Iurie Roșca Юрие Рошка

Călin Georgescu o gură de aer curat într-o lume aspirituală

949
(reînnoit 18:14 12.10.2015)
Am deschis pagina mea de Facebook şi am dat din nou peste o luare de cuvânt a unui om care m-a fascinat din primul moment.

Călin Georgescu, cel pe care l-am descoperit acum ceva timp datorită Internetului, revine în faţa noastră pentru a ne trezi din amorţirea sufletească, a ne ajuta să ne scuturăm de înţepenirea intelectuală, să depăşim condiţia de sclavi înseriaţi în mediocritate.

El exprimă dureros şi limpede destinul unui neam ajuns într-o condiţie de umilinţă, indusă cu o meticulozitate diabolică de-a lungul ultimului sfert de veac. Ţinuta lui monumentală emană sobrietate, clarviziune şi combustie interioară vulcanică, izvorâte dintr-o inimă profund ancorată în tradiţia vârfurilor elitei naţionale româneşti. Autoritatea lui morală ţâşneşte din străfundurile unui suflet cu rădăcini adânci în solul Patriei. Eminescianismul lui exemplar arată o personalitatea complexă care posedă virtutea unui vârf de lance al gândirii şi simţirii patriotice, ce străpunge inerţia colectivă cu un jet de lumină celestă, izvorâtă din sentimentul datoriei.

Starea pe care o transmite răbufneşte cu o încărcătură religioasă, cu o vigurozitate culturală şi o competenţă economică fără egal. Fără o credinţă efervescentă, fără o cultură temeinică, fără o viziune clară asupra realităţilor economice ale propriei ţări, fără o înţelegere subtilă şi complexă a contextului internaţional, discursul lui ar fi lipsit de relevanţă.

El practică cu bună ştiinţă o pedagogie naţională. Glasul lui se ridică la culmile unui profetism asumat. El îi aminteşte omului de azi despre condiţia lui de fiinţă divină şi eternă. El are sentimentul profund dureros al unui om care înţelege starea de ocupaţie în care i-a ajuns ţara, împinsă într-o stare de vasalitate dezonorantă şi devastatoare. El vorbeşte cu o maturitate demnă de toată preţuirea despre esenţa stării de umilinţă a propriului neam.

Corporatocraţie, plutocraţie, cleptocraţie, ohlocraţie – iată câteva noţiuni ce exprimă trăsăturile de bază ale regimurilor ce s-au succedat dincolo de Prut în ultimul sfert de veac. Diagnosticul formulat de Călin Georgescu este valabil în egală măsură şi pentru Republica Moldova. Cel care va face efortul să-i parcurgă cu atenţie articolele şi cărţile şi să-i urmărească discursurile, are toate şansele să scape de chingile gândirii comune, de vraja miturilor induse prin televiziune, de lanţurile paradigmei neoliberale, de strânsoarea febrei consumiste. El simte cu acuitate impostura, nulitatea şi nocivitatea clasei guvernante. Cea pe care Eminescu o numea „pătură superpusă”, iar sociologul Dimitrie Gusti o caracteriza ca pe un „conflict dintre stat şi naţiune”. El afirmă cu tărie că cei care sunt la cârma ţării au puterea, dar nu au autoritate. Fiecare frază rostită de el vădeşte un caracter puternic, o voinţă nestăvilită şi o competenţă rarisimă. Calmul şi înţelepciunea pe care o degajă scot în vileag trăirea cu pasiune a marilor drame, fără precedent, cărora îi este supus propriul popor.

Cine oare dintre intelectualii de la noi, câţi dintre cei care viermuiesc în spaţiul public, ar avea înţelepciunea şi îndrăzneala să se raporteze la eternitate, la sensul istoriei, la vocaţia unică şi inconfundabilă a propriului popor? Câţi dintre grangurii politicii locale, ai comentariului politic, ai analizei economice sau ai gesticulaţiei zis culturale ar putea pătrunde, iar apoi şi articula ceva cu adevărat consistent, sistemic, integral, dincolo de exerciţiile retorice de serviciu, toate de-a valma sectoriale, opace şi naive în acelaşi timp? Câţi ar fi cei care ar avea o viziune de ansamblu asupra esenţei societăţii noastre? Cine e preocupat la noi de depăşirea modelelor geopolitice, economice, educaţionale şi culturale de import? Puţini, foarte puţini, şi asta în cel mai bun caz.

