Центральный рынок

Când se vor ieftini cireșele

80
(reînnoit 10:00 02.06.2021)
În anul acesta cireșele moldovenești cu maturare medie vor fi scoase pe piață cu o întârziere de 7-10 zile față de anii precedenți. De vină este timpul răcoros și ploile frecvente care s-au abătut asupra țării noastre în ultima perioadă.

CHIȘINĂU, 2 iun - Sputnik. Șefii întreprinderilor horticole afirmă că înrăutățirea condițiilor meteorologice va afecta în mod evident începutul vânzărilor în masă de cireșe. În mod obișnuit, cireșele cu maturare medie sunt scoase pe piață deja în primele zile ale lunii iunie. Dar în2021 acest lucru se va întâmpla cu cel puțin o lună mai târziu.

Nu e vorbă că cireșele cu maturare timpurie (cărora li se mai spune cireșe timpurii sau cireșele de mai) au fost scoase pe piață aproape două săptămâni în urmă, dar, așa cum remarcă operatorii pieței de fructe și legume, în cantități extrem de mici și la prețuri astronomice. EastFruit a raportat că prima cireașă din comerțul cu amănuntul a fost oferită la prețul echivalent cu cel al „trei până la patru kilograme de carne” - până la 300 lei/kg (16,9 dolari/kg) și chiar mai mult. Câțiva furnizori angro care au riscat să importe cireșe grecești pe piața internă le-au oferit comercianților cu amănuntul la prețul de 100-130 lei/kg (5,62-7,30 dolari/kg).

La sfârșitul lunii mai, cireșele locale timpurii au înlocuit aproape complet produsele importate. Cu toate acestea, oferta ei este foarte mică. În același timp, în ciuda calității semnificativ crescute, prețul de vânzare cu amănuntul pentru mai puțin de două săptămâni a scăzut la 120-150 lei/kg (6,74-8,42 dolari / kg). Dar prețurile pentru cireșele comercializare angro încă nu s-au format. Cei care vând cea mai mare parte a cireșelor moldovenești în acest moment sunt fermieri care gospodăresc în mod independent, care vând fructe din lăzi la un colț de stradă sau chiar din portbagajul mașinii, în cel mai bun caz, în propriile chioșcuri din cartierele din oraș.

Concentrându-se pe dinamica vânzărilor și a prețurilor din anii precedenți, experții asociațiilor cultivatorilor de fructe din Moldova consideră că de la începutul lunii iunie, în ciuda condițiilor meteo dificile, prețurile la cireșe vor scădea destul de brusc - „mai repede decât la căpșuni la începutul sezonului lor de vânzări”. Acestea motivează această ipoteză prin faptul că pe piața internă a Moldovei cireșele dulci sunt mai puțin solicitate decât căpșunile și, în același timp, „nivelul prețului pentru cireșul dulce, care este acceptabil din punct de vedere psihologic pentru consumatorul de masă moldovenesc, este semnificativ mai mic decât pentru căpșuni". Se estimează că prețurile vor fi aproximativ aceleași nivel ca și la mijlocul lunii mai al anului trecut - 40-60 lei/kg (2,25-3,37 dolari/ kg). Cu toate acestea, potrivit șefilor întreprinderilor horticole, este puțin probabil ca prețurile din comerțul cu amănuntul din Moldova să scadă la un astfel de nivel până la sfârșitul primei săptămâni a lunii iunie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

80
Tagurile:
Moldova, piață, cireșe
курс валют

Curs valutar pentru 22 iunie: Ce se întâmplă astăzi cu euro și dolarul

73
(reînnoit 07:21 22.06.2021)
Leul moldovenesc se depreciază față de dolarul american, iar față de celelalte valute își păstrează cotația.

CHIȘINĂU, 22 iun - Sputnik. Banca Națională a Moldovei a stabilit cursul oficial de schimb pentru marți, 22 iunie. Astfel, un euro va costa 21 de lei și 32 de bani, iar dolarul american 17 lei și 92 de bani. Leul românesc va costa patru lei și 32 de bani, hrivna ucrainească 65 de bani, rubla rusească 24 de bani.

Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 22 Iunie 2021
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 22 Iunie 2021

Conform cursului valutar BNM, dolarul american costă cu trei bani mai mult decât ieri. Iar euro, leul românesc, hrivna ucraineană și rubla rusească își păstrează cotațiile anterioare. 

