Газовая плита, архивное фото

Șeful „Moldovagaz”: Cine trebuie achite datoria regiunii transnistrene pentru gaz

397
Conducătorul întreprinderii „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a comentat situația creată în legătură cu datoria pentru gaz acumulată de regiunea transnistreană.

CHIȘINĂU, 28 ian – Sputnik. Soluționarea problemei privind datoria pentru gaz a regiunii transnistrene este de domeniul relațiilor dintre acționarii SA „Moldovagaz” reprezentată de SA „Gazprom” și Agenția Proprietății Publice a Republicii Moldova. Discuțiile în această chestiune sunt în curs de desfășurare și există câteva căi posibile de rambursare parțială a acestei datorii comerciale. Acest lucru a fost declarat de președintele Consiliului de Administrare al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, într-un interviu pentru publicația „Eurasia-Expert”.

În opinia lui, situația cu privire la datoria pentru gaze a Transnistriei are o tentă politică, iar chestiunea însăși este prezentată deseori drept datorie de stat a Republicii Moldova.

”Aceste afirmații, să zicem așa,, nu corespund realității. Este vorba de o datorie exclusiv corporativă a SA ”Moldovagaz” față de Societatea Publică pe Acțiuni ”Gazprom”. Anume în această cheie sunt susținute textele proceselor verbale finale ale ședințelor anuale ale comisiei interguvernamentale ruso-moldovenești. Datoria Transnistriei este datoria întreprinderii ”Tiraspoltransgaz” față de ”Moldovagaz” și nimic altceva", a subliniat Ceban.

El a atras atenția asupra faptului că instanțele de judecată din Republica Moldova au emis mai multe decizii privind încasarea datoriilor în valoare de 5,5 miliarde de dolari în favoarea „Moldovagaz”. Mai sunt alte câteva reclamații în curs de examinare.

”Însă ținând cont de specificul relațiilor existente între Chișinău și Tiraspol, nu putem vorbi acum despre  o recuperare de facto coercitivă a acestora. Deocamdată, în momentul de față nu există instrumente eficiente care să permită asigurarea aplicării deciziilor instanțelor moldovenești pe teritoriul din stânga Nistrului ", a explicat șeful ”Moldovagaz”.

Gazul este furnizat Republicii Moldova din Rusia în tranzit prin Ucraina. Concernul rus „Gazprom” este principalul furnizor de gaze pentru Moldova. Republica cumpără combustibil albastru de la Gazprom în baza unui acord semnat încă în 2008. Acest acord este reînnoit în mod regulat. De exemplu, la 31 decembrie 2019, Moldovagaz și Gazprom au semnat un act adițional la contractul privind aprovizionarea cu gaze a Moldovei și organizarea tranzitului prin țară. Livrarea combustibilului albastru se efectuează de-a lungul traseului tradițional. „Gazprom” deține 50% din acțiunile SA „Moldovagaz”, Guvernul Republicii Moldova - 35,33%, administrația de la Tiraspol - 13,44%, alți acționari - 1,23% din acțiuni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

397
Tagurile:
Transnistria, gaz, datorie, Vadim Ceban, Moldovagaz
Tematic
Moldovenii consumă tot mai multe gaze: Câți au fost deconectați pentru datorii
ANRE a dezvăluit detalii privind contractul prelungit de furnizare a gazelor în Moldova
Курс валют

Curs valutar BNM: Cât costă euro și dolarul la sfârșit de săptămână

88
(reînnoit 15:45 19.06.2021)
Cu cât poate fi cumpărat în weekend euro și dolarul - iată cursul valutar stabilit de BNM pentru acest sfârșit de săptămână.

CHIȘINĂU, 20 iun - Sputnik. La cursul oficial al Băncii Naționale a Moldovei anunțat pentru ziua de vineri, care este valabil și în zilele de weekend, astăzi un euro va putea fi procurat cu 21.21 de lei, cu 25 de bani mai puțin față de ziua de joi. În schimb valoarea dolarului a crescut în ultima zi a săptămânii. De la 17.71 de lei cât a costat pe 17 iunie, la 17.78 lei. Neschimbată a rămas valoarea hrivnei ucrainene și a rublei rusești. Astfel, pentru o hrivnă vom scoate din buzunare 0.65 de bani, iar pentru o rublă - 0.24. Leul românesc s-a ieftinit și el cu 5 bani și costă 4.30 lei moldovenești.

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

88
Tagurile:
weekend, curs valutar BNM, curs.md
Tematic
Pandemia ar putea să declanşeze o criză mondială a alimentelor mai ales în țările sărace
Deși economia este marcată de criză, numărul angajaților la Buget a crescut – expert


Загрузка...
Курс валют

Curs valutar BNM pentru 19 iunie: Ce se întâmplă astăzi cu euro și dolarul

144
(reînnoit 08:43 19.06.2021)
Cu cât poate fi cumpărat astăzi euro și dolarul - iată ce se întâmplă pe piața valutară din Moldova la sfârșit de săptămână.

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. La cursul oficial al Băncii Naționale a Moldovei anunțat pentru ziua de vineri, care este valabil și în zilele de weekend, astăzi un euro va putea fi procurat cu 21.21 de lei, cu 25 de bani mai puțin față de ziua de joi. În schimb valoarea dolarului a crescut în ultima zi a săptămânii. De la 17.71 de lei cât a costat pe 17 iunie, la 17.78 lei. Neschimbată a rămas valoarea hrivnei ucrainene și a rublei rusești. Astfel, pentru o hrivnă vom scoate din buzunare 0.65 de bani, iar pentru o rublă - 0.24. Leul românesc s-a ieftinit și el cu 5 bani și costă 4.30 lei moldovenești.

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

144
Tagurile:
dolar, euro, curs.md, curs valutar BNM
Tematic
Volodin: Rusia devine tot mai independentă față de dolar
Ţările din Asia-Pacific, pregătite să treacă la tranzacţii comerciale fără dolar


Загрузка...
Avertizare: Cei vaccinați împotriva COVID-19 trebuie să evite asta

Avertizare: Cei vaccinați împotriva COVID-19 trebuie evite asta

1066
(reînnoit 17:19 20.06.2021)
Șeful Centrului ”Gamaleya”, Alexandr Ginzburg , a făcut câteva recomandări persoanelor care au decis să se vaccineze pe parcursul sezonului cald.

CHIȘINĂU, 20 iunie - Sputnik. Directorul Centrului de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie numit după Gamaleya Alexander Ginzburg i-a sfătuit pe cei care sunt vaccinați împotriva coronavirusului să evite supraîncălzirea pe vreme caldă.

„Pe timp de caniculă, supraîncălzirea, disconfortul și transpirația excesivă nu contribuie nu numai la vaccinare, ci și la starea generală a unei persoane”, a spus Ginzburg.

El a subliniat că toate persoanele care suferă de hipertensiune sau diabet trebuie să fie deosebit de precaute, scrie RT.

În același timp, el a menționat că nu există contraindicații pentru înotul în bazine după vaccinare, cu toate acestea, înotul îndelungat ar trebui evitat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1066
Tagurile:
avertizare, COVID-19, vaccin
Тема:
Vaccinul Sputnik V: știri de ultimă oră
Tematic
Centrul Gamaleia și AstraZeneca au semnat un memorandum de cooperare


Загрузка...