Separaţi în două tabere beligerante, cabotinii din partea locului îşi drapează vidul intelectual cu modele de import, unii exaltând Uniunea Europeană, alţii Uniunea Eurasiatică. Patriotismul economic este o „rara avis” prin părţile noastre. Cultul micului producător lipseşte cu desăvârşire. Economia de proximitate, protecţia pieţei interne şi stimularea propriilor agenţi economici sunt sacrificate pe altarul globalizării şi al integrării în UE. Învăţământul naţional a ajuns la cheremul unor diletanţi, şi nu există nici un grup de „disidenţi” care ar înţelege rosturile educaţiei religioase şi patriotice. Superficialitatea, amatorismul, lipsa de viziune şi obedienţa funciară faţă de centrele de comandă din exterior sunt trăsăturile de bază ale unei pseudoelite cocoţate pe treptele de sus ale ierarhiei statale şi ale „noului cler” ce domină canalele media.

Trăim vremuri de criză. Anume acestea reprezintă o oportunitate de aur pentru minţile şi sufletele dornice să-şi ajute neamul să depăşească condiţia de vieţuitoare umile, aflate la cheremul unor impostori locali sau de pe aiurea. Iar un Călin Georgescu ne poate ajuta să împrăştiem ceaţa din faţa ochilor minţii şi ai sufletului.

Iurie Roşca, 10 august 2015

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu poziţia redacţiei.

949
Tagurile:
Patriotism economic, Analiză, Istorie, Intelectuali, Pedagogie naţională, Viziune, Patrie, Umilinţă, Condiţie, Neam, Destin, Călin Georgescu, Iurie Roşca, România
Tematic
Europa a minţit agricultorii moldoveni
Despre avantajele şi riscurile integrării europene. Partea I
Despre avantajele şi riscurile integrării europene. Partea a II-a
Tehnica militară a Armeniei

Care este cauza pierderilor mari de echipament militar ale părții armene?

71
(reînnoit 15:17 03.12.2020)
În timpul ostilităților din Karabahul de Munte, în comunitatea de experți și în spațiul media, au apărut discuții privind eficacitatea armelor fabricate în Rusia, pe care le avea în dotare armata armeană.

Sputnik a încercat să afle dacă este vorba de arme sau despre instruirea personalului și organizarea apărării.

Astăzi, există tentative izolate de a justifica înfrângerea părții armene prin «inutilele» avioane multirol Su-30SM, «oarbele» sisteme de rachete antiaeriene S-300, prin «ineficientele» sisteme electronice de luptă și tancurile «cu sistem greșit»,  de fabricație rusă. De parcă partea armeană nu ar fi achiziționat niciodată arme din țări terțe (de exemplu, radarele indiene Swathi), iar trupele azere ar fi fost înarmate exclusiv cu modele israeliene și turcești (cum ar fi «Bayraktar»), care au și determinat «marele punct de cotitură».

Турецкий дрон Bayraktar TB2
© AFP 2020 / BIROL BEBEK
Dronă ”Bairaktar”

Discursul general: Karabah va ajusta furnizarea armelor rusești către aliați și parteneri. Schemele bombastice ale unui astfel de raționament maschează gafele strategice ale conducerii politico-militare și concurența acerbă pe piața mondială a armelor. Este mai oportun să ne întoarcem la realitate.

Moscova a acordat mai multe împrumuturi militare Armeniei.  Respectiv, construcția militară ilterioară reprezintă deja problema părți armene. În cazul în care sistemele de apărare antiaeriană S-300, fabricate de Rusia, au participat totuși la acțiunile militare din Karabah, și au avut de suferit din cauza lipsei unui sistem antiaerian de apărare fiabil (eșalonat), atunci radarele indiene contra-baterie Swathi, menționate anterior, care au costat 40 de milioane de dolari, nu au lăsat urme de activitate. Dar ele ar fi trebuit, conform adnotării comerciale, să detecteze focurile de mortiere la o distanță de până la 20 km, de artilerie – până la 30 km și de rachete – până la 40 km (fiecare instalație ar fi trebuit, să fie în stare să urmăreacă până la șapte  ținte simultan). Este posibil ca milutarii respevtivi să nu fi reușit să se familiarizeze deplin cu noile radarele. Pregătirea specialiștilor armeni pare a fi o verigă slabă și în ceea ce privește exploatarea echipamentului militar de fabricație rusă (arma în sine nu împușcă). Și, desigur, în chestiunile militare dezorganizarea și aroganța sunt complet intolerabile.

