Înapoi în trecut: Fostele republici sovietice „se unesc” pentru a-și salva economiile

Înapoi în trecut: Fostele republici sovietice „se unesc” pentru a-și salva economiile

376
Statele membre ale CSI depășesc treptat pandemia și criza economică, dar economiile naționale ies din aceste încercări cu pierderi mari.

Nikita Cikunov

În ciuda dificultăților participanții la masa rotundă Moscova - Minsk - Bișkek - Chișinău - Nur-Sultan, desfășurată joi, 11 martie, privesc spre viitor cu un optimism prudent.

Economia s-a prăbușit „pe toate fronturile”

Anul trecut sa dovedit a fi dificil pentru toate țările CSI - dinamica negativă a principalilor indicatori macroeconomici a fost înregistrată în tot spațiul Comunității. Comerțul între țări a scăzut semnificativ - cu 12,5% față de 2019.

Kârgâzstanul a fost printre țările cele mai afectate de pandemie, a declarat Almaz Abdekirov, un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei și Finanțelor din republică.

„Dacă ne uităm la țările CSI, atunci în Kârgâzstan scăderea creșterii economice a fost remarcată ca fiind una dintre cele mai mari. În 2020, PIB-ul țării a scăzut cu 8,6%. Cea mai mare problemă pentru noi este închiderea frontierelor. Importul de mărfuri a scăzut cu 26%, iar producătorii au fost nevoiți să caute noi canale pentru furnizarea de materii prime", a spus el.

Și Moldova s-a confruntat cu consecințe grave. Potrivit secretarului de stat al Ministerului Finanțelor din țară, Iuliana Dragalin, cifra de afaceri a comerțului exterior cu țările CSI în ultimul an a scăzut cu 7,3% față de 2019, importurile au scăzut cu 7%, iar PIB-ul a scăzut cu 8,2%.

Юлиана Драгалин
© Sputnik / Osmatesco
Iuliana Drăgălin

Agricultura a suferit cel mai mult - volumul producției agricole în Moldova a scăzut cu 27% din cauza restricțiilor epidemiologice și a secetei prelungite, a declarat ministrul interimar al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju.

"Anul trecut a fost unul dintre cei mai grei din ultimii 30 de ani. Am pierdut peste 50% din culturile noastre de iarnă și cam tot atâta în al doilea grup: acestea sunt floarea-soarelui și porumbul", a spus el.

 Ion Perju
© Sputnik / Osmatesco
Ion Perju

În Rusia, lovitura pandemiei a fost în mare măsură atenuată de sprijinul statului, a declarat viceministrul industriei și comerțului din Federația Rusă, Alexei Gruzdev.

"În ceea ce privește producția industrială, am reușit să nivelăm declinul maximal posibil. Conform estimărilor, până în prezent, volumul total al producției industriale a scăzut cu 2,6%. Dar activitatea întregilor sectoare economice s-a restrâns, sectorul serviciilor și comerțul nealimentar a suferit semnificativ", a spus oficialul.

Producția industrială a scăzut și mai puțin în 2020 în Belarus - cu doar 0,7%. Cu toate acestea, după cum a spus primul adjunct al ministrului industriei din republică Serghei Gunko, pierderile din sectorul industrial din cauza rezilierii contractelor cu furnizorii străini s-au dovedit a fi semnificative - de peste 1 miliard de dolari.

Viitorul - în cooperare

Potrivit participanților la eveniment, este posibil să se depășească consecințele negative ale pandemiei doar dacă se dezvoltă cooperarea industrială și lanțurile de producție, precum și extinderea comerțului reciproc.

Criza a devenit un fel de test de rezistență - un test al stabilității relațiilor comerciale în spațiul CSI, a explicat Alexei Gruzdev.

"În condițiile ruperii legăturilor de cooperare anterioare, am folosit canale de aprovizionare, am căutat noi furnizori. Atunci când construim cooperarea în viitor, trebuie să dezvoltăm, în primul rând, relații cu cei mai apropiați parteneri", a spus el.

