Bani

Anatol Usatîi, realizările în economie pe parcursul anului

33
(reînnoit 12:59 31.12.2020)
Ministrul Economiei și Infrastructurii Drumurilor, Anatol Usatîi, a prezentat astăzi situația macroeconomică din țară pe parcursul anului 2020.

CHIȘINĂU 31 dec - Sputnik. Ministrul Economiei susține că în ultimele nouă luni ale anului PIB-ul s-a diminuat cu 8,2%, iar acest fapt a fost cauzat de comerțul interior, exterior, transport și depozitare, sectorul HoReCa și cel agricol, toate afectate de criza pandemică.

”În schimb, domeniile construcții și activitățile financiare și asigurări au avut aport pozitiv asupra dinamicii PIB-ului, în total asigurând o creștere de 0,3 puncte procentuale”, a menționat Anatol Usatîi.

Ministrul Economiei susține că întreprinderile mici și mijlocii erau ținta crizei pandemice, iar din acest motiv Guvernul a venit cu mai multe proiecte de susținere. Unul dintre ele este programul de susținere a Digitalizării IMM-urilor, prin care 180 de afaceri au fost finanțate și au menținut o mie de locuri de muncă. 

”Am avut 10 programe, printre care: PARE 1+1, femei în afaceri, start-up pentru tineri, toate în sumă de 119 milioane de lei, iar pe parcursul anului 15 agenți economici au beneficiat de suport prin ODIMM. În urma implementării acestor programe, vor fi create și menținute 2 mii de locuri de muncă pe parcursul anului”, a spus Anatol Usatîi.

La ce să ne așteptăm în continuare?

”Conform prognozei coordonate cu FM, unde s-a analizat evoluția economică a principalelor țări partenere pentru Republica Moldova, putem spune că ultima prognoză din toamnă este mai optimistă decât cea din primăvară. Țările partenere recuperează mult mai bine pierderile lor și noi contăm pe această recuperare. La fel, putem spune că toți indicatorii arată că numărul locurilor de muncă este în creștere cu 200, veniturile, taxele și impozitele, la fel sunt în creștere. Opțiunea pesimistă nu s-a materializat și este foarte important”, a declarat Anatol Usatîi.

Ministrul Anatol Usatîi a precizat că pe parcursul lui 2020 au fost valorificate în total 1,5 miliarde de lei, față de 1 miliard în 2019, un record privind investițiile în infrastructură. 

”Investițiile în infrastructura de transport a energiei electrice: în 2014-2021 au fost cheltuite 40 de milioane în acest sens, iar în următorii patru ani se vor aloca 260 de milioane de euro pentru investiții, în special în linii electrice și siguranța energetică. Investițiile în infrastructura rutieră au crescut în 2020 cu 1,4 miliarde de lei, conform programelor Drumuri Bune: de la 950 de milioane în 2019, la 1,3 miliarde în 2020, s-au reconstruit mai mult de 900 de km de drumuri. Acest proiect este cu succes finalizat. Fondul rutier - de la 1,24 milioane, la 1,6 milioane, rezultatele sunt vizibile. Alocații pentru APL, de la 766 de milioane de lei la peste 1 miliard de lei”, a menționat Anatol Usatîi.

Anatol Usatîi este ultima zi la șefia Ministerului Economiei. Deocamdată, secretarul de stat Mihail Lupașcu va asigura interimatul funcției. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

33
Tagurile:
Economie de piaţă, Economie Moldova, economie, bani
Tematic
Moldovenii trimit mai puțini bani acasă – urmări posibile
Tratamentul COVID în 2021: Câți bani sunt alocați pentru vaccin
Igor Ștefăneț

Investiții de milioane: Câte locuri de muncă urmează fie create în Moldova

152
Rezultate remarcabile în pofida pandemiei. În Republica Moldova au fost atrași cinci investitori din trei țări ale lumii. Iată în ce domenii au fost făcute investițiile.
Investitorii străini crează locuri de muncă în Moldova

În anul 2020, pe plan mondial investițiile au scăzut cu 43 la sută, însă pentru Republica Moldova a fost un an de bun augur în acest sens. Deși s-au închis multe afaceri cu experiență de câțiva ani și mulți oameni au rămas fără loc de muncă, există și o altă parte a monedei.

Potrivit șefului Direcției Investiții și Protejarea Investițiilor din cadrul Agenției de Investiții, Igor Ștefăneț, în Republica Moldova au fost atrași cinci investitori străini din trei țări, în trei sectoare, cu valoarea investiției de 30 milioane de euro. Aceștia urmează să creeze între 1200-1600 locuri de muncă.

"Sunt trei investitori din Germania, unul din Federația Rusă și unul din Marea Britanie. Domeniile de activitate sunt diverse: producerea materialelor izolatoare pentru construcții și industria grea, generatoare electrice, electronică și altele. Unii au început construcția, alții au deja 75 procente activitate. Investițiile vor fi la Bălți, Ungheni și Parcul Industrial Edineț", a precizat Igor Ștefăneț.

Mai mult, Agenția de Investiții este în proces de negociere cu alți șapte investitori străini care ar putea să-și lanseze în viitorul apropiat activitatea în țara noastră. Astfel, vor fi create locuri de muncă pentru cetățenii noștri, iar economia țării va cunoaște o dezvoltare ascendentă în mai multe domenii.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

152
Tagurile:
locuri de muncă în Moldova, investiții, Investiții străine


Загрузка...
Ședința Parlamentului RM

Atacurile raider din anii 2010-2020 vor fi investigate de o Comisie de anchetă

66
(reînnoit 20:29 04.03.2021)
Comisia parlamentară pentru investigarea circumstanțelor atacului de tip raider a ieșit cu un raport în fața deputaților și a solicitat constituirea unei noi comisii, deoarece s-a dovedit că acțiunile de tip raider au continuat și după anii 2012.

