Nazarbaiev: UEEA are un potențial enorm

72
(reînnoit 17:10 21.05.2021)
Președintele de onoare al UEEA a subliniat că este nevoie de o integrare și mai mare în actualele condiții.

CHIȘINĂU, 21 mai - Sputnik. Participanții la Uniunea Economică Eurasiatică (UEEA) au nevoie de o integrare și mai mare, organizația dispune de un potențial enorm – declarația a fost făcută vineri de președintele de onoare Consiliului Economic Eurasiatic Suprem, fostul președinte al Kazahstanului Nursultan Nazarbaiev.

Declarațiile au fost făcute în cadrul ședinței Consiliului Economic Eurasiatic Suprem care se desfășoară în format de conferință video, relatează RIA Novosti.

"Sunt sigur că Uniunea noastră dispune de un potențial enorm, a cărui atractivitate este confirmată de interesele altor state pentru încheierea unor acorduri comerciale. Doar în cooperare cu parteneri și aliați de încredere poate fi asigurată securitatea economică și independența țărilor noastre", a spus Nazarbaiev.

El a declarat că „pe parcursul existenței sale, UEEA a confirmat că, în pofida tuturor dificultăților, membrii Uniunii sunt anume astfel de parteneri”.

"Astăzi, în aceste condiții, avem nevoie de o integrare și mai mare, de o înțelegere reciprocă mai mare și disponibilitate mai mare de a merge unul în întâmpinarea altului", a adăugat Nazarbaiev.

UEEA este o uniune internațională de integrare economică creată în baza Uniunii Vamale și a Spațiului Economic Comun. Uniunea funcționează din 1 ianuarie 2015. În prezent, membri ai UEEA sunt Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan și Kîrgîzstan.

Moldova a primit statutul de stat observator în UEEA la summitul de la Soci din 14 mai 2018, decizia liderilor statelor membre ale Uniunii a fost adoptată în unanimitate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

72
Tagurile:
Nazarbaev, UEEA
Tematic
Camera de Comerț a Rusiei: Antreprenorii UEEA și CSI vor avea parte de surprize
Schimb valutar

Euro a scăzut dramatic într-o singură zi: Cursul valutar pentru 18 iunie

3012
(reînnoit 21:32 17.06.2021)
Moneda unică europeană pierde substanțial din cotații. Conform cursului stabilit de Banca Națională a Moldovei, euro s-a ieftinit în raport cu moneda națională cu tocmai 25 bani în comparație cu ziua de joi.

CHIȘINĂU, 18 iun – Sputnik. La cursul oficial de schimb anunțat de Banca Națională a Moldovei pentru vineri, un dolar american echivalează cu 17,78 lei, un euro - cu 21,21 lei, o hrivnă ucraineană – cu 65 de bani, un leu românesc - cu 4 lei și 30 de bani moldovenești, iar rubla rusească valorează 24 de bani.

Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 18 Iunie 2021
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 18 Iunie 2021

Potrivit cursului valutar BNM, dolarul s-a scumpit cu șapte bani, euro a pierdut tocmai 25 de bani, iar leul românesc este mai ieftin cu cinci bani. Hrivna ucraineană și rubla rusească își păstrează cotațiile anterioare. 

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

3012
Tagurile:
curs valutar pentur azi, curs valutar BNM, curs valutar, curs
Tematic
Cât costă astăzi euro și dolarul la punctele de schimb valutar și la cursul BNM
Cât costă euro și dolarul la punctele de schimb versus cursul valutar BNM


Загрузка...
Guvern

Fondul de Rezervă al Guvernului a fost suplinit: De unde banii

152
(reînnoit 21:38 16.06.2021)
Guvernul în exercițiu a aprobat suplinirea Fondului de Rezervă cu 25 de milioane de lei. Banii vor fi luați din rezervele identificate la unele subprograme.

CHIȘINĂU, 16 iun – Sputnik. Executivul a decis astăzi să suplinească Fondul de Rezervă cu peste 25 de milioane de lei. Potrivit responsabililor din cadrul Ministerului Finanțelor, în urma unei analize efectuate în primele cinci luni ale anului și estimării bugetului până la sfârșitul lui 2021, s-a constatat că trebuie asigurat bugetul astfel încât să nu fie blocaje în activitatea autorităților și instituțiilor, cu atât mai mult cu cât suntem într-un an pandemic. 

"Majorarea se propune a fi efectuată din contul unor rezerve identificate la subprogramul de subvenționare a locurilor de muncă, subprogramul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii și subprogramul de subvenţionare a dobânzilor", au precizat reprezentanții Guvernului.

 

Potrivit documentului aprobat de Guvern, vor fi făcute mai multe economii și banii vor fi distribuiți echitabil pentru a acoperi toate necesitățile.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

152
Tagurile:
Guvern, rezerve, fonduri
Tematic
Perju cere bani de la Guvern pentru a compensa prejudiciile agricultorilor
Un fost premier spune cu ce ar trebui să se ocupe viitorul Guvern după alegeri


Загрузка...
Exercițiul „Fulger 2021”, desfășurat la Cahul

Au fost scoase blindatele cu mitraliere la Cahul: Ce s-a întâmplat

30
(reînnoit 20:14 18.06.2021)
La Cahul au avut loc trageri de luptă. Exercițiul „Fulger 2021” s-a desfășurat în prezența ministrului Apărării, Victor Gaiciuc. 

CHIȘINĂU, 18 iun - Sputnik. Ministerul Apărării anunță că la Centrul de instruire al Brigăzii de Infanterie Motorizată „Dacia” a avut loc exercițiul tactic cu trageri de luptă „Fulger 2021”.

150 de militari în termen și pe contract au participat la exercițiu și au executat trageri din armament și din blindate cu mitraliere. Totodată, au fost folosite sistemele antiaeriene și aruncătoarele de grenade.

Ministerul în exercițiu a apreciat modul în care au fost executate misiunile militarilor.

„Prin acțiunile voastre ați demonstrat că antrenamentele intensive și spiritul de echipă dau roade. Sunt convins că succesele pe care le-ați înregistrat în cadrul exercițiului se datorează nu doar ambiției și dedicației voastre, dar și eforturilor comandanților voștri, care dispun de experiență în domeniu și care au știut cum să vă îndrume pentru ca astăzi să vă faceți datoria la cel mai înalt nivel”, a spus Victor Gaiciuc.

În cadrul evenimentului, un grup de militari au primit distincții și diplome pentru prestația pe care au avut-o. 

Exercițiul tactic „Fulger 2021” face parte din planul pregătirii de luptă al unității pentru anul curent și are ca scop dezvoltarea abilităților de luptă a militarilor. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

30
Tagurile:
arme, Fulger, exercitiu militar, Ministerul Apărării al RM


Загрузка...