Национальный банк Молдовы

BNM, la 30 de ani de la fondare: Este pusă în circulație o nouă monedă- Video

58
(reînnoit 18:38 04.06.2021)
Banca Națională a Moldovei sărbătorește azi 30 de ani de existență. Cu această ocazie, guvernatorul BNM, Octavian Armașu, dar și președintele țării, Maia Sandu, au transmis mesaje de felicitare.

CHIȘINĂU, 4 iun – Sputnik. Astăzi, 4 iunie 2021, Banca Națională a Moldovei împlinește 30 de ani de fondare. Cu această ocazie, BNM a pus în circulație o monedă metalică comemorativă cu valoarea nominală de 10 lei.

Moneda este confecționată din oțel, placat cu nichel și alamă, ceea ce îi conferă un aspect bimetalic: argintiu și auriu și va fi folosită ca mijloc de plată și în scop numismatic. 

Potrivit BNM, aversul monedei redă în plan central imaginea stilizată a cifrei „30” în care este încadrată sigla Băncii Naționale a Moldovei și inscripția „ANI”, sus este gravată imaginea Stemei de Stat a Republicii Moldova, în arc de cerc - inscripția „BANCA NAȚIONALĂ A MOLDOVEI” și un element decorativ. Pe revers, în exergă, urmând circumferința monedei este gravat un element decorativ, în plan central-valoarea nominală „10 LEI" și în partea de sus - anul emisiei „2021".

Moneda conține monograma din literele „R” și „M” - acronim al denumirii statului - „Republica Moldova", în imagine latentă.

Aceasta va circula în paralel cu bancnota de 10 lei și moneda metalică cu aceeași valoarea nominală, inclusiv cele cu caracter comemorativ, din emisiunea 2018 - 2020.

Cu ocazia celor 30 de ani de fondare, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, a venit cu un mesaj de felicitare. 

"În pofida contextului actual dificil, pe fondul pandemiei și al crizei economice asociate, avem un sistem bancar viabil și stabil, armonizat cu standardele internaționale, cu o arhitectură financiară adecvată, cu servicii și produse bancare calitative", susține Armașu.

Guvernatorul a mai adăugat că cea mai mare provocare a momentului este apărarea reformele care au fost implementat cu abnegație și responsabilitate în ultimii ani, astfel încât cetățenii să se bucure în continuare de serviciile unui sector bancar transparent și sigur.

Și președintele țării, Maia Sandu, a transmis un mesaj dedicat celei de-a 30-ea aniversări de la crearea Băncii Naționale a Moldovei.

"Este nevoie de consolidarea eforturilor și de solidaritate internă între diverse sectoare sociale și economice pentru a atenua efectele crizei și pentru a identifica oportunități noi de creștere și de dezvoltare. Iar sectorul bancar mereu a fost privit ca un partener ce are potențial, inclusiv financiar, ca să ajute alte sectoare, oamenii de afaceri și familii ca să reușească împreună", a spus Sandu în cadrul unei conferințe de presă.

Șefa statului a declarat că 30 de ani este o perioadă importantă, dar este totuși doar un început.

"Vreau să cred, sau să sper, că instituția BNM va face față tuturor situațiilor și provocărilor timpului, crizelor și altor situații de forță majoră. Unde va trebui - va avea susținerea necesară pentru îmbunătățirea cadrului legislativ în maniera în care independența instituției să fie asigurată. Doar așa BNM a Republicii Moldova va reuși să se impună ca o instituție credibilă și eficientă pe intern și pe extern", a declarat Maia Sandu.

Amintim că la 4 iunie 1991 a fost emis decretul președintelui Mircea Snegur "Cu privire la Banca Națională a Republicii Moldova", iar Leonid Talmaci a fost numit președinte al BNM.

Definiția oficială din acel document caracterizează Banca Națională a Moldovei ca fiind persoană juridică publică autonomă, responsabilă față de Parlamentul Republicii Moldova. Obiectivul fundamental al Băncii Naționale a Moldovei era asigurarea și menținerea stabilității prețurilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

58
Tagurile:
Maia Sandu, Octavian Armașu, monedă, BNM
Курс валют

Curs valutar pentru 23 iunie: Cu cât poate fi cumpărat euro și dolarul

65
(reînnoit 20:44 22.06.2021)
Leul moldovenesc se depreciază față de principalele valute de referință. Află cu cât poate fi cumpărat euro și dolarul.

CHIȘINĂU, 23 iun - Sputnik. Banca Națională a Moldovei a stabilit cursul oficial de schimb pentru miercuri, 23 iunie. Astfel, un euro va costa 21 de lei și 37 de bani, iar dolarul american 17 lei și 97 de bani. Leul românesc va costa patru lei și 33 de bani, hrivna ucrainească 65 de bani și rubla rusească 24 de bani.

Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 23 Iunie 2021
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 23 Iunie 2021

Conform cursului valutar BNM, moneda europeană și dolarul american costă cu cinci bani mai mult decât ieri, iar leul românesc cu un ban mai mult.

Hrivna ucraineană și rubla rusească își păstrează cotațiile anterioare. 

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

65
Tagurile:
dolar, euro, Curs valutar
Tematic
Curs valutar BNM: Cât costă euro și dolarul la sfârșit de săptămână
Curs valutar pentru 22 iunie: Ce se întâmplă astăzi cu euro și dolarul


Загрузка...
Victor Parlicov

Iată ce ar putea face statul dacă petroliștii vor ascunde profiturile