Gazoduct

Europa caută stocheze gaz în această vară

91
Iernile grele sunt întotdeauna o veste proastă pentru consumatorii de energie, dar o veste bună pentru cei care produc energia folosită de consumatori

BRUXELLES, 3 apr – Sputnik. Iarna aceasta nu a fost o excepție: vremea dură din Europa a golit stocurile de gaz ale Europei, iar acum exportatorii din toată lumea se pregătesc să răspundă cererii în creștere, arată RT. 

Inventarul gazului natural din Europa este cu 25 de miliarde de metri cubi sub nivelul acestei perioade a anului trecut. Această cantitate este egalul unei treimi din consumul anual al Germaniei. Pentru că Germania este cel mai mare consumator de gaz din Europa, este vorba de o cantitate impresionantă.

Din fericire, există de unde completa. Din Qatar și Rusia până la Australia și SUA, producătorii de gaz natural lichefiat se pregătesc să își sporească transporturile spre Europa. Iar Gazprom se pregătește să finalizeze conducta Nord Stream 2 în ciuda presiunilor sancțiunilor din partea SUA.

Equinor din Norvegia, celălalt mare exportator din Europa, după Gazprom, a arătat că se așteaptă ca cererea de gaz natural din Europa să crească cu două procente anul acesta, după ce a scăzut cu patru procente anul trecut. Compania a invocat iarna ușoară dintre 2019/2020 și pandemia ca motive ale declinului. Dar iarna aceasta a recuperat cu prisosință iernile trecute.

Europa va avea nevoie să stocheze circa 65-70 de miliarde de metri cubi de gaz natural în această vară, potrivit unui analist rus. Dacă vremea rece continuă, această cantitate va trebui sporită, a spus Sergei Kapitonov de la Skolkovo Energy Center. Acest lucru înseamnă cu 60 la sută mai mult decât a avut nevoie Europa anul trecut pentru a-și ține umplute capacitățile de stocare de gaz.

”Previziunea noastră pentru 2021 e construită pe o reîntoarcere la o cerere de încălzire medie pe perioada iernii și o recuperarea graduală a activităților comerciale și industriale”,  spus Equinor, adăugând că cererea va avea nevoie de timp până în 2022 ca să își revină la nivelurile pre-pandemie.
Orice recuperare ar fi o veste bună pentru exportatorii de gaz, mai ales dacă situația inconfortabilă a stocurilor  îi face pe europeni mai puțini pretențioși cu privire la amprenta de carbon a gazului lor. Aceste pretenții a provocat îngrijorare în industria gazului, mai ales după ce compania Engie din Franța a anulat un contract pe termen lung cu SUA pentru livrarea de gaz lichefiat din cauza emisiilor de carbon asociate procesului de producție.

Există de asemenea planurile pe termen lung ale Europei, care nu par să implice combustibilii fosili de loc, cel puțin potrivit noului Green Deal și lui Frans Timmermans. Acesta a declarat săptămâna trecută că ”combustibilul fosil nu are viitor viabil” în Europa pentru că aceasta se străduiește să ajungă la zero emisii de carbon.

Dar aceasta e pe termen lung, și chiar și Timmermans a admis că Europa va avea nevoie de combustibili fosili pentru o lungă perioadă de aici încolo. Pe termen scurt, nu doar că are nevoei de gaz, are nevoie urgentă. Și s-ar putea să plătească mai mult pentru el din cauza Asiei.

Shell, în ultima sa previziune, a spus că 75 la sută din cererea pentru gaz pe viitor va veni din Asia. Acest lucru înseamnă că prețul pentru gaz nu va mai fi stabilit în Europ chiar dacă Europa va continua să fie un consumator substanțial și pentru gaz lichefiat, și pentru cel de conductă.

Și aceasta nu este doar o previziune pe termen lung. Analiștii de la Bernstein au avertizat săptămâna aceasta că cererea pentru gaz lichefiat a rămas puternică în Asia. Acest lucru ar putea urca prețurile și mai mult, previziunea de la Bernstein fiind pentru o creștere cu 6 procente a cererii globale de gaz lichefiat, mișcat de economiile din Asia.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

91
Tagurile:
gaz, europa
Tematic
Germania: „Nord Stream - 2“, o punte de legătură cu Rusia
Курс валют

Curs valutar BNM: Cât costă euro și dolarul la sfârșit de săptămână

92
(reînnoit 15:45 19.06.2021)
Cu cât poate fi cumpărat în weekend euro și dolarul - iată cursul valutar stabilit de BNM pentru acest sfârșit de săptămână.

