Bursa din New York

Economiștii avertizează în privința unei noi crize mondiale se va întâmpla în scurt timp

266
(reînnoit 21:23 10.05.2021)
Specialiștii au elaborat două scenarii de bază privind dezvoltarea economiei mondiale, în funcție de perioada probabilă a în care se va încheia pandemia de coronavirus.

CHIȘINĂU, 11 mai – Sputnik. Actuala stimulare monetară a economiei globale va provoca ”supraîncălzirea” piețelor, ceea ce va constitui cauza unei noi crize economice în 2025. ”Izvestia” scrie despre asta cu referire la raportul Centrului de analiză macroeconomică și prognozare pe termen scurt, informează RIA Novosti.

Economia mondială

Astfel, specialiștii au elaborat două scenarii de bază de dezvoltare a economiei mondiale.

Potrivit variantei de bază, pandemia de coronavirus se va încheia către mijlocul acestui an, ritmul de creștere a PIB-ului global este estimat la 4% pe an, iar prețurile la petrolul vor crește până la 82-85 de dolari pe baril până la sfârșitul acestui deceniu.

Scenariul „crizei structurale” presupune că pandemia va continua până la mijlocul anului 2022, creșterea PIB-ului mondial va fi de 2-3% pe an, iar prețurile la petrol vor scădea până la 50-55 dolari pe baril în prima jumătate a deceniului și vor crește până la 65 de dolari către începutul anului 2030.

Economiștii menționează că ambele scenarii presupun o recesiune ciclică, care este de așteptat la mijlocul anilor 2020, însă în prima variantă aceasta va fi o consecință a supraîncălzirii piețelor din cauza stimulării monetare, în timp ce în a doua va fi  o continuare a crizei datoriilor , în speță, în țările Europei de Sud și Turcia din cauza pandemiei prelungite.

„În 2025, rata de creștere a PIB-ului mondial va scădea la 1-2%”, declară experțiiю

Economia Rusiei

În același timp, evaluând perspectivele economiei rusești, specialiștii Centrului prognozează  că evoluția ei va avea un caracter reținut din cauza orientării spre materii prime.

În opinia lor, PIB-ul va crește cu 1,5-2% anual, în timp ce criza se va reduce practic la zero.

Economiștii au elaborat trei scenarii de dezvoltare pentru Rusia, până la sfârșitul acestui deceniu.

Primul, numită „nouă industrializare”, este posibil cu condiția realizării prognozei de bază de dezvoltare a economiei mondiale. Acesta presupune stimularea activă a investițiilor în Rusia, creșterea productivității muncii și reutilarea tehnologică a producției, ceea ce va duce la o creștere a salariilor și a consumului.

Experții consideră că rolul principal în acest caz va fi atribuit afacerilor private, în timp ce statul va crea „un cadru în jurul căruia va fi concentrat întregul organism al noii, capabile de dezvoltare intensivă economiei rusești”.

Fondul Monetar Internațional
© Sputnik / Наталья Селиверстова

Potrivit scenariului de „orientare socială”, creșterea economică din Rusia va avea loc din contul creșterii salariilor, pensiilor și a salariului minim pe economie, care va pune totuși presiune pe profiturile companiilor. Acesta va constitui un factor de descurajare pentru modernizarea aparatului de producție și va influența balanța comercială datorită extinderii rapide a importurilor.

Realizarea scenariului ”stabilizarea” va însemna o criză structurală a economiei mondiale și, în consecință, va cauza lipsa oricărei stimulări a creșterii și a substituției importurilor.

Totodată, autorii raportului consideră că punerea în aplicare a acestor scenarii va depinde și de factori precum creștere bruscă a șomajului real, probabilitatea unor conflicte militare și posibila pierdere a stabilității sociale după o schimbare de generații.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

266
Tagurile:
Rusia, criză economică, economie
Tematic
Volodin: Rusia devine tot mai independentă față de dolar
Rusia a evitat o contracție economică severă în criza creată de Covid
Victor Parlicov

Parlicov: „Vor rămâne carburanți doar pentru poliție și ambulanță” - iată în ce condiții

3338
(reînnoit 09:04 15.06.2021)
Fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică Victor Parlicov a explicat la Radio Sputnik Moldova cum noua metodologie de calculare a prețului la carburanți, aprobată azi de ANRE, ar putea genera un blocaj pe piața produselor petroliere.

