Bani

Câți milionari sunt în Moldova: În ciuda pandemiei, sunt mult mai mulți decât anul trecut

132
(reînnoit 13:38 29.05.2021)
Deși pandemia și seceta de anul trecut a cam pus pe pauză unele afaceri din Moldova, totuși unii au putut înregistra venituri de milioane. Potrivit Serviciului Fiscal de Stat, numărul milionarilor a crescut cu peste 400 de persoane, în 2020.

CHIȘINĂU, 28 mai - Sputnik. Serviciul Fiscal de Stat a prezentat astăzi rezultatele declarațiilor pe venit depuse pentru anul 2020. Astfel, conform datelor, pentru anul trecut au fost identificați 2 962 de milionari, cu 447 de persoane mai multe decât în 2019. Astfel, venitul lor pentru anul 2020 a depășit suma de un milion de lei fiecare.

Potrivit SFS, cel mai mare venit pentru anul trecut a fost suma de peste 339 de milioane de lei. Totodată, cel mai tânăr milionar din Moldova are 18 ani, iar cel mai bătrân are 97 de ani. 

Datele mai arată că pentru anul trecut au fost recepționate 102 140 de declarații cu privire la impozitul pe venit, depuse de către persoane juridice. Astfel, cifra este cu 2 940 de declarații mai multe decât în 2019. Totodată, 176 092 de persoane fizice au depus declarația pe venit, cu 13 398 de declarații mai mult decât în 2019. 

„Pentru perioada anului 2020 s-au înregistrat total venituri în sumă de 397,5 miliarde de lei și total cheltuieli în sumă de 371,8 de miliarde lei. Comparativ cu anul 2019, veniturile sunt în diminuare cu 35,8 miliarde de lei, iar cheltuielile au scăzut cu 28,8 de miliarde lei. Impozitul pe venit declarat de către agenții economici pentru perioada 2020 a constituit 3,76 miliarde de lei, fiind în scădere cu 0,5 miliarde lei față de perioada anului 2019”, se mai menționează în comunicatul de presă al SFS.

Datele din declarațiile cu privire la impozitul pe venit mai arată că  principalele ramuri ale economiei naționale care au înregistrat impozit pe venit calculat au fost: comerțul, industria prelucrătoare, construcțiile, activitățile financiare și de asigurări, dar și domeniul de tehnologii informaționale și comunicații.

Totodată, pentru anul 2020, persoanele fizice au obținut venituri totale de 71,59 de miliarde de lei. Acest venit a fost obținut de către 1,18 milioane de persoane, iar impozitul de venit ce a fost reținut constituie cinci miliarde de lei. Astfel, cele mai multe venituri au fost obținute din salarii, apoi din dividende și din vânzări de terenuri sau imobile. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

132
Tagurile:
declarație pe venit, milionari, FISC
Anna Iurii

Forumul Economic Internațional din Rusia: Impresiile participanților moldoveni

86
(reînnoit 20:43 12.06.2021)
Recent, în Federația Rusă s-a desfășurat Forumul Economic Internațional de la Sankt-Petersburg. Peste 13 mii de persoane din 140 de țări ale lumii au participat la marele eveniment, printre care și reprezentanți din Republica Moldova.
Detalii din culise: Cum s-a desfășurat Forumul Economic de la Sankt Petersburg

Ana Iurii, jurnalista de la Sputnik Moldova, spune că a rămas impresionată de organizarea Forumului Economic Internațional de la Sankt-Petersburg. Potrivit participantei, noua ediție a evenimentului s-a desfășurat în condiții de maximă securitate, iar fiecare persoană era obligată să respecte toate măsurile antiepidemice.

Pe parcursul desfășurării Forumului au fost organizate peste 340 de sesiuni în diverse domenii. Fiecare participant a putut să asiste la acele prezentări care i-au trezit interesul, având deosebita ocazie să cunoască personalități notorii din Rusia.

"Bunăoară, reprezentanții presei au avut oportunitatea de a urmări discursurile marilor specialiști în domeniul social-media, să interacționeze cu reprezentanți ai marilor holdingurilor media din Rusia etc. De asemenea, am participat la o conferință cu privire la perspectivele Uniunii Economice Eurasiatice, unde s-au trasat noi oportunități, noi programe pentru toate domeniile, inclusiv a fost vizată și țara noastră", a povestit jurnalista.