Pierderi și trofee

Pe 1 decembrie, liderul Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, în discursul său adresat națiunii, a vorbit în detaliu despre pierderile de echipament militar ale părții armene în Karabahul de Munte. Lista lungă include sute de diverse arme distruse și luate ca trofee. Președintele azer a menționat, de asemenea, și sistemele de rachete, și sistemele de rachete multiple, și tancurile, și sistemele electronice de luptă.

Karabakh, RKN, Martakert.
© Sputnik / Асатур Есаянц

Aceste cifre pot fi tratate în mod diferit, la fel ca și lăsarea în mod deliberat «în umbră » a pierderilor armetei azere (cu siguranță semnificative). Dar, în situația actuală (întoarcea a celor șapte regiuni), președintele nu are niciun motiv să exagereze radical datele despre pierderile inamicului. În mod firesc, apare întrebarea cu privire la nivelul de organizare militară a grupării armene în timpul celor 44 de zile de luptă în Karabahul de Munte.

Numărul mare de echipamente distruse ale trupelor armene se poate explica prin confruntarea acerbă militară, dar, în același timp, uimește lăsarea celor 79 de tancuri, 47 de vehicule de luptă de infanterie, 104 arme de artilerie (tunuri și mortiere), 5 tunuri antiaeriene «Șilka», 93 de vehicule speciale, 270 de camioane (posibil că aceste trofee vor fi prezentate în continuare la Baku drept dovadă a spuselor șefului statului).

Între timp, doar 79 de tancuri pregătite de luptă reprezintă armamentul a două batalioane și jumătate de tanchiști (o mare putere în atac și apărare).

Presupun că «generozitatea» excesivă a părții armene poate avea doar două explicații: sau echipamentul militar a fost abandonat în timpul unei retrageri neorganizate (spontane), sau nu a fost livrat combustibilul necesar (probleme logistice), iar mașinile pur și simplu nu au putut merge mai departe.

În orice caz, este necesar să fie trase concluzii organizaționale, dar aceasta este prerogativa Statului Major al Apărării și a conducerii politico-militare din Armenia.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

71
Tagurile:
Armenia, Rusia, armament, Karabah
Tematic
Calea spre pace: Cum ajută Rusia locuitorii din Nagorno-Karabah
Mulțumim Rusiei: În Karabah se redeschid școlile și spitalele - Video


Загрузка...
Rafinărie

China întrece SUA la rafinarea petrolului: Va avea oare de câștigat Rusia

78
(reînnoit 18:37 02.12.2020)
China ar putea deveni lider mondial nu numai în industria petrolieră, ci și în ceea ce privește PIB-ul. Al doilea val al pandemiei va împiedica oare acest lucru?

MOSCOVA, 2 dec – RIA Novosti, Irina Badmaeva. Beijingul pune miza pe benzină și motorină, sporindu-și capacitatea de rafinare. Deja în anul care vine Republica Populară Chineză va întrece SUA la acest capitol. Este foarte probabil că americanii vor ceda și în termeni de PIB. Cu toate acestea, analiștii au subliniat faptul că chinezilor le-ar putea încurca cel de-al doilea val al pandemiei.

Schimbarea conducerii

Potrivit Biroului de Stat al Republicii Populare Chineze, în octombrie rafinarea petrolului în țară a crescut cu 2,5%, ajungând la un record istoric de 14,09 milioane de barili pe zi. În SUA, în septembrie erau doar 13,5 milioane.

Și chinezii nu intenționează să se oprească aici. La sfârșitul anului viitor, două rafinării noi de petrol își vor începe activitatea, potrivit unui raport din noiembrie al Agenției Internaționale pentru Energie. Se presupunea că acest lucru nu se va întâmpla mai devreme de 2023.

Încă patru sunt în construcție – cu o capacitate totală de 1,2 milioane de barili pe zi. Atât de mult petrol este rafinat, spre exemplu, în toată Marea Britanie.

China încearcă deja de zeci de ani să satisfacă cererea tot mai mare de benzină și motorină. Eforturile nu au fost în zadar.

”Din 2000, țara și-a triplat producția de produse petroliere. Până în 2025, rafinarea petrolului va ajunge la 20 milioane de barili pe zi”, a menționat Mark Goihman, economist-șef la Centrul de informații și analiză TeleTRADE.

SUA vor ceda locul de frunte, pe care l-au deținut încă din secolul trecut, deja în 2021, consideră interlocutorul agenției.

