Moldovagaz

„Gazprom” cere de la „Moldovagaz” 370 de milioane de dolari: Va plăti oare compania

89
(reînnoit 08:46 18.05.2021)
Gigantul rus de materie primă îi solicită companiei SA ”Moldovagaz” să achite datoria pentru gazul consumat în 2018.

CHIȘINĂU, 18 mai - Sputnik. Cererile în instanță ale ”Gazprom” împotriva SA ”Moldovagaz” privind recuperarea datoriilor pentru gazele consumate au devenit o practică obișnuită în ultimul deceniu și au scopul de a confirma în instanță pretențiile gigantului rus împotriva companiei moldovenești.

Despre aceasta a vorbit pentru Sputnik Moldova expertul economic Serghei Ungureanu. Potrivit lui, soarta datoriei acumulate de ”Moldovagaz” către ”Gazprom” rămâne în continuare nesoluționată.

În februarie, ”Gazpromul” rusesc a depus o cerere la Curtea Internațională de Arbitraj pe lângă Camera de Comerț și Industrie pentru a recupera de la ”Moldovagaz” o datorie de 370,5 milioane de dolari pentru gazul furnizat în 2018.

„În februarie 2021, PJSC „Gazprom” s-a adresat la Curtea Internațională de Arbitraj Comercial pe lângă Camera de Comerț și Industrie a Federației Ruse cu o cerere de recuperare de la SA „Moldovagaz” a datoriei pentru gazul furnizat în 2018, în valoare de 370 518 092,46 dolari SUA. Nu a fost stabilită o dată pentru proces", este menționat în raportul trimestrial al „Gazprom”.

Potrivit lui Ungureanu, ”Gazprom” înaintează cu regularitate astfel de cereri către SA ”Moldovagaz”. În acest fel, furnizorul rus confirmă în primul rând solicitările sale față de compania moldovenească.

"Cea mai mare parte a acestei datorii este restanța pe care o acumulează malul stâng. Nu cred că am putea să ne așteptăm la o recuperare definitivă a acestei datorii. Compania (”Gazprom”) acumulează aceste decizii pentru a-și confirma creanțele", a menționat Ungureanu.

În opinia lui, satisfacerea cel puțin parțială a datoriei este destul de problematică și pentru că deciziile instanței de arbitraj trebuie recunoscute în Moldova.

„Din câte știu, nu au existat încă astfel de precedente”, a declarat expertul.

Al doilea motiv pentru adresarea în instanță este că societatea trebuie să raporteze în fața acționarilor despre munca efectuată în vederea colectarea datoriilor întreprinderii.

"Gazprom” are nevoie de aceste cereri în instanță, deoarece compania trebuie să le raporteze acționarilor ce întreprinde pentru a colecta datoriile, nu este vorba acolo doar de Moldova. Compania este pur și simplu datoare să dea în judecată și să arate că face ceva în această direcție", a explicat Ungureanu.

Totuși, potrivit expertului, este puțin probabil că ”Gazprom” va trece la următorii pași în ceea ce privește recuperarea datoriilor, deoarece „există prea multe obstacole de ordin economic și politic pentru asta”.

Cu dificultăți similare în privința colectării datoriei regiunii transnistrene pentru gazul consumat se confruntă de asemenea și furnizorul moldovenesc. După cum a declarat anterior directorul „Moldovagaz” Vadim Ceban, instanțele din Republica Moldova au emis mai multe decizii cu privire la încasarea datoriilor în valoare de 5,5 miliarde de dolari în favoarea „Moldovagaz”. Mai sunt câteva cereri în curs de examinare.

„Însă ținând cont de specificul relațiilor existente între Chișinău și Tiraspol, despre recuperarea lor obligatorie efectivă deocamdată nu poate fi vorba. Instrumente eficiente care ar permite asigurarea realizării deciziilor instanțelor moldovenești pe teritoriul din stânga Nistrul nu există în momentul de față", a explicat șeful ”Moldovagaz”.

