Valută

Scumpirile se țin lanț - sărăcia se adâncește: Prognozele experților sunt sumbre în 2021

114
(reînnoit 08:43 31.03.2021)
Anul 2021 ne-a luat prin surprindere cu scumpirea mai multor produse și servicii, iar această tendință se pare că va continua, în special din cauza haosului care are loc în politica de la Chișinău. Expertul în economie Viorel Gîrbu a explicat cum stau lucrurile.

CHIȘINĂU, 31 mart – Sputnik. Expertul în economie Viorel Gîrbu a declarat în studioul Sputnik Moldova că în ultima perioadă am asistat la scumpirea unui șir de produse, cum ar fi la carburanți, imobile, produse alimentare și medicamente.

"Scumpirile nu sunt foarte mari, iar rata inflației pe economia națională este la nivelul minim din ultimii 20 de ani. Rata inflației se menține sub un procent, ori rata inflației, conform legii, trebuie să fie la nivel de 5%. Desigur, atestăm anumite scumpiri, cum ar fi la combustibil, dar aici sunt mai mulți factori. Este vorba despre creșterile cotațiilor petrolului pe piețele internaționale, întrucât Moldova importă combustibilul în valută, dar sunt și factori obiectivi, ținând cont de comportamentul operatorilor pe piață. Pe piața combustibilului au existat probleme și anterior, când aveam un Guvern plenipotențiar, cu pârghii suficiente ca să întreprindă ceva și tot nu era eficient în acțiunile pe care le implementa", a, declarat expertul economic Viorel Gîrbu.

Viorel Gîrbu a vorbit și despre creșterea prețului la uleiul de floarea soarelui, care a ajuns la 35 de lei pentru un litru la piață și aproape de 50 de lei în unele magazine. 

"Prețurile sunt în continuă schimbare: fie cresc, fie scad. Cu doi ani în urmă au crescut prețurile la cartofi, o realitate neplăcută pentru toți. Acum prețul lor a revenit la normal. În prezent avem scumpiri la ulei, dar se produce în alte țări și se va importa. E firesc acest lucru, deoarece creșterea prețurilor este un mecanism de apărare a cetățeanului față de anumite schimbări din economie. Dacă nu ar crește prețul la ulei, acest produs ar dispărea și nimeni nu ar putea cumpăra nici măcar la un preț mai mare. E mai bine deja să cumperi o cantitate mai mică, decât să nu cumperi deloc. Acum trebuie să fie asigurate compensații de către stat. Anul trecut, criza economică a fost gestionată prost, în special, domeniul agriculturii care a fost afectat de secetă. Statul trebuie să ofere suport agenților economici ca oferta să fie mai mare sau să ajute păturile social vulnerabile să facă față scumpirilor", a mai spus Gîrbu. 

O situație dificilă se atestă și în domeniul sănătății. Expertul în economie mai spune că politicile statului din ultimii 30 de ani au fost greșite, de asta și Republica Moldova continuă să se afle în sărăcie. 

"Moldova se confruntă cu o criză fără precedent, o griză atât de gravă în domeniul sănătății nu am avut niciodată până acum. Criza economică din anul trecut a fost una destul de adâncă. Încercăm să gestionăm cumva aceste probleme pe termen scurt și mediu sau încercăm să soluționăm problemele de lungă durată cu care se confruntă Moldova. Aici fiecare decide pentru sine. Politica dusă de președintele țării este îndreptată către încercarea de soluționare a problemelor de lungă durată, cum ar corupția sau actul de administrare, iar alte partide sunt axate pe soluționarea problemelor de scurtă durată. Eu nu cred că aceste abordări privind soluționarea crizelor de scurtă durată sunt corecte, fiindcă noi de 30 de ani încercăm să facem asta și oricum ne confruntăm cu o sărăcie continuă. Trebuie să abordăm problemele mai adânc, dar, așa sau altfel, criza politică și economică agravează situația cetățenilor și afectează păturile social-vulnerabile", a precizat Viorel Gîrbu.

