complex rezidențial

Cele mai scumpe apartamente din Chișinău: Cât de des sunt cumpărate locuințe de elită

837
(reînnoit 07:35 24.05.2021)
Locuințe de elită la prețul unei case la mare sau pe malul oceanului: există cerere în capitala Moldovei pentru apartamente al căror cost ajunge la aproape jumătate de milion de euro?

CHIȘINĂU, 24 mai - Sputnik. În pofida pandemiei și contrar așteptărilor unora, prețurile imobilelor nu au scăzut, ci, dimpotrivă, au crescut. 

Există mai multe motive. În primul rând, în precedentul an pandemic, în republică s-au construit și dat în exploatare mult mai puține locuințe decât anterior. În al doilea rând, posibilitățile de a investi bani s-au redus de asemenea. 

Cu toate acestea, pe piața imobiliară din Chișinău puteți găsi astfel de apartamente, ale căror prețuri pot provoca șoc. De exemplu, potrivit unui anunț publicat pe site-ul unei agenții imobiliare, o locuință într-o clădire nouă, într-o versiune albă, costă 490 de mii de euro - pentru acest preț un potențial cumpărător va primi un apartament cu o suprafață totală de aproximativ 400 de metri pătrați în centrul capitalei Moldovei.

Astfel de locuințe scumpe pot fi găsite și în alte sectoare ale Chișinăului - de exemplu în Râșcani, unde un apartament într-o versiune albă cu o suprafață de 240 de metri pătrați într-una din clădirile noi poate fi achiziționat cu aproape 280 de mii de euro. Este clar că nu orice persoană își poate permite să cumpere astfel de locuințe, în condițiile în care la sfârșitul anului 2020, salariul mediu lunar al unui angajat se ridica la 8107,5 lei (aproximativ 460 de dolari SUA la cursul oficial actual al Băncii Naționale).

Există o cerere pentru apartamente atât de scumpe în Moldova și ce fel de locuințe sunt achiziționate cel mai des, citiți în analiza Sputnik.

"Acestea sunt vânzări unice. Pe de o parte, există câteva astfel de apartamente, pe de altă parte, există doar câțiva cumpărători de astfel de apartamente... Ne apropiem ferm de situația în care nu numai în raioanele de elită, dar în curând va fi astfel încât prețul mediu la Chișinău pentru un apartament nou cu o reparație bună într-o clădire nouă să se apropie de 1000 de euro pe metru pătrat", a declarat Nikolai Ostaficiuc, expert pe piața imobiliară, într-un comentariu pentru Sputnik.

În opinia sa, nimeni nu va fi surprins de prețul de 900-1000 de euro pe metru pătrat. „Cer 1000 de euro pe metru pătrat chiar și „cea mai bună Ciocana”, „cel mai bun Râșcani”, dar și „Ciocana medie”, „Râșcaniul mediu” și așa mai departe. Nu vorbesc despre case de elită, despre case în cartiere bune..." - a spus Ostaficiuc.

După cum a explicat interlocutorul, prețurile de 200, 300 și 400 de mii de euro pentru apartamente depind în primul rând, desigur, de zonă.

"Adevărat, apartamentele cu o suprafață atât de mare nu sunt foarte solicitate. Dacă vorbim, de exemplu, despre 300 de mii de euro, atunci această locuință ar trebui să fie de 200 de metri sau mai mult. Dar oamenii care au acest tip de bani ar putea avea gusturile proprii", a explicat expertul.

Președintele Uniunii Agențiilor Imobiliare Ilia Sopivnik a spus că vânzarea unor astfel de locuințe de elită durează mai mult, dar astfel de apartamente sunt cu siguranță vândute.

"Avem oameni bogați care își pot permite. Acesta este un punct. Al doilea punct - există o alternativă - fie cumpără apartamente mai scumpe, fie o casă. Sunt cei care nu vor să cumpere case și, cu mare plăcere, dau preferință unui apartament, dacă este un penthouse, ultimul etaj, mulți metri pătrați", a spus interlocutorul.

