Bani

Ce dobânzi sunt practicate la creditele acordate în Moldova

246
(reînnoit 11:49 21.03.2021)
Banca Națională a Moldovei a publicat detalii despre creditele acordate în februarie 2021 și evoluția ratei dobânzii practicate.

CHIȘINĂU, 21 mart – Sputnik. În februarie 2021, creditele noi acordate au constituit 2 673,2 milioane lei, în creștere cu 12,5% față de luna februarie 2020, potrivit Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Persoanele juridice au contractat aproape 65% din totalul creditelor noi, persoanele fizice – 32,5%, iar persoanele care practică un anumit gen de activitate – aproximativ 2,7% din total.

Cel mai solicitat tip de credite în februarie au fost creditele în moneda națională cu termene de la 2 până la 5 ani, care au fost acordate cu o rată medie de 6,97 la sută. Persoanelor juridice au contractat asemenea credite la o dobândă de 8,43%, persoanele care practică un anumit gen de activitate - cu 9,23%, iar persoanelor fizice - cu 5,15% , potrivit Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Creditele cu termene de la 2 până la 5 ani au avut în luna februarie o pondere de 53,4% în totalul creditelor acordate. Persoanele juridice au contractat 34,7% din totalul acestor credite.

Volumul creditelor în lei acordate persoanelor fizice în luna februarie 2021 s-a majorat față de ianuarie 2021 cu 34,6% și a constituit 850,2 milioane de lei. Rata medie a dobânzii la aceste credite a constituit 6,08%, ceea ce înseamnă o diminuare cu 0,80 puncte procentuale față de ianuarie, potrivit Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Cele mai multe credite acordate persoanelor fizice au fost creditele de consum – acestea au deținut o pondere de 65,6% în februarie și au fost acordate cu o rată medie de 5,43% ( în scădere cu 1,25 p.p. comparativ cu ianuarie și cu 3,30 p.p. comparativ cu februarie 2020).

Creditele de consum au fost acordate, preponderent, în moneda națională - 99,4% din total.

În februarie, rata medie a dobânzii la creditele imobiliare acordate persoanelor fizice s-a majorat cu 0,07 p.p față de ianuarie, dar a scăzut cu 0,48 p.p. față de februarie 2020.

De menționat că 94,4 la sută din toate creditele imobiliare au fost acordate în februarie în monedă națională.

Notăm că, din noiembrie 2020, BNM menține rata de bază la 2,65%. Ritmul anual al inflaţiei în luna februarie 2021 a constituit 0,62 la sută.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

246
Tagurile:
credite, rata dobanzii
Tematic
Credite-capcană: Ce trebuie să știe oamenii care vor să ia bani cu împrumut
Programul "Prima Casă": Câte credite au fost acordate pentru procurarea imobilelor în 2020
imagini din arhivă

Cât costă astăzi euro și dolarul: Cursul oficial al BNM

69
(reînnoit 22:37 23.06.2021)
Leul moldovenesc se depreciază față de principalele valute de referință. Află cu cât poate fi cumpărat euro și dolarul.

CHIȘINĂU, 24 iun - Sputnik. Banca Națională a Moldovei a stabilit cursul oficial de schimb pentru joi, 24 iunie. Astfel, un euro va costa 21 de lei și 47 de bani, iar dolarul american 17 lei și 97 de bani. Leul românesc va costa patru lei și 35 de bani, hrivna ucrainească 65 de bani și rubla rusească 24 de bani.

Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 24 Iunie 2021
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 24 Iunie 2021
 
Conform cursului valutar BNM, moneda europeană costă cu 10 bani mai mult decât ieri, iar leul românesc cu doi bani mai mult.

Dolarul american, hrivna ucraineană și rubla rusească își păstrează cotațiile anterioare. 

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

69
Tagurile:
Dolari, euro, Curs valutar
Tematic
Curs valutar pentru 23 iunie: Cu cât poate fi cumpărat euro și dolarul
Curs valutar pentru 22 iunie: Ce se întâmplă astăzi cu euro și dolarul
Curs valutar BNM: Cât costă euro și dolarul la sfârșit de săptămână


Загрузка...
Мужчина оплачивает автомобильное топливо на одной из автозаправочных станций

Metodologia de calcul a prețurilor la carburanți, adoptată în regim de urgență detalii

75
Actul normativ aprobat în regim de urgență de către ANRE are caracter obligatoriu, îndeplinirea prevederilor poate fi impusă, în caz de necesitate, prin forța de constrângere a statului.

CHIȘINĂU, 23 iun – Sputnik. Agenția Națională de Reglementare în Energetică a explicat că Hotărârea Consiliului de Administrație al ANRE privind metodologia de calcul a prețurilor la produsele petroliere a fost adoptată în regim de urgență pornind de la termenele restrânse prevăzute de lege și pentru a asigura consumatorii cu prețuri stabilite.

”În temeiul prevederilor art. 14 alin. (2) din Legea 239/13.11.2008 privind transparența în procesul decizional, ANRE informează despre faptul că, Hotărârea Consiliului de Administrație al ANRE nr. 254 din 14.06.2021 privind aprobarea Metodologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere (prin care au fost aprobate valorile marjelor la comercializarea cu ridicata și la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat, pentru semestrul doi al anului 2021) a fost aprobată în regim de urgență reieșind din termenele restrânse impuse prin Art. II din Legea 54/09.04.2021 pentru modificarea Legii privind piața produselor petroliere nr. 461/2001 și asigurarea consumatorilor de produse petroliere din Republica Moldova cu prețuri stabilite în mod transparent, conform limitelor impuse de legislația în vigoare”, este precizat în comunicatul instituției.

ANRE precizează că actul normativ are caracter public, obligatoriu, general și impersonal. De asemenea, prevederile actului normativ sunt executorii, opozabile tuturor subiecților de drept și, în caz de necesitate, sunt impuse prin forța de constrângere a statului.

Hotărârea Consiliului de Administrație al ANRE reglementează modul de formare a prețurilor de comercializare a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat.

Mecanismul aplicat la calcularea prețurilor de comercializare a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat prevede că acestea urmează să fie stabilite de fiecare agent economic în parte și nu pot depăși prețurile maximale determinate de metodologie.

Acestea trebuie să corespundă următoarelor principii: să contribuie la aprovizionarea fiabilă și eficientă a consumatorilor cu produse petroliere; să acopere costul produselor petroliere precum și cheltuielile necesare activității de comercializare a acestora; să asigure protecția intereselor legitime ale consumatorilor de produse petroliere.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

75
Tagurile:
Produse petroliere, preț, calcul, metodologie, ANRE
Tematic
ANRE reacționează după ce agricultorii au amenințat cu proteste
ANRE: Majorările de prețuri la carburanți în ultimele două zile sunt ilegale


Загрузка...
Pumn

Dezvăluiri în exclusivitate pentru Spuntik: Care e motivul real al bătăii în masă la Otaci