în Europa, reapărând problema armatei UE. Noul președinte va încerca evident să remedieze totul.

"Relațiile dintre Rusia și NATO se vor deteriora în acest an", a spus Konstantin Sivkov, prim-vicepreședinte al Academiei pentru Probleme Geopolitice. "Biden vrea să restabilească și să mobilizeze Alianța. Și pentru a face acest lucru are nevoie de un inamic extern. Rusia este cea mai potrivită pentru acest rol, întrucât China este prea departe. Washingtonul are nevoie de imaginea unui dușman extern și pentru a consolida societatea americană".

Câștigarea banilor

Cu toate acestea, experții consideră că, în realitate, NATO nu are planuri agresive evidente împotriva Rusiei. Iar extinderea ulterioară a Alianței pentru americani este o modalitate de a face bani și de a lega Europa de sine și mai mult. Washingtonul se va întoarce la era pre-Trump și își va crește interferența în treburile Lumii Vechi.

Joe Biden
© REUTERS / JONATHAN ERNST

"Cred că în 2021 NATO va demonstra cum se transformă dintr-o organizație militară într-un fel de corporație globală", explică politologul-americanist Serghei Sudakov. "Problema cheie a Alianței rămâne a fi finanțarea. Se știe că cel care plătește, acela și comandă muzica. Două treimi din buget sunt asigurate de către Statele Unite, acest lucru nefiind pentru nimeni un secret. Știm foarte bine că costurile au depășit deja un trilion de dolari. În special, datorită Washingtonului. Statele europene se bazează pe aprovizionarea din Statele Unite – până la rațiile uscate. Acest lucru susține bugetul colosal al SUA pentru apărare – corporațiile, care acționează în interesele NATO, câștigă sume uriașe de bani".

Expertul a menționat că deja astăzi activitatea Alianței Atlanticului de Nord arată ca un transfer de bani dintr-un buzunar în altul. Washingtonul alocă fonduri NATO, aliații le folosesc pentru a cumpăra echipamente și arme americane și cercul se închide.

Europa pentru Statele Unite sub Biden va rămâne una dintre principalele piețe pentru produsele militare. Acest lucru înseamnă că ar trebui să ne așteptăm la o creștere a retoricii antirusești de peste ocean. Dar majoritatea experților sunt siguri: Washingtonul și Bruxelles-ul nu vor îndrăzni să testeze cu adevărat puterea celei de-a doua celei mai puternice armate din lume.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

645
Tagurile:
Rusia, NATO
Tematic
Lavrov condamnă decizia SUA de includere a Cubei în lista sponsorilor terorismului


Загрузка...
Joe Biden

Biden transmite un mesaj crucial Rusiei

2599
(reînnoit 10:06 22.01.2021)
Un mesaj care anunță o decizie crucială pentru următorii ani – și care ridică multe întrebări în privința intențiilor lui Joe Biden nu numai față de Rusia, ci și în legătură cu China.

BUCUREȘTI, 22 ian – Sputnik. O veste extrem de importantă a fost transmisă de la Washington – preşedintele Joe Biden doreşte prelungirea cu cinci ani a tratatului de limitare a armelor nucleare strategice – ”New START” - încheiat între SUA şi Rusia.

Tratatul, în forma actuală, urmează să expire la începutul lui februarie, transmite Russia Today.

Anunțul a fost făcut de secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, care a spus că Biden va căuta să negocieze o prelungire a acordului înainte ca acesta să înceteze în 5 februarie.

”Președintele spus clar de mult timp că tratatul ”New START” este în interesul securității naționale a Statelor Unite și această prelungire are și mai mult sens atunci când relația cu Rusia este contradictorie, așa cum este și în acest moment”, a declarat Psaki, numind acordul ”o ancoră a stabilității strategice” între cele două țări.

Dar, Casa Albă mai transmite un semnal, în același timp: Biden va urmări și o evaluare a informațiilor despre ceea ce Psaki a numit „acțiuni nesăbuite și contradictorii” ale Moscovei.

„Chiar dacă lucrăm cu Rusia pentru a promova interesele SUA, tot așa lucrăm pentru a cere Rusiei să dea socoteală pentru acțiunile sale nesăbuite și contradictorii”, a spus Psaki.

Topol
© Sputnik / Александр Кряжев
De asemenea, Biden va cere comunității de informații pentru evaluarea completă a cazul penetrării cibernetice de la ”SolarWinds” dar și a interferenței rusești în alegerile din 2020, a utilizării armelor chimice împotriva liderului opoziției Alexey Navalny și a pretinselor recompense asupra soldaților americani în Afganistan.

Deci, o întreagă listă de alegații și acuzații care au fost deja dovedite ca false – dar și un aspect contradictoriu: nimic despre introducerea Chinei în acest tratat, cu toate că superputerea de la Răsărit dorea acest lucru.

Cum poate fi interpretată această ”omisiune”? Ca o intenție specială față de China a noii administrații democrat-globaliste?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

2599
Tagurile:
Rusia, China, Joe Biden, SUA


Загрузка...
Lei moldovenești

Curs valutar BNM: Cât costă euro și dolarul

0
(reînnoit 19:58 23.01.2021)
După o creștere bruscă la sfârșitul săptămânii a valutelor străine față de leul moldovenesc, cursul BNM pentru astăzi nu a suferit modificări.

CHIȘINĂU, 24 ian - Sputnik. Valoarea valutelor de referință rămâne neschimbată și astăzi. Cursul valutar al Băncii Naționale a Moldovei este același ca și în ziua de vineri când valutele străine s-au apreciat față de leul moldovenesc cu zece bani un euro, respectiv patru bani dolarul american. Astfel, la cursul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru duminică, 24 ianuarie, un dolar american este cotat cu 17,45 lei, un euro – cu 21,19 lei, o hrivnă ucraineană – cu 61,67 bani, un leu românesc – cu 4,34 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 23,64 bani. 

Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 22-24 ianurie
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 22-24 ianurie

Pe 21 ianuarie, dolarul s-a scumpit cu 7 bani și euro cu 6 bani în cotațiile valutare oficiale. Cu 2 bani a urcat și prețul leului românesc. De asemenea, rubla rusească a urcat de la 23,50 bani până la 23,67 bani. Hrivna ucraineană a coborât nesemnificativ. Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
piata valutara, valute străine, Schimb valutar, Curs


Загрузка...