Extracția petrolului

Mai degrabă un deserviciu: De ce Rusiei nu-i este convenabil petrolul prea scump

131
(reînnoit 19:37 22.03.2021)
Crescând odată cu venirea primăverii la peste 70 de dolari pe baril, prețul aurului negru a scăzut la fel de rapid. Ieftinirea s-a datorit problemelor legate de campania de vaccinare în Europa.

CHIȘINĂU, 22 mar – Sputnik, Irina Badmaeva. Jucătorii de pe piață se tem că redresarea economiei globale va încetini și va scădea cererea de produse petroliere – în primul rând de benzină. Cum va afecta acest lucru economia rusească, a analizat RIA Novosti.

După creștere, scădere – și iarăși de la început

Oscilațiile prețului petrolului cresc în amplitudine. Piața hidrocarburilor s-a supraîncălzit: creșterea a fost înlocuită de o scădere. La începutul lunii, Brent costa mai mult de 70 de dolari – ca și în ianuarie 2020, înainte de coronavirus.

Însă la mijlocul lunii martie a coborât la 62. Iar WTI, care a atins maximumul anului 2018, a scăzut la 59.

Problema constă în faptul că campania de vaccinare în Europa nu se desfășoară așa cum se spera. Multe țări – inclusiv Germania, Franța, Italia – au suspendat administrarea preparatului AstraZeneca din cauza efectelor adverse.

Acest lucru poate încetini redresarea economiei globale și, prin urmare, cererea de combustibil. De aceea prețurile au și scăzut.

Cu toate acestea, situația de pe piață este destul de favorabilă, crede Oleg Kalenov, profesor asociat al catedrei de economie a industriei în cadrul Universității Ruse de Economie Plehanov. "Experiența acumulată în lupta împotriva coronavirusului inspiră optimism. În plus, volumul producției este în creștere, transportul revine la modul său obișnuit de activitate", observă el.

Agenția Internațională pentru Energie (AIE), pentru prima dată în șase luni, a urcat prognoza privind petrolul. Analiștii se așteaptă la o cererea globală de 96,5 milioane de barili pe zi (rezultatul anului 2020 – 91 milioane). În primul trimestru, frigurile anormale din Europa, din nordul Asiei și din Statele Unite au contribuit la creșterea consumului. Ca urmare, aproape 3,5 milioane de barili pe zi au fost retractate temporar din oferta americană.

Însă OPEC+ a decis să nu se grăbească cu creșterea producției în aprilie. Excepția – Rusia și Kazahstanul, cărora li s-a permis să adauge 130 mii și, respectiv, 20 de mii de barili pe zi. Potrivit vicepremierului Aleksandr Novak, acest lucru este important pentru Rusia, "pentru că avem o cerere sezonieră". Este vorba, în primul rând, despre piața internă.

Combustibilul suplimentar nu va fi exportat. Acesta va fi îndreptat exclusiv consumatorilor interni pentru a stăvili creșterea prețurilor la benzină.

Eforturi comune pentru a ridica cotațiile

Arabia Saudită menține limitarea benevolă – un milion de barili pe zi. Pierderile vor fi recuperate "la timpul respectiv", în funcție de situația de pe piață, a explicat ministrul Energiei regatului, prințul Abdulaziz Bin Salman.

Petrol, imagine din arhivă
© Sputnik / Максим Богодвид

De altfel, în acest an, OPEC+ este disciplinat mai mult ca niciodată. "În ianuarie, au redus producția cu 7,4 milioane de barili pe zi. Acest lucru a fost îndeplinit la 103%. În februarie – la 112%, potrivit datelor AIE. Nu este surprinzător faptul că cotațiile au crescut", spune Maxim Cerneaev, profesorul asociat al facultății de economie în cadrul RUDN.

Cererea de combustibil se restabilește în China, în India, precum și în Europa, unde indicatorii de activitate industrială, la începutul lunii martie, au ajuns la nivelul primăverii 2018. Își vor aduce aportul și viitoarele "injecții" financiare americane în economie – aproape două trilioane de dolari. Consumatorii vor începe să cheltuiască mai mult, fapt care va încuraja cererea de benzină, necesară pentru transportul mărfurilor.

În plus, AIE încă speră la o campanie reușită de vaccinare la scară largă, la o scădere a ratei de îmbolnăvire și la o relaxare a măsurilor de carantină. Ca urmare, se așteaptă la restabilirea cererii de petrol, "care s-a prăbușit" în 2020 cu 60%. Însă revenirea la valorile pre-criză va fi posibilă nu mai devreme decât peste doi ani, crede AIE.

De aceea, analiștii agenției nu cred într-un nou superciclu de preț. Puțin probabil că piața va demonstra o creștere bruscă și constantă.

Deserviciu privind petrolul

În depozitele din întreaga lume există o cantitate de petrol mai mult decât suficientă. În plus, unii exportatori intenționează să crească livrările. Așa de exemplu, s-a întors pe piață Libia. În țară au fost relansate obiectele de ramură, care au fost scoase din funcție în timpul războiului civil.  

