Aragaz

Va crește sau nu prețul gazului în 2021? Iată ce spune șeful Moldovagaz - Video

239
(reînnoit 17:09 26.05.2021)
Președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, nu poate spune, deocamdată, dacă în a doua parte a anului 2021 prețul la gaz va crește sau va rămâne neschimbat.

CHIȘINĂU, 26 mai – Sputnik. Președintele Consiliului de Administrație al ”Moldovagaz”, Vadim Ceban, a fost întrebat în studioul Sputnik Moldova dacă alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie ar putea influența asupra prețului la gaz. Ceban a precizat că scrutinul nu poate fi un factor în acest sens, întrucât tarifele sunt stabilite în baza unei formele clare.

Cu toate acestea, șeful de la Moldovagaz nu poate spune dacă în a doua parte a anului 2021 prețul la gaz va crește sau va rămâne neschimbat.

"Noi nu putem spune cum va evolua mai departe piața. La nivel internațional, prețurile s-au stabilizat, dar nu văd o tendință de micșorare a prețului. După formula noastră, vom putea spune mai târziu care vor fi prețurile. Vara noi nu consumăm cantități mari, ci doar în perioada rece a anului. Dacă se vor menține trendurile, este o speranță că prețurile nu se vor modifica. Oscilații mari la prețuri pe plan internațional nu sunt. După pandemie, multe țări cresc cererea de consum la gaz, iar asta ar duce la o majorare", a declarat Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz.

Vadim Ceban a explicat care este scopul rezervelor de gaz deținute de Republica Moldova în Ucraina și România. 

"De regulă, furnizorii, cum suntem noi, trebuie să dețină o rezervă de 20% din tot volumul de gaz furnizat către consumatori. Multe companii cumpără gaz vara, când prețul este mai mic, îl păstrează în depozitele subterane, iar iarna, când prețurile cresc și consumul este mare, fac business, lucru normal. Toți așa fac. Noi, din rezerve, am asigurat vârful de consum pentru consumatori în lunile februarie și martie, în caz contrar, am fi fost nevoiți să cumpărăm la preț mai mare", a explicat Ceban.

El afirmă că politicienii mereu au speculat pe subiectul legat de prețul gazului, însă acest domeniu nu ar trebui să fie politizat.

Gazoduct
© Sputnik / Павел Паламарчук
"Sectorul energetic permanent a fost politizat, mereu se fac speculații cu privire la preț, dar lucrurile vor sta mai bine dacă nu se vor implica. Noul contract pe care îl vom semna va ține cont de interesele ”Moldovagaz” și a consumatorilor. Va fi corect din punct de vedere al prețului", a declarat Ceban.

Potrivit evaluărilor experților, republica primește anual aproximativ 3 miliarde de metri cubi de gaz rusesc. În decembrie Moldova a prelungit actualul acord cu Gazprom până la sfârșitul anului 2021. 

Potrivit fostului prim-ministru al Republicii Moldova Ion Chicu, prețul estimat în primul trimestru al acestui an a fost de aproximativ 120-122 dolari pentru o mie de metri cubi de gaz, în timp ce gazul european costa în jur de 200 de dolari pentru o mie de de metri cubi.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

239
Tagurile:
preț, gaz
Tematic
Diferențele de tarife la electricitate și gaz, compensate: Pentru cine
Europa caută să stocheze gaz în această vară
Курс валют

Curs valutar BNM: Cât costă euro și dolarul la sfârșit de săptămână

92
(reînnoit 15:45 19.06.2021)
Cu cât poate fi cumpărat în weekend euro și dolarul - iată cursul valutar stabilit de BNM pentru acest sfârșit de săptămână.

CHIȘINĂU, 20 iun - Sputnik. La cursul oficial al Băncii Naționale a Moldovei anunțat pentru ziua de vineri, care este valabil și în zilele de weekend, astăzi un euro va putea fi procurat cu 21.21 de lei, cu 25 de bani mai puțin față de ziua de joi. În schimb valoarea dolarului a crescut în ultima zi a săptămânii. De la 17.71 de lei cât a costat pe 17 iunie, la 17.78 lei. Neschimbată a rămas valoarea hrivnei ucrainene și a rublei rusești. Astfel, pentru o hrivnă vom scoate din buzunare 0.65 de bani, iar pentru o rublă - 0.24. Leul românesc s-a ieftinit și el cu 5 bani și costă 4.30 lei moldovenești.

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

92
Tagurile:
weekend, curs valutar BNM, curs.md
Tematic
Pandemia ar putea să declanşeze o criză mondială a alimentelor mai ales în țările sărace
Deși economia este marcată de criză, numărul angajaților la Buget a crescut – expert


Загрузка...
Курс валют

Curs valutar BNM pentru 19 iunie: Ce se întâmplă astăzi cu euro și dolarul

151
(reînnoit 08:43 19.06.2021)
Cu cât poate fi cumpărat astăzi euro și dolarul - iată ce se întâmplă pe piața valutară din Moldova la sfârșit de săptămână.

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. La cursul oficial al Băncii Naționale a Moldovei anunțat pentru ziua de vineri, care este valabil și în zilele de weekend, astăzi un euro va putea fi procurat cu 21.21 de lei, cu 25 de bani mai puțin față de ziua de joi. În schimb valoarea dolarului a crescut în ultima zi a săptămânii. De la 17.71 de lei cât a costat pe 17 iunie, la 17.78 lei. Neschimbată a rămas valoarea hrivnei ucrainene și a rublei rusești. Astfel, pentru o hrivnă vom scoate din buzunare 0.65 de bani, iar pentru o rublă - 0.24. Leul românesc s-a ieftinit și el cu 5 bani și costă 4.30 lei moldovenești.

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

151
Tagurile:
dolar, euro, curs.md, curs valutar BNM
Tematic
Volodin: Rusia devine tot mai independentă față de dolar
Ţările din Asia-Pacific, pregătite să treacă la tranzacţii comerciale fără dolar


Загрузка...
imagini din arhivă

Câți moldoveni sunt înscriși pentru a vota la alegerile parlamentare anticipate