Această poziție a fost susținută de Serghei Gunko. El a subliniat că, în contextul pandemiei, Belarus a pierdut mulți furnizori din țările europene. În același timp, partenerii belaruși din CSI au ajustat complet „întregul dialog și toată munca după câteva zile de confuzie”.

"Este foarte important pentru noi că țările CSI au reușit să restabilească rapid aproape toate lanțurile de aprovizionare luând măsurile necesare. Cred că ar trebui să existe o reorientare de la țările îndepărtate către piețele locale. Atunci economiile noastre vor crește și integrarea se va aprofunda", a remarcat Gunko.

El a adăugat că țările din Comunitate trebuie să creeze stocuri strategice de componente care să permită întreprinderilor să continue să lucreze chiar și în condiții de lockdown și de întrerupere a legăturilor de cooperare.

În plus, reprezentantul Ministerului Industriei din Belarus a sfătuit să nu se creeze capacități duplicate, sporind concurența pe piețe, ci să împartă competențele întreprinderilor industriale și să producă produse necesare pieței CSI comune.

Întărirea cooperării industriale este necesară, a fost de acord Almaz Abdekirov, dar este de asemenea important să se dezvolte legături comerciale.

„Trebuie să consolidăm cooperarea industrială și să eliminăm barierele din comerțul reciproc (inspecția mărfurilor, cerințe speciale pentru etichetare și ambalare - n.red.). Nu trebuie să uităm că metodele tradiționale de comerț se învechesc, ele fiind înlocuite de comerțul digital. Trebuie să dezvoltăm o poziție comună cu privire la reglementare", a spus el.

Vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie din Belarus, Denis Meleșkin, a menționat că, potrivit sondajelor, doar 25% dintre oamenii de afaceri din republică sunt gata să treacă la tranzacționarea online.

"Într-o anumită măsură, afacerile nu sunt încă pregătite să funcționeze digital. Sarcina noastră nu este doar să dezvoltăm standarde de reglementare, ci și să sprijinim antreprenorii. De exemplu, să organizăm expoziții online, astfel încât oamenii de afaceri din țările CSI să își vadă mărfurile reciproc, să nu piardă contactul și în viitor am intra împreună pe piețele țărilor terțe", a explicat Meleșkin.

Rezumând rezultatele întâlnirii, Andrei Tocin, directorul Institutului pentru Dezvoltarea Proceselor de Integrare al Academiei de Comerț Exterior a prezentat două sarcini cheie pentru următorii ani: apropierea nivelului de dezvoltare economică a țărilor CSI și stimularea comerțului reciproc.

"Țările noastre sunt mai interesate de comerțul cu state îndepărtate decât între ele. Dacă vrem să ieșim din criză, nu trebuie să ne îngrădim de partenerii noștri cei mai apropiați, dimpotrivă, este important să ne integrăm mai activ. Apoi, în situații de urgență, va fi mai ușor să distribuiți bunuri, să asigurați coordonarea între țări", - a spus expertul.

La sfârșitul mesei rotunde, participanții au subliniat încă o dată că toate statele membre CSI au luat și iau măsuri pentru a atenua consecințele crizei, iar indicatorii macroeconomici de la începutul anului 2021 inspiră oarecare optimism - redresarea economică are loc într-adevăr.

"Astăzi, în timpul discuției, au fost exprimate o mulțime de propuneri, pe care comitetul executiv al CSI le va rezuma, analiza și apoi va pregăti idei pentru a fi luate în considerare de către consiliile industriale", a conchis moderatorul evenimentului, șeful departamentului pentru cooperarea economică a CSI, Mihail Mîșkin.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

376
Tematic
Ceban: Pandemia s-a soldat pentru Chișinău cu pierderi economice
Aneta Zasavițchi

Prognozele specialiștilor pentru sectorul HoReCa

55
Sectorul HoReCa a fost unul dintre cele mai afectate domenii pe timp de pandemie. Care sunt prognozele specialiștilor cu privire la reanimarea acestui sector - aflați din materialul Sputnik.
Câte localuri din Chișinău și-au sistat activitatea pe timp de pandemie?