CHIȘINĂU 4 mart - Sputnik. Potrivit Comisiei parlamentară pentru investigarea circumstanțelor atacului de tip raider asupra băncilor și companiilor de asigurări în perioada 2010 - 2012, în urma cercetărilor efectuate s-a demonstrat că acțiunile de tip raider au continuat și după perioada cercetată. Astfel, Comisia a solicitat Parlamentului constituirea unei noi Comisii care să se ocupe de cercetarea acțiunilor de tip raider în perioada anilor 2010 - 2020.

În cadrul ședinței de joi a Parlamentului, Comisia pentru investigarea circumstanțelor atacului de tip raider asupra băncilor și companiilor de asigurări a venit cu un raport în fața deputaților. Comisia de anchetă a fost creată pe 20 iulie 2020, iar membrii acesteia au fost Adrian Lebedinschi, Alexandr Oleinic, Ludmila Guzun, Nicolae Pascaru, Vasile-Andrei Năstase, Vladimir Cebotari, Denis Ulanov, Dumitru Alaiba și Bogdan Țîrdea.

Raportul are aproape 50 de pagini și vine cu un șir de propuneri de a îmbunătăți sectorul bancar și domeniul de asigurări. Astfel s-a propus definirea noțiunii de ”atac de tip raider” și faptelor de preluare forțată, expropriere ilegală precum și a faptelor prejudiciabile conexe, cu includerea acestora în legislația penală.

Totodată, Procuratura Generală urmează a fi sesizată despre circumstanțele examinate de Comisie în legătură cu ilegalitățile admise față de Banca Comercială ”Victoriabank” și Compania de Asigurări ”Asito”, ”Banca de Economii”, Banca Comercială ”Moldova Agroindbank”, ”Universalbank” și Compania de Asigurări ”Euroasig Grup” pentru a se efectua investigații suplimentare. Comisia a solicitat ca Parlamentul să fie informat de către Procuratură despre noile circumstanțe depistate și să identifice cine a tergiversat examinarea cazurilor ce a dus la scutirea de răspunde a persoanelor vinovate.

La fel, Banca Națională a Moldovei și Comisia Națională a Pieței Financiare va trebui să informeze Legislativul despre măsurile care au fost instituite și acțiunile care au fost întreprinse în legătură cu lacunele legislative stabilite în raport. Comisia de anchetă a mai propus ca legislația procesuală penală și legislația cu privire la BNM să fie modificată.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

66
Tagurile:
raport, deputați, Comisie parlamentară, raider


Загрузка...
Proteste la Paris

Franţa: violențe urbane în suburbiile Lyonului, peste 12 mașini incendiate - VIDEO

0
(reînnoit 17:51 06.03.2021)
Tulburări şi violenţe în Franţa. 30 de persoane au devastat mobilierul stradal în Rillieux-la-Pape, în suburbiile Lyonului, a doua zi după revoltele din cartierul La Duchère. Cel puțin 12 mașini au fost incendiate.

BUCUREŞTI, 6 mart – Sputnik. În urma violențelor urbane care au afectat districtul La Duchère din Lyon, au avut loc noi ciocniri în suburbiile orașului, pe 5 martie, la Rillieux-la-Pape.

​Imagini cu mai multe mașini în flăcări au fost postate pe rețelele de socializare. Această izbucnire de violențe a avut loc și în sectorul Alagniers în contextul confiscărilor majore de droguri săptămâna aceasta, a afirmat primarul orașului, Alexandre Vincencet (LR), pe Twitter.

​„Un grup de delincvenți deosebit de mobili au degradat mobilierul stradal și au incendiat 12 vehicule parcate”, a scris primarul, care a adăugat că totul a durat doar aproximativ treizeci de minute.

​Potrivit AFP, 13 autoturisme au fost incendiate. Le Figaro vorbeşte despre aproximativ 15 maşini incendiate.

30 de persoane au deteriorat mobilierul stradal și au atacat și ofiţeri de poliție, a declarat Thierry Suquet, viceprefectul pentru apărare și securitate, citat de Sputnik France. Totuşi, potrivit acestuia, deși tensiunile au fost „intense”, poliția a reuşit să restabilească liniştea.

​Poliția a reușit să identifice și să aresteze imediat șase persoane, a adăugat acesta. „Condamnăm cu fermitate aceste violențe inutile, care provoacă tulburări în oraș. Facem apel la toată lumea să îşi păstreze calmul”, a spus viceprefectul. Primarul a avut aceeași reacție pe contul său de Twitter.

Ciocniri anterioare

Prima seară de violențe urbane a avut loc într-un cartier din Lyon, La Duchère, unde au fost incendiate mașini și coșuri de gunoi. Primăria a precizat că incidentele ar putea avea legătură cu un accident de scuter care a avut loc cu o zi înainte.

Un băiat de 13 ani aflat pe un scuter a fost rănit în cartier, fiind urmărit de o mașină de poliție nemarcată. Nu purta cască, iar în prezent se află în comă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Lyon, protest, atac, Franta, Franța


Загрузка...