Iurie Rosca, Иурий Рошка

Criza din Moldova ca efect al goliciunii ideologice

543
(reînnoit 18:22 12.10.2015)
Visul european este văzut ca fiind un obiectiv naţional realist şi funcţional. Atât reprezentanţii curentului protestatar, cât şi cei de la guvernare împărtăşesc aceeaşi orbire geopolitică.

În ultima vreme sunt întrebat de multă lume de la noi şi din afară despre evenimentele din Chişinău. Acest interes sporit este determinat de protestele de masă din centrul capitalei care au devenit permanente. Acum câteva luni ele au fost declanşate de către Platforma DA. Este perfect adevărat faptul că alianţa de guvernământ, care se pretinde a fi proeuropeană, este dominată de elemente criminale şi de oligarhi, care trebuie să plece. Prin urmare, putem spune că revendicările acestui grup sunt pe deplin  valabile.

Însă cea mai mare problemă a acestui conflict major constă în cel puţin două aspecte fundamentale, mai mult sau mai puţin ascunse. Respectivul grup de protestatari contestă alianţa de guvernare pentru eşecurile acesteia în promovarea “de o manieră corectă” a aşa-numitului proces de integrare europeană. Aşadar, în accepţia Platformei DA, pentru a rezolva toate problemele societăţii moldoveneşti ar fi suficient să se organizeze alegeri anticipate şi să se înlocuiască “băieţii răi” cu nişte “băieţii buni” şi să se continue mai rapid şi mai profund mişcarea spre Uniunea Europeană.  Visul european este văzut ca fiind un obiectiv naţional realist şi funcţional. Adică, atât reprezentanţii curentului protestatar, cât şi  cei de la guvernare împărtăşesc aceeaşi orbire geopolitică şi lipsă de înţelegere a faptului ce este cu adevărat şi cum funcţionează obiectul aspiraţiilor lor, UE. Practic, nimeni dintre membrii acestei echipe nu poate pricepe că UE ca instituţie continentală este pe punctul de a se destrăma, aşa cum s-a întâmplat şi cu URSS. Şi că există o mulţime de cauze care vor determina această dezintegrare.

UE a fost încă de la bun început o structură artificială, care violează suveranitatea naţională, interesele economice, tradiţiile, religia şi identitatea culturală a fiecărei naţiuni europene, care au fost atrase în acest proiect geopolitic de către elitele globale în interesul lor financiar egoist.

În general, establishmentul politic, academic şi media rămâne a fi fascinat de mitul eurocentric, de modul de viaţă american, de către Vest în ansamblu, care este perceput ca un etalon, ca un standard de organizare socială perfectă. O abordare critică a aşa-numitei occidentalizări, a integrării europene, a globalizării, a ideologiei neoliberale nu penetrează mainstreamul media şi, ceea ce e şi mai grav, minţile elitei locale.

O a doua problemă majoră este următoarea. Partizanii grupului civic de alternativă Platforma DA par a nu împărtăşi niciun fel de credinţă religioasă. Ca parte a unei societăţi post-sovietice, ei s-au deplasat dinspre ateismul comunist spre cel liberal. Abandonând vechea paradigmă comunistă, ei au alunecat lin în capcana “noii” căi de gândire, cea liberală. Această cecitate de viziune reprezintă o infirmitate conceptuală fundamentală nu doar pentru acest grup, ci şi pentru cea mai mare parte a societăţii noastre. Iată de ce dacă acest model fascinant, impus de către centrele de influenţă occidentale,  nu va fi abandonat, nimic nu se va schimba în bine, chiar dacă liderii Platformei DA ar prelua puterea în Moldova.

Toată lumea ştie că în centrul Chişinăului au loc în paralel două acţiuni de protest stradal. Ceea de-a doua acţiune non-stop este organizată de către două partide ce se poziţionează cumva mai aproape stânga spectrului politic. Am în vedere “Partidul nostru” condus de Renato Usatîi şi Partidul Socialiştilor în frunte cu Igor Dodon. Ambele sunt considerate a fi mai aproape de orientarea prorusă. Şi în timp ce socialiştii şi-au asumat rolul de substitut al Partidului comuniştilor, care şi-a pierdut o parte importantă a alegătorilor şi dezvoltă o retorică accentuat prorusă, liderul “partidului nostru” formulează o poziţie mai echilibrată.

