Bloc nou

Avantajele și dezavantajele Programului Prima Casă: Care sunt condițiile

106
(reînnoit 08:30 11.02.2021)
Pe parcursul anului 2020, băncile comerciale au acordat cu 13 la sută mai puține credite ipotecare, față de 2019. Nu a fost foarte solicitat nici Programul Prima Casă.

CHIȘINĂU, 11 feb – Sputnik. Potrivit datelor Organizației Întreprinderilor Mici și Mijlocii, pe parcursul anului 2020 au fost depuse 1500 de solicitări cu privire la accesarea creditelor prin programul Prima Casă, dintre care au fost oferite 1400 de garanții financiare. Această cifră a fost influențată de pandemia provocată de COVID-19, susțin reprezentanții ODIMM. 

"Am resimțit acest impact al crizei pandemice și asupra numărului de solicitanți în programul Prima Casă. Băncile au avut perioade când nu au activat în regim normal, la unele persoane s-au diminuat veniturile și asta s-a resimțit. În comparație cu 2019, avem o diminuare a solicitanților practic în jumătate", a declarat Vadim Îndoitu, șeful Direcției Garantarea Creditelor, ODIMM.

Reprezentantul ODIMM susține că accesarea unui credit prin Programul Prima Casă nu se deosebește esențial de un credit ipotecar, doar că aici condițiile sunt mai avantajoase.

"În momentul de față avem garanții acordate pentru credite în sumă de 1,4 miliarde și mai avem rezerve de 1 miliard de lei pentru atingerea plafonului. Noi estimăm că acest plafon este suficient pentru 2021. Anul trecut s-au făcut două modificări de bază: majorarea limitei de vârstă de la 40 de ani până la 50 de ani și s-a micșora prima rată, de la 10% la 5%. Avem două bănci care au reveni la perioada de 25 de ani de creditare. Nu există greșeli în acest program", a precizat Vadim Îndoitu, șeful Direcției Garantarea Creditelor, ODIMM.

Deși majoritatea agențiilor imobiliare colaborează cu Programul Prima Casă, expertul Victoria Dercaci susține că nu este unul foarte bun și nu-l recomandă clienților săi. Iată cum își motivează poziția: 

"Eu mereu îndemn oamenii care vor să aplice la acest program să fie atenți la toate punctele din contract. Mulți notari și companiile de construcții au refuzat să lucreze cu acest program. Acolo sunt clauze ale contractului care lasă de dorit, cum ar fi: cursul stabilit, perioada de achitare, etapa de primire și predare a locuinței, cea mai groaznică este executarea silită și analizați calculul final care diferă foarte mult în comparație cu cei care procură direct de la companie", a declarat Victoria Dercaci, expert imobiliar. 

Valoarea medie a locuințelor procurate prin Programul Prima Casă în 2020 a fost de 600 de mii de lei, iar solicitanții sunt tineri cu vârsta de până la 31 de ani. Până în prezent, 5 294 de locuințe au fost procurate de cetățeni prin intermediul acestui program. Din numărul total de locuințe procurate, 4 945 sunt amplasate în zonele urbane, iar 349 - în zonele rurale. De asemenea, 4 844 sunt apartamente, iar 450 - case la sol.

Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 2,65 miliarde de lei, iar valoarea totală a garanțiilor active constituie 1,32 miliarde de lei. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

106
Tagurile:
apartament, locuință, prima casă, Casă
Tematic
Apartamente în Chișinău: Cum explică experții creșterea prețurilor
Amenzi de zeci de mii de lei pentru cei care dau în chirie apartamente
Курс валют

Curs valutar BNM: Cât costă euro și dolarul la sfârșit de săptămână

76
(reînnoit 15:45 19.06.2021)
Cu cât poate fi cumpărat în weekend euro și dolarul - iată cursul valutar stabilit de BNM pentru acest sfârșit de săptămână.

CHIȘINĂU, 20 iun - Sputnik. La cursul oficial al Băncii Naționale a Moldovei anunțat pentru ziua de vineri, care este valabil și în zilele de weekend, astăzi un euro va putea fi procurat cu 21.21 de lei, cu 25 de bani mai puțin față de ziua de joi. În schimb valoarea dolarului a crescut în ultima zi a săptămânii. De la 17.71 de lei cât a costat pe 17 iunie, la 17.78 lei. Neschimbată a rămas valoarea hrivnei ucrainene și a rublei rusești. Astfel, pentru o hrivnă vom scoate din buzunare 0.65 de bani, iar pentru o rublă - 0.24. Leul românesc s-a ieftinit și el cu 5 bani și costă 4.30 lei moldovenești.

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

76
Tagurile:
weekend, curs valutar BNM, curs.md
Tematic
Pandemia ar putea să declanşeze o criză mondială a alimentelor mai ales în țările sărace
Deși economia este marcată de criză, numărul angajaților la Buget a crescut – expert


Загрузка...
Курс валют

Curs valutar BNM pentru 19 iunie: Ce se întâmplă astăzi cu euro și dolarul

140
(reînnoit 08:43 19.06.2021)
Cu cât poate fi cumpărat astăzi euro și dolarul - iată ce se întâmplă pe piața valutară din Moldova la sfârșit de săptămână.

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. La cursul oficial al Băncii Naționale a Moldovei anunțat pentru ziua de vineri, care este valabil și în zilele de weekend, astăzi un euro va putea fi procurat cu 21.21 de lei, cu 25 de bani mai puțin față de ziua de joi. În schimb valoarea dolarului a crescut în ultima zi a săptămânii. De la 17.71 de lei cât a costat pe 17 iunie, la 17.78 lei. Neschimbată a rămas valoarea hrivnei ucrainene și a rublei rusești. Astfel, pentru o hrivnă vom scoate din buzunare 0.65 de bani, iar pentru o rublă - 0.24. Leul românesc s-a ieftinit și el cu 5 bani și costă 4.30 lei moldovenești.

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

140
Tagurile:
dolar, euro, curs.md, curs valutar BNM
Tematic
Volodin: Rusia devine tot mai independentă față de dolar
Ţările din Asia-Pacific, pregătite să treacă la tranzacţii comerciale fără dolar


Загрузка...
O clădire s-a prăbușit în orașul Antwerpen, Belgia

Ultima oră: Noi detalii în cazul victimelor din Belgia - ce spune MAEIE