CHIȘINĂU, 20 iun - Sputnik. La cursul oficial al Băncii Naționale a Moldovei anunțat pentru ziua de vineri, care este valabil și în zilele de weekend, astăzi un euro va putea fi procurat cu 21.21 de lei, cu 25 de bani mai puțin față de ziua de joi. În schimb valoarea dolarului a crescut în ultima zi a săptămânii. De la 17.71 de lei cât a costat pe 17 iunie, la 17.78 lei. Neschimbată a rămas valoarea hrivnei ucrainene și a rublei rusești. Astfel, pentru o hrivnă vom scoate din buzunare 0.65 de bani, iar pentru o rublă - 0.24. Leul românesc s-a ieftinit și el cu 5 bani și costă 4.30 lei moldovenești.

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

92
Tagurile:
weekend, curs valutar BNM, curs.md
Tematic
Pandemia ar putea să declanşeze o criză mondială a alimentelor mai ales în țările sărace
Deși economia este marcată de criză, numărul angajaților la Buget a crescut – expert


Загрузка...
Курс валют

Curs valutar BNM pentru 19 iunie: Ce se întâmplă astăzi cu euro și dolarul

146
(reînnoit 08:43 19.06.2021)
Cu cât poate fi cumpărat astăzi euro și dolarul - iată ce se întâmplă pe piața valutară din Moldova la sfârșit de săptămână.

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. La cursul oficial al Băncii Naționale a Moldovei anunțat pentru ziua de vineri, care este valabil și în zilele de weekend, astăzi un euro va putea fi procurat cu 21.21 de lei, cu 25 de bani mai puțin față de ziua de joi. În schimb valoarea dolarului a crescut în ultima zi a săptămânii. De la 17.71 de lei cât a costat pe 17 iunie, la 17.78 lei. Neschimbată a rămas valoarea hrivnei ucrainene și a rublei rusești. Astfel, pentru o hrivnă vom scoate din buzunare 0.65 de bani, iar pentru o rublă - 0.24. Leul românesc s-a ieftinit și el cu 5 bani și costă 4.30 lei moldovenești.

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

146
Tagurile:
dolar, euro, curs.md, curs valutar BNM
Tematic
Volodin: Rusia devine tot mai independentă față de dolar
Ţările din Asia-Pacific, pregătite să treacă la tranzacţii comerciale fără dolar


Загрузка...
Maia Sandu

Maia Sandu s-a întâlnit cu președintele Poloniei și mareșalii

0
(reînnoit 12:27 21.06.2021)
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit astăzi cu președintele Republicii Polone, Andrzej Duda.

CHIȘINĂU, 21 iun - Sputnik. Polonia a reconfirat disponibiitatea de a sprijini Republica Moldova în soluționarea mai multor probleme, inclusiv ce ține de integritatea teritorială a țării noastre în granițele recunoscute pe plan internațional. Declarații în acest sens au fost făcute de președintele Poloniei, Andrzej Duda, după întrevederea cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. 

„Vom sprijini Republica Moldova în toate activitățile care vor contribui la această integritate, care la rândul său va duce la o situație stabilă în țară, iar Republica Moldova ar putea deveni o țară mai puternică”, a declarat președintele polonez. 

Andrej Duda mai spune că Polonia este pregătită să sprijine Republica Moldova în toate procesele democratice, dar și pe acei politicieni care își doresc colaborarea cu alte state ale Uniunii Europene. 

La rândul său, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că își doreșt ca relațiile de colaborare dintre cele două state să continue în beneficiul cetățenilor ambelor țări. 

"Prețuim mult relațiile dintre Polonia și țara noastră, relații care au o istorie bogată. Moldova a ales să ia calea europeană. Colaborarea țării noastre cu Polonia în vederea modernizării Moldovei și avansării țării noastre pe calea integrării europene este foarte importantă pentru noi", a declarat Sandu.

De precizat, Mai Sandu întreprinde o vizită oficială în Polonia. Tot astăzi, Maia Sandu s-at întâlnit cu mareșalul Seimului polon, Elżbieta Witek, și cu mareșalul Senatului polon, Tomasz Grodzki.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
mesajul presedintelui, presedinte, fost presedinte, Maia Sandu


Загрузка...