În concluzie, expertul a menționat că prognozele pentru 2021 sunt pesimiste, mai ales dacă politicienii de la Chișinău nu vor găsi numitor comun, ca să fie numit un Guvern funcțional.

"Economia noastră e mică și slabă, dar și rezistentă. Agenții economici sunt obișnuiți să se descurce pe cont propriu. Cel mai mare risc este că multe întreprinderi vor falimenta, sectorul HoReCa este acum grav afectat, sectorul comerțului la fel. Exodul populației, salariile mici și sărăcie mare, acestea sunt prognozele, dar vedem cum evoluează factorul politic. Avem nevoie de o guvernare eficientă, un Guvern responsabil, însă dacă criza politică va evolua până la sfârșitul anului, atunci sigur că problemele se vor agrava", a explicat Viorel Gîrbu, expert economic.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

114
Tagurile:
finanțe, bani, scumpiri
Tematic
Greceanîi: În această situație se impun măsuri cardinale
Un nou guvern sau alegeri parlamentare anticipate - Ce spune Voronin
Victor Parlicov

Parlicov: „Vor rămâne carburanți doar pentru poliție și ambulanță” - iată în ce condiții

610
(reînnoit 20:23 14.06.2021)
Fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică Victor Parlicov a explicat la Radio Sputnik Moldova cum noua metodologie de calculare a prețului la carburanți, aprobată azi de ANRE, ar putea genera un blocaj pe piața produselor petroliere.

CHIȘINĂU, 14 iun - Sputnik. După ce astăzi Agenția Națională pentru Reglementare a aprobat o nouă metodologie de calculare a prețurilor la carburanți, reprezentanții unor companii petroliere au anunțat că vor contesta decizia în instanța de judecată. Acest lucru ar putea duce la un blocaj pe piață, consideră fostul director ANRE Victor Parlicov, iar oamenii de rând s-ar putea pomeni în situația în care nu vor putea cumpăra benzină, pentru să stocurile se vor epuiza în scurt timp. 

„Dacă se anulează metodologia și în locul ei nu există nimic altceva, înseamnă că operatorii pur și simplu vor îngheța prețurile pentru o perioadă. Dacă se întâmplă așa ceva, se blochează piața, petroliștii pur și simplu închid stațiile și va dura doar câteva zile. După asta, în maxim o săptămână de zile produse petroliere vor rămâne doar pentru poliție, ambulanță și gata”, a declarat fostul director ANRE în cadrul emisiunii „Logica Puterii” de la Radio Sputnik Moldova

Victor Parlicov consideră că noua metodologie de calculare a prețurilor nu va soluționa problemele din acest sector, ci, din contra, va duce la consolidarea monopolului, pentru că micii petroliști vor fi eliminați. 

„Eu personal nu mă aștept la soluționarea problemelor pe această piață. Dimpotrivă, cred că este un pas în direcția greșită. (...) Trebuie să te asiguri că între ei există luptă, ca lupta asta să vină în beneficiul consumatorilor prin preț. E una când tu reglementezi un monopolist, ai unul, îi tai ce nu este eligibil, îi stabilești norma de profitabilitate. Dar nu poți să faci asta cu cinci companii care au structuri de costuri diferite, care au stații diferite, care au contracte diferite. Nu poți să îi iei pe toți și să le faci o medie, pentru că media asta duce la faptul că tu concentrezi piața la câțiva mai mari, îi scoți de pe piață pe cei mai mici”, a menționat expertul. 

Când tu nu ai asigurată securitatea, când tu nu ai asigurate stocurile, puterea de decizie și de negocieri și de șantaj a celor mari, puțini care rămân va fi și mai mare. 

Amintim că ANRE a aprobat luni, 14 iunie, noua metodologie de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, după ce la începutul lunii aprilie 2021 Parlamentul a votat în lectură finală pentru proiectul de lege al deputatului Alexandru Oleinic privind noua reglementare a prețurilor la combustibil.