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

73
Tagurile:
dolar, Euro, Curs valutar, BNM
Tematic
Curs valutar BNM: Cât costă euro și dolarul la sfârșit de săptămână
Ce curs valutar avem în acest weekend: Cu cât poate fi cumpărat euro și dolarul
Curs valutar BNM pentru 19 iunie: Ce se întâmplă astăzi cu euro și dolarul


Загрузка...
Курс валют

Curs valutar BNM: Cât costă euro și dolarul la sfârșit de săptămână

95
(reînnoit 15:45 19.06.2021)
Cu cât poate fi cumpărat în weekend euro și dolarul - iată cursul valutar stabilit de BNM pentru acest sfârșit de săptămână.

CHIȘINĂU, 20 iun - Sputnik. La cursul oficial al Băncii Naționale a Moldovei anunțat pentru ziua de vineri, care este valabil și în zilele de weekend, astăzi un euro va putea fi procurat cu 21.21 de lei, cu 25 de bani mai puțin față de ziua de joi. În schimb valoarea dolarului a crescut în ultima zi a săptămânii. De la 17.71 de lei cât a costat pe 17 iunie, la 17.78 lei. Neschimbată a rămas valoarea hrivnei ucrainene și a rublei rusești. Astfel, pentru o hrivnă vom scoate din buzunare 0.65 de bani, iar pentru o rublă - 0.24. Leul românesc s-a ieftinit și el cu 5 bani și costă 4.30 lei moldovenești.

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

95
Tagurile:
weekend, curs valutar BNM, curs.md
Tematic
Pandemia ar putea să declanşeze o criză mondială a alimentelor mai ales în țările sărace
Deși economia este marcată de criză, numărul angajaților la Buget a crescut – expert


Загрузка...
Ian Lisnevschi

Ce spune un politolog despre campania electorală pentru alegerile anticipate

0
(reînnoit 19:44 22.06.2021)
Jocul între partidele politice în campania electorală abia începe, iar "bătălia" între concurenții se va accentua în următoarele săptămâni. De această părere este politologul Ian Lisnievschi, care a fost invitatul emisiunii "ATITUDINI" de la Sputnik Moldova.
Ce spune un politolog despre campania electorală pentru alegerile anticipate

Expertul politic Ian Lisnevschi susține că este prea devreme să ofere careva prognoze cu privire la potențialul partidelor politice din această campanie electorală, întrucât mai sunt 20 de zile până la data alegerilor. Cert este că lupta concurenților electorali se desfășoară după un scenariu vechi - cu promisiuni care nu vor fi realizate.

"Cred că ultima săptămână va fi cea mai aprinsă. Până acum am văzut doar câteva bătălii, între PAS și PACE. Este o campanie plictisitoare în care partidele politice nu prezintă proiecte de țară, dar desfășoară acțiuni menite să provoace emoțiile alegătorilor", a precizat Ian Lisnevschi.

Potrivit lui, cele mai multe șanse de a accede în viitorul Parlament îi au concurenții electorali din partidul PAS și blocul PSRM-PCRM. Cu toate acestea, și reprezentanții partidului lui Renato Usatâi și ȘOR se pot afla pe lista viitorilor deputați în noul Legislativ.

"De exemplu, în cazul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor s-a observat o mobilizare rapidă, ceea ce le-ar permite mobilizarea unui procent mai mare a electoratului de centru-stânga, în proporție de aproximativ 60%. Însă,  la momentul dat nu există niciun partid poziționat foarte puternic. Alegerile vor arăta", a sublinait expertul politic.

În același timp, Ian Lisnevschi a reiterat că alegerile parlamentare anticipate nu vor putea rezolva criza politică și economică în care se află Republica Moldova.

De menționat că 22 de partide politice și un candidat independent vor participa la alegerile parlamentare din 11 iulie 2021. Sondajele realizate în ultimele luni arată că doar 3 sau 4 partide vor accede în Parlament și că vor fi puse în situația să coopereze, deoarece niciunul nu va obține majoritate parlamentară.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
campanie, alegeri, politolog
Tematic
Important pentru cei care vor să voteze la alegeri în alt loc decât cel de reședință


Загрузка...