Gazul către Moldova vine din Rusia în tranzit prin Ucraina. Concernul rus „Gazprom” este principalul furnizor de gaze în Moldova. Țara cumpără combustibil albastru de la ”Gazprom” în baza acordului semnat în 2008. Acest acord este prelungit cu regularitate. Astfel, pe 31 decembrie 2020, părțile au semnat un document suplimentar la contractul existent. Concernul rus „Gazprom” deține 50% din acțiunile SA „Moldovagaz”, Guvernul Republicii Moldova - 35,33%, administrația de la Tiraspol - 13,44%, iar alți acționari - 1,23% din acțiuni. Către mijlocul anului 2020, datoria totală a „Moldovagaz” către „Gazprom” a constituit 7,24 miliarde de dolari SUA. Dintre acestea, doar 0,56 miliarde reprezintă datoria acumulată de însăși ”Moldovagaz”, iar 6,68 miliarde este datoria întreprinderii ”Tiraspoltransgaz” pentru gazul furnizat Transnistriei prin ”Moldovagaz”.

 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

89
Tagurile:
Gazprom, Moldovagaz, gaz, datorii
Tematic
Se modifică prețul gazelor în 2021? Răspunsul „Moldovagaz”
Victor Parlicov

Parlicov: „Vor rămâne carburanți doar pentru poliție și ambulanță” - iată în ce condiții

1188
(reînnoit 20:23 14.06.2021)
Fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică Victor Parlicov a explicat la Radio Sputnik Moldova cum noua metodologie de calculare a prețului la carburanți, aprobată azi de ANRE, ar putea genera un blocaj pe piața produselor petroliere.

CHIȘINĂU, 14 iun - Sputnik. După ce astăzi Agenția Națională pentru Reglementare a aprobat o nouă metodologie de calculare a prețurilor la carburanți, reprezentanții unor companii petroliere au anunțat că vor contesta decizia în instanța de judecată. Acest lucru ar putea duce la un blocaj pe piață, consideră fostul director ANRE Victor Parlicov, iar oamenii de rând s-ar putea pomeni în situația în care nu vor putea cumpăra benzină, pentru să stocurile se vor epuiza în scurt timp. 

„Dacă se anulează metodologia și în locul ei nu există nimic altceva, înseamnă că operatorii pur și simplu vor îngheța prețurile pentru o perioadă. Dacă se întâmplă așa ceva, se blochează piața, petroliștii pur și simplu închid stațiile și va dura doar câteva zile. După asta, în maxim o săptămână de zile produse petroliere vor rămâne doar pentru poliție, ambulanță și gata”, a declarat fostul director ANRE în cadrul emisiunii „Logica Puterii” de la Radio Sputnik Moldova

Victor Parlicov consideră că noua metodologie de calculare a prețurilor nu va soluționa problemele din acest sector, ci, din contra, va duce la consolidarea monopolului, pentru că micii petroliști vor fi eliminați. 

„Eu personal nu mă aștept la soluționarea problemelor pe această piață. Dimpotrivă, cred că este un pas în direcția greșită. (...) Trebuie să te asiguri că între ei există luptă, ca lupta asta să vină în beneficiul consumatorilor prin preț. E una când tu reglementezi un monopolist, ai unul, îi tai ce nu este eligibil, îi stabilești norma de profitabilitate. Dar nu poți să faci asta cu cinci companii care au structuri de costuri diferite, care au stații diferite, care au contracte diferite. Nu poți să îi iei pe toți și să le faci o medie, pentru că media asta duce la faptul că tu concentrezi piața la câțiva mai mari, îi scoți de pe piață pe cei mai mici”, a menționat expertul. 

Când tu nu ai asigurată securitatea, când tu nu ai asigurate stocurile, puterea de decizie și de negocieri și de șantaj a celor mari, puțini care rămân va fi și mai mare. 

Amintim că ANRE a aprobat luni, 14 iunie, noua metodologie de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, după ce la începutul lunii aprilie 2021 Parlamentul a votat în lectură finală pentru proiectul de lege al deputatului Alexandru Oleinic privind noua reglementare a prețurilor la combustibil.

Mecanismul aplicat la calcularea prețurilor de comercializare a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat prevede că acestea urmează să fie stabilite de fiecare agent economic în parte și nu pot depăși prețurile maximale determinate de metodologie. 

La modul practic, companiile petroliere, o dată cu importul carburanților, urmează să-i atribuie fiecărei partide un preț maximal de comercializare. Acest preț se va baza pe următoarele elemente: cotațiile bursiere Platts pentru 14 zile anterioare efectuării importului, marjele comerciale stabilite de către ANRE, cotele accizelor și cotele TVA prevăzute de Codul Fiscal.