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, preşedintele Asociaţiei Restaurantelor şi Localurilor de Agrement din Republica Moldova, Aneta Zasaviţchi, a precizat că pandemia a dat o lovitură puternică sectorului HoReCa. Din cauza restricțiilor, multe întreprinderi au înregistrat scăderi și pierderi colosale de vânzări.

Potrivit ei, multe dintre unitățile de alimentație publică sunt în imposibilitatea de a achita salarii angajaților, au datorii la serviciile comunale, furnizori etc.

"40 procente din angajații sectorului au părăsit domeniul. În 2019, 50 mii oameni activau în acest sector. În Chișinău, la începutul anului 2020, erau 1700 de unități de alimentație publică, iar în momentul de față, în jur de 30 procente și-au sistat activitatea din propria inițiativă, pe un termen nedeterminat", a spus Aneta Zasavițchi.
Roman Chircă
© Sputnik / Mihai Caraus
Roman Chircă

În același timp, expertul economic Roman Chircă a precizat că reanimarea sectorului HoReCa ar putea dura mai bine de doi ani. Deși unii antreprenori au reușit să supraviețuiască în anul pandemic 2020, situația nu poate fi comparată cu perioada de dinaintea crizei.

"Anumite oaze de antreprenori care au supraviețuit. Fie au o rețea specifică, fie că au o bază de clientelă permanentă. Însă acest lucru nu reprezintă sectorul în ansamblu. Avem nevoie de cel puțin doi-trei ani pentru reformarea sectorului", a precizat expertul.

Mai mult, Roman Chircă este de părere că multe lucruri se vor schimba în acest domeniu, iar antreprenorii vor fi nevoiți să se adapteze noilor cerințe de pe piață și solicitărilor consumatorului.

"Va fi o regândire totală a sectorului, va fi diferit - modul de interacțiune, mentalitatea și cultura consumatorului, soluțiile IT și altele. Vom asista la schimbări majore în acest domeniu", a conchis Chircă.

Amintim că din data de 27 mai curent se permite organizarea evenimentelor în localuri, precum nunți și cumătrii, cu ocuparea a cel mult 50 la sută din locurile din local. Restaurantele și cafenelele pot reveni la regimul normal de lucru, dar cu respectarea tuturor normelor sanitare. Totuși, cluburile de noapte și discotecile rămân deocamdată închise. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

55
Tagurile:
HoReCa
Tematic
A fost modificat programul de lucru a HoReCa: Cum vor activa cafenelele și restaurantele


Загрузка...
Anna Iurii

Forumul Economic Internațional din Rusia: Impresiile participanților moldoveni

90
(reînnoit 20:43 12.06.2021)
Recent, în Federația Rusă s-a desfășurat Forumul Economic Internațional de la Sankt-Petersburg. Peste 13 mii de persoane din 140 de țări ale lumii au participat la marele eveniment, printre care și reprezentanți din Republica Moldova.
Detalii din culise: Cum s-a desfășurat Forumul Economic de la Sankt Petersburg

Ana Iurii, jurnalista de la Sputnik Moldova, spune că a rămas impresionată de organizarea Forumului Economic Internațional de la Sankt-Petersburg. Potrivit participantei, noua ediție a evenimentului s-a desfășurat în condiții de maximă securitate, iar fiecare persoană era obligată să respecte toate măsurile antiepidemice.

Pe parcursul desfășurării Forumului au fost organizate peste 340 de sesiuni în diverse domenii. Fiecare participant a putut să asiste la acele prezentări care i-au trezit interesul, având deosebita ocazie să cunoască personalități notorii din Rusia.