Dezvoltând critici perfect justificate şi necesare cu privire la vectorul proeuropean de dezvoltare a ţării, totuşi ei manifestă o lipsă de viziune asupra căii de dezvoltare strategică a Moldovei. Desigur, această goliciune ideologică regretabilă ar putea fi rodul lipsei de experienţă, deoarece ambii lideri de partid reprezintă o generaţie politică mai tânără. Şi totuşi, afilierea lor la tabăra de stânga a spectrului politic nu va putea rămâne pentru prea multă vreme un impediment pentru o înţelegere mai profundă a esenţei neoliberalismului ca model de dezvoltare politică, economică şi socială. Mai ales într-o perioadă caracterizată de critici consensuale atât din partea unor mişcări de stânga, cât şi de dreapta, în Uniunea Europeană, SUA şi aiurea, a corporatocraţiei, a capitalismului financiar, a ideologiei liberului schimb şi a societăţii de consum. Altminteri, şansa lor reală de a învinge la viitoarele alegeri şi de a conduce Moldova nu va fi atât de plină de succes cum ar putea fi în cazul existenţei unei înţelegeri profunde şi responsabile a ameninţărilor enorme ce ne pândesc ţara, continentul şi întreaga planetă.

Opinia autorului poate să nu coincidă cu cea a redacţiei Sputnik Moldova.

543
Tagurile:
Credinţă, Geopolitică, Guvernare, Mitinguri, Cultură, Proteste, Platforma DA, Partidul Nostru, Guvernul Republicii Moldova, Parlamentul Republicii Moldova, PSRM, Uniunea Europeană, Chişinău
Tematic
Şedinţa Parlamentului din sesiunea toamnă-iarnă va fi acompaniată de proteste
Roşca: Vina pentru dezastrul de la noi cade şi pe umerii birocraţiei europene

"Să-i lovim pe ruși într-un loc vulnerabil": Ce s-a gândit facă NATO

645
(reînnoit 14:01 22.01.2021)
Creșterea contingentului militar, construirea infrastructurii militare și consolidarea ulterioară internațională – în 2021, NATO va crește presiunea asupra frontierelor vestice ale Rusiei.

CHIȘINĂU, 22 ian – Sputnik. În mai-iunie, Alianța va organiza cele mai ample manevre de după Războiul Rece – Defender Europe 2021. Răspunsul la acestea vor fi nu mai puțin amplele exerciții comune ale Rusiei și Belarusului "Zapad – 2021", programate pentru septembrie. Despre cum s-ar putea încheia toate acestea – în materialul Sputnik.

Câmpul de luptă – Europa

În timpul manevrelor Defender Europe 2021, ca și până acum, se vor practica acțiuni defensive și ofensive în Europa de Est și în țările baltice. Conform legendei exercițiilor, forțele NATO vor trebui să asalteze regiunea Kaliningrad, să blocheze regiunile vestice ale Rusiei și, de asemenea, să reflecte "ofensiva masivă rusă". Spre deosebire de anii precedenți, în 2021 o atenție specială va fi acordată nu Europei de Est, ci de Sud. Manevrele sunt planificate în Muntenegru, Kosovo și Albania. În Bulgaria și România vor avea loc exerciții de apărare antiaeriană și de lansare de rachete din clasa "sol – sol". Iar Ungaria va oferi mijlooace și forțe pentru desfășurarea "războiului".

Americanii vor transfera forțe semnificative în Europa, inclusiv unități din Divizia 1 Cavalerie și Divizia 82 Airbone. Sute de unități de echipament militar în diverse scopuri vor fi transportate peste Atlantic. De asemenea, din statul Florida va fi adusă Brigada 53 Infanterie. Este posibil ca, după exerciții, americanii să "uite" din nou o parte din armamente în Europa, așa cum sa întâmplat de mai multe ori. Potrivit experților, în acest fel, Pentagonul, din an în an, își consolidează capacitățile ofensive în regiune.