Americanii închid rafinăriile de petrol din cauza marjelor scăzute, care s-au prăbușit ca urmare a prețurilor la petrol. În 2020, aurul negrul și-a reînnoit minimele de mai multe ori. De exemplu, pe 18 martie prețul petrolului companiei Brent a scăzut cu 15% și, pentru prima dată din 2003, țițeiul a fost comercializat cu 24,52 dolari pe baril.

A scăzut și cererea globală de combustibil. Prin urmare, producția de petrol a scăzut cu un record de 1,7 milioane de barili, rafinăriile americane fiind cele mai afectate de această scădere. ”Unele rafinării se închid, altele necesită investiții pentru modernizarea și recuperarea lor după uraganele ce afectează în fiecare an coasta Golfului Mexic, unde se află o parte semnificativă din capacitatea de rafinare a SUA”, a precizat Mark Goihman.

Energia verde: cine va câștiga și cine va pierde

Un alt fapt ce asigură succesul Chinei este lupta eficientă împotriva coronavirusului, consideră Alexei Antonov, analist-șef la ”Alor Broker”. Economia Republicii Populare Chineze se redresează și dă dovadă de rezistență, în timp ce în Europa și în SUA ea continuă să scadă.

Nu întâmplător chinezii conduc nu numai în rafinarea petrolului, ci și în metalurgie. "Centrul de facto al consumului de resurse primare, China, dezvoltă acum o industrie de prelucrare cu valoare adăugată mai mare", spune Mark Goihman.

Aceleași tendințe pot fi observate și în India, și în Orientul Mijlociu, notează economistul. Acest lucru duce la închiderea unui număr de facilități învechite ale companiilor occidentale chiar și în regiunea asiatică, de exemplu, în Singapore.

Petrol
© Sputnik / Максим Богодвид

În plus, Statele Unite și Lumea Veche abandonează treptat hidrocarburile în favoarea surselor alternative de energie. China însă nu este constrânsă de obligații ecologice stricte.

”Statele Unite mizează pe energia verde, oferind Republicii Populare Chineze rolul unei suprafețe de producție murdară. Țările dezvoltate economic vor finanța tranziția către resurse regenerabile din contul celorlalte țări pe care le vor obliga să plătească încă ”impozite de mediu”. În administrația de la Casa Albă de acest lucru se va ocupa politicianul John Kerry, care va deveni reprezentant special pentru problemele climatice al noului președinte”, a declarat Anton Grinștein, expert al companiei de investiții Hamilton.

Pentru Rusia, care este dependentă de petrol, scenariul verde implică costuri tot mai mari pentru companii și venituri bugetare în scădere. ”Dacă se va menține structura materiei prime, economiei interne îi este mai convenabil ca SUA să își păstreze locul de frunte în rafinarea petrolului”, consideră interlocutorul. 

Rusia ar trebui să se gândească serios la alte surse de reaprovizionare a trezoreriei, pentru ca, peste 15-20 de ani, să poată înlocui veniturile scăzute din industria petrolului, adaugă Mark Goihman.

În viitorul apropiat, pe fondul unei creșteri a consumului de produse petroliere în China, este necesar să se reorienteze către exportul de materii prime în această direcție.

Pandemia: scenariul asiatic

Totuși, totul tinde să se termine. Este foarte probabil că, până în 2025, creșterea capacității de producție din Republica Populară Chineză va depăși cererea. Potrivit corporației chineze de petrol și gaze CNPC, peste cinci ani țara ar putea să aibă un surplus de produse petroliere de 1,4 milioane de barili pe zi.

”Acum, în condiții de relații tensionate cu Statele Unite, operatorii chinezi de petrol sunt conduși de dorința de a se răzbuna pentru restricțiile impuse comerțului exterior. Iar în acest fel doresc să ridice prestigiul statului”, presupune Alexei Antonov.

Prin urmare, extrapolând tendințele actuale pe următorii trei-cinci ani, se poate de așteptat la o schimbare a conducerii, nu numai în industria de rafinare a petrolului, ci și în ceea ce privește principalul indicator economic – dimensiunea PIB-ului.

”Înainte de pandemie, China avea nevoie de cinci ani pentru a depăși economia americană. Acum, datorită unei lupte mai eficiente împotriva răspândirii coronavirusului, chinezii pot avansa mai devreme”, consideră Grinștein.

O altă întrebare este dacă SUA sunt gata să-și predea poziția. Statul american încearcă să rezolve problema din punct de vedere economic și diplomatic, subliniază analistul. Dar această abordare nu a funcționat. Și acum președintele-businessman va fi înlocuit de un președinte-politician.