O metodologie similară a fost utilizată în Moldova în perioada 2016-2018.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1188
Tagurile:
metodologie, ANRE, petrol, prețuri carburanți, carburanți, Victor Parlicov
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii


Загрузка...
stație

Economist: Ce se va întâmpla cu prețurile la carburanți după schimbările operate de ANRE

674
(reînnoit 13:03 14.06.2021)
Economistul Veaceslav Ioniță a explicat pe blogul său care vor fi efectele noii metodologii de calculare a prețurilor la carburanți, aprobată luni de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

CHIȘINĂU, 14 iun - Sputnik. Economistul Veaceslav Ioniță a scris pe blogul său că noua metodologie de calculare a prețurilor la combustibil aprobată pe 14 iunie de către ANRE și noile marje comerciale vor avea câteva efecte negative.

Benzinărie
© Sputnik / Валерий Мельников

Ioniță consideră că, în consecință, vor dispărea de pe piață companiile mici autohtone care au mai rămas, iar 2-3 companii transnaționale vor institui monopol. 

„ANRE a decis să dea dovadă de ”grijă” față de consumatori și a decis să aprobe atât metodologia de calcul cât și marjele comerciale. Însă o analiză atentă la cea ce au decis ei să publice denotă faptul că ANRE a hotărât să ne arunce ”colb în ochi” și iluzia unor prețuri mici la produsele petroliere”, menționează expertul pe blogul său. 

De asemenea, el este convins că în curând vom asista la perturbații pe piața produselor petroliere.

„Evident că imediat după alegeri după ce vor dispărea ultimele companii mici, aceste marje comerciale vor fi anulate de instanțele de judecată și companiile petroliere vor obține tariful dorit de ei, care la sigur va fi  mult mai mare decât cel care în mod normal trebuie să fie aprobat de către ANRE. Iar în final prin decizia unei instanțe de judecată ne vor fi impuse niște tarife luate din pod, mult mai mari, decât cele care trebuie să fie”, a subliniat Veaceslav Ioniță.

Amintim că ANRE a aprobat noua metodologie de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, după ce la începutul lunii aprilie 2021 Parlamentul a votat în lectură finală pentru proiectul de lege al deputatului Alexandru Oleinic privind noua reglementare a prețurilor la combustibil.

Mecanismul aplicat la calcularea prețurilor de comercializare a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat prevede că acestea urmează să fie stabilite de fiecare agent economic în parte și nu pot depăși prețurile maximale determinate de metodologie. 

La modul practic, companiile petroliere, o dată cu importul carburanților, urmează să-i atribuie fiecărei partide un preț maximal de comercializare. Acest preț se va baza pe următoarele elemente: cotațiile bursiere Platts pentru 14 zile anterioare efectuării importului, marjele comerciale stabilite de către ANRE, cotele accizelor și cotele TVA prevăzute de Codul Fiscal.

O metodologie similară a fost utilizată în Moldova în perioada 2016-2018.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

674
Tagurile:
metodologie, Veaceslav Ioniță, ANRE, prețuri carburanți, carburanți


Загрузка...
Arest

Un moldovean a fost extrădat din Federația Rusă: Iată ce a comis

0
(reînnoit 21:11 14.06.2021)
Un moldovean a fost reținut în Federația Rusă după ce timp de cinci ani s-a aflat în căutare internațională. El ar fi omorât un bărbat, după care a dat bir cu fugiții în Rusia.

CHIȘINĂU, 14 iun - Sputnik. Un bărbat de 32 de ani, originar din Slobozia, s-a aflat timp de cinci ani în căutare internațională, iar acum a fost reținut în Federația Rusă.

Potrivit Poliției, în 2016 învinuitul ar fi omorât un bărbat din raionul Căușeni, după care a fugit în Federația Rusă. Moldoveanul a fost anunțat în căutare internațională de către oamenii legii de la Inspectoratul de Poliție Bender.

După reținerea acestuia de către organele de drept ale Federației Ruse, bărbatul a fost extrădat în Republica Moldova. Ulterior, direct de la aeroport, învinuitul a fost dus la Penitenciarul nr.13 din Chișinău. El riscă până la zece ani de pușcărie. 

 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
omor, Federația Rusă, moldovean, reținere
Tematic
Omor la beție: Un bărbat și-a strangulat vecinul cu un șiret


Загрузка...