Drept răspuns la Defender Europe 2021, Rusia și Belarus vor organiza manevrele "Zapad – 2021" în septembrie. După cum a declarat luni ministrul apărării al Republicii Belarus, Viktor Hrenin, "exercițiile comune vor permite testarea unor noi metode de acțiune comună a unităților de asalt combinate într-o zonă extrem de urbanizată", precum și "evaluarea eficacității armelor și echipamentelor noi și modernizate". Minskul a subliniat că manevrele strategice reflectă "relațiile puternice de alianță și unitatea punctelor de vedere ale instituțiilor de apărare din Belarus și Rusia privind asigurarea securității militare a ambelor țări".

Arătarea puterii

Ambele părți nu au folosit limbajul diplomatic obișnuit în legătură cu manevrele împotriva vreunui stat sau bloc militar. Practicarea asaltului asupra Kaliningradului de către forțele NATO și pregătirea militarilor ruși pentru bătăliile urbane indică clar cine va lupta cu cine. Desigur, probabilitatea unui conflict armat la scară largă este mică, dar foarte reală.

Potrivit experților, schimbarea puterii în Statele Unite va afecta direct acțiunile NATO în 2021. În cei patru ani de președinție a lui Donald Trump, unitatea blocului Atlanticului de Nord a slăbit semnificativ. Proprietarul Casei Albe nu a ascuns că urmărește, în primul rând, interesele americane și nu a exclus posibilitatea de a părăsi Alianța. O astfel de retorică a provocat o mare îngrijorare în Europa, reapărând problema armatei UE. Noul președinte va încerca evident să remedieze totul.

"Relațiile dintre Rusia și NATO se vor deteriora în acest an", a spus Konstantin Sivkov, prim-vicepreședinte al Academiei pentru Probleme Geopolitice. "Biden vrea să restabilească și să mobilizeze Alianța. Și pentru a face acest lucru are nevoie de un inamic extern. Rusia este cea mai potrivită pentru acest rol, întrucât China este prea departe. Washingtonul are nevoie de imaginea unui dușman extern și pentru a consolida societatea americană".

Câștigarea banilor

Cu toate acestea, experții consideră că, în realitate, NATO nu are planuri agresive evidente împotriva Rusiei. Iar extinderea ulterioară a Alianței pentru americani este o modalitate de a face bani și de a lega Europa de sine și mai mult. Washingtonul se va întoarce la era pre-Trump și își va crește interferența în treburile Lumii Vechi.

Joe Biden
© REUTERS / JONATHAN ERNST

"Cred că în 2021 NATO va demonstra cum se transformă dintr-o organizație militară într-un fel de corporație globală", explică politologul-americanist Serghei Sudakov. "Problema cheie a Alianței rămâne a fi finanțarea. Se știe că cel care plătește, acela și comandă muzica. Două treimi din buget sunt asigurate de către Statele Unite, acest lucru nefiind pentru nimeni un secret. Știm foarte bine că costurile au depășit deja un trilion de dolari. În special, datorită Washingtonului. Statele europene se bazează pe aprovizionarea din Statele Unite – până la rațiile uscate. Acest lucru susține bugetul colosal al SUA pentru apărare – corporațiile, care acționează în interesele NATO, câștigă sume uriașe de bani".

Expertul a menționat că deja astăzi activitatea Alianței Atlanticului de Nord arată ca un transfer de bani dintr-un buzunar în altul. Washingtonul alocă fonduri NATO, aliații le folosesc pentru a cumpăra echipamente și arme americane și cercul se închide.

