Mere

Businessman din Moldova, despre afacerile cu parteneri ruși

99
La Forumul economic moldo-rus s-a vorbit despre problemele și realizările oamenilor de afaceri, despre proiecte bilaterale, despre felul în care este monitorizată calitatea produselor agricole moldovenești.

CHIȘINĂU, 1 oct – Sputnik. În cadrul Forumului moldo-rus de cooperare economică, inaugurat astăzi la Chișinău, au vorbit oameni de afaceri care participă la eveniment, reprezentanți ai unor proiecte bilaterale în domeniul economiei și afacerilor, responsabili de monitorizarea calității produselor agroalimentare.

„Noi suntem plini de entuziasm și vrem sa extindem relațiile dintre Federația Rusă și Republica Moldova”, a spus omul de afaceri Vasile Chirtoca, preşedintele „DAAC Hermes”, una dintre cele mai mari companii moldovenești.

Vasile Chirtoca a apreciat că, „pe parcursul ultimilor vreo șapte ani, relațiile moldo-ruse s-au consolidat destul de mult, situația s-a schimbat în bine” și datorită faptului că la Chișinău „s-a schimbat guvernarea, au venit socialiștii la putere”, iar președintele Igor Dodon „a luat decizii corecte”.

Vasile Chirtoca
© Sputnik / Osmatesco
Vasile Chirtoca

„Tot ce putem face este să extindem aceste relații, nu doar pentru relațiile economice, dar și pentru a consolida pacea în regiune”, a adăugat Vasile Chirtoca.

Omul de afaceri a spus că în ultimii ani compania sa și-a extins cooperarea cu partenerii ruși, inclusiv cu oamenii de afaceri din ținutul Krasnodar.

O problemă semnalată de Vasile Chirtoca în afacerile moldo-ruse este scăderea cursului rublei rusești.

„Sunt probleme legate de rubla rusească, achitările care se fac. (...) Vom vedea cum funcționează mai departe sistemul financiar. (...) Oamenii de afaceri din Republica Moldova vor și ei să aibă posibilitatea să exporte într-un volum mai mare. (...) Situația este delicată”, a spus omul de afaceri.  

În cadrul forumului, responsabilii de calitatea produselor moldovenești și exportatorii s-au referit la riscurile care țin de calitatea producției și la mecanismele prin care acestea sunt gestionate, despre felul în care sunt depășite problemele semnalate de „Rosselhosnadzor” și ”Rosspotrebnadzor”.

Vorbitorii au mai menționat că există o diferență între sistemele de certificare și alte reglementări pentru produsele destinate piețelor din UE și pentru cele destinate pieței ruse, piețelor din CSI și Uniunea Economică Eurasiatică. 

De asemenea, la forum au fost prezentate informații despre proiectul moldo-rus „Agrohub Moldova”, menit să extindă schimburile de mărfuri bilaterale.

Între altele, proiectul își propune achiziționarea și procesarea produselor agricole de la fermierii moldoveni, să asigure legătura între fermieri și rețelele comerciale, să-i finanțeze pe fermieri în schimbul cultivării unor produse anume.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

99
Tagurile:
parteneri, ruși, afaceri, Moldova, businessman
Tematic
Forumul Economic Moldo-Rus: Program încărcat, evenimente importante - foto
Курс валют

Curs valutar BNM pentru 19 iunie: Ce se întâmplă astăzi cu euro și dolarul

119
(reînnoit 08:43 19.06.2021)
Cu cât poate fi cumpărat astăzi euro și dolarul - iată ce se întâmplă pe piața valutară din Moldova la sfârșit de săptămână.

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. La cursul oficial al Băncii Naționale a Moldovei anunțat pentru ziua de vineri, care este valabil și în zilele de weekend, astăzi un euro va putea fi procurat cu 21.21 de lei, cu 25 de bani mai puțin față de ziua de joi. În schimb valoarea dolarului a crescut în ultima zi a săptămânii. De la 17.71 de lei cât a costat pe 17 iunie, la 17.78 lei. Neschimbată a rămas valoarea hrivnei ucrainene și a rublei rusești. Astfel, pentru o hrivnă vom scoate din buzunare 0.65 de bani, iar pentru o rublă - 0.24. Leul românesc s-a ieftinit și el cu 5 bani și costă 4.30 lei moldovenești.

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

119
Tagurile:
dolar, euro, curs.md, curs valutar BNM
Tematic
Volodin: Rusia devine tot mai independentă față de dolar
Ţările din Asia-Pacific, pregătite să treacă la tranzacţii comerciale fără dolar


Загрузка...
Schimb valutar

Euro a scăzut dramatic într-o singură zi: Cursul valutar pentru 18 iunie

3947
(reînnoit 21:32 17.06.2021)
Moneda unică europeană pierde substanțial din cotații. Conform cursului stabilit de Banca Națională a Moldovei, euro s-a ieftinit în raport cu moneda națională cu tocmai 25 bani în comparație cu ziua de joi.

CHIȘINĂU, 18 iun – Sputnik. La cursul oficial de schimb anunțat de Banca Națională a Moldovei pentru vineri, un dolar american echivalează cu 17,78 lei, un euro - cu 21,21 lei, o hrivnă ucraineană – cu 65 de bani, un leu românesc - cu 4 lei și 30 de bani moldovenești, iar rubla rusească valorează 24 de bani.

Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 18 Iunie 2021
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 18 Iunie 2021

Potrivit cursului valutar BNM, dolarul s-a scumpit cu șapte bani, euro a pierdut tocmai 25 de bani, iar leul românesc este mai ieftin cu cinci bani. Hrivna ucraineană și rubla rusească își păstrează cotațiile anterioare. 

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

3947
Tagurile:
curs valutar pentur azi, curs valutar BNM, curs valutar, curs
Tematic
Cât costă astăzi euro și dolarul la punctele de schimb valutar și la cursul BNM
Cât costă euro și dolarul la punctele de schimb versus cursul valutar BNM


Загрузка...
Operațiune specială

Operațiune specială cu implicarea structurilor de forță: Oamenii legii promit detalii