"Bunăoară, reprezentanții presei au avut oportunitatea de a urmări discursurile marilor specialiști în domeniul social-media, să interacționeze cu reprezentanți ai marilor holdingurilor media din Rusia etc. De asemenea, am participat la o conferință cu privire la perspectivele Uniunii Economice Eurasiatice, unde s-au trasat noi oportunități, noi programe pentru toate domeniile, inclusiv a fost vizată și țara noastră", a povestit jurnalista.

Iurie Nicov
© Sputnik / Miroslav Rotari
Iurie Nicov

Printre participanții moldoveni se numără și omul de afaceri Iurie Nicov. În cadrul Forumului, el a câștigat premiul "Proiectul Anului" și a reușit să încheie cinci contracte cu partenerii din Rusia, astfel că în viitorul apropiat, în diverse regiuni, vor fi construite cinci fabrici de uscare a fructelor și legumelor.

"Până în această toamnă, două fabrici deja vor putea funcționa, ulterior și celelalte trei. 20 procente în afacere finanțează partenerii mei, iar 80 procente - băncile rusești, cu 2 procente pe an. De asemenea, vom primi subvenții la export. Dacă ajungem la exportul de 50 procente, vom primi subvenții sută la sută. Este foarte avantajos", a povestit pentru Sputnik Moldova Iurie Nicov.

Potrivit lui, acest Forum i-a oferit mai multe oportunități și perspective pentru viitor. Omul de afaceri susține că, grație unor asemenea evenimente, agenții economici din țara noastră își pot extinde afacerile peste hotarele țării și pot să-și dezvolte businessul în diverse domenii.

Amintim că Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg s-a desfășurat în perioada 2-5 iunie curent.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

90
Tagurile:
afaceri, Rusia, Forum
Tematic
Irina Vlah participă la Forum Economic Internațional din Sankt Petersburg
VIDEO: Ce a obținut Chișinăul după Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg


Загрузка...
Spiridon Vangheli

La mulţi ani, Spiridon Vangheli! Tatăl lui Guguţă își sărbătorelte ziua de naștere

0
(reînnoit 11:34 14.06.2021)
Scriitorul, prozatorul, poetul, traducătorul și editorul, Spiridon Vangheli, își sărbătorește astăzi cea de-a 89-a aniversare.

CHIȘINĂU, 14 iun - Sputnik. Scriitorul Spiridon Vangheli își sărbătorește ziua de naștere. Tatăl lui Guguţă împlinește astăzi 89 de ani.

Spiridon Vangheli s-a născut la 14 iunie 1932 în satul Grinăuți, județul Bălți, astăzi raionul Râșcani.

Creațiile sale au fost traduse în zeci de limbi, printre care cehă, japoneză, finlandeză sau hindi.

Spiridon Vangheli se remarcă printr-un mod original de interpretare, copilăria fiind văzută printr-o prismă universală. Eroul său, Guguţă, este îndrăgit atât de micul cititor, cât şi de cel matur.

Printre operele sale renumite se regăsește și: „Copii în cătușele Siberiei”, „Băiețelul din coliba albastră”, „Băiețelul din coliba albastră” și altele.

Spiridon Vangheli a fost distins, în 1974, cu Premiul Internațional Diploma de Onoare „Hans Cristian Andersen” pentru cartea „Ministrul bunelului”.

De-a lungul carierii sale, scriitorul a fot distins cu Premiul de Stat al RSSM în 1980, Premiul Ministerului învăţământului în 1982, Maestru Emerit al Artei din RSSM - 1982, Premiul de Stat al URSS - 1988, Scriitor al Poporului în 1992 și Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române în 1996.

Tot în 1996 a fost decorat cu Ordinul Republicii, iar în 2002 cu premiul special al Uniunii Scriitorilor din România.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
zi de naştere, Spiridon Vangheli


Загрузка...