Europa pentru Statele Unite sub Biden va rămâne una dintre principalele piețe pentru produsele militare. Acest lucru înseamnă că ar trebui să ne așteptăm la o creștere a retoricii antirusești de peste ocean. Dar majoritatea experților sunt siguri: Washingtonul și Bruxelles-ul nu vor îndrăzni să testeze cu adevărat puterea celei de-a doua celei mai puternice armate din lume.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

645
Tagurile:
Rusia, NATO
Tematic
Lavrov condamnă decizia SUA de includere a Cubei în lista sponsorilor terorismului


Загрузка...
Joe Biden

Biden transmite un mesaj crucial Rusiei

2599
(reînnoit 10:06 22.01.2021)
Un mesaj care anunță o decizie crucială pentru următorii ani – și care ridică multe întrebări în privința intențiilor lui Joe Biden nu numai față de Rusia, ci și în legătură cu China.

BUCUREȘTI, 22 ian – Sputnik. O veste extrem de importantă a fost transmisă de la Washington – preşedintele Joe Biden doreşte prelungirea cu cinci ani a tratatului de limitare a armelor nucleare strategice – ”New START” - încheiat între SUA şi Rusia.

Tratatul, în forma actuală, urmează să expire la începutul lui februarie, transmite Russia Today.

Anunțul a fost făcut de secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, care a spus că Biden va căuta să negocieze o prelungire a acordului înainte ca acesta să înceteze în 5 februarie.

”Președintele spus clar de mult timp că tratatul ”New START” este în interesul securității naționale a Statelor Unite și această prelungire are și mai mult sens atunci când relația cu Rusia este contradictorie, așa cum este și în acest moment”, a declarat Psaki, numind acordul ”o ancoră a stabilității strategice” între cele două țări.

Dar, Casa Albă mai transmite un semnal, în același timp: Biden va urmări și o evaluare a informațiilor despre ceea ce Psaki a numit „acțiuni nesăbuite și contradictorii” ale Moscovei.

„Chiar dacă lucrăm cu Rusia pentru a promova interesele SUA, tot așa lucrăm pentru a cere Rusiei să dea socoteală pentru acțiunile sale nesăbuite și contradictorii”, a spus Psaki.

Topol
© Sputnik / Александр Кряжев
De asemenea, Biden va cere comunității de informații pentru evaluarea completă a cazul penetrării cibernetice de la ”SolarWinds” dar și a interferenței rusești în alegerile din 2020, a utilizării armelor chimice împotriva liderului opoziției Alexey Navalny și a pretinselor recompense asupra soldaților americani în Afganistan.

Deci, o întreagă listă de alegații și acuzații care au fost deja dovedite ca false – dar și un aspect contradictoriu: nimic despre introducerea Chinei în acest tratat, cu toate că superputerea de la Răsărit dorea acest lucru.

Cum poate fi interpretată această ”omisiune”? Ca o intenție specială față de China a noii administrații democrat-globaliste?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

2599
Tagurile:
Rusia, China, Joe Biden, SUA


Загрузка...
Lei moldovenești

Curs valutar BNM: Cât costă euro și dolarul

0
(reînnoit 19:58 23.01.2021)
După o creștere bruscă la sfârșitul săptămânii a valutelor străine față de leul moldovenesc, cursul BNM pentru astăzi nu a suferit modificări.

CHIȘINĂU, 24 ian - Sputnik. Valoarea valutelor de referință rămâne neschimbată și astăzi. Cursul valutar al Băncii Naționale a Moldovei este același ca și în ziua de vineri când valutele străine s-au apreciat față de leul moldovenesc cu zece bani un euro, respectiv patru bani dolarul american. Astfel, la cursul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru duminică, 24 ianuarie, un dolar american este cotat cu 17,45 lei, un euro – cu 21,19 lei, o hrivnă ucraineană – cu 61,67 bani, un leu românesc – cu 4,34 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 23,64 bani. 

Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 22-24 ianurie
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 22-24 ianurie

Pe 21 ianuarie, dolarul s-a scumpit cu 7 bani și euro cu 6 bani în cotațiile valutare oficiale. Cu 2 bani a urcat și prețul leului românesc. De asemenea, rubla rusească a urcat de la 23,50 bani până la 23,67 bani. Hrivna ucraineană a coborât nesemnificativ. Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
piata valutara, valute străine, Schimb valutar, Curs


Загрузка...