Работа нефтяных станков - качалок

Pe două scaune: SUA au cumpărat cantități record de petrol rusesc

173
(reînnoit 20:54 31.03.2021)
Pe fundalul deteriorării relațiilor cu Moscova și a presiunii asupra Europei din cauza proiectului "Nord Stream – 2", sub ecoul amenințărilor cu noi sancțiuni, americanii au mărit brusc achizițiile de petrol rusesc.

CHIȘINĂU, 31 mar – Sputnik. De ce propria lor politică externă nu îi împiedică să achiziționeze din Rusia tot mai multe resurse energetice – în materialul analistului RIA Novosti Natalia Dembinskaya.

Au crescut importul

Anul trecut, importurile rusești de petrol și de produse petroliere în Statele Unite au crescut cu 3,5 la sută, ajungând la maximul de nouă ani, a comunicat direcția de informații energetice a Ministerului american de Energie (EIA).

Rusia s-a clasat pe locul doi printre furnizori, depășind Arabia Saudită, care și-a redus exportul pentru a restabili echilibrul pe piață.

În 2020, americanii au primit din Rusia, în medie, 538 de mii de barili pe zi, iar din Arabia Saudită – 522 de mii. Cei mai mari cumpărători sunt Valero și Exxon, care au cumpărat 55 și, respectiv, 50 de milioane de barili. Acestor două companii le-au revenit aproape jumătate din importul rusesc.

Nu au de unde lua

Rafinăriile americane de petrol au apelat la Rusia din cauza faptului că au rămas fără materii prime venezuelene. Acesta este meritul lui Donald Trump, care, în 2019, a impus sancțiuni companiei Petroleos de Venezuela S. A.

Lanțul de aprovizionare s-a rupt.

În cea mai dificilă poziție se află fabricile din Golful Mexic și de pe Coasta de Est, inclusiv Citgo Petroleum, Valero Energy, Chevron. Americanii cumpără din Rusia, în principal, nu țiței, ci păcură, necesară pentru producerea de benzină.

"Pierzând petrolul venezuelean și confruntându-se cu o creștere a costurilor materiilor prime din partea furnizorilor tradiționali OPEC, Statele Unite au devenit principalul consumator al păcurii rusești", spune Adi Imsirovic, cercetător la Institutul de Cercetări în Energie în cadrul universității Oxford.

Scăderea producției OPEC a agravat situația. Livrările din Arabia Saudită se află acum la minimul din 1985. Și numai păcura din Rusia le-a permis rafinăriilor americane să-și continue activitatea, au constatat analiștii.

Criza de șisturi

A avut un aportul și prăbușirea industriei de șisturi, din cauza pandemiei. În Statele Unite erau extrase 13 milioane de barili pe zi, acum – 11 milioane.

S-a prăbușit cererea de purtători de energie, s-au prăbușit cotațiile petrolului. Numărul instalațiilor de gaz și de foraj este redus constant, iar companiile suspendă munca. Sute de producători de șisturi au dat faliment.

În primul rând, este vorba de producătorii care au avut probleme încă înainte de COVID: companiile au intrat în datorii în condițiile unei lipse acute de investiții. Din 2018, Wall Street și-a schimbat atitudinea față de cei care lucrează în industria șisturilor, considerând că acolo, practic, nu există niciun profit, majoritatea proiectelor fiind total neprofitabile.

În 2020, conform estimărilor Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), investițiile au scăzut mai mult decât de două ori – până la 45 de miliarde de dolari.

AIE consideră că, în martie, extragerea petrolului de șist va scădea până la 7,5 de milioane de barili pe zi. O dinamică negativă se observă în șase din șapte zone petrolifere – formațiunile Anadarko, Bakken, Niobrara, Eagle Ford, Berman, Gainesville, Munții Apalași.

Potrivit companiei Fitch, industria de șisturi nu va reveni la indicatorii dinainte de criză încă doi-trei ani – producătorii sunt preocupați de optimizarea costurilor și de rentabilitatea investițiilor, nu de creșterea producției.

Poziție incomodă

Astfel, Statele Unite se află într-o poziție destul de incomodă: dependența ridicată față de petrolul rusesc contrazice în totalitate cursul energetic al țării, notează Bloomberg.