CHIȘINĂU, 14 iun - Sputnik. După ce astăzi Agenția Națională pentru Reglementare a aprobat o nouă metodologie de calculare a prețurilor la carburanți, reprezentanții unor companii petroliere au anunțat că vor contesta decizia în instanța de judecată. Acest lucru ar putea duce la un blocaj pe piață, consideră fostul director ANRE Victor Parlicov, iar oamenii de rând s-ar putea pomeni în situația în care nu vor putea cumpăra benzină, pentru să stocurile se vor epuiza în scurt timp. 

„Dacă se anulează metodologia și în locul ei nu există nimic altceva, înseamnă că operatorii pur și simplu vor îngheța prețurile pentru o perioadă. Dacă se întâmplă așa ceva, se blochează piața, petroliștii pur și simplu închid stațiile și va dura doar câteva zile. După asta, în maxim o săptămână de zile produse petroliere vor rămâne doar pentru poliție, ambulanță și gata”, a declarat fostul director ANRE în cadrul emisiunii „Logica Puterii” de la Radio Sputnik Moldova

Victor Parlicov consideră că noua metodologie de calculare a prețurilor nu va soluționa problemele din acest sector, ci, din contra, va duce la consolidarea monopolului, pentru că micii petroliști vor fi eliminați. 

„Eu personal nu mă aștept la soluționarea problemelor pe această piață. Dimpotrivă, cred că este un pas în direcția greșită. (...) Trebuie să te asiguri că între ei există luptă, ca lupta asta să vină în beneficiul consumatorilor prin preț. E una când tu reglementezi un monopolist, ai unul, îi tai ce nu este eligibil, îi stabilești norma de profitabilitate. Dar nu poți să faci asta cu cinci companii care au structuri de costuri diferite, care au stații diferite, care au contracte diferite. Nu poți să îi iei pe toți și să le faci o medie, pentru că media asta duce la faptul că tu concentrezi piața la câțiva mai mari, îi scoți de pe piață pe cei mai mici”, a menționat expertul. 

Amintim că ANRE a aprobat luni, 14 iunie, noua metodologie de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, după ce la începutul lunii aprilie 2021 Parlamentul a votat în lectură finală pentru proiectul de lege al deputatului Alexandru Oleinic privind noua reglementare a prețurilor la combustibil.

Mecanismul aplicat la calcularea prețurilor de comercializare a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat prevede că acestea urmează să fie stabilite de fiecare agent economic în parte și nu pot depăși prețurile maximale determinate de metodologie. 

La modul practic, companiile petroliere, o dată cu importul carburanților, urmează să-i atribuie fiecărei partide un preț maximal de comercializare. Acest preț se va baza pe următoarele elemente: cotațiile bursiere Platts pentru 14 zile anterioare efectuării importului, marjele comerciale stabilite de către ANRE, cotele accizelor și cotele TVA prevăzute de Codul Fiscal.

O metodologie similară a fost utilizată în Moldova în perioada 2016-2018.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

3338
Tagurile:
metodologie, ANRE, petrol, prețuri carburanți, carburanți, Victor Parlicov
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii


Загрузка...
stație

Economist: Ce se va întâmpla cu prețurile la carburanți după schimbările operate de ANRE

833
(reînnoit 13:03 14.06.2021)
Economistul Veaceslav Ioniță a explicat pe blogul său care vor fi efectele noii metodologii de calculare a prețurilor la carburanți, aprobată luni de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

CHIȘINĂU, 14 iun - Sputnik. Economistul Veaceslav Ioniță a scris pe blogul său că noua metodologie de calculare a prețurilor la combustibil aprobată pe 14 iunie de către ANRE și noile marje comerciale vor avea câteva efecte negative.