Mai mult, Libia a fost scutită de acordul OPEC+. Din noiembrie, mai mult de un milion de barili pe zi sunt extrași acolo. În lunile următoare, vor începe să valorifice câmpuri petroliere în partea centrală a țării și în vestul ei. Sunt în curs de relansare alte câteva platforme, închise în 2015.

Acest lucru îngrijorează jucători de pe piață. OPEC se teme de o criză de supraproducție.

În afară de petrolul libian în exces, și recuperarea industriei americane de șisturi poate afecta cotațiile.

De altfel, când creșterea este înlocuită de o scădere, prețurile au șansa de a se stabili pe o perioadă îndelungată într-un coridor mai înalt. Cu o creștere de până la 75 de dolari, după o scădere, cotațiile vor fi fixate în intervalul 63-68, pot să scadă la 60 doar pentru o perioadă scurtă de timp. Cu ceva timp în urmă, țările producătoare puteau doar să viseze la așa ceva, inclusiv Rusia.

Însă prețurile chiar şi mai mici de 60 de dolari nu sunt periculoase pentru economia rusă. "Cotațiile ultra-înalte au un efect pozitiv asupra reaprovizionării trezoreriei și a creșterii cheltuielilor lucrătorilor din industria petrolieră, care vor sprijini, în lanţ, veniturile altor producători interni. Pe de altă parte, supra-profitabilitatea producției de petrol și a prelucrării acestuia poate reduce dorința marilor industriași de a investi în orice proiecte care nu au legătură cu dobândirea petrolului, inclusiv în domeniile IT și high tech", explică Petr Pușkarev, economist de frunte al centrului de informații și analitică TeleTrade.

Dacă companiile petroliere nu ar fi oprite prin intermediul impozitelor, materiile prime scumpe ar putea oferi de fapt un deserviciu: să încetinească diversificarea economiei.

Bugetul anului 2021 prevede 43,3 dolari pentru petrolul Urals. "Dacă va fi mai puțin, trezoreria va suporta pierderi. Intervalul optim – de la 43,3 la 80 -  pentru a menține rata de umplere a bugetului și a nu provoacă țările care nu sunt membre ale OPEC+ la o creștere a producția", spune Maxim Cerneaev. Între timp, petrolul rusesc de export, timp de două săptămâni la rând, este în mod constant comercializat în Europa cu un preț de peste 65 de dolari. Ultima dată așa ceva a fost la începutul lunii ianuarie 2020.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

131
Tagurile:
scumpire, Rusia, petrol
Tematic
OPEC+ relaxează restricțiile privind producția de petrol
Anna Iurii

Forumul Economic Internațional din Rusia: Impresiile participanților moldoveni

86
(reînnoit 20:43 12.06.2021)
Recent, în Federația Rusă s-a desfășurat Forumul Economic Internațional de la Sankt-Petersburg. Peste 13 mii de persoane din 140 de țări ale lumii au participat la marele eveniment, printre care și reprezentanți din Republica Moldova.
Detalii din culise: Cum s-a desfășurat Forumul Economic de la Sankt Petersburg

Ana Iurii, jurnalista de la Sputnik Moldova, spune că a rămas impresionată de organizarea Forumului Economic Internațional de la Sankt-Petersburg. Potrivit participantei, noua ediție a evenimentului s-a desfășurat în condiții de maximă securitate, iar fiecare persoană era obligată să respecte toate măsurile antiepidemice.

Pe parcursul desfășurării Forumului au fost organizate peste 340 de sesiuni în diverse domenii. Fiecare participant a putut să asiste la acele prezentări care i-au trezit interesul, având deosebita ocazie să cunoască personalități notorii din Rusia.

"Bunăoară, reprezentanții presei au avut oportunitatea de a urmări discursurile marilor specialiști în domeniul social-media, să interacționeze cu reprezentanți ai marilor holdingurilor media din Rusia etc. De asemenea, am participat la o conferință cu privire la perspectivele Uniunii Economice Eurasiatice, unde s-au trasat noi oportunități, noi programe pentru toate domeniile, inclusiv a fost vizată și țara noastră", a povestit jurnalista.

Iurie Nicov
© Sputnik / Miroslav Rotari
Iurie Nicov

Printre participanții moldoveni se numără și omul de afaceri Iurie Nicov. În cadrul Forumului, el a câștigat premiul "Proiectul Anului" și a reușit să încheie cinci contracte cu partenerii din Rusia, astfel că în viitorul apropiat, în diverse regiuni, vor fi construite cinci fabrici de uscare a fructelor și legumelor.

"Până în această toamnă, două fabrici deja vor putea funcționa, ulterior și celelalte trei. 20 procente în afacere finanțează partenerii mei, iar 80 procente - băncile rusești, cu 2 procente pe an. De asemenea, vom primi subvenții la export. Dacă ajungem la exportul de 50 procente, vom primi subvenții sută la sută. Este foarte avantajos", a povestit pentru Sputnik Moldova Iurie Nicov.