Pe de o parte, Washingtonul forțează Europa să abandoneze proiectul "Nord Stream – 2", pentru a-și vinde propriul gaz. Pe de altă parte, rafinăriile americane de petrol cumpără din Rusia mai multe materii prime ca oricând.

"Tancurile petroliere, ancorate la rafinăriile din Baytown, Texas, arată la fel ca multe altele care navighează de-a lungul acvatoriului canalului Houston Ship Channel. Dar în calele lor încăpătoare este ascunsă o marfă neobișnuită: petrol rusesc", menționează agenția. "Calea urmată este ca Rusia să devină principalul furnizor de petrol în Statele Unite, această cale fiind "pavată" cu agilitate pe piață, noroc și capacitatea dovedită a Kremlinului de a utiliza politica Washingtonului în favoarea sa".

"Și doar Trump se lăuda că Statele Unite s-au transformat într-o superputere energetică și țara nu va depinde niciodată de furnizori străini ”ostili”, ironizează Mark Finley, analist petrolier la Institutul Baker din cadrul Universității Rice din Houston.

Este interesant faptul că Washingtonul nu comentează în niciun fel situația creată. Cu toate acestea, creșterea constantă a importului indică, în mod clar, că mantra privind independența energetică, susținută de fostul președinte al SUA, Donald Trump, nu a funcționat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

173
Tagurile:
Rusia, petrol, SUA
Tematic
Corporațiile salvează petrolul de șist, dar au și ele probleme
Perspective promițătoare: cât va costa petrolul în 2021
Курс валют

Curs valutar BNM pentru 19 iunie: Ce se întâmplă astăzi cu euro și dolarul

130
(reînnoit 08:43 19.06.2021)
Cu cât poate fi cumpărat astăzi euro și dolarul - iată ce se întâmplă pe piața valutară din Moldova la sfârșit de săptămână.

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. La cursul oficial al Băncii Naționale a Moldovei anunțat pentru ziua de vineri, care este valabil și în zilele de weekend, astăzi un euro va putea fi procurat cu 21.21 de lei, cu 25 de bani mai puțin față de ziua de joi. În schimb valoarea dolarului a crescut în ultima zi a săptămânii. De la 17.71 de lei cât a costat pe 17 iunie, la 17.78 lei. Neschimbată a rămas valoarea hrivnei ucrainene și a rublei rusești. Astfel, pentru o hrivnă vom scoate din buzunare 0.65 de bani, iar pentru o rublă - 0.24. Leul românesc s-a ieftinit și el cu 5 bani și costă 4.30 lei moldovenești.

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

130
Tagurile:
dolar, euro, curs.md, curs valutar BNM
Tematic
Volodin: Rusia devine tot mai independentă față de dolar
Ţările din Asia-Pacific, pregătite să treacă la tranzacţii comerciale fără dolar


Загрузка...
Schimb valutar

Euro a scăzut dramatic într-o singură zi: Cursul valutar pentru 18 iunie

3983
(reînnoit 21:32 17.06.2021)
Moneda unică europeană pierde substanțial din cotații. Conform cursului stabilit de Banca Națională a Moldovei, euro s-a ieftinit în raport cu moneda națională cu tocmai 25 bani în comparație cu ziua de joi.

CHIȘINĂU, 18 iun – Sputnik. La cursul oficial de schimb anunțat de Banca Națională a Moldovei pentru vineri, un dolar american echivalează cu 17,78 lei, un euro - cu 21,21 lei, o hrivnă ucraineană – cu 65 de bani, un leu românesc - cu 4 lei și 30 de bani moldovenești, iar rubla rusească valorează 24 de bani.

Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 18 Iunie 2021
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 18 Iunie 2021

Potrivit cursului valutar BNM, dolarul s-a scumpit cu șapte bani, euro a pierdut tocmai 25 de bani, iar leul românesc este mai ieftin cu cinci bani. Hrivna ucraineană și rubla rusească își păstrează cotațiile anterioare. 