Iurie Nicov
© Sputnik / Miroslav Rotari
Iurie Nicov

Printre participanții moldoveni se numără și omul de afaceri Iurie Nicov. În cadrul Forumului, el a câștigat premiul "Proiectul Anului" și a reușit să încheie cinci contracte cu partenerii din Rusia, astfel că în viitorul apropiat, în diverse regiuni, vor fi construite cinci fabrici de uscare a fructelor și legumelor.

"Până în această toamnă, două fabrici deja vor putea funcționa, ulterior și celelalte trei. 20 procente în afacere finanțează partenerii mei, iar 80 procente - băncile rusești, cu 2 procente pe an. De asemenea, vom primi subvenții la export. Dacă ajungem la exportul de 50 procente, vom primi subvenții sută la sută. Este foarte avantajos", a povestit pentru Sputnik Moldova Iurie Nicov.

Potrivit lui, acest Forum i-a oferit mai multe oportunități și perspective pentru viitor. Omul de afaceri susține că, grație unor asemenea evenimente, agenții economici din țara noastră își pot extinde afacerile peste hotarele țării și pot să-și dezvolte businessul în diverse domenii.

Amintim că Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg s-a desfășurat în perioada 2-5 iunie curent.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

86
Tagurile:
afaceri, Rusia, Forum
Tematic
Irina Vlah participă la Forum Economic Internațional din Sankt Petersburg
VIDEO: Ce a obținut Chișinăul după Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg


Загрузка...
Benzinărie

O nouă scumpire: Cât costă benzina și motorina

4705
(reînnoit 10:25 12.06.2021)
Nicio lună fără scumpiri ale carburanților. O rețea de benzinării a afișat prețuri noi încă de aseară.

CHIȘINĂU, 12 iun - Sputnik. O rețea de benzinării din țară a afișat noi prețuri la carburanți. Astfel, benzina și motorina s-au scumpit din nou. Un litru de benzină A 95 costă 20,66 lei, cu 21 de bani mai mult decât până aseară, iar un litru de motorină costă astăzi 16,99 lei, cu 20 de bani mai mult. Ultima dată, această reţea de benzinării a majorat preţurile la combustibil pe 18 mai curent.

Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, economistul Veaceslav Ioniță a explicat că piața produselor petroliere în Republica Moldova este foarte prost reglementată, ceea ce duce la majorarea prețurilor pentru produsele petroliere. Potrivit lui, majorările în acest moment sunt justificate, iar una din explicații ar fi și majorarea impozitelor. 

Expertul spune că cel de-al doilea factor care a determinat majorarea prețului la benzină este condiționat de scumpirea prețului la benzină pe plan internațional. Pentru comparație, în luna decembrie a lui 2020, pentru un litru de petrol se achita 5,4 lei, acum se achită peste șapte lei. Cel de-al treilea factor, cel mai neplăcut din toate, este că la noi companiile petroliere își pot permite luxul de a stabili un adaos comercial mai mare decât ar trebui să fie acesta în mod normal.

Potrivit lui Ioniță, plafonarea prețului la produsele petroliere de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică ar duce la o economie de aproximativ 50 de bani per litru de benzină. Acesta mai spune că mecanismul cu privire la plafonarea prețurilor la carburanți, în Republica Moldova, nu este unul eficient.

„Perfect ar fi să existe concurență pe piață. Consider că plafonarea prețurilor este un mecanism extrem de prost, dar din păcate este unicul care funcționează în țara noastră”, a mai spus Ioniță.

Deputatul Alexandru Oleinic a declarat în studioul Sputnik Moldova că vom avea surprize neplăcute în cazul în care raportul Consiliului Concurenței va fi făcut public, iar asociațiile de business care apără interesele petroliștilor se vor convinge că în acest domeniu există multe lucruri ascunse. El mai spune că sunt agenți economici care activează pe piața produselor petroliere, dețin 30% din piață, și nu au nici o stație de alimentare în proprietate.

Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere urmează să fie examinată și aprobată în ședința ANRE din 14 iunie, informează Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

4705
Tagurile:
scumpire, deficit de benzină, benzinărie, benzină
Tematic
Surprize neplăcute în raportul Consiliului Concurenței privind piața petrolieră


Загрузка...
Правительство РМ

Moldova, la fel ca Finlanda de acum 50 de ani - expert