Potrivit acestuia, cele mai solicitate sunt totuși locuințele de până la 50 de mii de euro.

"Vorbim despre apartamente cu două camere sau cu o cameră pe piața secundară. În clădirile noi fie apartamente cu o cameră sau camere de zi, fie apartamente cu două camere cu versiune albă sau cu reparații minime", a adăugat Sopivnik.

Costul mediu al unui metru pătrat pe piața secundară din Chișinău în aprilie a fost de 520 euro, iar în clădirile noi - 653 euro. Acestea sunt datele agenției imobiliare Lara.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

837
Tagurile:
preț, Chișinău, Elită, apartamente
Tematic
Apartamente în Chișinău: Cum explică experții creșterea prețurilor
Schimb valutar

Euro a scăzut dramatic într-o singură zi: Cursul valutar pentru 18 iunie

1247
(reînnoit 21:32 17.06.2021)
Moneda unică europeană pierde substanțial din cotații. Conform cursului stabilit de Banca Națională a Moldovei, euro s-a ieftinit în raport cu moneda națională cu tocmai 25 bani în comparație cu ziua de joi.

CHIȘINĂU, 18 iun – Sputnik. La cursul oficial de schimb anunțat de Banca Națională a Moldovei pentru vineri, un dolar american echivalează cu 17,78 lei, un euro - cu 21,21 lei, o hrivnă ucraineană – cu 65 de bani, un leu românesc - cu 4 lei și 30 de bani moldovenești, iar rubla rusească valorează 24 de bani.

Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 18 Iunie 2021
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 18 Iunie 2021

Potrivit cursului valutar BNM, dolarul s-a scumpit cu șapte bani, euro a pierdut tocmai 25 de bani, iar leul românesc este mai ieftin cu cinci bani. Hrivna ucraineană și rubla rusească își păstrează cotațiile anterioare. 

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1247
Tagurile:
curs valutar pentur azi, curs valutar BNM, curs valutar, curs
Tematic
Cât costă astăzi euro și dolarul la punctele de schimb valutar și la cursul BNM
Cât costă euro și dolarul la punctele de schimb versus cursul valutar BNM


Загрузка...
Guvern

Fondul de Rezervă al Guvernului a fost suplinit: De unde banii

151
(reînnoit 21:38 16.06.2021)
Guvernul în exercițiu a aprobat suplinirea Fondului de Rezervă cu 25 de milioane de lei. Banii vor fi luați din rezervele identificate la unele subprograme.

CHIȘINĂU, 16 iun – Sputnik. Executivul a decis astăzi să suplinească Fondul de Rezervă cu peste 25 de milioane de lei. Potrivit responsabililor din cadrul Ministerului Finanțelor, în urma unei analize efectuate în primele cinci luni ale anului și estimării bugetului până la sfârșitul lui 2021, s-a constatat că trebuie asigurat bugetul astfel încât să nu fie blocaje în activitatea autorităților și instituțiilor, cu atât mai mult cu cât suntem într-un an pandemic. 

"Majorarea se propune a fi efectuată din contul unor rezerve identificate la subprogramul de subvenționare a locurilor de muncă, subprogramul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii și subprogramul de subvenţionare a dobânzilor", au precizat reprezentanții Guvernului.

 

Potrivit documentului aprobat de Guvern, vor fi făcute mai multe economii și banii vor fi distribuiți echitabil pentru a acoperi toate necesitățile.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

151
Tagurile:
Guvern, rezerve, fonduri
Tematic
Perju cere bani de la Guvern pentru a compensa prejudiciile agricultorilor
Un fost premier spune cu ce ar trebui să se ocupe viitorul Guvern după alegeri


Загрузка...

”Logica Puterii” - Invitat: Alexei Ceban. Câte doze de vaccin Sputnik V vor ajunge în țară