Potrivit lui, acest Forum i-a oferit mai multe oportunități și perspective pentru viitor. Omul de afaceri susține că, grație unor asemenea evenimente, agenții economici din țara noastră își pot extinde afacerile peste hotarele țării și pot să-și dezvolte businessul în diverse domenii.

Amintim că Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg s-a desfășurat în perioada 2-5 iunie curent.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

86
Tagurile:
afaceri, Rusia, Forum
Tematic
Irina Vlah participă la Forum Economic Internațional din Sankt Petersburg
VIDEO: Ce a obținut Chișinăul după Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg


Загрузка...
Benzinărie

O nouă scumpire: Cât costă benzina și motorina

4842
(reînnoit 10:25 12.06.2021)
Nicio lună fără scumpiri ale carburanților. O rețea de benzinării a afișat prețuri noi încă de aseară.

CHIȘINĂU, 12 iun - Sputnik. O rețea de benzinării din țară a afișat noi prețuri la carburanți. Astfel, benzina și motorina s-au scumpit din nou. Un litru de benzină A 95 costă 20,66 lei, cu 21 de bani mai mult decât până aseară, iar un litru de motorină costă astăzi 16,99 lei, cu 20 de bani mai mult. Ultima dată, această reţea de benzinării a majorat preţurile la combustibil pe 18 mai curent.

Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, economistul Veaceslav Ioniță a explicat că piața produselor petroliere în Republica Moldova este foarte prost reglementată, ceea ce duce la majorarea prețurilor pentru produsele petroliere. Potrivit lui, majorările în acest moment sunt justificate, iar una din explicații ar fi și majorarea impozitelor. 

Expertul spune că cel de-al doilea factor care a determinat majorarea prețului la benzină este condiționat de scumpirea prețului la benzină pe plan internațional. Pentru comparație, în luna decembrie a lui 2020, pentru un litru de petrol se achita 5,4 lei, acum se achită peste șapte lei. Cel de-al treilea factor, cel mai neplăcut din toate, este că la noi companiile petroliere își pot permite luxul de a stabili un adaos comercial mai mare decât ar trebui să fie acesta în mod normal.

Potrivit lui Ioniță, plafonarea prețului la produsele petroliere de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică ar duce la o economie de aproximativ 50 de bani per litru de benzină. Acesta mai spune că mecanismul cu privire la plafonarea prețurilor la carburanți, în Republica Moldova, nu este unul eficient.

„Perfect ar fi să existe concurență pe piață. Consider că plafonarea prețurilor este un mecanism extrem de prost, dar din păcate este unicul care funcționează în țara noastră”, a mai spus Ioniță.

Deputatul Alexandru Oleinic a declarat în studioul Sputnik Moldova că vom avea surprize neplăcute în cazul în care raportul Consiliului Concurenței va fi făcut public, iar asociațiile de business care apără interesele petroliștilor se vor convinge că în acest domeniu există multe lucruri ascunse. El mai spune că sunt agenți economici care activează pe piața produselor petroliere, dețin 30% din piață, și nu au nici o stație de alimentare în proprietate.

Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere urmează să fie examinată și aprobată în ședința ANRE din 14 iunie, informează Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

4842
Tagurile:
scumpire, deficit de benzină, benzinărie, benzină
Tematic
Surprize neplăcute în raportul Consiliului Concurenței privind piața petrolieră


Загрузка...
Poliția italiană

Focuri de armă în Italia, sunt victime

0
(reînnoit 14:51 13.06.2021)
Potrivit informațiilor preliminare oferite de oamenii legii, cel care a tras focurile de armă a fugit de la fața locului.

CHIȘINĂU, 13 iunie - Sputnik. O persoană necunoscută a deschis duminică focul pe o stradă din orașul Ardea de lângă Roma, trei persoane au fost rănite - un bărbat în vârstă și doi copii. Despre aceasta a comunicat postul TV RaiNews24.

Ambulanță, SUA, foto de arhivă
© Sputnik / Dmitry Parshin

Potrivit informațiilor prealabile oferite de forțele de forțele de ordine, persoana care a efectuat împușcăturile a fugit de la fața locului. Acum polițiștii din Ardea și din orașele învecinate, Pomezia și Anzio, îl caută pe ifractor.

În contextul celor întâmplate, polițiștii și carabinierii au primit numeroase apeluri telefonice de la locuitorii îngrijorați din Ardea. Se presupune că incidentul a avut loc ca urmare a unei altercații. Potrivit mai multor portaluri locale, un bărbat în vârstă ar fi fost ucis, iar doi nepoții ai săi au fost răniți. Potrivit acestei ipoteze, tatăl acestor copii ar fi fost cel care a deschis focul, scrie RaiNews24..

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
victime, focuri de armă, Italia


Загрузка...