Benzinărie
© Sputnik / Валерий Мельников

Ioniță consideră că, în consecință, vor dispărea de pe piață companiile mici autohtone care au mai rămas, iar 2-3 companii transnaționale vor institui monopol. 

„ANRE a decis să dea dovadă de ”grijă” față de consumatori și a decis să aprobe atât metodologia de calcul cât și marjele comerciale. Însă o analiză atentă la cea ce au decis ei să publice denotă faptul că ANRE a hotărât să ne arunce ”colb în ochi” și iluzia unor prețuri mici la produsele petroliere”, menționează expertul pe blogul său. 

De asemenea, el este convins că în curând vom asista la perturbații pe piața produselor petroliere.

„Evident că imediat după alegeri după ce vor dispărea ultimele companii mici, aceste marje comerciale vor fi anulate de instanțele de judecată și companiile petroliere vor obține tariful dorit de ei, care la sigur va fi  mult mai mare decât cel care în mod normal trebuie să fie aprobat de către ANRE. Iar în final prin decizia unei instanțe de judecată ne vor fi impuse niște tarife luate din pod, mult mai mari, decât cele care trebuie să fie”, a subliniat Veaceslav Ioniță.

Amintim că ANRE a aprobat noua metodologie de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, după ce la începutul lunii aprilie 2021 Parlamentul a votat în lectură finală pentru proiectul de lege al deputatului Alexandru Oleinic privind noua reglementare a prețurilor la combustibil.

Mecanismul aplicat la calcularea prețurilor de comercializare a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat prevede că acestea urmează să fie stabilite de fiecare agent economic în parte și nu pot depăși prețurile maximale determinate de metodologie. 

La modul practic, companiile petroliere, o dată cu importul carburanților, urmează să-i atribuie fiecărei partide un preț maximal de comercializare. Acest preț se va baza pe următoarele elemente: cotațiile bursiere Platts pentru 14 zile anterioare efectuării importului, marjele comerciale stabilite de către ANRE, cotele accizelor și cotele TVA prevăzute de Codul Fiscal.

O metodologie similară a fost utilizată în Moldova în perioada 2016-2018.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

833
Tagurile:
metodologie, Veaceslav Ioniță, ANRE, prețuri carburanți, carburanți


Загрузка...
Pistol

O tânără se zbate între viață și moarte după ce a fost împușcată în cap de fostul concubin

17
O tânără de 29 de ani se zbate între viață și moarte după ce a fost împușcată în cap de fostul concubin.

CHIȘINĂU, 15 iun - Sputnik. O tânără a ajuns la spital după ce a fost împușcată în cap de fostul concubin. Cazul șocant a avut loc luni seara, în jurul orei 20:30, în satul Tartaul din raionul Cantemir. 

Informația a fost confirmată de ofițerul de presă al IP Cantemir, Cristina Ciobanu, pentru Sputnik Moldova

Potrivit poliției, bărbatul are 31 de ani și este din satul Lingura, același raion. Individul a mers acasă la fosta sa concubină pentru al duce pe copilul lor comun.

Între cei doi apăruse o ceartă, după care bărbatul a scos o armă, pe care o deținea ilegal, și a împușcat de două ori.

În cele din urmă, un glonte a lovit-o pe femeie în regiunea capului.

Aceasta a fost internată în secția reanimare din spitalul raional Cantemir, după care a fost transportată de urgență cu elicopterul SMURD la Chişinău.

Starea pacientei este gravă, dar stabilă, iar individul a fost reținut pentru 72 ore. 

Oamenii legii urmează să stabilească toate circumstanțele producerii tragediei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

17
Tagurile:
spital, concubin, tânără
Tematic
Accident terifiant cu 17 victime în România: Printre răniți - și un moldovean
Un moldovean a fost extrădat din Federația Rusă: Iată ce a comis
Un moldovean a inițiat o afacere de succes în Rusia: Cum a reușit


Загрузка...