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

3983
Tagurile:
curs valutar pentur azi, curs valutar BNM, curs valutar, curs
Tematic
Cât costă astăzi euro și dolarul la punctele de schimb valutar și la cursul BNM
Cât costă euro și dolarul la punctele de schimb versus cursul valutar BNM


Загрузка...
Zinaida Gribincea

Momentele dificile pot fi depășite: Sfaturile psihologilor

0
(reînnoit 18:20 19.06.2021)
În ultima perioadă a crescut numărul persoanelor care apelează pentru ajutor la Linia Verde pentru prevenirea suicidului. Specialiștii sunt îngrijorați că fenomenul a luat asemenea amploare și susțin că statisticile sunt mai mari decât cele prezentate oficial.
Stresul, panica și anxietatea: Cum să gestionăm stările emoționale

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", psihologul Zinai Gribincea a remarcat că pandemia a afectat practic toate laturile vieții cotidiene. Anume în acest timp au ieșit la iveală mai multe stări cu care se confruntă oamenii. Specifice perioadei sunt tulburările emoționale – anxietatea, stresul, panica și stările depresive.

Adesea, atunci când omul nu-și mai poate controla emoțiile apar diverse gânduri negative. Cele mai vulnerabili sunt persoanele predispuse la stări depresive și cei care nu se pot adapta ușor situațiilor.

"Chiar și cazurile de suicid despre care tot mai frecvent se discută în ultima perioadă sunt cauzate de diverși factori precum expunerea constantă la stres, anxietatea, depresia, panica ș.a. Atunci când apare o situație neprevăzută este important să privim momentul cu distănțare și să analizăm la rece și cu mult calm evenimentele prin care trecem", a declarat Zinaida Gribincea.

Potrivit unei medii statistice din ultimii câțiva ani, aproape 500 de persoane se sinucid anual în Republica Moldova. Suicidul este provocat de mai mulți factori ce interacționează între ei, iar când apare o situație de stres mai complexă, omul decide să recurgă la gestul extrem. 

"Este demonstrat că persoanele comit această faptă din diferite motive: probleme personale, probleme de serviciu, probleme financiare, singurătatea, depresia ș.a. Zilnic ne confruntăm cu diferite probleme, dar anume factorul de sănătate mintală și capacitatea de a răspunde la aceste probleme ne ajută să le soluționăm fără a avea tentații de a ne auto-anula", a explicat psihologul.
Liuba Ceban
© Sputnik / Osmatesco
Liuba Ceban

Fondatoarea Liniei Verzi pentru prevenirea suicidului, Liuba Ceban, susține că numărul real al celor care s-au sinucis anul trecut în țara noastră este semnificativ mai mare decât cel prezentat oficial. Deși au fost raportate peste 300 de cazuri de suicid, de fapt și-ar fi pus capăt zilelor de cinci ori mai multe persoane.

"Când este vorba de tentativă de suicid, OMS recomandă să înmulțim cifra oficială cu 25. Ceea ce înseamnă că la noi în țară anual avem 10 mii de tentative de suicid. Eu am împărțit cifra asta pe fiecare zi și iese că aproximativ 30 de cazuri pe zi, câte unul în fiecare raion. Adevărata fața a numărului de suicid nu o cunoaște nimeni", a precizat fondatoarea Liniei Verzi.

Specialista susține că rareori oamenii sunt determinați de alte persoane sau de mass-media să-și pună capăt zilelor. Singurul lucru pe care îl pot prelua este metoda, adică felul în care să recurgă la suicid.

"Oamenii pot să fie influențați cu privire la modul prin care alții încercă să-și pună capăt zilelor. Oamenii se uită la știri, la filme sau citesc și așa pot să copie o metodă de suicid. În acest sens există pericolul de a copia comportamentul, dar nu vorbim de faptul că e la modă, dar de faptul că omul deja e vulnerabil. Nu poate fi că la om e totul bine și a apărut doar o mică problemă și el recurge la acest gest. Oamenii trec prin durere sufletească enormă care a fost adunată și alimentată cu mai multe traume pe parcursul vieții", a menționat Ceban.

Psihologii afirmă că alimentația corectă și echilibrată, practicarea unui hobby care aduce satisfacție și fericire, sportul, plimbările la aer curat, gândirea pozitivă, comunicarea cu prietenii – toate acestea vă pot ajuta să depășiți cu ușurință situațiile neplăcute din viața cotidiană.

De asemenea, în situațiile mai complicate este importantă susținerea celor apropiați, iar în cazul în care oamenii nu reușesc să facă față stărilor distructive, să apeleze la ajutorul specialiștilor.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
suicid, psiholog
Tematic
Psiholog, despre utilizarea în exces a gadgeturilor: Urmează o catastrofă socială


Загрузка...