Mecanismul aplicat la calcularea prețurilor de comercializare a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat prevede că acestea urmează să fie stabilite de fiecare agent economic în parte și nu pot depăși prețurile maximale determinate de metodologie. 

La modul practic, companiile petroliere, o dată cu importul carburanților, urmează să-i atribuie fiecărei partide un preț maximal de comercializare. Acest preț se va baza pe următoarele elemente: cotațiile bursiere Platts pentru 14 zile anterioare efectuării importului, marjele comerciale stabilite de către ANRE, cotele accizelor și cotele TVA prevăzute de Codul Fiscal.

O metodologie similară a fost utilizată în Moldova în perioada 2016-2018.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

610
Tagurile:
metodologie, ANRE, petrol, prețuri carburanți, carburanți, Victor Parlicov
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii


Загрузка...
stație

Economist: Ce se va întâmpla cu prețurile la carburanți după schimbările operate de ANRE

626
(reînnoit 13:03 14.06.2021)
Economistul Veaceslav Ioniță a explicat pe blogul său care vor fi efectele noii metodologii de calculare a prețurilor la carburanți, aprobată luni de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

CHIȘINĂU, 14 iun - Sputnik. Economistul Veaceslav Ioniță a scris pe blogul său că noua metodologie de calculare a prețurilor la combustibil aprobată pe 14 iunie de către ANRE și noile marje comerciale vor avea câteva efecte negative.

Benzinărie
© Sputnik / Валерий Мельников

Ioniță consideră că, în consecință, vor dispărea de pe piață companiile mici autohtone care au mai rămas, iar 2-3 companii transnaționale vor institui monopol. 

„ANRE a decis să dea dovadă de ”grijă” față de consumatori și a decis să aprobe atât metodologia de calcul cât și marjele comerciale. Însă o analiză atentă la cea ce au decis ei să publice denotă faptul că ANRE a hotărât să ne arunce ”colb în ochi” și iluzia unor prețuri mici la produsele petroliere”, menționează expertul pe blogul său. 

De asemenea, el este convins că în curând vom asista la perturbații pe piața produselor petroliere.

„Evident că imediat după alegeri după ce vor dispărea ultimele companii mici, aceste marje comerciale vor fi anulate de instanțele de judecată și companiile petroliere vor obține tariful dorit de ei, care la sigur va fi  mult mai mare decât cel care în mod normal trebuie să fie aprobat de către ANRE. Iar în final prin decizia unei instanțe de judecată ne vor fi impuse niște tarife luate din pod, mult mai mari, decât cele care trebuie să fie”, a subliniat Veaceslav Ioniță.

Amintim că ANRE a aprobat noua metodologie de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, după ce la începutul lunii aprilie 2021 Parlamentul a votat în lectură finală pentru proiectul de lege al deputatului Alexandru Oleinic privind noua reglementare a prețurilor la combustibil.

Mecanismul aplicat la calcularea prețurilor de comercializare a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat prevede că acestea urmează să fie stabilite de fiecare agent economic în parte și nu pot depăși prețurile maximale determinate de metodologie. 

La modul practic, companiile petroliere, o dată cu importul carburanților, urmează să-i atribuie fiecărei partide un preț maximal de comercializare. Acest preț se va baza pe următoarele elemente: cotațiile bursiere Platts pentru 14 zile anterioare efectuării importului, marjele comerciale stabilite de către ANRE, cotele accizelor și cotele TVA prevăzute de Codul Fiscal.

O metodologie similară a fost utilizată în Moldova în perioada 2016-2018.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

626
Tagurile:
metodologie, Veaceslav Ioniță, ANRE, prețuri carburanți, carburanți


Загрузка...
Girofar

Video: A fost prins beat la volan - În mașină se afla și fiul minor al șoferului