În plus, creșterea bruscă a cererii de produse petroliere în Republica Populară Chineză este legată de îmbunătățirea situației epidemiologice. Cu toate acestea, un al doilea val nu este exclus nici în Asia. Au fost deja înregistrate focare în Indonezia, Japonia, Coreea de Sud. Acest lucru ar putea schimba radical raportul de forțe între SUA și China.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

78
Tagurile:
petrol, SUA, China
Tematic
OPEC+ relaxează restricțiile privind producția de petrol


Загрузка...
Găgăuzia

Găgăuzia salută adoptarea pachetului de legi cu privire la autonomie

36
Conducerea Găgăuziei salută adoptarea în prima lectură a trei proiecte de lege privind statutul și împuternicirile Găgăuziei și solicită deputaților să nu modifice inițiativele în a doua lectură.

COMRAT, 3 dec - Sputnik, Maxim Topal. Liderul autonomiei Găgăuze, Irina Vlah, a declarat pentru Sputnik Moldova că salută adoptarea în primă lectură de către Parlament a „pachetului de legi care vizează autonomia” în redacția inițială.

"Legiuitorii moldoveni au făcut un pas important în întâmpinarea locuitorilor Găgăuziei și și-au dovedit în practică disponibilitatea de a elimina treptat contradicțiile acumulate în relațiile dintre centru și regiune", a spus Irina Vlah.

La rândul său, președintele Adunării Populare din Găgăuzia, Vladimir Kîssa, a menționat l-a bucurat vestea despre votul deputaților pentru inițiativele adoptate în versiunea elaborată de autori.

"Suntem pentru păstrarea acestei versiuni a proiectelor de legi - cea care a fost elaborată în comun de grupul de lucru al Parlamentului Moldovei și Adunării Populare din Găgăuzia. Iar dacă vor decide să ciopârțească inițiativele, așa cum au făcut-o ultima dată, nu va avea sens să le adoptăm", a subliniat Kîssa pentru Sputnik Moldova.

Conducerea Adunării Populare își exprimă disponibilitatea de a participa la ședințele comisiilor parlamentare și așteaptă invitații pentru discuții.

Pachetul de legi care vizează autonomia se referă la trei proiecte de lege elaborate în 2016-2017 de către un grup mixt de lucru, în care au intrat membri ai Parlamentului, Adunării Populare și experți din organizația neguvernamentală CMI, condusă în calitate de consultant de actualul procuror general al Moldovei, Alexander Stoianoglo.

Esența proiectelor de lege este faptul că Parlamentul va avea dreptul să opereze modificări în Legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei doar în cazul în care acestea vor primi avizul pozitiv al Adunării Populare din cadrul autonomiei. 

Precizăm că încă în anul 2016 un grup de deputați ai Adunării Populare și ai Parlamentului Republicii Moldova au elaborat trei proiecte de lege, menite să întărească statutul autonomiei găgăuze. Una dintre ele reglementa intrarea localităților în componența Găgăuziei, precum și ieșirea din componența autonomiei. 

Al doilea presupune stabilirea în sistemul administrației publice locale a unui nivel special de guvernare pentru autonomie.

Iar al treilea proiect de lege prevede că Parlamentul nu poate modifica Legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei fără acordul deputaților Adunării Populare din Găgăuzia.

După ce proiectele de lege au fost înregistrare la Parlament, multă vreme nimeni nu și-a adus aminte de ele. Iar în iunie 2017 Comisia juridică parlamentară a revizuit conținutul acestor inițiative, lipsindu-le de semnificația inițială.

În această formă au fost adoptate două proiecte, al treilea proiect a fost aprobat numai în prima lectură.

Ulterior, președintele Igor Dodon, după consultări cu bașcanul din Găgăuziei și cu deputații din autonomie, a refuzat să promulge proiectele de lege și le-a trimis la reexaminare Parlamentului. Deputații nu și-au mai amintit însă de ele mai mult de doi ani.

În iulie 2020, deputații Partidului Socialiștilor le-au înregistrat din nou în Parlament, iar astăzi acestea au fost adoptate în primă lectură cu votul majorității deputaților, pe fundalul protestului deputaților din fracțiunile PAS și PPDA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

36
Tagurile:
Parlament, Găgăuzia
Тема:
Parlamentul Moldovei – dezbateri, proiecte și legi
Tematic
Pachetul de legi cu privire la Găgăuzia, votat în prima lectură


Загрузка...